четвртак, 13. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Савремени свет > Корона вирус као усуд глобализације и одраз у огледалу савременог човечанства – могло је и горе
Савремени свет

Корона вирус као усуд глобализације и одраз у огледалу савременог човечанства – могло је и горе

PDF Штампа Ел. пошта
Миланко Шеклер   
субота, 12. септембар 2020.

Коронавирус  је вирус, ни бољи ни гори од многих других вируса, за које знамо да постоје на овом белом свету. Коронавирус није ни најопаснији ни најбезазленији вирус који постоји под овом капом небеском. Оно што га чини посебним је само чињеница да је он потпуно нов вирус за човечанство, односно популацију људи данашњице, као и чињеница, да је он тек почео да инфицира, шири се и изазива болест код људи.

Човечанство покушава да открије све карактеристике и особине  коронавируса, у нади да ће му та сазнања помоћи, да савлада овог новог, „кочоперног“ и готово невидљивог противника. Са друге стране, и коронавирус  чини све што је у његовој моћи, да упозна и открије све кључне карактеристике и особине човечанства, како би се, по својој природи ствари, што више раширио и опстао у тој новоинфицираној  популацији! Док су се коронавируси ширили популацијом мачака, говеда, паса, живине, нисам приметио никакву превелику забринутост људи! Како рече један неименовани вирусолог: „Нови вирус постаје интересантан и привлачан за изучавање и науку, тек онда, када убије првог белог човека“!

На основу свих досадашњих резултата, можемо закључити, да је коронавирус, бар за сада, „открио“ много више особина и карактеристика људи, него што смо ми људи открили о њему. Штавише, коронавирус  је више открио о нама људима, него што смо ми сами знали о самима себи, или бар, много више од онога што смо били икада спремни да признамо себи у лице!

Просто је фасцинантно, колико је присуство коронавируса у комплетној популацији људи на планети земљи, у врло кратком периоду од неколико месеци открио о данашњем човечанству, о његовим разним друштвеним уређењима, о разним заједницама људи, о разним културама, о разним државама, о разним етничким и националним карактерима, и на крају, као круна свега, толико тога о сваком од нас појединачно, односно о свима нама као посебним личностима и појединцима.

Од момента појаве болести код људи, изазваних инфекцијом коронавируса,  ми га непрекидно испитујемо користећи најсавременију могућу технологију, унапред га осуђујући и окривљујући, чини ми се врло пристрасно, и без икаквих ваљаних доказа, као главног и јединог кривца свих могућих недаћа и проблема данашњег човечанства! Иако научна истраживања имају за циљ да му нађемо слабу тачку, а самим тим и осмисле, најефикасније оружје којим ћемо га победити, или бар „кључ“, којим ћемо моћи да га затворимо и склонимо, далеко од наших очију и живота, имам лични осећај, да се „коронавирус“ користи, и као својеврсни „модни детаљ“ и „кишобран“, који „објашњава“ и „покрива“, и све остале велике промашаје и неуспехе човечанства, у задњих неколико деценија: од краха неолибералне економије, преко финансијске кризе, па до не постизања „обећаног“ стандарда живота, или његовог драстичног пада! Прави узроци ових неуспеха се покушавају сакрити, иза огромних потемкинових села, на којима је неко на брзину, „невидљивом руком слободног тржишта“, написао „пандемија ковида 19“!

Колико год ми њега испитивали, колико год га унапред осуђивали и проглашавали кључним кривцем за све што нам се последњих месеци дешава у нашим животима, он и даље стрпљиво и упорно, ради само оно што једино уме и зна: умножава се и шири, трудећи се да нам не нанесе превелику штету, то јест да нас убије све, и по сваку цену, јер самим тим елиминише и самог себе. Гвоздена логика опстанка и постојања коронавируса, је да „како зна и уме“, избегне од човека му наметнути рат до истребљења,  и у тој борби на живот и смрт, успе да успостави часну равнотежу (еквилибријум), тако да нико, од ове две стране у даљем сукобу, не мора да буде губитник, и преда се на милост и не милост победнику. Коронавирус само жели да постане један од осталих тренутно познатих и многобројних респираторних вируса човека, који ће инфицирати људе, и опстајати у популацији, док је света и века!

Да би апсурд био комплетан, иако ми изучавамо коронавирус, до најситнијег појединачног детаља, односно до положаја једне једине нуклеинске базе у његовом геному (његовој нуклеинској киселини која преноси његове наследне особине), покушавајући да на тај начин установимо евентуално постојање његових појединих сојева, и то нарочито оних агресивнијих и погубнијих по нас, који у текућем наметнутом рату, не желе да успоставе никакво примирје са нама, већ нас као врсту баце на плећа и заувек ослободе планету, нашег присуства и терета који за њу представљамо, испоставља се, да и коронавирус, као по неком универзалном закону „акције и реакције“, такође врши слична изучавање човечанства, такође до најситних детаља, врло често скенирајући и сваког појединца, и његово понашање - понаособ.

Више смо, захваљујући присуству коронавируса сазнали о данашњем свету, него што су нам то пружили највећи умови и филозофи данашњице

Више смо, захваљујући присуству коронавируса сазнали о данашњем свету, него што су нам то пружили највећи умови и филозофи данашњице.

Коронавирус је сурово и непристрасно, без икаквог сопственог интереса и циља, нагло и изненада подигао завесу и упалио светло, учинивши јавним и видљивим, све оне уобичајене закулисане радње „светских“ дешавања, које су светски моћници навикли да изводе „некажњени и неухваћени“ већ неколико векова!

Зло, богато и накинђурено, привлачно и неодољиво, украшено свим и свачим, успешно је хватало и „рибарило“ људским душама, већ више од неколико векова. Нико му се за то време није могао супротставити или га у том његовом послу спречити. Сијало је то зло,  шљаштело и отворено позивало људске душе да му се придруже, чинећи оближњу лелујаву и тињајућу свећу добра, у мрклом мраку данашњице, скоро неприметном. Другим речима, колико год је маркетинг и пи ар светског зла  био савршен и одличан, толико је добро таворило у својој самодовољности, потпуно скрајнуто и непознато најширој светској јавности и заједници, остајући у животу само захваљујући изузетним и ретким људима, којима зло није успело да се наметне као једини могући животни циљ.

А зло, као и свако зло, по правилу плаћа много боље, оно вам даје небројене могућности, оно вам омогућава даље усавршавање и напредовање у животу, али и пословној каријери, оно „брине“ о вама јер сте му „важни“, и увек има за вас нове предлоге и планове! За данашње зло, небо је граница! Преузимање небеса је његов једини сан! Зато зло сваке године захтева повећање продаје бар за 5%, а ако не може, биће задовољно и са пар процената, али само нек је повећање! Зло уопште не занимају чињенице, на пример, што је претерана конзумација газираних сокова, научно доказано, штетна за људско здравље – зло тражи да његови менаџери продаје сваке године подигну њихову продају макар за неки проценат! Морају се људи „натерати“ да их купе и потроше, јер ако то не уради њихова компанија, урадиће нека друга, и што је још најгоре, њихова љута конкуренција! Сво то „зло“ је у међусобно наизглед немилосрдном рату – где нема милости према непријатељу – јер зло има милионе облика – а само једну суштину – као што је зашећерен и газиран сок у суштини увек исти – без обзира ко га је произвео и продао!

Највећи и наљући непријатељ, „куповином или преузимањем већинског пакета акција“, постаје највећи пријатељ и партнер!! То исто зло, убеђују читаво човечанство да је слободан избор, слободно тржиште и слободна конкуренција свега и свачега, од хране до политичких лидера, суштина сваке људске слободе – а самим тим и среће! При томе вам не кажу, да је зло увек богато, и да новцем купује и нуди само разне облике „зла“ (и разне газиране сокове и разне – увек сите – политички коректне и прихватљиве - политичаре!), и то на тржишту читавог света данашњице! Отуда нон стоп агресивне рекламе за све и свашта! Граница продаје не постоји – јер та граница је увек небо! Чудно зар не – то је потпуно идентично циљу које има и зло – да преузме небо! Зато је коронавирус – бар за мене – усуд глобализације – у коме је скривен и њен првобитни грех!

Да, драги моји, у човечанству које је већински живело таквим животом и „јурило“ за таквим циљевима, појавио се коронавирус! И све оно што се уобичајено дешавало у таквом свету, учинило много јаснијим и видљивијим, јер су се сва та дешавања, у једном тренутку - ужасно успорила! Стао је за тренутак проток робе, људи и капитала! Само је коронавирус и даље несметано путовао и стизао и до најудаљницјих тачака света! Све је стало за тренутак - сем путовање и ширење коронавируса! Остали смо сви заробљени и „изоловани“ у својим породицама и блиском окружењу! Неееее! Зло је одмах схватило да му баш одатле прети велика опасност! Тражило је да се држи дистанца, да се шири страх, а не разум, да се одржава тензија како се не би у потпуности разоткрило зло у свој његовој раскоши и сјају!

Открио је вирус короне све: и ко је лажов, и ко је истинољубив, и ко је херој и ко је кукавица, и ко је радник и ко је нерадник, открила је корона и  ко је јајара, и ко је профитер, а ко је човек, открила је корона и ко је себичан и ко је дарежљив, открила је корона и ко воли и ко мрзи, и ко је разума и ко је безуман, открила је корона и ко хоће да је искористи за своје интересе и политику, и ко то нипошто неће, и ко зна и ко не зна, и ко мисли, и ко не мисли, открила је корона и ко може и ко не може, и ко ради само из личних интереса, и ко ради зарад државе и народа, открила је корона најдубље корене зла и корене добра. И поред свих тих „корона“открића, корона се није ставила ни на чију страну, већ остала принципијелна и „политички коректна“, подједнако инфицирајући свакога, без обзира на расне, етничке, политичке, идеолошке, социјалне, полне, старосне, родне и остале разлике.

Корона је сурово принципијелно контролисала све спроведене мере, које су уводили зарад њеног сузбијања: јасно доказујући које су биле оправдане, а које неоправдане, које су биле стручне, а које нестручне, које су се показале добрим, а које лошим. Сурово прецизно, без и трунке сентимента, показивала је корона ко греши, а ко не греши, коме треба, а коме не треба указивати поверење. Сурово правична, никога није унапред угњетавала, нити привилеговала!

Открила је корона све друштвене и социјалне пукотине, свако културно и цивилизацијско наслеђе, сваку посебност и сваку специфичност, указујући увек и свагде и свакоме, на његова лоша и добра дела

Открила је корона ко је покушао, као и у свакој несрећи, да баснословно заради, а ко је покушао да баснословно помогне. Открила је корона, које државе и друштва, желе да помогну свима, а ко жели да помогне само себи, ко дели људе на оне јако вредне и оне безвредне, а ко се опходи према свима на исти начин. Открила је корона сву дубину посрнућа данашње цивилизације, боље од било које социјалне студије, скенирала је корона, попут најсавременијих магнетних резонанци, свако друштво и сваког човека понаособ, боље, него што је било која лабораторија успела да очита коронавирус и њене генске особине!

Покушала је коронавирус да на тренутак све заустави, и последичним  громогласним миром и тишином, пробуди читаво човечанство, али је такозвана „друштвено-политичка елита“ (а у ствари шљам), која у огромном броју држава данашњице управља, брже-боље кренула да нас брзо враћа у претходно стање, правећи такозване „програме и пројекте“ за„покретање“ читавих држава и њених привредних активности, „да све буде као пре“, и да се ништа не мора да промени! Зар не примећујете да више одједном, на читавом свету, нигде нико не помиње проблем финансија, проблем недостатка новца, обавезну штедњу у буџету, и слично! Оно зарад чега је читаво човечанство данашњице претходно доведено на руб опстанка и развоја, више нико не помиње већ месецима – тачније – од појаве епидемије! Нисам приметио да се тренутни финансијски проблем под именом „пандемија коронавирусом“ решава другачије него бесловесним штампањем новца без икакве контроле! Сви програми „покретања привреде“ се заснивају на том принципу! Сада када су најбогатије и најразвијеније земље „посрнуле“ више не важе ни такве нити икакве забране!

Обећање „друштвено политичке елите“ света (а у ствари шљама – поготову из оних лидерских, најразвијенијих и најбогатијих и најмоћнијих земаља), да ће прихватање „слободног тржишта“, „слободне тржишне утакмице“, „слободне конкуренције“, и „слободног“ протока људи, робе и капитала, од стране сваке државе, донети толико жељену и вапијућу слободу сваком људском бићу на овој планети – овим је завршено – чини се за дужи период! 

Коронавирус је показао, да „слободно тржиште“ функционише само у оном правцу, у коме је то „у интересу“, оних истих „лидерских, најразвијенијих и најбогатијих и најмоћнијих земаља“ које тај концепт, неретко и силом намећу као неко „врховно и божанско начело“ осталима! Отварање тржишта појединих држава, до тада „затворених и неслободних“, неретко се постизало и покретањем и подржавањем такозваних транзициони процеса и мирних револуција (разне „обојене“ револуције у симболима разних цветова), сада је добило и своје право лице и наличје! Ако се у мојој држави производи нешто што мени треба за „борбу“ против пандемије коронавируса, моја држава неће дозволити продају те врсте робе и материјала, чак и ако нека друга тржишта у другим државама света нуди много више новца за ту исту робу! Држава ограничава приватну привредну активност – стављајући приватан капитал под своју контролу из „политичких и државних интереса“! Нема више економског закона „понуде и потражње„, и слободног формирања цена, већ је иста роба „за неког скупа, за неког јефтина, за неког доступна, за неког недоступна“, при чему су у питању „чисте политичке одлуке у економији“, заогрнуте „државним и националним интересима“!

Па нас ВЕЋ деценијама уче да је крајње „глупо и заостало“ имати некакве „националне интересе у 21. веку“! Чекајте, па сада испаде да неке земље износе јавно став да оне имају изражен „национални интерес“ у контроли протока „људи, маски, респиратора, лекова, вакцина итд.“, а Србији се последњих деценија објашњава све време, да је „глупо“ да манифестује некакав свој национални интерес, у смислу задржавања претензије на део своје давнашње државне територије, који јој је пре две деценије насилно окупиран! Србији је одавно објашњено да она не може да полаже право ни да штити свој „национални интерес“ ни у случају када припадници њене нације живе на територији једног од 2 политичка ентитета суседне државе и чине у том ентитету, преко 85% становништва! Дакле, „национални и државни интерес“ може бити да заустављаш продају, извоз или да отимаш „маске и респираторе и разне лекове“, по међународним аеродромима, али не и да штитиш своју територијалну целовитост и свој народ! Моје питање гласи: „А зар забрана продаје и отимање „маски, респиратора, лекова и реагенаса“, није уствари брига о само својој нацији, односно припадницима само своје државе!???? Зар то није најцрњи национализам, да не кажем нацизам, можда чак и расизам, оне најгоре врсте, који је у тим земљама, чини ми се, у своје време и поникао!!??

Кажем, сваког човека је корона јавно приказала управо онаквим какав јесте, на правди Бога и природе, не додајући ми нити одузимајући ишта од његове суштине.

Али, није све тако црно – могло је и горе.

Без обзира на тренутну ситуацију, ми би требали бити веома срећни, ако ни због чега другог, а оно макар због тога, што су Природа или Бог(или обоје заједно), могли удесити и много гору ствар – на пример, учинити да је смртност код људи инфицираних коронавирусом од 30% до 50%! Питам вас само, како би изгледао наш „врли“ свет у том случају!Сигуран сам, да би овакви људи, чије лице је коронавирус истинито „открио и показао“, били спремни и да пуцају и убијају једни друге, објашњавајући то само као „покушајем да заштите себе и своје најмилије“, не схватајући да тиме уствари штите само своју „енормну себичност“ – и ништа више, и да Природа и Бог, никада у својој еволуцији, нису били на страни таквих „егоманијака“. Једноставно, ово није била, нити је сада, нити ће икада бити, планета резервисана само за будућност једне једине врсте! Живот воли богатство бескрајне различитости, а не сиромаштво једноличности и униформности!

Искрчити прашуме Амазоније, и „истребити“ толико богатство врста биљака и животиња, да би смо на том привременом плодном тлу производили неколико десетина пољопривредних производа који нам требају (а понајвише соја, неопходна за исхрану стоке и производњу меса), свакако није будућност коју ће живот и природа подржати! А искрено, ни ја, нити било ко од вас, самосвесних мојих читалаца!

Ако би смо употребили принцип „стеченог станарског права“, на примеру планете Земље, не би смо се као врста (дакако животињска!) много прославили. Наука каже, када би смо период дуг око 4,5 милијарди година, односно период од постанка наше планете – до данашњег дана, приказали пропорционално у једном једином дану дугом 24 часа (гледано од 00.00 до 00.00, то јест од поноћи до поноћи), онда би се микроорганизми „појавили“ у том дану, рано изјутра око 05.00 часова, диносауруси би се појавили тек у 22.00 увече, а наша маленкост човек, као врста би се на тој сцени појавио тек у задњој секунди пред поноћ и сам истек и крај дана. И ми са том секундом нашег присуства, имамо некакве претензије на „власништво“ над целокупним живим светом и читавим животом ове планете? Једини прави староседеоци на овој планети су микроорганизми, невидљиви голим оком.

Равнотежа између тих микроогранизама појединачно, и између њих и нашег организма, јесте оно што се једино може назвати здрављем!

Када би смо имали огромну вагу за мерење тежине, ону просту са два таса, и када би на један тас ставили све оно што није видљиво нашим голим оком, односно целокупни микросвет  (ту рачунамо све постојеће микроорганизме на планети), а на други тас ставили целокупни видљиви живи свет (све биљке и животиње на планети), тас би убедљиво претегао на страну микророганизама! Теже је оно невидљиво од оног видљивог! Свако од нас, у свом телу, има више појединачних ћелија микрорганизама, него што има сопствених појединачних ћелија тела, и то за 3 до 10 пута! Оно што је много важније од те чињенице, то је да без присуства тих микророганизама у нашим цревима, на нашој кожи, у респираторним и урогениталним органима, ми не бисмо могли да живимо и будемо здрави! Равнотежа између тих микроогранизама појединачно, и између њих и нашег организма, јесте оно што се једино може назвати здрављем!

Поука за крај

Коронавирус је нешто најбоље што се могло десити човечанству у овом тренутку.

Коронавирус је последње озбиљно упозорење мајке природе и земље, да даље протежирање и фаворизовање оваквог начина рада и живота целокупне планетарне заједнице људи, води право у амбис. Никаква врхунска наука, нити технолошки домети данашњице (али и сутрашњице), не могу ни у ком случају бити гаранција вечитог прогреса и напретка друштва, које је устројено на потпуно погрешан начин. Када уђете у погрешан аутобус и кревет, све наредне станице су погрешне, и мале су шансе да ћете на том путовању, икада стићи до жељене тачке.

Као што видите, научио нас је коронавирус много тога, али и неке заиста просте ствари: на пример: лакше је гурнути и оборити усправног човека, него подићи и усправити палог, лакше је убити и ранити човека, него нахранити и излечити болесног, лакше је нанети зло, него учинити добро, лакше је живети и хранити се нездраво, него живети и хранити се здраво, лакше је бити зао и суров, него бити добар и болећив, лакше је прихватити борбу, него успоставити мир, лакше је живети у кошмару и хаосу, него у хармонији и миру...

У Краљеву, лета господњег 2020.

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер