Početna strana > Debate > Srbija i NATO
Srbija i NATO
Srbija i NATO

NATO u 60-toj: Izlišna alijansa (I)

Ted Galen Karpenter   
utorak, 08. septembar 2009.

NATO je dosad opstao bez obzira na svoju izlišnost. Spolja gledano, on je jedna impresivna institucija, ali je postao prazna ljuštura – mnogo više političko počasno udruženje nego značajna bezbedonosna organizacija.

 
Srbija i NATO

Siroti mali NATO

Slavko Živanov   
petak, 14. avgust 2009.

Da je svet nepravedan i da se zasniva na odnosima interesa, da je u praksi sila iznad prava jeste tačno, ali time nije sve rečeno. Jedno je razumeti da je to tako, ali je nešto sasvim drugo učestvovati u tome. Po Dragišiću, Srbija ipak treba da se pridruži onima koji primenjuju, a ne trpe silu.

 
Srbija i NATO

Pakt sa đavolom, pod njegovim uslovima

Igor Makarov   
četvrtak, 25. jun 2009.

Srbija besplatno pruža Sjedinjenim Državama svoju vojnu i civilnu infrastrukturu. Personal SAD može slobodno da ulazi u Srbiju, i da je napušta, na osnovu ličnih isprava koje su izdate u SAD. Amerikancima se poklanja status nedodirljivosti.

 
Srbija i NATO

Rat globalnih ciljeva

Živadin Jovanović   
utorak, 02. jun 2009.

Kontinuitet američke politike iz Rambujea je očigledan, kao što je očigledno da se ta politika u dužem vremenskom periodu, dakle, i pre i posle Rambujea, pre i posle «demokratskih promena», sprovodi na štetu vitalnih nacionalnih i državnih interesa Srbije.

 
Srbija i NATO

Drugačiji pogled je ipak moguć

Vladimir Jevtić   
sreda, 06. maj 2009.

Rat radi rata već je odavno postao obeležje upravo pomenutog “savremenog društva” koje proizvodi takve “humanitarce” poput Zontagove ili Klintona koji će svojim tekstovima pružiti “moralnu” potporu za ovakvu vrstu međunarodnog angažovanja.

 
Srbija i NATO

Za smenu ministra odbrane

Srpski sabor Dveri   
nedelja, 26. april 2009.

Zašto se u Srbiji još uvek ćuti o skandaloznoj vesti koju su objavile mnoge svetske agencije: da će Vojska Srbije biti među 19 učesnika NATO vežbi u Gruziji? Na ovu bruku i sramotu za srpski narod postoji samo jedan odgovor: hitna smena ministra odbrane u Vladi Republike Srbije.

 
Srbija i NATO

Da li je trebalo izdržati "još malo"?

Slobodan Antonić   
nedelja, 12. april 2009.

Da li je Milošević ispravno postupio što je prihvatio ponuđeni sporazum? Kopneni napad, početkom juna, možda stvarno nije bio na vidiku. Ali, šta bi se desilo da je Milošević čekao još tri meseca? Ne bi li još pola Srbije bilo sravnjeno sa zemljom?

 
Srbija i NATO

Kako plivati u “atlantskom okeanu”

Gorislav Papić   
četvrtak, 09. april 2009.

I dok srpska opozicija ima jasan stav šta Srbija treba da čini nakon ulaska Hrvatske i Albanije u NATO, vladajuća većina kao da još nije odredila kuda Srbija treba da ide. Ili nije vreme da nam to saopšte.

 
Srbija i NATO

Gasovod protiv beznađa – beznađe za NATO

Dragomir Anđelković   
četvrtak, 02. april 2009.

Za nas izgradnja gasovoda "Južni tok" treba da bude samo početak nove ekonomske politike. Umesto da ostanemo u kandžama špekulantske ekonomije koja nema budućnost treba da se okrenemo svemu onome što može da pokrene našu privredu.

 
Srbija i NATO

Srpska godišnjica je blagovremeni podsetnik

Jan Benkroft   
petak, 27. mart 2009.

Po svom zaobilaženju Ujedinjenih nacija, sudelovanju u podmuklim pregovorima koji su isključili diplomatska rešenja, kao i manipulisanjem ratom, intervencija NATO na Kosovu 1999. godine predstavljala je vrlo važnu preteču invaziji na Irak 2003. godine.

 
Srbija i NATO

Ubijanje demokratije

Bogdana Koljević   
sreda, 02. septembar 2009.

Stvar čak nije samo u tome da bi se Srbija time otvoreno stavila na stranu i učestvovala u dejstvima čiji politički i moralni karakter je najčešće krajnje sumnjiv, već da bi se, na taj način, što i jeste glavni cilj svih zagovornika pristupanja Srbije NATO paktu, Srbija okrenula protiv Ruske Federacije

 
Srbija i NATO

Zašto Srbija treba da uđe u NATO

Zoran Dragišić   
četvrtak, 06. avgust 2009.

Sila jeste iznad prava. Ako uđemo u NATO imaćemo tu korist da nas NATO neće bombardovati. Dakle, imaćemo mogućnost da budemo sa najjačima, da promovišemo svoje političke i ekonomske interese. NATO nije samo vojni savez.

 
Srbija i NATO

Zadati okvir ministra Šutanovca

Ljubomir Kljakić   
četvrtak, 04. jun 2009.

Ministar Vlade Srbije je posredno poručio da jedina svrha odbrambenih snaga Srbije jeste njihov praktični doprinos u zaštiti interesa SAD i NATO-a širom sveta. Pretežan broj građana Srbije, međutim, ne deli ovu „jasnu viziju”, niti je saglasan u vezi ovom „krajnjem ciljem”.

 
Srbija i NATO

Da li nam treba NATO?

Miloš Aligrudić, Zoran Ostojić   
ponedeljak, 01. jun 2009.

Članstvo u EU i NATO nije cilj već sredstvo za bolji život građana, kaže Zoran Ostojić, poslanik LDP-a, dok Miloš Aligrudić, poslanik DSS-a, odgovara da članstvo u tim organizacijama ne može da bude preče od integriteta države.

 
Srbija i NATO

Srbija mora u NATO

Vuk Drašković   
nedelja, 26. april 2009.

Nema večnih ni prijatelja ni neprijatelja Srbije. Njih određuju spoljne okolnosti i domaće prilike, koje trasiraju odnos prema moćnima. Tragedija Srbije, pa i NATO bombardovanje, uzrokovani su politikom Slobodana Miloševića i orkestra ovdašnjih „rodoljubaca“.

 
Srbija i NATO

Diskretni šarm fotografije

Miroslav Lazanski   
utorak, 21. april 2009.

Svedoci smo da je kampanja za ulazak Srbije u NATO na domaćoj političkoj sceni već počela. Jugoslavija nikada nije bila članica komunističkog lagera, jer lager je bio Varšavski pakt. Jugoslavija na svojoj teritoriji nikada nije imala strane vojne baze, imala je nezavisnu poziciju, svoju spoljnu politiku i svoju vojnu doktrinu.

 
Srbija i NATO

NATO u šezdesetoj: Zbunjeni slavljenik

Dejan Anastasijević   
četvrtak, 09. april 2009.

Većina Evropljana smatra da će ih Al Kaida ostaviti na miru ako se dovoljno odmaknu od Amerikanaca. Gorak ukus posle ovog poraza teško mogu da otklone dva za NATO nesumnjivo pozitivna događaja: prijem Hrvatske i Albanije i povratak Francuske u komandnu strukturu.

 
Srbija i NATO

Zašto NATO okružuje Rusiju

Vladimir Radomirović   
ponedeljak, 06. april 2009.
Gorbačov se s Reganom dogovorio da se i Varšavski pakt i NATO pretvore u političke organizacije, ali to nije bilo stavljeno u saopštenje i Amerikanci su nas obmanuli. Mi smo raspustili Organizaciju Varšavskog dogovora, a oni su počeli da osnažuju NATO. Najčistija obmana.
 
Srbija i NATO

NATO kampanja na godišnjicu bombardovanja

Branko Radun   
subota, 28. mart 2009.

Sećanja na bombardovanje i otmicu Kosova od strane NATO-a su od vitalne važnosti, jer mogu biti identitetski kamen temeljac nacionalnog okupljanja i jedinstva u veku globalizacije koja ukida posebnosti (individualne, kulturne i nacionalne).

 
Srbija i NATO

Otimanje Kosova je isto što i otimanje organa

Matija Bećković   
četvrtak, 26. mart 2009.

Svako novo bombardovanje pretvorili bismo u praznik, iskoristili kao priliku za otrežnjenje i dočekali bez predrasuda i otvorenog srca. Sada smo sto puta pametniji nego pre deset godina. I da nam je bila ova pamet, bombardovali bismo sami sebe!

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 Sledeća > Poslednja >>

Strana 4 od 5
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner