Početna strana > Rubrike > Politički život > Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić - visoki funkcioneri i poslanici SNS - nezakonito angažovani kao nastavnici u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji
Politički život

Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić - visoki funkcioneri i poslanici SNS - nezakonito angažovani kao nastavnici u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji

PDF Štampa El. pošta
BIRN   
sreda, 24. oktobar 2018.

Iako je inspekcija Ministarstva prosvete zbog brojnih nepravilnosti naložila direktoru da raskine ugovore sa funkcionerima SNS-a, oni se i dalje nalaze na spisku predavača

Angažovanje funkcionera Srpske napredne stranke kao predavača na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) u Ćupriji je nezakonito, zaključak je prosvetne inspekcije, saznaje BIRN.

Iako je sa svima njima škola dužna da raskine ugovore i o tome obavesti ministarstvo, u rasporedu za novu školsku godinu, koji je BIRN dobio od zaposlenih, ipak se i dalje nalaze imena funkcionera vladajuće partije.

Na listi nastavnika su narodni poslanici Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Darko Laketić. Kao predavači su angažovani i Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i Milorad Jerkan, direktor niškog Doma zdravlja i član SNS-a, čije je razrešenje sa te funkcije zbog sukoba interesa predložila Agencija za borbu protiv korupcije.

Bez pravnog osnova sklopljeni su ugovori sa još jedanaest predavača.

Inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovela je nadzor u školi od 4. juna do 31. avgusta 2018. godine.

Direktor škole Hristos Aleksopulos potvrdio je za BIRN da je inspekcija bila u školi, ali da „nije pronašla nikakve nezakonitosti”. Zatim je dodao da su „samo falili neki papiri“, ali i da je to sada rešeno.

Međutim, u zapisniku o inspekcijskom nadzoru, u koji je BIRN imao uvid, navodi se da je u školi procenjen „visok stepen rizika“ i utvrđene su brojne nepravilnosti. Inspekcija je, između ostalog, utvrdila da su ugovori o angažovanju funckionera SNS nezakoniti, stoji u zapisniku o inspekcijskom nadzoru.

„U ugovorima o angažovanju i ugovorima o dopunskom radu ne navode se pravni osnovi zaključenja ugovora,“ piše u zapisniku.

Pre nekoliko meseci BIRN je zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja od škole tražio kopije ugovora na osnovu kojih su funkcioneri SNS angažovani kao predavači, kao i na osnovu čega su zaposleni, da li je bilo konkursa i kakav je vid njihovog angažovanja.

Odgovor koji smo dobili od direktora škole Hristosa Aleksopulosa glasio je da su svi pomenuti, osim jednog, „angažovani u skladu sa zakonom“.

Poverenik za informacije od javnog značaja je naložio da se BIRN-u dostave tražene informacije.

Iako škola nije postupila po tom rešenju, ipak nisu platili novčanu kaznu, o čemu je BIRN već pisao.

Osam žena bez ugovora

U međuvremenu, u poslednjih godinu i po dana, osam žena ostalo je bez posla jer im ugovori nisu produženi. Suzana Milutinović, kojoj je nedavno istekao ugovor, izjavila je za BIRN da „broj od osam žena ne može biti slučajnost, već diskriminacija od strane direktora“.

Dodala je i da je jednoj od njih prvi dan po isteku porodiljskog bolovanja uručeno rešenje o prestanku ugovora iako je bila doktorant i stipendista VMŠ.

Pištaljka: Martinović nije prijavio prihod iz medicinske škole u Ćupriji

Narodni poslanik Aleksandar Martinović nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije prihode koje ostvaruje kao predavač u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji. Podatke o primanjima šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke krije i direktor te škole Hristos Aleksopulos koji ni posle više od mesec dana nije Pištaljci dostavio podatke o Martinovićevom angažmanu. Aleksopulos tvrdi da je škola pod „hakerskim napadom“ i da je to razlog što ne može da nam dostavi tražene podatke.

Martinović je neprijavljivanjem imovine prekršio član 30 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije: „... funkcioner može da se bavi naučnoistraživačkim radom, nastavnom, kulturno-umetničkom, humanitarnom i sportskom delatnošću, bez saglasnosti Agencije, ako time ne ugrožava nepristrasno vršenje i ugled javne funkcije. Prihode od ovih poslova, odnosno delatnosti, funkcioner je dužan da prijavi Agenciji“.

Funkcioner koji ne prijavi imovinu Agenciji ili daje lažne podatke o imovini, u nameri da prikrije podatke o imovini, kažnjava se zatvorom od šest meseci do pet godina po kaznenim odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Martinović, inače docent upravnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, nije odgovorio na pitanje novinara kolika su mu primanja u školi u Ćupriji i zašto ih nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, već je kazao da ćemo sve podatke dobiti od visoke škole: „Sačekajte da prođe hakerski napad pa ćete dobiti informacije“, rekao je poslanik Martinović u izjavi za Pištaljku.

Njegovo ime se nalazi u rasporedu polaganja ispita objavljenom na zvaničnoj internet prezentaciji škole u Ćupriji. Poslanik Martinović u Visokoj medicinskoj školi predaje predmete vezane za pravnu struku. Buduće medicinske sestre-babice od njega uče zdravstveno zakonodavstvo i evidencije, a radiolozi zdravstveno zakonodavstvo i administraciju.

Potvrdu da je Martinović predavač u VMŠ nalazi se i na društvenoj mreži „Jutjub“, gde je ova škola objavila video zapis sa Svetosavske akademije održane u njihovom amfiteatru. Na tom klipu se vidi da je Martinović predstavljen kao narodni poslanik i profesor VMŠ pre nego što je pozvan za govornicu.

Prilikom obraćanja na Svetosavskoj akademiji, Martinović se između ostalog zahvalio i direktoru Aleksopulosu, koga je nazvao svojim velikim prijateljem.

Pištaljka je pre više od mesec dana uputila zahtev za pristup informacijama od javnog značaja školi u Ćupriji i tražila podatke o poslovnom odnosu ove škole i još nekoliko državnih funkcionera, ne samo Martinovića. Traženi podaci su se odnosili na narodne poslanike Darka Laketića i Vladimira Orlića, državnog sekretara Ministarstva državne uprave Ivana Bošnjaka, kao i rektora prištinskog univerziteta Radeta Grbića.

Posle petnaest dana, što je i zakonski rok za dostavu traženih informacija, stigao nam je zahtev od VMŠ da moramo da im se u zvaničnoj pisanoj komunikaciji obraćamo na ćiriličnom pismu da bismo dobili tražene informacije. Iako smo njihov zahtev ispunili, pre isteka novog roka od petnaest dana, poštom nam je stigao dopis u kome se navodi:

„Na Vaš zahtev za pristup informacijama od javnog značaja trenutno nismo u mogućnosti da odgovorimo iz razloga koji se ogledaju u hakerskom napadu na informacioni sistem naše škole, kao i velikih obaveza za usklađivanje i usvajanje svih akata Škole sa Izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju, kao i obaveza oko formiranja akademij“.

U dopisu piše i da ćemo odgovore dobiti do kraja meseca.

Narodni poslanik SNS Vladimir Orlić, inače po obrazovnom profilu doktor nauka – elektrotehnike i računarstva, po podacima Agencije za borbu protiv korupcije kao nastavnik u Ćupriji ostvarivao je prihod od 40.000 dinara. Posle pitanja Pištaljke o njegovom radno-pravnom statusu upućenim VMŠ, Agencija je objavila novi izveštaj o Orlićevim prihodima gde piše da on od 27. septembra ove godine više nema prihode iz škole u Ćupriji. Orlić je u Ćupriji na smeru medicinska sestra predavao metodologiju istraživanja.

Hristos Aleksopulos je mogao Pištaljci da dostavi tražene odgovore da je imao nameru, jer sve i da su navodi o hakerskom napadu iz pomenutog dopisa tačni, on bi kao direktor visoke škole morao da zna ko sve čini nastavni kadar u školi, pogotovo ako se među predavačima nalaze i visoki državni funkcioneri.

U registru imovine i prihoda funkcionera koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije stoji da Aleksandar Martinović mesečno zarađuje 204.000 dinara: na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 149.000 dinara, kao odbornik u Rumi 25.000 dinara i kao poslanik u skupštini Srbije 30.000.

BIRN je ranije objavio da je prosvetna inspekcija naložila Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija da raskine ugovore sa Martinovićem i ostalim funkcionerima iz Srpske napredne stranke.

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner