субота, 02. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Преносимо > Последице кадровске политике Небојше Стефановића коштале су МУП на дуже стазе, а "вулинизација" ће на још дуже
Преносимо

Последице кадровске политике Небојше Стефановића коштале су МУП на дуже стазе, а "вулинизација" ће на још дуже

PDF Штампа Ел. пошта
Давор Лукач   
петак, 12. новембар 2021.

ПОСЛЕДИЦЕ КАДРОВСКЕ ПОЛИТИКЕ НЕБОЈШЕ СТЕФАНОВИЋЕВА КОШТАЛЕ СУ МУП НА ДУЖЕ СТАЗЕ, А "ВУЛИНИЗАЦИЈА" ЋЕ НА ЈОШ ДУЖЕ. АКТУАЛНИ МИНИСТАР, КАКО ТВРДЕ ИСКУСНИ ПОЛИЦАЈЦИ, СМЕЊУЈЕ НЕСПОСОБНЕ СТЕФАНОВИЋЕВЕ КАДРОВЕ, А ОНДА ДОВОДИ НА ФУНКЦИЈУ ЊИХОВЕ "КЛОНОВЕ", ПО ЛОЈАЛНОСТИ, А НЕ СПОСОБНОСТИ

Министар унутрашњих послова Александар Вулин – прошлонедељни добитник златне плакете Ловачког савеза Србије за посебне заслуге и допринос у борби за очување природе и дивљих животиња – најавио је одржавање вежбе "Систем 2021". Реч је о копији оног што се у систему ОНОиДСЗ бивше СФРЈ називало "Ништа нас не сме изненадити" (НННИ). Елем, "Систем 2021" треба да се одржи у 50 општина и градова, са 8.000 учесника. Како је људима који ће морати да се ангажују и буџетима тих институција, пошто вежба није планирана, невесела је прича. На пример, како покренути ватрогасна возила стара више од 50 година или ангажовати волонтера који не може да добије слободан дан на послу?

Хиперактивни Вулин, чија саопштења затрпавају свакодневно мејлове новинских кућа, поред што се саморекламира обилазећи разне скупове и гостујући по телевизијама са националном фреквенцијом, стиже и да редовно иде у стрељану МУП у Сарајевској улици (док је био министар одбране, то је радио на Војној академији), посети боксере и "спарингује" са њима. Успут је указао и на важност ловаца у одбрамбеном систему Србије: "Почетком 2000. године ловци су били боље опремљени од наше армије и полиције. Боље су били организовани и боље наоружани зато што су сами одлучивали о себи". Но, у тој својој изјави министар полиције је пропустио да каже да су тада на власти били људи из његове партије ЈУЛ, а и садашњи његов "врховни командант" Александар Вучић, као министар информисања. Сходно враћању у традиције прошлости, не би било неочекивано да Вулин смисли и својеврстан слет 5. марта ако баш не може штафету.

КАДРОВИ РЕШАВАЈУ СВЕ

Шта се за то време дешава у МУП, има ли промена и какве су? Судећи према написима прорежимских медија, за све су криви др Небојша Стефановић и Дијана Хркаловић. Они и нико други са стране, чак ни онај који је анонимну девојку "лансирао" прво у БИА, а потом у врх МУП, а који је много моћнији од Стефановића. Иначе, чак и пошто је Дијана Хркаловић завршила у притвору, Стефановић је и даље министар одбране, уз сву медијску харангу против себе.

"Вулинизација" МУП-а је у пуном погону. У мору погрешних решења има и неких добрих – враћени су неки стари и искусни кадрови који су у време Стефановића били скрајнути. Они су тада постављени на измишљена места такозваних координатора, не зна се за шта. Рецепт је једноставан: добијете канцеларију, функцију, бољу плату, службени ауто, а једина обавеза је да дођете на посао у 7.30 сати и да се "одјавите" у 15.30.

Последице Стефановићеве кадровске политике коштале су МУП на дуже стазе, а "вулинизација" ће на још дуже. Актуални министар, како тврде искусни полицајци, смењује неспособне Стефановићеве кадрове, а онда доводи на функцију њихове "клонове", по лојалности, а не способности.

Илустративан пример Вулинове кадровске политике је смена начелника Управе саобраћајне полиције Небојше Арсова. Има завршен Саобраћајни факултет, а Вулин га после смене распоређује на место некаквог координатора у Управи граничне полиције, чиме практично урушава рад Граничне полиције дајући функцију човеку који не зна основе рада те службе

Илустративан пример Вулинове кадровске политике је смена начелника Управе саобраћајне полиције Небојше Арсова. Има завршен Саобраћајни факултет, а Вулин га после смене распоређује на место некаквог координатора у Управи граничне полиције, чиме практично урушава рад Граничне полиције дајући функцију човеку који не зна основе рада те службе.

Вулин готово свакодневно објављује саопштења са састанака Колегијума Управе криминалистичке полиције, где хвали њихов рад и најављује задатке, а потом се ништа не деси, барем оно што би јавности било занимљиво. У исто време, један од доајена криминалистичке полиције у Београду, а потом и у МУП, за кога се не вежу било какве афере и који је, кад је испунио услове за пензију, замољен да остане да помогне, пристао на то, да би, кад је видео на шта је наишао и ко се све "саморекламира", поднео захтев и од 1. децембра ће бити пензионер. Занимљиво, оног тренутка кад је поднео захтев – већ су му донели унапред одштампано решење.

Име овог човека није битно јер он је парадигма потписнику ових редова одавно је испричао зашто је "проблематичан": "Завршио сам државни Правни факултет у року, запослио се у београдској полицији после јавног конкурса, прошао пут од приправника до начелника Трећег одељења, после прешао у МУП."

Одржава Вулин, бар према саопштењима, и редовне састанке са шефовима београдске полиције, посебно криминалистичког одељења, којима захваљује на спречавању криминала.

"Проблем је кад ме, уместо да гањам криминалце, пошаљу на ‘испомоћ’ Одељењу за јавни ред и мир, да пратим неке тамо бесмислене скупове опозиционих странака. Шта ћу ја тамо, оне моје ‘муштерије’ ту не долазе, а то им погодује, могу да лакше раде своје ‘послове’

"Друже, мој посао је, за који примам плату, да спречавам криминал", каже један инспектор у цивилу. "Проблем је кад ме, уместо да гањам криминалце, пошаљу на ‘испомоћ’ Одељењу за јавни ред и мир, да пратим неке тамо бесмислене скупове опозиционих странака. Шта ћу ја тамо, оне моје ‘муштерије’ ту не долазе, а то им погодује, могу да лакше раде своје ‘послове’".

ВЕЛИКО ПЕНЗИОНЕРСКО ОДБРОЈАВАЊЕ

Стално сликање нововраћеног начелника Полицијске управе за Београд Веселина Милића уродило је плодом – постављен је за помоћника министра унутрашњих послова. На тај начин, Вулин је успео да уради оно што нико пре њега није, укључујући Александра Ранковића, Слободана Пенезића Крцуна и Влајка Стојиљковића – да шеф престоничке полиције постане помоћник министра.

Наравно, на сајту МУП нема, иако им је то законска обавеза, имена помоћника министара, државних секретара, секретара министарства, ни података о њима. Између закона и "врховног команданта" Вулин бира "врховног", и то јавно обзнањује у честим иступима, кад полицајцима поручује да о њима брине Вучић. Закон о Влади, Закон о министарствима, Закон о полицији, Устав Србије, за министра нису битни, а то је показао и у октобру у Краљеву кад је постројио одред Жандармерије у Вучићеву част да му отпевају "Песму косовских јунака" из филма Бој на Косову, иначе "химну" ЈСО.

У београдској полицији Вулин обилази и бригаду на Банову брду, јединицу која је надлежна да спречи тежа нарушавања јавног реда и мира, чији припадници директно улазе у конфронтацију са навијачима (укључујући и оне "државне"). После следе саопштење, фотографије, видео-снимак, једино се не помиње име команданта те јединице – он је за Вулина и компанију анонимус. Иначе, реч је о Радославу Репцу: завршио је Полицијску академију, прошао све степенице у служби, а у мају 2014. током поплава у Обреновцу, све време је провео у води и спасавао људе, да би га на крају изнели због хипотермије.

Вулинови обиласци полицијских управа у Србији затворени су за јавност због короне. Ипак, снимци доста говоре, па се у министровом друштву виде неки смењени начелници, а не зна се у којој су функцији ту. Очигледно је да је Стефановићево "таблоидно медијско живо блато" допринело њиховој смени, а Вулин сад не сме да их поново постави на функцију јер би "пљунуо" на Вучића, који је подржавао те смене

Вулинови обиласци полицијских управа у Србији затворени су за јавност због короне. Ипак, снимци доста говоре, па се у министровом друштву виде неки смењени начелници, а не зна се у којој су функцији ту. Очигледно је да је Стефановићево "таблоидно медијско живо блато" допринело њиховој смени, а Вулин сад не сме да их поново постави на функцију јер би "пљунуо" на Вучића, који је подржавао те смене. Не тако давно, негде 2013. године, Вучић је јавно прозивао неке полицијске функционере за криминал. Осим њихових смена, ништа се није десило, није било подигнутих оптужница, нити покренутих судских поступака.

Невезано за избор новог директора полиције – а тај човек се, као ни Владимир Ребић, неће ништа питати – јасно је да се професионални део полиције, народски речено, "батрга", шта урадити да наставе нормалан рад. Они који су превалили 50 година живота имају само један циљ – дочекати пензију, у коју по закону могу са 55.

"Батали Вулина, овај мој (муж) зна не у месеце, него у дане, а можда и сате, колико му је остало до пензије", савршено је сублимирала став супруга полицијског пуковника.

У систему и ван њега

Дијана Хркаловић је имала оперативни ослонац и у формацијском саставу МУП који је постојао у систематизацији, али и ван њега уз прећутну сагласност оних који су руководили, каже за "Време" официр МУП. Он прецизира како је пример за то Служба за специјалне истражне методе (ССИМ), званично у систематизацији, а незванично са широким спектром нелегалних метода.

Извор "Времена" тврди и да је група за оперативну обраду "Мангуста" урадила много корисних ствари, али да је унутар ње постојао врло мали издвојени део за који нико не зна чиме се бавио. Извор додаје и да је за Дијану Хркаловић била важна извесна особа у одељењу за оперативну аналитику која се бавила документовањем активности опозиције, са све фотографијама. Такође и "екипа" која је радила ван систематизације, имала своје уређаје, канцеларију уз ону државне секретарке и директно јој била потчињена.

(Време)

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер