понедељак, 26. фебруар 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Александар Мартиновић и Владимир Орлић - високи функционери и посланици СНС - незаконито ангажовани као наставници у Високој медицинској школи у Ћуприји
Политички живот

Александар Мартиновић и Владимир Орлић - високи функционери и посланици СНС - незаконито ангажовани као наставници у Високој медицинској школи у Ћуприји

PDF Штампа Ел. пошта
БИРН   
среда, 24. октобар 2018.

Иако је инспекција Министарства просвете због бројних неправилности наложила директору да раскине уговоре са функционерима СНС-а, они се и даље налазе на списку предавача

Ангажовање функционера Српске напредне странке као предавача на Високој медицинској школи (ВМШ) у Ћуприји је незаконито, закључак је просветне инспекције, сазнаје БИРН.

Иако је са свима њима школа дужна да раскине уговоре и о томе обавести министарство, у распореду за нову школску годину, који је БИРН добио од запослених, ипак се и даље налазе имена функционера владајуће партије.

На листи наставника су народни посланици Александар Мартиновић, Владимир Орлић и Дарко Лакетић. Као предавачи су ангажовани и Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, као и Милорад Јеркан, директор нишког Дома здравља и члан СНС-а, чије је разрешење са те функције због сукоба интереса предложила Агенција за борбу против корупције.

Без правног основа склопљени су уговори са још једанаест предавача.

Инспекција Министарства просвете, науке и технолошког развоја спровела је надзор у школи од 4. јуна до 31. августа 2018. године.

Директор школе Христос Алексопулос потврдио је за БИРН да је инспекција била у школи, али да „није пронашла никакве незаконитости”. Затим је додао да су „само фалили неки папири“, али и да је то сада решено.

Међутим, у записнику о инспекцијском надзору, у који је БИРН имао увид, наводи се да је у школи процењен „висок степен ризика“ и утврђене су бројне неправилности. Инспекција је, између осталог, утврдила да су уговори о ангажовању фунцкионера СНС незаконити, стоји у записнику о инспекцијском надзору.

„У уговорима о ангажовању и уговорима о допунском раду не наводе се правни основи закључења уговора,“ пише у записнику.

Пре неколико месеци БИРН је захтевом за приступ информацијама од јавног значаја од школе тражио копије уговора на основу којих су функционери СНС ангажовани као предавачи, као и на основу чега су запослени, да ли је било конкурса и какав је вид њиховог ангажовања.

Одговор који смо добили од директора школе Христоса Алексопулоса гласио је да су сви поменути, осим једног, „ангажовани у складу са законом“.

Повереник за информације од јавног значаја је наложио да се БИРН-у доставе тражене информације.

Иако школа није поступила по том решењу, ипак нису платили новчану казну, о чему је БИРН већ писао.

Осам жена без уговора

У међувремену, у последњих годину и по дана, осам жена остало је без посла јер им уговори нису продужени. Сузана Милутиновић, којој је недавно истекао уговор, изјавила је за БИРН да „број од осам жена не може бити случајност, већ дискриминација од стране директора“.

Додала је и да је једној од њих први дан по истеку породиљског боловања уручено решење о престанку уговора иако је била докторант и стипендиста ВМШ.

Пиштаљка: Мартиновић није пријавио приход из медицинске школе у Ћуприји

Народни посланик Александар Мартиновић није пријавио Агенцији за борбу против корупције приходе које остварује као предавач у Високој медицинској школи струковних студија у Ћуприји. Податке о примањима шефа посланичке групе Српске напредне странке крије и директор те школе Христос Алексопулос који ни после више од месец дана није Пиштаљци доставио податке о Мартиновићевом ангажману. Алексопулос тврди да је школа под „хакерским нападом“ и да је то разлог што не може да нам достави тражене податке.

Мартиновић је непријављивањем имовине прекршио члан 30 Закона о Агенцији за борбу против корупције: „... функционер може да се бави научноистраживачким радом, наставном, културно-уметничком, хуманитарном и спортском делатношћу, без сагласности Агенције, ако тиме не угрожава непристрасно вршење и углед јавне функције. Приходе од ових послова, односно делатности, функционер је дужан да пријави Агенцији“.

Функционер који не пријави имовину Агенцији или даје лажне податке о имовини, у намери да прикрије податке о имовини, кажњава се затвором од шест месеци до пет година по казненим одредбама Закона о Агенцији за борбу против корупције.

Мартиновић, иначе доцент управног права на Правном факултету у Новом Саду, није одговорио на питање новинара колика су му примaња у школи у Ћуприји и зашто их није пријавио Агенцији за борбу против корупције, већ је казао да ћемо све податке добити од високе школе: „Сачекајте да прође хакерски напад па ћете добити информације“, рекао је посланик Мартиновић у изјави за Пиштаљку.

Његово име се налази у распореду полагања испита објављеном на званичној интернет презентацији школе у Ћуприји. Посланик Мартиновић у Високој медицинској школи предаје предмете везане за правну струку. Будуће медицинске сестре-бабице од њега уче здравствено законодавство и евиденције, а радиолози здравствено законодавство и администрацију.

Потврду да је Мартиновић предавач у ВМШ налази се и на друштвеној мрежи „Јутјуб“, где је ова школа објавила видео запис са Светосавске академије одржане у њиховом амфитеатру. На том клипу се види да је Мартиновић представљен као народни посланик и професор ВМШ пре него што је позван за говорницу.

Приликом обраћања на Светосавској академији, Мартиновић се између осталог захвалио и директору Алексопулосу, кога је назвао својим великим пријатељем.

Пиштаљка је пре више од месец дана упутила захтев за приступ информацијама од јавног значаја школи у Ћуприји и тражила податке о пословном односу ове школе и још неколико државних функционера, не само Мартиновића. Тражени подаци су се односили на народне посланике Дарка Лакетића и Владимира Орлића, државног секретара Министарства државне управе Ивана Бошњака, као и ректора приштинског универзитета Радета Грбића.

После петнаест дана, што је и законски рок за доставу тражених информација, стигао нам је захтев од ВМШ да морамо да им се у званичној писаној комуникацији обраћамо на ћириличном писму да бисмо добили тражене информације. Иако смо њихов захтев испунили, пре истека новог рока од петнаест дана, поштом нам је стигао допис у коме се наводи:

„На Ваш захтев за приступ информацијама од јавног значаја тренутно нисмо у могућности да одговоримо из разлога који се огледају у хакерском нападу на информациони систем наше школе, као и великих обавеза за усклађивање и усвајање свих аката Школе са Изменама и допунама закона о високом образовању, као и обавеза око формирања академиј“.

У допису пише и да ћемо одговоре добити до краја месеца.

Народни посланик СНС Владимир Орлић, иначе по образовном профилу доктор наука – електротехнике и рачунарства, по подацима Агенције за борбу против корупције као наставник у Ћуприји остваривао је приход од 40.000 динара. После питања Пиштаљке о његовом радно-правном статусу упућеним ВМШ, Агенција је објавила нови извештај о Орлићевим приходима где пише да он од 27. септембра ове године више нема приходе из школе у Ћуприји. Орлић је у Ћуприји на смеру медицинска сестра предавао методологију истраживања.

Христос Алексопулос је могао Пиштаљци да достави тражене одговоре да је имао намеру, јер све и да су наводи о хакерском нападу из поменутог дописа тачни, он би као директор високе школе морао да зна ко све чини наставни кадар у школи, поготово ако се међу предавачима налазе и високи државни функционери.

У регистру имовине и прихода функционера који води Агенција за борбу против корупције стоји да Александар Мартиновић месечно зарађује 204.000 динара: на Правном факултету у Новом Саду 149.000 динара, као одборник у Руми 25.000 динара и као посланик у скупштини Србије 30.000.

БИРН је раније објавио да је просветна инспекција наложила Високој медицинској школи струковних студија да раскине уговоре са Мартиновићем и осталим функционерима из Српске напредне странке.

 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер