субота, 20. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Преносимо > Радо иде Вулин у војнике
Преносимо

Радо иде Вулин у војнике

PDF Штампа Ел. пошта
Давор Лукач   
петак, 15. март 2019.

ИЗЈАВЕ МИНИСТРА ОБРАНЕ ДА ЋЕ ДОБРОВОЉНО ОТИЋИ НА ВОЈНУ ОБУКУ У ТРАЈАЊУ ОД 15 ДАНА ИЗАЗВАЛЕ СУ НЕГАТИВНЕ КОМЕНТАРЕ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА, ПОСЕБНО БИВШИХ ВОЈНИКА И ПОЛИЦАЈАЦА, УЧЕСНИКА РАТОВА У БИВШОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ. ПОРЕД ПОМИЊАЊА "ТЕТКЕ ИЗ КАНАДЕ" НА ИСПРАЋАЈУ ИЛИ ЗАКЛЕТВИ, "ЋЕБОВАЊА" И "ПАЉЕЊА БИЦИКЛА", МНОГИ СЕ НУДЕ ДА МУ БУДУ ИНСТРУКТОРИ И КОМАНДИРИ – МАКАР САМО ЈЕДАН ДАН. ШТА ЗАИСТА ВОЈНИК МОЖЕ ДА НАУЧИ ЗА 15 ДАНА И КАКО ЋЕ ТО ИЗГЛЕДАТИ У ПРАКСИ, "ВРЕМЕ" ЈЕ ПРОВЕРИЛО КОД НЕКОЛИКО ПЕНЗИОНИСАНИХ ВИСОКИХ ОФИЦИРА ПЕШАДИЈЕ КОЈИ СУ НАЈВЕЋИ ДЕО КАРИЈЕРЕ ПРОВЕЛИ У ТРУПИ

"Ни чизме не можеш да разгазиш за 15 дана, ово је тешко ругање професији", објавио је на друштвеним мрежама један од пензионисаних генерала. Овај бивши командант и оперативац кроз читаву војну каријеру, тиме је први пут проговори о својој бившој "фирми". Конкретно – о одлуци да се позову на војну обуку људи старији од 30 година који нису служили војни рок или су то урадили цивилно док није укинут.

"Одлучим се да не коментаришем војна питања, али не могу ово а да не коментаришем. И поред најбоље воље, не разумем, да ли стварно људи мисле да се постаје обучен резервни припадник Војске после 15 дана обуке. Па кад сам пошао у Средњу војну школу, период прилагођавања је трајао 10 дана. Сугеришем да се о овим проблемима направи озбиљна анализа и сачини адекватно решење. Мислим да овако брзоплето решење нема смисла", написао је још генерал.

На овај начин изразио је суштину одлуке која не доприноси ничему другом осим популистичком покушају Министарства одбране да се нечим похвали и дигне назови борбени морал нације те, наравно, допринесе пумпању личног маркетинга министра Александра Вулина, а тиме и његовог "врховног команданта". Јер, захваљујући "политици Владе Александра Вучића, коначно имамо довољно новца да покренемо резерву", као што то Вулин тврди. Питање је зашто се те паре нису употребиле за побољшање плата, услова живота и рада професионалних војника и оних по уговору да масовно не напуштају војску. Или за концепт активне резерве, који никад није заживео, него се расипају на овакве бесмислице.

НЕМОГУЋА МИСИЈА

Ове године ће, према Вулиновој најави, 600 људи, међу њима и он – каквог ли саможртвовања – проћи војну обуку од 15 радних дана, а следеће године још 15 дана подељених у два термина – у мају и октобру. Шта војник може да научи за то време и како ће обука изгледати у пракси, "Време" је проверило код неколико пензионисаних високих официра пешадије који су највећи део каријере провели у трупи.

Један од њих, са ратним искуством, био је поприлично суров: човека можете научити да рукује наоружањем, кретању на бојишту и да ископа заклон. Некада су војници регрутовани у поједине јединице које су биле намењене за радове по магацинима и слично, имали обуку од месец и 22 дана и за то време су могли да науче све ово. Ови сад могу да изведу гађање, што је довољно да сутра бране отаџбину. Овај саговорник сматра и да је, због искустава ратова деведесетих, потпуно глупо служење војног рока без наоружања због приговора савести, "јер се у рату зна да ако га ти не убијеш, убиће он тебе без разлике на твоје убеђење".

На другој страни је пензионисани генерал, у делу каријере и наставник. У разговору за "Време" он подсећа да је до укидања служења војног рока основна пешадијска обука за све била 180 сати или 30 радних дана, што је, када се урачунају викенди, нешто више од месец и по. Најмање два дана треба утрошити само на то да се војник научи паковању и ношењу опреме, а свако ко је служио војску зна како је изгледала немогућа мисија да оне силне ствари које по доласку задужи набацане у шаторско крило, спакује у војничку касету.

"Па и кад се то научи, где је паковање борбеног ранца, транспортне вреће, шта иде у које од њих и у који део", објашњава наш саговорник тај почетни период, уз могућност да се све ради убрзано.

Радни дан у војсци, иначе, траје шест наставних часова преподне и два-три поподне, али у другом делу дана са војницима нису старешине, него само командири одељења са којима понављају научено. Сада је та обука уместо шестонедељне постала двонедељна, што значи максимално 90 наставних часова, односно, упола мање. Поред тога, војнике чека и стројева обука која, макар и она основна, захтева време, као и упознавање са Правилом службе и општевојним прописима, без чега се не може.

Обука је, по структури, подељена у три дела, распоређена у тих шест часова дневно – војностручна, физичка и оно што се назива морална настава. Војностручна, отприлике, треба да заузме две трећине обуке, а она се, опет, дели на тактичку, ватрену и стројеву.

"Да би војника довео до првог борбеног гађања, а ватрена обука је главна, најтежа и најзахтевнија тема, мора да научи борбене особине и намену, као и самостално склапање и расклапање оружја. Потом следе правила гађања, ставови за гађање, лична и безбедност осталих", набраја саговорник "Времена", генерал у пензији.

Он додаје и да је посебна тема тактичка обука – осматрање бојишта и кретање по њему (претрчавање, пузање, извлачење рањеника), као и копање заклона, јер није довољно само ископати рупу у земљи (норма за лежећи ров је 25 минута, а за стојећи сат и 20 минута), него је потребно научити их како се и где бира заклон. А ту је и обука у коришћењу заштитне маске.

"Па, како само ово да се стави у 15 дана", пита он, наглашавајући колико је тек потребно припреме за такозвано припремно гађање на редном броју један да војник упозна своју пушку и њену прецизност, као и да старешина процени какав је војник стрелац. Плус физичка обука од четири часа недељно, уз обавезне јутарње вежбе. Све то сместити у две недеље изузетно је тешко, а неопходно је да би војник то прво гађање извео безбедно.

После те почетне обуке, која ће бити дупло краћа, војници су се некад слали на специјалистичку, која је опет трајала месец и по кад је пешадија у питању. Када су неки други родови у путању, она је била стална, као на пример, код тенкиста. Како ће сад војска успети да за 15 дана оспособи људе за тенкисте или артиљерце, питање је на које надлежни из Министарства одбране немају одговора, а тешко и да ће га имати.

Према мишљењу пензионисаног пуковника, такође саговорника "Времена", суштина ових позивања на "обуку" је то што Војску Србије напуштају професионални војници, па сада надлежни желе да их надоместе тиме што би ове "курсисте" могли распоредити у резервисте и имати бројно стање јединица на папиру. Због тога се, указује он, повећава и број војника на добровољном служењу војног рока: они исто примају плату, а отвара им се могућност да се после лакше запосле у војсци или државним службама. Међутим, све се, у суштини, своди на то да су војсци, поред попуњавања спискова, они потребни и за баналне ствари попут чишћења касарнских кругова или држања страже.

ВОЈНО СПОСОБАН МИНИСТАР

Што се одласка Вулина на "обуку" тиче, колика је то смејурија најбоље показују коментари на друштвеним мрежама. Јер, реч је о човеку који је проглашен неспособним за војну службу 1990, у време кад су се ратни облаци увелико надвијали над бившом Југославијом, а сада као министар војни – после упадљивог парадирања у паравојним униформама, преко маршевања са падобранцима и потом са војном полицијом – креће у "жуђено војевање".

Откуд Вулин на обуци у марту? Да ли је она организована само за њега? Да ли се само промоције ради на 15 дана прикључио класи војника на добровољном служењу војног рока? Где служи, у којем центру за обуку? 

Иако прорежимски медији, посебно они на разне начине интересно повезани са Министарством одбране и Југоимпортом СДПР, тврде да ће се обука одвијати у две класе годишње – по 300 људи у мају и новембру – већ су 5. марта објавили да је Вулин дан након што је на РТС обзнанио да иде на обуку, обавио и успешно прошао медицинске прегледе те "постао један од резервиста на вежбама".

Откуд Вулин на обуци у марту? Да ли је она организована само за њега? Да ли се само промоције ради на 15 дана прикључио класи војника на добровољном служењу војног рока? Где служи, у којем центру за обуку? Све ово су питања без одговора.

Како је Вулин сам рекао, ослобођен је служења војске јер је имао велику диоптрију. Та диоптрија, међутим, није га спречила да постане власник дозвола за најмање пет пиштоља, као и да редовно посећује стрељане и одлази у лов. Недавно се, на комеморацији убијеном председнику Аутомото савеза Србије Мирку Бутулији, присетио како му је обећао да ће га научити да лови.

Како је Вулин сам рекао, ослобођен је служења војске јер је имао велику диоптрију. Та диоптрија, међутим, није га спречила да постане власник дозвола за најмање пет пиштоља, као и да редовно посећује стрељане и одлази у лов

"Желим да пођем од себе и сопственог примера. У војсци постоји једно правило: Кажи – па покажи, уради – па нареди. Ако ја могу да дам 15 дана свог живота годишње, зашто не може неко други? Нема оправдања да не служите својој земљи и да се не борите за своју земљу", надахнуто је министар поручио јавности. Те речи су изазвале лавину негативних коментара на друштвеним мрежама, посебно бивших војника и полицајаца, учесника ратова у бившој Југославији. Уз најчешће ироничну констатацију да се у случају министра ради о дезертеру, помињали су му и "тетку из Канаде" на испраћају или заклетви, "ћебовање", "паљење бицикла", медицинске прегледе; неки су се нудили и да му буду инструктори и командири – макар само један дан.

Режимски медији су, такође, најавили да ће Вулин бити у обуци равноправан са осталим војницима. У то је просто немогуће поверовати, као што ће бити немогуће и да се са бар једног сегмента његове "обуке" не појави телевизијски снимак – ето како је добар и послушан војник. А пошто Вулин, по функцији, има обезбеђење из батаљона Војне полиције за посебне намене "Кобре", тешко је поверовати да неки од њихових припадника неће бити све време тамо и глумити војника на обуци. Оно што тек није могуће замислити јесте могућност да било који од десетара или водника Вулину нареди "остав" или га "почасти" неким тежим речима уобичајеним у војничком жаргону. Како ствари стоје, Вулину ће највише недостајати свакодневна обраћања јавности разним поводима, укључујући заштиту свог личног "врховног команданта". Срећом по њега, ту су ипак дани викенда, па ће тада делимично моћи да надомести медијску изолацију од Пинка надаље.

Све у свему, Србија ће на 15 дана остати без министра војног, а и влада премијерке Ане Брнабић биће ускраћена за његово присуство на седницама. Но, ако се има у виду Вулиново неформално задужење "министра за кварење односа са регионом", порука је ипак послата свим оним који према текстовима "Информера" и наступима разних аналитичара на Пинку, "прете" Србији. Та порука гласи – чувајте се, Србија је добила војно оспособљеног министра.

(Време)

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер