Početna strana > Rubrike > Kulturna politika > Ministarstvo odbrane Rusije na sajtu posvećenom oslobođenju Beograda umesto partizana okačilo slike "hrvatskih zarobljenika iz SSSR"
Kulturna politika

Ministarstvo odbrane Rusije na sajtu posvećenom oslobođenju Beograda umesto partizana okačilo slike "hrvatskih zarobljenika iz SSSR"

PDF Štampa El. pošta
NSPM   
petak, 18. oktobar 2019.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije otvorilo je posebni sajt posvećen 75-godišnjici oslobođenja Beograda zajedničkim snagama Crvene armije i NOVJ. Na sajtu su pored poznatih fotografija i izveštaja o oslobođenju srpske i jugoslovenske prestonice objavljena i dokumenta sa kojih je tek nedavno skinuta oznaka tajnosti.

Između ostalog, među objavljenim dokumentima nalaze se i podaci o podvizima dvojice ruskih oficira starijeg narednika Ivana Adamenka i poručnika medicinske službe Nikolaja Kravcova, koji su svojim telima blokirali mitraljeska gnezda nemačkih bunkera kako bi zaštitili svoje saborce od neprijateljske vatre. Obojica su posthumno nagrađeni Ordenom heroja SSSR.

Objavljeno je i svedočanstvo zarobljenog nemačkog vojnika Karla Vajmana o merama represije nad srpskim stanovištvom, sumarnim streljanjima, maltretiranju, i koncentracionim logorima.

Objavljen je i izveštaj Načelnika političkog odeljenja 57. armije pukovnika Cineva u kome se opisuje raspoloženje građana prama Crvenoj armiji nakon oslobođenja Zaječara i Negotina. U izveštaju se pominje da su lokalni Srbi dočekali Ruse sa oduševljenjem, i da nije zabeležen nijedan incident sa učešćem sovjetskih vojnika. U izveštaju se takođe navode svedočanstva lokalnog stanovništva o nemačkoj represiji, streljanjima i konfiskacijama letine i imovine, napominje se da je stanovištvo izmučeno, i da su mu neophodne isporuke hrane i zaliha.

U izveštaju Cineva se takođe navodi da su u tom kraju veliku uticaj imali četnici Draže Mihailovića, ali da je „u poslednje vreme njihov autoritet silno poljuljan vezama sa nacistima i terorom lokalnog stanovništva“.

Zanimljiv kuriozitet je i telegram sa kratkim izveštajem o oslobođenju Beograda koji je sa terenea dobio načelnik političke uprave Crvene Armije Ščerbakov – u njemu se pominje epizoda kako su na „ulici cara Aleksandra“ Nemci digli u vazduh ruski tenk, koji su zatim „stanovnici Beograda još dok su trajale borbe ukrasili cvećem i ukrasnim trakama“ i na njemu ispisali parole „živio maršal Staljin, živio maršal Tito“ (prim. ijekavski pravopis stoji u originalu). U telegramu se takođe pominje da je nakon oslobođenja narod na ulicama radosno dočekao Crvenu armiju i NOVJ, kao i svedočanstva o zločinima koje su Nemci počinili tokom okupacije grada.

Na sajtu Ministarstva odbrane prvobitno su objavljene tri fotografije vojnika u nemačkim i ustaškim uniformama pored kojih je prvobitno bilo napisano „fotografije vojnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije koji su učestvovali u oslobođenju svoje domovine“. Na uniformama se jasno vide nemačke epolete, kao i ustaške šahovnice. Kasnije u toku dana natpis je izmenjen, i sada tamo piše sledeći tekst:

„Sa početkom Beogradske ofanzive na teritoriji Jugoslavije širio se narodnooslobodilački i partizanski pokret. U tajnim arhivama nalaze se svedočanstva o tome kako su mnogi elementi poraženih nacionalnih formacija obratili komandi Crvene armije i NOVJ sa molbama da se prime u sastav NOVJ, kako bi zajedno porazili fašističku vojsku u svojoj domovini. Fotografije sa kojih je skinuta oznaka tajnosti“ prikazuje borce jugoslovenskih nacionalnih formacija koji su stupili u odrede NOVJ i učestvovale u oslobađanju teritorije Jugoslavije (jun-oktobar 1944. god.).

Na sajtu sprskog izdanja „Sputnjika“, jedna od ovih fotografija je postavljena kao zaglavlje vesti o ovom sajtu Ministarstva odbrane.

NSPM

 

Od istog autora

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner