четвртак, 29. фебруар 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Преносимо > Марширао, марширао, Вулин падобранац
Преносимо

Марширао, марширао, Вулин падобранац

PDF Штампа Ел. пошта
Давор Лукач   
недеља, 16. децембар 2018.

ДА ЛИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ АЛЕKСАНДАР ВУЛИН ИДЕ У ЧЕСТЕ ОБИЛАСKЕ СПЕЦИЈАЛНЕ БРИГАДЕ И ЊЕНИХ ДЕЛОВА, KАО И ЕЛИТНЕ ФОРМАЦИЈЕ ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ "KОБРЕ" ЗАТО ШТО ИХ ВОЛИ И ЦЕНИ? МОЖДА ЈЕ РЕЧ О "БОРБИ ЗА KОСОВО"? ИЛИ ЋЕ БИТИ ДА ЈЕ У ПИТАЊУ НЕШТО ДРУГО – НАПУШТАЊЕ ВОЈСKЕ И ПРЕЛАЗАK СПЕЦИЈАЛАЦА НА БОЉЕ ПЛАЋЕНА МЕСТА У ЖАНДАРМЕРИЈИ

"Припадници нишког 63. падобранског батаљона, у оквиру редовних планираних активности, извели су кондициони марш у дужини од 20 километара у урбаним условима у рејону града Ниша, у коме је учествовао и министар одбране Александар Вулин", саопштило је Министарство одбране. То су пренели готово сви медији а да се нико није запитао чему све то и по којим војним прописима и правилима. Нико није питао ни да ли је Вулин, особа ослобођена служења војног рока, заиста пешачио свих 20 километара са војницима или је тамо био само за камере Застава филма. Он је, додуше, имао и два тандем-скока са падобранцима-ветеранима у Лисичијем јарку зато што је Министарство дало одређена средства да за њихов годишњи скуп, па су му се они на тај начин одужили.

"Марш је био прилика да се у изазовним временским условима провери ниво оспособљености припадника 63. падобранског батаљона, а уз поштовање свих кондиционих норми у Војсци Србије. Марш је реализован у прописаном времену које износи пет километара на час током комплетне стазе", наведено је у саопштењу.

Гледајући снимке објављене на сајту Министарства одбране, тзв. марш је изведен по мраку у ноћи са суботе на недељу, практично "шетњом" специјалаца улицама Ниша. На маршу они носе шешире, а шлемови су им закачени напред на грудима, док Вулин и командантска свита иду ноншалантно у средини.

Пошто формулацију "марш у урбаним условима" досадашња војна наука и стратегија у Србији не познају, нити је извођен на тај начин, поготово не на 20 километара, питање је шта стоји иза свега тога осим саморекламерства и самопромоције Вулина и оних који му се додворавају – новог команданта Специјалне бригаде, новопроизведеног бригадног генерала Мирослава Талијана, команданта Kопнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, а има и оних који тврде да је свим тим руководила "невидљива рука" државног секретара Министарства одбране пензионисаног генерала Александра Живковића, некадашњег команданта Специјалне бригаде, човека који је радни век провео у униформи, а сад се "истиче" облачећи у свим приликама исту парауниформу као и Вулин.

"Шетали" су тако падобранци нишким улицама 20 километара, наводно кондициони марш од 20 километара, а да ни сами нису знали зашто. Јер, како тврде специјалци, кондициони марш се изводи на терену на 10 километара, а овај сад је и дупло дужи и изазива три пута веће оптерећење, пошто је километар по асфалту или калдрми еквивалентан 3 до 3,2 километра на терену. Једини циљ, дакле, био је дрил да се падобранци "призову памети", али не због нечег на батаљонском, него на вишем нивоу, рекао је за "Време" један бивши официр специјалних јединица који у својој каријери није чуо за "марш у урбаним условима". Он објашњава и да је, са борбене тачке гледишта, тај марш раван самоубиству, јер не могу да се поштују основна правила заштите јединице (претходница, обезбеђење бокова, обезбеђење зачеља).

"Од кондиционог марша по асфалту војници могу само да подбију табане, да после иду код лекара и добију поштеду", констатује овај саговорник.

Поштеда је "чаробна" реч коју је изговорио председник Србије и Вулинов "врховни командант" Александар Вучић, када је на прослави Дана Војске Србије 23. априла рекао:

"Неће моћи више да се догоди да генерална инспекција дође у једну од најважнијих бригада и да је половина војника на поштеди зато што не могу да прођу тест физичке припремљености. Тражићемо више озбиљности и одговорности."

Они који прате догађања у Војсци, одмах су сазнали да је Вучић мислио на Специјалну бригаду чије седиште је у Панчеву, а 63. падобрански батаљон из Ниша јој је саставни део. Зашто је Вучић баш њих прозвао, а не и остале јединице, које су у још лошијем стању, поготово што се попуњености тиче, остало је нејасно.

Углавном, после "кондиционог марша у урбаним условима" Вулин се обратио и учесницима, који су стројевим кораком морали да уђу у касарну (још једна од потпуних бесмислица), и "похвалио" их речима да је "имао прилику да се лично увери у висок ниво њихове физичке припремљености, изузетан ниво обучености и оно што је најважније и оно што одликује нашу Војску – изузетно висок морал, решеност да се земља чува и да се спроводе сви задаци". Поручио им је и да ће се "у наредном периоду посебна пажња усмеравати на обуку, нарочито специјалних јединица, на повишење нивоа физичке припремљености читаве наше војске, као и на даље унапређење њиховог материјалног положаја".

Е, тај материјални положај, то је суштина онога што Вулин и војни врх прећуткују, а практично се дешава – припадници Специјалне бригаде желе да искористе могућност да, без икаквих проблема и непотребних процедура, пређу у Жандармерију: ем веће плате и бољи статус (поред осталог и статус "овлашћеног службеног лица" који даје неслућене могућности за рад у ноћним клубовима и ресторанима), ем пуно боља организација рада и мање понижавања.

У Жандармерији је, наиме, током последњих пола године око 220 припадника добило решења о пензионисању, мимо своје воље или су пак послушали "сугестију" да им је боље да на то пристану. Kритеријуми за пензионисање нису познати. Неки "злонамерни" кажу да је због одбијања да то уради командант Горан Драговић смењен јер је штитио те "ратне кадрове", или оне "неподобне". Углавном, Жандармерија је због тога остала и без дела командног кадра.

Чињеница је да су после сазнања да Жандармерији недостају људи, а посебно у нишком одреду, припадници 63. бригаде поднели захтев за пријем. Пошто за прелазак из једног у други државни орган не треба конкурс, ради се о једноставном преузимању. Потребне квалификације имају, а Жандармерији је битно да добију квалитетне и обучене људе који не треба да пролазе ни селективну, а поготово не специјалну обуку. Kруг је тако затворен и сви су на добитку, осим Војске и Вулина, са све његовим "врховним командантом", јер Жандармеријом, као делом МУП-а, по закону командује премијерка Ана Брнабић.

После молби у Нишу за прелазак из једне државне службе у другу, кренули су и други, па је вероватно зато Вулин и отишао недавно у Панчево, да одржи "мотивациони говор" у седишту Специјалне бригаде.

"Специјална бригада је наша најелитнија и најобученија јединица. Она је спремна да изврши свако наређење нашег државног руководства и врховног команданта и у потпуности можемо да се ослонимо на њу. Србија може да се ослони на Специјалну бригаду и њену спремност да брани наш народ и наш начин живота без обзира где је он угрожен… У наредном периоду још више ћемо уложити у све оно што је потребно Специјалној бригади да буде на висини задатка, да одговори на сваки изазов и потребу. Већ смо обезбедили побољшање материјалног статуса свих припадника Специјалне бригаде у складу с наређењем врховног команданта, а од идуће године очекујемо још једно повећање плата од девет процената. Све то ће значајно утицати на квалитет живота свих наших припадника, а посебно припадника Специјалне бригаде, што ће утицати да они и њихове породице буду стабилни и сигурни", рекао је тада Вулин.

Kо је разумео – разумео. А ко му је поверовао, тешко је знати. Можда би најбољи показатељ био, кад би био доступан јавности, број захтева припадника Специјалне бригаде за премештај у Жандармерију.

Војска на боловању

Да стање у Војсци није како треба, Вучић је потврдио средином године изјавивши како је, када је било повећања борбене готовости, након забране уласка осликаног воза на Косово, велики број војника поднео захтев за раскид радног односа; они су, тобоже, кукавице. Председник Србије тада је и индиректно направио алузију како Срби неће да се боре за Косово. Претходно, на упозорења Војног синдиката Србије да дневно у просеку пет официра, подофицира и професионалних војника поднесе захтев за напуштање службе, ни Вучић ни Вулин нису реаговали.

Зона одговорности према северу Косова припада Другој бригади Копнене војске, са седиштем у Краљеву. Јавна је тајна да је та јединица непопуњена, али да у свим плановима за вежбе стоји да је попуњеност сто одсто. Оно што је Вучић јавно признао поткрепљују и неке чињенице, које је прећутао, вероватно да не угрози "борбену готовост". Али, кад знају страни војни аташеи – онда то више није тајна. Тада је скоро трећина професионалних војника најавила раскид уговора, друга трећина је већ била на боловању, а преосталих 33 одсто су били војници са искуством од Крајине до Косова у просеку стари 45–47 година и чекали су решења за пензију.

Када је у лето прошле године Инспекторат одбране дошао у Другу бригаду, утврдио је да је на боловању 300 људи. Мислило се да је тамо стање најгоре и да због Косова људи желе да се извлаче, а онда је Инспекторат отишао и у Специјалну бригаду, и тек тамо затекао стање о којем је и председник државе морао да проговори.

(Време)

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер