среда, 19. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > „Наркомани, пацови и змије“
Политички живот

„Наркомани, пацови и змије“

PDF Штампа Ел. пошта
Миланко Шеклер   
уторак, 26. новембар 2019.

Пре неколико дана, на локацији где се гради "Београд на води", председник Србије је са овећом групом новинара, отворио новоизграђени булевар Вудроа Вилсона, Београдски парк и улицу Николаја Кравцова. Наравно, за мене је веома интересантна чињеница да је поменути млади руски војник, који је дао свој живот приликом ослобађања оближње Поште број 6 у Савској улици, заслужио само "улицу", док је амерички председник, који свакако није погинуо, добио ипак велики "булевар". Али није то оно најважније!

Овом приликом бих вас подсетио, да нам је председник Србије, приликом најављивања и отварања радова на изградњи "Београда на води" (пре неколико година), и то неколико пута, готово славодобитно изјавио, да ће баш на тој локацији, која је бекада била пуна "пацова и змија и стециште наркомана", нићи прелепе зграде и елитно насеље "Београда на води"!

Све тадашње противнике пројекта "Београда на води" је окарактерисао као противнике "напретка и развоја" Србије, иако се нико у Србији није бунио због уништавања "пацова, змија и стецишта наркомана", већ због начина на који је та атрактивна локација и сам пројекат, потпуно "нетранспарентно и тајновито", додељује арапској фирми, и то без икаквог јавног конкурса за идејно решење и сам пројекат, без лицитације и надметања, без икавог тендера!

Председник је и овај пут, и то после толико година, наставио и даље са сличним изјавама. Овај пут је додуше, изјава председника Србије, била нешто другачија и гласила је, цитирам, баш онако како је то објавио лист "Курир": “Бар кад умрем оставиће ме на миру, али људи ће се сећати ко је то радио и градио. Маштао сам да од места које је било стециште за наркомане, мочвара, змијарник, направимо најлепши приступ рекама - рекао је Вучић оцењујући да је и поносан и срећан и задовољан, али и захвалан свим људима који су радили на овоме а како и не би кад види ову лепоту како расте као феникс из пепела.

"Вучић је присутне подсетио и да је овај део града некад био најружнији, сметлиште, отпад, стециште наркомана и скитница, а ево сад је један од најлепших делова наше земље и Београда што је уједно и доказ како за кратко време и уз пуно воље може нешто да се промени."

Прво, примећујем да се у најновијој изјави председника Србије, не помињу више пацови! Донекле, та промена његовог речника, је засигурно корак у правом смеру, и рекао бих, искорак ка чињеничној истини!  Зашто тако мислим?

Па зато што пацови, као једна од најинвазивнијих врста глодара на свету, су засигурно представљали проблем и на тој локацији (као што су представљали још већи проблем у свим већим насељима града Београда!), али далеко од тога да су баш специјално и посебно представљали прекобројну и огромну популацију на тој локацији. Просто, пацови су увек пратиоци човека и његовог животног простора, као и његових животних активности, односно, неопходно је присуство погона за производњуу хране, манипулацију хране, магацина хране, отпада пореклом од хране, или макар уобичајеног ђубрета које поризводе људи, да би та популација пацова уопште имала за себе стабилан и велики извор хране, и да би их та локација привукла као квалитетно и идеално станиште за њихов опстанак и размножавање. Колико ја знам, та локација, ништа од поменутог није имала, и према томе није ни могла представљати идеално и посебно атрактивно станиште за пацове. Просто речено, пошто сви знамо, да се пацови не хране металним отпадом, зарђалим вагонима (ни кашикама!), железничким шинама, отпалим малтером, циглама итд., јасно је да уопште нису могли бити посебно бројни на поменутој локацији. Сигуран сам, и то одговорно тврдим, да више пацова је имало, и дана данас има, у сваком београдском приградском насељу (Калуђерица, Раковица, Баново Брдо, Овча, Борча, итд), него што их је икада било на локацији "Београда на води"!

Друго, примећујем да се змије и даље помињу у његовој изјави, иако је добро позната чињеница, да је бројност популације змија (поготову смукова), бар када је реч о Србији, готово увек везана и за бројност популације глодара, односно пацова, јер они представљају њихов најзначајнији део исхране! Питање је, чиме би се те наводно бројне змије, које и даље помиње председник Србије, храниле, ако нема бројне популације глодара, то јест мишева и пацова? Змије, као врста животиња, тек имају врло јасно и прецизно дефинисан јеловник, и оне поред крупних инсеката, ларви, глиста, мањих птица, птичијих јаја и глодара, тешко да би ту могле опстати, чак и да их храните птичијим млеком! Дакле, ако је председник Србије избацио из своје изјаве глодаре, то јест пацове, морао је избацити и змије, као њихове неизбежне пратиоце!

Обзиром да је поменута локација на самој обали реке Саве, можда је председник Србије обавештен од стране своје душебрижне саветнице за медије, да би тај део наводно присутне популације змија, могао припадати врстама познатих под именом рибарице и белоушкие, а које се хране готово искључиво малим рибама, жабама (пуноглавнцима), и врло ретко ситним глодарима, мишевима, али пацовима никако (јер су они за њих превелики залогај)! Браво за председникову саветницу за медије! Иако не зна много, бар не зна ни шта зна! Поред тога, морам да искористим прилику и подсетим председника Србије и његову елоквентну саветницу за медије и змијско-пацовска питања, да у Србији живи укупно десет врста змија, и да су све до једне заштићене Законом, који за њихово прогањање из станишта, или убијање предвиђа врло строге казне. Нећу сада да будем баксуз (јер знам да је председник Србије нарушеног здравља у последње време), па да питам председника Србије, да ли су приликом изградње "Београда на води", а за који је сам рекао да је представљао змијарник (значи велико станиште змија), ангажовани стручни људи за процену бројности њихове популације, односно за њихово пресељење у неко адекватно ново станиште, ако се није могло избећи потпуно уништавање њиховог станишта? Све што је другачије урађено је кршење закона ове земље. Тек да се зна. Уједно бих и подсетио председника Србије, да је све донедавно и у Централ парку у Њујорку (као градском главном и највећем парку и шеталишти и излетишту), који се налази у строгом центру Менхетна, као срцу Њујорка, било змија, али да никада није било легално убити их! Уклонити, односно преселити да, али убити и уништити не!

Треће, је и најинтересантније за мене! У овој последњој изјави председника Србије, као што и сами витиде, није било "пацова", али су се за дивно чудо, по први пут појавиле "скитнице"!

Скитнице су углавном социолошки феномен, тачније представљају друштвени феномен, који је подједнако карактеристичан и за најбогатија и за најсиромашнија друштва и државе света. Скитнице представљају људи који се или нису снашли у друштву у коме живе, или су сплетом околности остали без игде ичега, и немају ништа своје, па живе на улици и у вечитом кретању. Свако друштво покушава да тај проблем реши, минимизира и учини нешто за те људе који живе на самој маргини друштва, и ако хоћете, на ивици ножа. Сигуран сам, да није нимало људски ни хумано, поредити присуства скитница (али још увек људи председниче - не заборавите, свака скитница је ипак само човек и то несрећан!) са присуством змија (које у јавности Србије ионако имају крање негативан предзнак, и то потпуно незаслужено!). Поредити присуство скитница, са присуством наркомана, није ништа мање хумано, ако није и злокобније!  То је покушај да се скитинице, ти мученици са маргине друштва, на тај начин још и криминализују, као што се криминализују и сви наркомани, иако је наркоманија јасно дефинисана као болест зависности! Чуди ме, да се ниједном нисте на пример сетили, да кажете да је та локација "стециште и место прикупљања миграната"! А, да, заборавио сам! То се не би уклопило у политику према мигрантима коју води Ангела Меркел и ЕУ и СНС. А ви сте то искористили као вашу својеврсну промотивно-пропагандну активност доказивања свог "европејства", против кога сте се борили у прве две трећине вашег живота и политичког деловања!

Да занемаримо то што председник државе активно учествује у кампањи маркетинга и продаје станова у овом приватном пројекту! Да занемаримо и то што читава држава "подржава" на сваком кораку овај приватни пројекат! Да занемаримо и то, што то никако не може бити ни нормално ни без интереса! Председник Србије нам је неколико пута рекао да не постоји "бесплатан ручак"! А добро знамо да се он не пеца на "бесплатне ручкове" (шницлу не једе, само је гледа!), али не знам да се не пеца на квадратуру! На квадратуру круга! На квадратуру круга "Београда на води"!

Драги председниче, чудесна је ствар, да човека у животу, увек на неки начин победи оно против чега се борио и постигао наизглед победу! То вам је исто као и чињеница да се заставе вијоре на дан победника, али и пораженог! Ето, сетите се где сте ви и ваши били 5. октобра 1999. године, а где сте сада! Додуше, и ви сте се од онда поприлично променили!

Него хоћу нешто друго да Вам кажем!

Мислили сте да сте заувек протерали и уништили "стециште наркомана", које је представљала некадашња локација, на којој се сада налази "Београд на води"? Па нисте председниче! Ту се су некада можда и могли нећи неки хероински зависници, или можда пушачи марихуане! Да, било је то близу железничке и аутобуске станице! Сигурно је тако! Али сада, драги мој председниче, међу новопридошлом купцима и станарима елитних станова "Београда на води", "крије" се огромна популација "коканиских" зависника! Па довољно је само погледати списак купаца станова "Београда на води", па да их заједнички обележимо ви и ја, и ако треба да их одмах на лицу места тестирамо - са грешком од мање од 20%! Па има ту јако популарних певача (неки певају и на скупвима СНС-а!), има ту и власника популарних приватних телевизија, има и младих певачица и старлета, има ту и новонасталих "ваших СНС" приватника, има ту разних представника "лажне елите", али не оне ваше "лажне елите" (под тим називом ви напредњаци сврставате чак и поједине угледне интелектуалце и академике!), већ оне "праве лажне елите", оне само ваше елите, то јест ваших свежеобогаћених скоројевића и верних гласача и симаптизера! На пример "тата Стефановић"!

Вратили су се драги мој председниче, у ваш "Београд на води" и "пацови"! Да, да, чак и они! И да зло буде веће, они се нису задржали на парковском зеленилу и око контејнера!!! Не!! Они су се сада уселили право у нове станове "Београда на води! То су они појединци, а знате их ви, који су, под вашим "умереним притиском", и да би вам се додворили, купили станове у "Београду на води", како би вам показали јавно лојалност, и како подржавају тај ваш пројекат и ваш рад! То су они, који купују станове у "Београду на води", и плаћају "кешом" да би опрали новац од криминала, којим могу слободно и без страха да се баве, чак и у вашем присуству! То су они, који спонзоришу вашу странку великим донацијама, па куповином стана у "Београду на води", купују свој мир! Али, драги председниче, то су, верујте ми, гори "пацови", од правих пацова! Сетићете се ви, ових мојих речи, кад ти пацови крену да напуштају "брод који тоне", односно "Београд на води"! О, како ће они својим исповестима покушавати да изазову сузе и сажаљење народа Србије, објашњавајући како су били "уцењени, угњетавани, како су се бојали за живот себе и своје деце"! Видећете!

И на крају, вратиле су се и "змије" у "Београд на води"! Али нису остале у жбуњу у грмљу зелених површина, већ су одмах улетели у највеће и најскупље станове "Београда на води"! То су главни дилери кокаина, шверцери оружја, белосветски шверцери и муљатори,  пребогати "кумови" и заштитници чланова главног одбора СНС-а, највећи дародавци и спонзори СНС-а, богаташи које сте ви својим деловањем или неделовањем створили! То су праве "змије" "Београда на води"! Упознаћете и њихово право лице и карактер, драги председниче, када вас крену уједати за срце, и то када вам је најтеже! Љуте гује на вашим нејаким недрима!

Без љутње председниче Србије, али доћи ће време, када ће вам недостајати они које сте протерали са те локације, они "прави наркомани, они прави пацови и оне праве змије"!

А богме ће вам и сусрет са неком скитницом изазвати сузу у оку. Али, не брините, биће сигурно прекасно за вас, да се опет мењате. Ваши нови и елитни "наркомани, пацови и змије", ће вам до тада, сигурно доћи главе!

Видети још: 

https://bit.ly/2OggJiN

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер