недеља, 01. октобар 2023.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Марко Ђурић - Потписивањем споразума у Бриселу Србија је победила са 5:0, ко губи има права да се љути
Политички живот

Марко Ђурић - Потписивањем споразума у Бриселу Србија је победила са 5:0, ко губи има права да се љути

PDF Штампа Ел. пошта
Из архиве НСПМ   
четвртак, 29. март 2018.

„Премијер Србије Александар Вучић је одиграо сјајну ‘шаховску партију’, захваљујући којој смо дошли до јучерашњег споразума. Споразум из Брисела није само резултат једнократног напора, већ мудре и промишљене политике", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

среда, 26. август 2015.

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да ће Заједница спрских општина имати конкретна извршна овлашћења, да ће запослени имати статус државних службеника, што значи да је ЗСО јавна инсититуција, као и да ће бити директно финансирана из Србије, а ослобођена свих пореза, царина и дажбина институцијама у Приштини.

"То што су понављали албански политичари, да ЗСО неће бити ништа више од невладине организације - пало је у воду пред текстом усаглашеним између нашег и покрајинског премијера", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да је ЗСО, као темељ опстанка српског народа на КиМ, добила свој политички и формални темељ у споразуму који је јуче услаглашен у Бриселу.

Запослени у ЗСО имаће статус дружавних службеника, и то је уписано у принципе споразума и значи да је "Заједница и званично јавна инситутција".

"То говори о овлашћењима - ЗСО ће имати политичке органе карактеристичне за аутономне целине, Скупштину која ће доносити политичке одлуке и самостално одлучивати о садржини Статута, самостално ће га и усвојити...", казао је Ђурић.

Ђурић је поновио да ће ЗСО самостално одлучивати о садржини Статута, а да ће гаранције за његову "владиност давати влада у Приштини, која ће за ту сврху донети посебну уредбу, коју ће потврдити Уставни суд".

Нагласио је да ЗСО има нешто што никада ни једна институција у претходних 15 година није имала - а то су директне институционалне везе са Србијом.

"ЗСО, и тако написмено стоји, биће директно финансирана од стране Републике Србије, а ми ћемо отворити врата и за међународне донације за шта је већ исказано интересовање", рекао је Ђурић.

ЗСО ће, како је додао, имати и Веће, као извршни орган заједнице, које ће спроводити одлуке Заједнице које доноси Скупштина, а одлуке ће бити извршне и обвезујуће за грађане на територији Заједнице.
"Тај борд ће бити ослоњен на јаку администарацију, сачињену од људи који имају статус државних слжбеника", казао је Ђурић.

Додао је да ће ЗСО бити у економском смислу самостална, изузета од пореза, чарина и било каквих дажбина инситуцијама у Приштини.

"То можда и више говори о њеном аутономном карактеру и суштинском институционалном месту у нашем и покрајинском систему", нагласио је Ђурић.

Упитан на који начин ће Србије финансирати ЗСО, Ђурић је одговрио - "најдиректније" и прецизирао да ће финансирање ићи и преко институција и директно из буџета Србије.

ЗСО ће, додао је, бити власник покретне и непокретне имовине и моћи ће да оснива компаније, а то је "суштинска карта и у будућим преговорима о имовини".

На питање шта значи последња тачка споразума у којој се наводи да ће за годину дана, у складу са Чланом 5 Бриселског споразума, поново бити размотрено функционисање ЗСО, Ђурић је рекао да тај члан предвиђа да инситуције у Приштини пренесу додатне надлажности на Заједницу.

"Та одредба споразума служи за политичко снажење заједнице у будућности", нагласио је Ђурић.

Срби ће, како је истакао, бити у позицији да први пут у потпуности одлучују о својој судбини, а ни једно радно место неће бити изгубљено, већ ће се отворити могућност да се нови људи запосле.

"Сви они који су и до сада радили у здравству и образовању у нашсем систему систему, наставиће у том смистему да раде. Сви циљеви ЗСО су усмерени на опстанак српског народа на КиМ, а председник ЗСО ће имати функцију представљања спрског народа како како на КиМ, тако и изван покрајине", казао је Ђурић додајући да ће председник ЗСО моћи да "допре до свих оних средина где је српски народ у већини".

Ђурић је поновио да ЗСО има циљ да јача и снажи положај нашег народна на КиМ, а не да огрнаичава отежава или поткопава било чији положај и поручио: "Немају разлога да буду незадовољи или стрепе од снажне Заједнице која је договорена".

"ЗСО је од јуче непромењива категорија. Са оваквом Заједницом имамо оквир од кога нема одступања, можда ће се мењати политичари у покрајини, али оквири остаје и то се неће променити", нагласио је Ђурић.

Он је захвалио општини Гора која је, како је рекао, прва подржала поститзање спорзаума о ЗСО.

„Снабдевање и прекидач за струју остали у нашим рукама“

Енергетски систем на северу Косова и Метохије остао је у нашим рукама, као и прекидач за струју, поручио је Ђурић и нагласио да је то велика победа Србије.

Србија и Електропривреда Србије (ЕПС) и наставиће преко својих ћерки компанија да снабдева и дистрибуира струју становницима севера КИМ, рекао је Ђурић, на конференцији за медије, поводом постигнутих договора у Бриселу.

Он је додао да је од споразума о енергетици највише стрепео због економских и политичких последича тог споразума, али је истакао да је енергетски систем на северу Косова и Метохије остао је у нашим рукама, што је велика победа Србије.

Ђурић је рекао да треба учинити све да ћерке компаније ЕПС-а буду економски одрживе и да се побољша наплата струје на северу КИМ.

"Снабдевање и прекидач за струју ће бити у нашим рукама и то је велика победа за Србију", истакао је Ђурић.

Споразумом се не прејудицира статус имовине, рекао је Ђурић, одговарајући на питање новинара о статусу трафостанице Валач и хидроелектране и акумулације Газиводе.

Успели смо да избегнемо замку Приштине и заштитили смо нашу имовину, рекао је Дурић и додао да је "наша имовина, наша имовина и да ће тако остати и у будућности".

Успели смо да издејствујемо две ствари, оснивање ћерке компаније ЕПС-а на северу КИМ и да та компанија снабдева становнике севера КИМ струјом, казао је он и прецизирао да је питање оператера дистрибутивног система остављено за каснију дискусију.

Питање имовине и оператера дистрибутивног система је дефинисано на наш начин, истакао је Ђурић и додао да што се тиче статуса имовине, постоји једна реченица у којој они (Приштина) тврде да је "све њихово и реченица којом се констатује да је та имовина, имовина Србије".

О споразуму, Ибру, поглављима, Ивановићу,честиткама

Марко Ђурић поновио је да је јуче у Бриселу постигнут резултат 5 : 0 и навео да је ту мислио и на четири потписана споразума али и то што ће они омогућити отварање поглавља и убрзани пут европских интеграција Србије.

"Овим споразумима осигурали смо да Србија рачуна на подршку за отварање поглавља", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре и додао да смо тиме решили велики проблем који је стајао на путу тих интеграција.

Подсетио је да су неке важне земље тражиле квалитетан искорак у разговорима и оценио да смо то постигли.

Навео је и да је премијер Александар Вучић већ добио бројне честитке због постигнутих споразума од значајних лидера ЕУ и поновио да се и из тога може закључити да можемо очекивати убрзање европских интеграција.

Говорећи о споразуму о телекомуникацијама Ђурић је рекао да ће Косово бити уписано са звездицом и фуснотом и број који ће користити бити уписан као географска област у саставу Србије.

Српска компанија ће имати несметану лиценцу за рад и неће бити никаквог основа да се дешавају сечења каблова у којој читаве енклаве остају без мобилног.

Ђурић је додао и да ће део дигиталног спектра припасти српским медијима те да ће и централној државној ТВ и свим осталим медијима бити омогућен да емитују програм без ометања сигнала и других препрека.

Он је рекао и да је споразумом о мосту на Ибру изборено разграничење јужне и северне Косовске Митровице и да је омогућено да нема више покушаја упада и етничког освајања територије као што је то био случај у Брђанима.

Добили смо решење које нам гарантује да нема "никакве окупације северне Косовске Митровице", констатовао је Ђурић и додао да ће улица Краља Петра бити претворена у пешачку зону и да је тим споразумом заштићена Косовска Митровица.

На питање да ли је премијер Вучић разговарао са високом представницом ЕУ федериком Могерини о "случају Оливер Ивановић" Ђурић је рекао да је стављено до знања да Ивановић не може бити политички талац и да нема основа за његово задржавање у притвору.

Како је додао у наредном периоду Влада Србије ће вршити континуирани притисак да се Ивановић пусти на слободу.

Ђурић је рекао да коментари који се чују у Приштини само значе понављања фразе да је Косово независно и ништа више од тога.

"Ко губи има право да се љути", закључио је Ђурић.

Марко Ђурић: Вучић одиграо сјајну шаховску партију у Бриселу - "Ко губи има право да се љути"

Премијер Србије Александар Вучић је заједно са српским тимом одиграо сјајну "шаховску партију", захваљујући којој смо дошли до јучерашњег споразума после три године преговора и више од 150 посета Бриселу, поручио је Ђурић. "Споразум није само резултат једнократног напора, већ мудре и промишљене политике", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре у Влади Србије. Он је објаснио да је председник Владе Србије имао разрађену стратегију и начин комуникације за сваког члана преговарачког тима друге стране са којима смо разговарали, као и са сваким представником међународне заједнице.

"Само захваљајујући добро одиграној шаховској партији, добили смо ЗСО", истакао је Ђурић додајући да је то успех без преседана.

Марко Ђурић: Потписивањем споразума у Бриселу Србија је победила са 5:0

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је после потписивања споразума у Бриселу да је Србија победила са 5:0.

Делегације Београда и Приштине су уз посредовање Европске уније потписале споразуме о Заједници српских општина, енергетици, телекомуникацијама и Парку мира.

“Спортским речником, Србија је победила са 5:0. Заједница српских општина ће имати свог председника, своју скупштину, директне институционалне везе са Србијом и озбиљна извршна овлашћења у многим областима. Имамо четири месеца за израду Статута Заједнице српских општина, главни договор смо постигли и ја честитам грађанима Косова и Метохије“, рекао је Ђурић.

Он каже да је споразум о енергетици такође веома повољан за српску страну.

Што се тиче енергетике, то је био мајсторски, филигрански рад на споразуму. Ни на један начин није прејудицирано питање имовине, искључили смо се из тога, добили смо компанију за снабдевање и дистрибуцију којом ће управљати Срби. Биће у власништву ЕПС и ЗСО ће имати значајну улогу“, додао је Ђурић.

А што се тиче телекомуникација, Ђурић наводи да ће ниједна друга држава, у првом реду Аустрија, неће подности захтев да Косово добије свој позивни број.

“Промениће се на боље, Телеком Србија ће моћи несметано да ради на територији Косова и Метохије. Сви корисници услуга ће моћи да наставе да користе без плаћање, без међународног позивног броја као што је хтела приштинска страна. КиМ ће имати позивни број, али као географска област Србије“, истиче Ђурић.

На питање да ли ово значи да ће 12. октобра Србија добити зелено светло за отварање поглавља Ђурић је рекао да је то, поред четири споразума, пети гол који је Србија постигла у Бриселу.

Такође, навео је да ће споразумом о Парку мира северни део Косовске Митровице добити своју Кнез Михаилову улицу.

(среда, 26. август 2015.)

Извор: http://www.nspm.rs/hronika/marko-djuric-posle-potpisivanja-sporazuma-u-briselu-srbija-je-pobedila-sa-50.html?alphabet=c

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер