Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Balkanski Betmen iz Kanade

DŽulija Beluz   
utorak, 28. jul 2009.

Svoje učešće u „ljigavoj seriji“ koja je trajala samo tri sezone Rob Stjuart je smatrao sramotom, sve dok se prošlog decembra nije ulogovao na Fejsbuk i pronašao klub obožavalaca pod nazivom „Tropska vrelina/Nik Sloter“, sa nekih 17.000 članova, uglavnom iz Srbije.

 
Kulturna politika

Da li je „mačo“ konačno mrtav?

Jovana Papan   
sreda, 22. jul 2009.

Muškarac danas ima manje slobode po pitanju svog identiteta nego žena. Od njega se očekuje da bude jak i muževan, ali i krajnje osećajan kada je potrebno, da podržava feminizam, istovremeno se ponašajući tradicionalno kavaljerski.

 
Kulturna politika

Majkl DŽekson: Pseudožalost i rekreativna tuga

Jovana Papan   
petak, 10. jul 2009.

Za nekoliko dramatičnih sati, dogodila se totalna rehabilitacija DŽeksonovog lika i dela, i jednim neverovatnim vremenskim skokom svet je vraćen u doba Trilera i Bili DŽin, a Majkl je ponovo postao onaj obožavani zlatni dečko.

 
Kulturna politika

"Trenutak istine": Običan čovek u medijskoj mašineriji

Dragana Kanjevac   
nedelja, 05. jul 2009.

Kviz Trenutak istine nastao je u Kolumbiji i ukinut je posle priznanja učesnice da je unajmila plaćenog ubicu da joj likvidira muža. Prosto kao pasulj: odgovorite tačno pred svojim najbližima i kamerama na 21 intimno pitanje iz svog privatnog života i bogat ste čovek.

 
Kulturna politika

Strategije nostalgije

Dimitrije Vojnov   
sreda, 01. jul 2009.

Motiv za povratak formama i delima koja su bila pravljena da zasene vrhunske strane produkte nije nacionalistički ili izolacionistički. On pre svega leži u otporu prema ukalupljenju u određene istočnoevropske postkomunističke klišee u koje je naša kultura bila gurnuta.

 
Kulturna politika

Operacija „Trijumf Granda“

Jovana Papan   
četvrtak, 25. jun 2009.

Kao stvoreni da pune stupce tabloida svojim bajkovitim životima, skandalima i intrigama, mladi takmičari „Zvezda Granda“, uneli su na srpsku estradu onu dozu savremenog "selebriti" glamura neophodnu za uspešno pariranje stranim pop zvezdama.

 
Kulturna politika

Čak, Nik i mi

Nikola Tanasić   
nedelja, 21. jun 2009.

Sve što važi za Čaka Norisa, važi i za Nika Slotera, s tim što Nik Sloter predstavlja potpuno lokalnu recepciju jednog iskorišćenog i odbačenog holivudskog formata. U pitanju nije bezazlena stvar, budući da do izražaja dolazi jedan suštinski „alterglobalizam“.

 
Kulturna politika

Medijski mrak ima alternativu

Milan M. Babić   
utorak, 16. jun 2009.

Srbija je jedna od malobrojnih evropskih zemalja bez državne cenzure na Internetu (prema izveštaju Reportera bez granica). Najveća prednost Internet-televizije (WebTV) su izuzetno mali investicioni troškovi ovakvog medijskog projekta.

 
Kulturna politika

Deca i politička korektnost

Danka Kojadinović   
ponedeljak, 08. jun 2009.

Gradonačelnica Pariza Brižit Kister je naredila da se izložba otkaže, a crteži odmah iznesu. Kao razlog, navela je da je na crtežu devojčice s Kosova,“prepoznala“ aluziju na MSP Bernara Kušnera (vojnik KFOR-a koji drži golubicu na uzici) što je ocenila „političkom provokacijom i uvredom“!

 
Kulturna politika

Titoizam i sekularno sveštenstvo

Milo Lompar   
petak, 05. jun 2009.

Sekularno sveštenstvo je vođeno istovremenim interesom da opravda neprekidno umanjivanje srpskih nacionalnih prava. Otud je sekularnom sveštenstvu neophodna aktivna javna svest o srpskoj krivici, taj istinski plod titoističkog učenja.

 
Kulturna politika

Zašto postoji mir?

Stiven Pinker   
ponedeljak, 27. jul 2009.

Moderno vreme i njegove kulturne institucije nisu nas ni u snu nas učinili nasilnijim, već plemenitijim. Naši preci bili su daleko nasiliniji nego što smo mi danas. Nasilje je u opadanju već epohama, i mi danas verovatno živimo u najmirnijem trenutku otkako postojimo na Zemlji.

 
Kulturna politika

(A)seksualni eksperiment

Jovana Papan   
petak, 17. jul 2009.

Roditelji su odluku da sakriju pol svog dvogodišnjeg deteta obrazložili feminističkom filozofijom prema kojoj je rod puka društvena konstrukcija. Oni smatraju da je nametanje pola detetu okrutno, jer ga na taj način društvo ubacuje u kalup, umesto da mu dozvoli da samo odredi svoj identitet.

 
Kulturna politika

Kultura i mediji u (post)globalnoj eri

Nikola Tanasić   
sreda, 08. jul 2009.

Srpska medijska scena, sa svojim crno-belim, klaustrofobičnim diskursom „modernog i nazadnog“, „globalnog i lokalnog“, predstavlja paradoksalni dokaz preživljavanja globalizacije na lokalnom planu.

 
Kulturna politika

Prilog kritici problema demokratije

Filip Jevtić   
subota, 04. jul 2009.

Nije racionalno da svi imaju pravo glasa samo zato što zadovoljavaju određenu starosnu granicu. Kontraproduktivno je da rudari glasaju kako urediti zdravstvo, da doktori glasaju o uređenju saobraćaja. Niko nije dovoljno kompetentan da odlučuje o svemu.

 
Kulturna politika

Dva grada

Saša Gajić   
ponedeljak, 29. jun 2009.

Novosadski građanisti – autonomaši sa prezirom gledaju svoje beogradske parnjake kao navodne „balkanske primitivce“. Oni prednjače u svojoj zatvorenosti, uskogrudosti i zatucanosti, utuvljujući sebi bajke o nabeđenoj „kulturnosti“ i „izuzetnosti“, izmišljenoj posebnosti koja zapravo ne postoji.

 
Kulturna politika

Filmski festival u gradu bez bioskopa

Dejan Petrović   
četvrtak, 25. jun 2009.

Tokom devet festivalskih dana, publika je bila u prilici da pogleda preko 150 filmova na više od 20 novosadskih lokacija, uz atraktivan prateći muzički i akademski program, kao i programe posvećene klasicima domaćeg i svetskog filma.

 
Kulturna politika

Poetika globalnog sela

Boris Jašović   
petak, 19. jun 2009.

Da li iko može da pronikne u misteriju demarkacione linije između neoliberalne i nadnacionalne desnice i neoliberalne i nadnacionalne levice? Nevolja je u tome što obe naizmenično koriste ekonomsku otvorenost i kulturnu zatvorenost i to isključivo u službi transnacionalnog kapitala.

 
Kulturna politika

Novi heroji tabloidne kulture

Jovana Papan   
petak, 12. jun 2009.

Skandali iz privatnih života i dalje su najtraženija medijska roba, jedino su se promenili protagonisti. Zauzevši naslovne strane, „smrtnici“ poput Suzan Bojl ili čuvene samohrane majke osmorki Nađe Sulejman, sve ozbiljnije zasenjuju sjaj „božanstava“ poput Britni, Paris ili Anđeline.

 
Kulturna politika

Slike iz budućnosti

Žozep Fontana   
subota, 06. jun 2009.

Alen Grinspen je u knjizi The Age of Turbulence, objavljenoj 2007, pozdravljao slavu “sveta sa globalnom kapitalističkom ekonomijom”, mnogo više “fleksibilnom, otpornom, otvorenom i sa samokontrolom” nego što je bila prošla, te prognozirao dugu etapu rasta za SAD i čitav svet.

 
Kulturna politika

Jezičke nedoumice oko novih registarskih oznaka

Darko Babić   
četvrtak, 04. jun 2009.

Nepravedno potiskivanje srpske ćirilice sa službenih registarskih oznaka i njena skandalozna zamena potpuno nestandardizovanom „proširenom gajevicom“ predstavlja najozbiljniji, kulturološki, ali i tehnički problem koji novi pravilnik nameće.

 
<< Prva < Prethodna 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Sledeća > Poslednja >>

Strana 28 od 40
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner