уторак, 21. мај 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Савремени свет > Безумље једноумља или цензура се преселила на Запад
Савремени свет

Безумље једноумља или цензура се преселила на Запад

PDF Штампа Ел. пошта
Миланко Шеклер   
петак, 15. јул 2022.

 Данас, на почетку 21. века, након толико векова борбе за потпуну слободу људске мисли, била она политичка, историјска, научна, културна, лична, једноумље се вратило, јаче него икада. Није било тако давно, када се, тек поникло, просветитељство борило против тешких верских догми, не би ли ослободило науку хиљадугодишњих верских стега, и омогућило напредак човечанства на свим пољима деловања људског друштва. Колико је само медицинска наука и њени поборници и творци, претрпела у тој борби, примењујући новооткирвену научну методологију против верских окошталих догми и народне заосталости, не би ли се изборила за слободу научне истине, које су допринеле, пре свега здрављу људи и читавог човечанства, резултирајући на крају крајева и продужењем просечног људског живота, са свега 32. године, колико је износио у старом Риму, на данашњих скоро 3 пута више! Колико је ту само личне трагике и тешких животних судбина појединаца, највећих умова тадашњег човечанства, жртвовано у тој тешкој борби за напредак науке и данас општеприхваћених, једноставних и огромној већини човечанства, доступних научних истина и природних закона, који су олакшали живот сваком човеку на планети!

Колико је ту само личне трагике и тешких животних судбина појединаца, највећих умова тадашњег човечанства, жртвовано у тој тешкој борби за напредак науке и данас општеприхваћених, једноставних и огромној већини човечанства, доступних научних истина и природних закона, који су олакшали живот сваком човеку на планети!

Мислите ли да је случајно то, што су неки од најбољих анатомских атласа грађе људског тела, направљени далеко (географски пре свега!) од центара јаких верских утицаја у ондашњој Европи, налазећи какве такве полуслободне услове за рад, тек на далеком северу протестантске Велике Британије, на пример у Единбургу, главном граду Шкотске. Колико је ондашњих лекара, кришом, под окриљем ноћи и под свећама, радило обдукције умрлих (често украдених лешева на гробљима или несрећника над којима је извршена смртна казна), не би ли открили основну грађу људског тела, и сваког органа понаособа, како би могли да створе основ и коначно открију „тајну“ начина на који људски организам функционише, и самим тим, створе предуслов, да могу открити суштину и разлог појединих болести, да сазнају шта се дешава, када неки орган не изгледа уобичајено и самим тим не обавља нормалну функцију. Многи су на том путу напредка науке, допали затвора, а многи су и главе погубили, пред успаљеном необразованом светином, под оптужбом „богохуљења, и „вређања“ божанске природе човека. Људска радозналост и ум, људска потреба за сазнањем, природна и човеку својствена радозналост, разиграност и врцавост људског духа и ума, у то време, је губила пред „силином и моћи“, божанских намесника, или боље рећи, његових овоземаљских представника, управљача и тумача интереса Бога на земљи, пре свега цркве, а посебно оне католичке, и наравно, Папе на њеном челу.

Наводим све ово, само са једним циљем: да илуструјем кроз какве се тешке „порођајне“ муке пробијала „млада“ слобода научне мисли, чак и у медицинску науку, која је услов свих услова, за слободан развој и напоредак људског друштва, и на крају крајева, сваког људског живота понаособ. Резултати те борбе су данашње непобитне и неупитне научне истине, које данас користи читаво човечанство, иако су многи храбри и ватрени борци и творци наше добробити данас, били осуђивани, проскрибовани, затварани, убијани, мучени и прогањани као зло и ђаволи сами! Само ретки појединци који се баве историјом развоја медицине, знају за њих и њихове тешке судбине. Много чињеница о тој борби, и развоју медицине, и сам сам први пут сазнао и чуо када сам пре неколико година посетио јединствен музеј у светским размерама, који је посвећен историји развоја медицине, а налази се у живописном граду у Италији, у Падови. Још једна чињеница, коју ваља знати, први факултети и први универзитети, као својеврсни „инкубатори“ развоја целокупне науке су били творевина, чије је семе посејано баш у Италији, и то углавном на њеном северу. Невероватна је чињеница, да је од 30 - так најстаријих универзитета на свету, њих десетак (тачније 11 – и то најстаријих на свету!), основано управо у Италији. Близина Рима, и седиште најмоћније цркве оног времена, је непрестано угрожавала њихова рад и слободу, претећи често животима ових храбрих оснивача, твораца и жестоких бораца и ратника модерне целокупне науке, а најчешће медицинске.

Наравно, временом се слобода освојена за бављење науком, полако преливала и на сва остала поља људског деловања и стваралаштва: друштвене науке, разне гране уметности и творевине људског духа, а преко њих и на личне слободе сваког појединца и сваког човека понаособ

Наравно, временом се слобода освојена за бављење науком, полако преливала и на сва остала поља људског деловања и стваралаштва: друштвене науке, разне гране уметности и творевине људског духа, а преко њих и на личне слободе сваког појединца и сваког човека понаособ.

Резултати те тешке и неизвесне борбе, вековима вођене, коначно су превладали, и постали наслеђе у почетку само Европе, а касније су се прелили и на читав ондашњи, па и данашњи свет. Да, свет у каквом ми данас живимо, за своје основе има ондашњетемеље, препуне живота, боље речено смрти - односно жртава, најуспешнијих појединаца, који су веровалу у научне истине, исто онолико колико и у самог Бога, а некада и преко тога.

Данас, људска слобода и права човека, дају свакоме на вољу, да верује или не верује, у шта год жели и хоће. Нико му у томе не треба или макар не би смео да прави проблеме и препреке. Наравно, и поред свега наведеног, дешавали су се и дешавају се и даље „тешки ексцеси и испади“ појединих идеологија и друштава њима захваћених, покушавају да спрече или одузму ове тешко стечене универзалне слободе људског духа и разума. Разне идеологије су покушавале да „наметну“ нове, на први поглед сјајне и варљиве „истине“ (а у ствари нове окове и ланце), намењене „заробљавању“ и „контроли“ људске слободе ума и духа, а врло често и самог тела. Али све оне су увек биле поражене, и заувек остајале на „сметлишту“ историје, доказујући својом пропадањем, увек изнова и изнова, да освојене слободе ума и духа људског,, више није могуће бацити поново у ланце“, без обзира како они привлачно и примамљиво деловали на први поглед! Људска слобода ума и духа, која потиче од оне својеврсне, „искрене и инстинктивне мајмунске“ радозналости и жеље за открићем нечег потпуно новог и непознатог, и даље воде човечанство путем напретка и прогреса, који пре свега подразумева, бољи, лакши и лагоднији живот наших потомака, чиме ће се створити још бољи услови, за нова научна открића, која додатно обогаћују целокупан живот човечанства, новим садржајима, отварајући пред њим, безброј нових путева развоја и напретка!

Једна од есенцијалних слобода, без чијег постојања, не може бити реализована ниједна друга људска делатност, без обзира о ком се пољу људског деловања и активности ради, јесте слобода протока и размене свих врста информација 

Једна од есенцијалних слобода, без чијег постојања, не може бити реализована ниједна друга људска делатност, без обзира о ком се пољу људског деловања и активности ради (од природних, преко друштвених наука, до богатих плодова људског духа, оваплоћених у уметности и култури, и на крају и саме политике, својеврсне „алатке“, којим човек мора да управља и организује живот свих људских друштава и заједница данашњице – без обзира колике су и где се налазе ), јесте слобода протока и размене свих врста информација (како научних, тако и обичних и свакодневиних, па и потпуно личних), које човек производи, чак и својим свакодневним уобичајеним животним активностима, а на основу чије одговарајуће научне анализе, људско друштво добија нове идеје, тумачи их на свој „нови“ начин, користи их као „сопствена“ открића (иако стара стотинама и хиљадама година!), и на њима поново заснива нове помаке у развоју данашњег људског друштва. Пењући се високо на „дрво сазнања“ (као некадашњи његови преци – мајмуни) сва та стара (понекад чврста – а понекад и мека и слаба) нагомилана историјска открића, човек стреми новим небеским и звезданим висинама, при чему се често, као да је жртва неког старог проклетства, стропоштава и пада толико ниско, ваља се у ужасима и примитивизму својих почетака („раних радова којих као да се стиди“) , и које често у њему откривају, и даље свеприсутну беду и зло, и готово обесхрабрујућу немоћ превазилажења и ослобађања првобитног греха, насталог пре неколико милиона година, приликом првог покушаја „бекства“ из природе и света животиња, тежећи висинама својих невидљивих и ничим доказивих Богова!

Елем, данас смо поново сведоци цензуре, аутоцензуре, забране појединих медија, забране појединих ставова, а све то „у име демократије и очувања западних вредности“, при чему није уопште јасно које то тачно вредности су предмет тако оштре заштите.

Забрањују се руски медији, кренувши од оног највeћег, Раша тудеј (Russia Today ilikraé RT), јер су они наводно пропаганди и служе да шире неистините информације, које „поткопавају“ једине праве вредности на овој планети, а то су наравно „западне вредности“. Шта ако те западне вредности уопште нису праве, шта ако се некоме једноставно не свиђају и не жели их у својој близини, или просто му изазивају мучнину и гађење, што представља директно угрожавање нечијег здравља? Нешто се не сећам да је неко забрањивао „CNN” и oстале моћне западне медије, чак и онда када су здушно лагали и служили западној пропаганди и ширењу доказанолажних информација. Па бар нама у Србији нико не мора посебно да доказује колико је „CNN” и цела западна мрежа медија безочно лажљива и пропагандна и ништавна.

Сетите се само времена бомбардоваља наше земље, и из тог времена њихових „информација и вести из Југославије“, на пример да се на фудбалском стадиону у Приштини налази логор за албанце и да их тамо има на десетине хиљада, а мало после тога и да је тамо закопано на хиљаде убијених албанаца. Каква огавна лаж и пропаганда. Ту лаж је изговорио и председник Клинтон лично! И на крају је од свега испао велики мућак, да не кажем неку ружнију реч. Лаж над лажима. И? Да ли се неко није због тога осећао лоше и да се није можда неко извињавао због таквих лагарија. Наравно да није.

Сетите се само времена бомбардоваља наше земље, и из тог времена њихових „информација и вести из Југославије“, на пример да се на фудбалском стадиону у Приштини налази логор за албанце и да их тамо има на десетине хиљада, а мало после тога и да је тамо закопано на хиљаде убијених албанаца. Каква огавна лаж и пропаганда. Ту лаж је изговорио и председник Клинтон лично! 

Него нешто друго ми пада на памет. Чини ми се да се читав „Запад“ подсмевао (и то са правом – ја кажем!), медијима и штампи у бившем СССР-у, где је све оно што се могло наћи у штампаним медијима тада, морало да прође кроз цензуру, и где су све новине и телевизије у тој комунистичкој земљи објављивале једно те исто! Па „другови и камаради“ американци и западњаци, видим да нисте много одмакли, и да сте и ви данас, после више од 3 деценије од пада СССР-а,  негде у тој истој фази! Сви ваши медији пишу и причају исто, лажу за све паре, и то је толико огавно да не може нити да се чита, нити да се слуша, нити да се гледа. Апсурд је да за време СССР-а, нико на ондашњем „Западу“ није имао потребу да чита оно што су објављиали комунистички једнострани и пристрасни медији комунистичког СССР-а (сем тајних служби које су то анализирале!). Али су у то време слободоумни интелектуалци у СССР-у, просто вапили за читањем и слушањем и гледањем „западних слободних медија“, и гледали су на све начине да се преко њих додатно информишу, а што комунистичке власти нису дозвољавале, јер су наводно желеле да сачуваје своје становништво од „штетне пропаганде Запада“!

Али данас примећујем други обрнути феномен – данашња „западна најшира јавност“ је просто „гладна и жељна“ информација из руских медија, и врло радо их чита, слуша гледа! Исто као некада што је руска јавност радо читала, гледала и слушала „западне медије“!? А сада власти „западних“ држава, штите своје становништво од „пропаганде и лажних информација из Русије“! Ха, ха, ха. Па рецимо, да је више него очигледно, да су се улоге и места заменила, и да сада неко други много лаже и плаши се истине (а то данас није Русија!), а ви погодите ко је.

У Русији данас, влада демократски облик владавине, као и код вас, а то што вам се не допадају резултати тих избора, и оно за шта тамношњи народ гласа, то је већ ваш проблем, а свакако није ни руски, ни светски, као ви желите да га представите

Када је у Великој Британији, пре неколико година (можда и више од 5.), испитивањем јавног мњења, установљено да то исто јавно мњење највише гледа и верује у информације које објављује руска светска мрежа „Раша тудеј или Russia Today - RT“, тај канал је моментално забрањен. Мора се своја јавност заштити од лажи и пропаганде непријатеља који „лаже сигурно“!

Е моји Западњаци, много сте се изгледа заглибили и много тога превидели. Прво, некадашњи СССР је био идеолошки непријатељ, јер је ширио комунизам – као једини прихватљив облик идеалне државне организације, у коме је било потпуно протерано приватно власништво, а сва имовина припадала држави и друштву. Заборавли сте да се у међувремену тај СССР распао, а данашња Русија, више није идеолошки непријатљ, већ облик државе као и ваш, и у коме је приватно власништво основни облик власништва,а приватна иницијатива и предузетништво оно што подржава и руска држава, исто као и ви на „Западу“. У Русији данас, влада демократски облик владавине, као и код вас, а то што вам се не допадају резултати тих избора, и оно за шта тамношњи народ гласа, то је већ ваш проблем, а свакако није ни руски, ни светски, као ви желите да га представите.

Занимљиво је, да је „запад толико напредовао, да се данас у САД-у, не признају постигнути резултати демократских избора, и изражава се сумња у њих, а у очекивању резултата избора се дешава да људи упадају у државне институције (као после задњих избора у САД-у, када је било и погинулих, приликом протеста Трампових присталица). Драги Америкаци, наместили сте толике изборе у свету, ширили вашу мрежу зла (и ваших себичних интереса) широм света, изводили државне ударе под плаштом „демократских промена“, да би се на крају испоставило да сте неспособни да „наместите“ ваше сопсвене изборе („Ђенка, растурио си толике бракове, а не можеш једну усрану љубавну везу!“ – из филма „Маратонци трче почасни круг“). И што је најгоре од свега, дошли сте у тај стадијум, да оптужујете Русију и Путина да „намештају“ баше изборе у вашој кући! Ха, ха, ха. Па ви сте овом оптужбом, сами себе понизили као нико у историји вашој до сада - катастрофа! Па ви сте гори од некадашњег СССР-а. Изгледа да сте слабо „радили“ на себи у задњим деценијама, уљуљкала вас је моћ и славодобитни осећај апсолутне моћи на планети земљи. Неке земље су све време вредно радиле на себи у међувремену, а ви сте „одмарали“, и „преспавали“ тих неколико деценија нечијег „крвавог и несебичног“ рада и учења. И сада је проблем. И код вас и у „Европској унији - ЕУ“.

Западњаци, како сте тако брзо посрнули и сами упали, у ону исту рупу, коју сте пре тога деценијама потурали да у њу упадају све земље света, које сте контролисали и радили у њима шта год сте хтели, а пре свега, чија сте тржишта преузиали и експлоатисали њихове ресурсе.

ЕУ је посебна прича: у органима ЕУ седе и владају неизабране непознате особе (а уствари бирократе - ни од кога изабране), за које нико не зна да су икада постојале чак ни у њиховим сопственим државама (огромна већина не зна ко су и шта су), и никада не би могли победити на изборима ни у својој кући (земљи, а да не кажем, ни у граду), а онда се такви опскурни ликови нађу на челним позицијама највиших органа управљања ЕУ-ом! Како то неодољиво подсећа на некадашњи СССР- где су једнопартијски органи доносили одлуку о самима себи, и ко ће заузимати коју највишу позицију у читавој држави. Јавност и надод се није ништа ни питао, нити одлучивао. Као и у ЕУ данас.

И сада, када сте у Руској Федерацији инсталирали демократију, све вам је било идеално, док су на демократским изборима „побеђивали“ они који су били по вашој вољи и под вашом контролом. Али како се то променило, и како више немате директног утицаја на „демократски изборни процес“ у Русији, више вам се ништа не свиђа.

Западњаци, како сте тако брзо посрнули и сами упали, у ону исту рупу, коју сте пре тога деценијама потурали да у њу упадају све земље света, које сте контролисали и радили у њима шта год сте хтели, а пре свега, чија сте тржишта преузиали и експлоатисали њихове ресурсе.

Западњаци, успели сте у међувремену, и да целу привреду и тржиште Руске Федерације инкорпорирате у светско тржиште, постали сте сувласници или власници огромих некадашњих државних предузећа, објашњавајући русима, како је глобализација неминовни и једносмерни процес, који свима доноси корист и добит, па и њима самима. Објшањавали сте деценијама да слободан проток робе, људи и капитала је оно што је добро за читав свет (а посебно за вас који сте имали финансијку моћ да купујте и преузиумате ресурсе и компаније широм света, па и Русије), да би сада одједном покренули контрапроцес-економске санкције – невиђене до сада – које имају за циљ да зауставе слободан проток људи, робе и капитала!

Али, где је суштински проблем и логична грешка ваше одлуке?

Драги „Западњаци“, само да вас подсетим, када сте задњих пар пута зауставили процес опште глобализације, избијали су велики светски ратови. И да, још нешто важно: када сте то задњи пут урадили – а то је време пред Други светски рат: створили сте највеће зло које је икада настало на овом свету: нацизам и фашизам! Чини ми се да сте и данас на истом том – добро утабаном путу!

Пробме је што сте у међувремену читав свет „увукли“ у процес глобализације и отварања свих тржишта свих земаља света, што су тај модел прихватиле све државе на планети, и што вам се то много свиђало јер сте у том процесу, у самом почетку ви били неприкосновени добитници, док сте преузимали најпрофитаблиније ресурсе свих држава света, а на та њихова тржишта извозили, финансијски капитал, готове производе и знање. Али, неочекивано, само неколико деценија је било довољно, да многи у всету науче и изуче ваш „занат“, и да многе земље света, развију сопствене развојне и научне капацитете, а многе корпорације пореклом из некада неразвијених сиромашних земаља, сада купује  корпорације са седиштем у вашим земљама, и почињу да зарађују екстрапрофит који је до сада био само ваш. Док сте ви „западњаци“ куповали државна предузеаћ и Кини, Русији, Индији, афричким земљама, све је било у реду. Али када су сада, на пример, кинеске и руске корпорације почеле да купују немачке, америчке, британске, европске компаније и корпорације, то вам се више не допада, па почињете преко својих влада да доносите одлуке да се та и та компанија, „због виших државних интереса ваших – не може продати кинеској или руској компанији“! Опа – нема више слободног тржишта и јавног надметања, ако победник не може бити ваша компанија?!

И шта ћемо сада?

Чини ми се да сте се одлучно и једногласно вратили добром старом једноумљу – и да вршите притисак на цео слободумни свет - да и сви они морају мислити онако како и ви мислите! А то је тек безумље – и то оно нјагоре: безумље једноумља!

Зна се, „Запад“ се враћа добром старом једноумљу! Нема другог начина него да се за почетак, преузме контрола над својим становништвом и јавним мњењем. Мора се народу објаснити да само њихови политичари и њихове компаније могу да их сачувају од злих „руса, кинеза, арапа, муслимана, индијаца, африканаца, миграната и др.“!

Драги „Западњаци“, само да вас подсетим, када сте задњих пар пута зауставили процес опште глобализације, избијали су велики светски ратови. И да, још нешто важно: када сте то задњи пут урадили – а то је време пред Други светски рат: створили сте највеће зло које је икада настало на овом свету: нацизам и фашизам! Чини ми се да сте и данас на истом том – добро утабаном путу!

Чини ми се да сте се одлучно и једногласно вратили добром старом једноумљу – и да вршите притисак на цео слободумни свет - да и сви они морају мислити онако како и ви мислите! А то је тек безумље – и то оно нјагоре: безумље једноумља!

Пс. Изгубићете!

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер