Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Najveći neprijatelj srpskog naroda je njegova elita

Jovan Jovanović   
nedelja, 28. februar 2010.

Najzabranjivaniji autor u istoriji srpskog filma tvrdi da je u istoriji filma srpska kinematografija jedina čiji autori od 90-ih godina izbegavaju da prikažu na filmu srpsku dramu i tragediju svog naroda

 
Kulturna politika

Da li se može govoriti o evoluciji pogleda na seksualnost

Rastislav Zec   
petak, 26. februar 2010.

Zamislivo je videti Darvinovu teoriju kao racionalizaciju biblijskih propisa. „Idite i množite se“ može da bude shvaćeno kao „vrh ledenog brega“ ispod kog se kriju što naučni, što kvazinaučni zapleti.

 
Kulturna politika

Smrt tabloidima - sloboda narodu!

Dragana Kanjevac   
petak, 12. februar 2010.

Svako ko se ponešto razume u politiku prozreće da je ovakva medijska centifuga retko plod istraživačkog novinarstva te da “otrovna strela“ nije namenjena  samo ambasadorki Tomić, već i njenom šefu, ministru Jeremiću.

 
Kulturna politika

Palanka i poeta

Slobodan Antonić   
sreda, 10. februar 2010.

Knjiga Biljane Živković nas uči da duhovni provincijalizam nije stvar prošlosti i da je slobodna misao prva žrtva ideologije – čak i one „progresivne“. Biti palanka to nije pitanje geografije već misaone okoštalosti.

 
Kulturna politika

Platani i mediji

Vladimir Milutinović   
ponedeljak, 01. februar 2010.

Kao što smo videli u slučaju Bulevara, sami po sebi mediji nisu ništa drugo do psihološko-propagandni kompleti u interesu povezanih lica. Bojim se da je to stanje nepovratno, što znači da bi trebalo razmišljati o novim medijima.

 
Kulturna politika

Trijumf plastične lutke

Jovana Papan   
petak, 29. januar 2010.

Hiperseksualizacija se danas često slavi kao znak oslobađanja ženskog roda. Da li je seksualno samopouzdanje jedino što današnje devojke smatraju važnim i da li je identitet seksualnog objekta jedino na šta se svodi savremeni pojam ostvarene žene?

 
Kulturna politika

Žene će vladati sutrašnjicom

Aleks Bim   
utorak, 26. januar 2010.

U SAD, više žena nego muškaraca ima posao. Biro za statistiku rada prognozirao je za koje vrste poslova je najviše verovatno da će u sledećoj deceniji prosperirati. U 10 od 15 najbolje kotiranih kategorija, žene čine dve trećine zaposlenih.

 
Kulturna politika

Mobi Laden

Saša Gajić   
četvrtak, 21. januar 2010.

U ključnim istorijskim momentima "lov na nemani" predstavljao je glavni pokretač američkog intervencionizma. Uz pomoć njega se kroz moralistički sentiment pridobijalo javno mnjenje da izađe iz izolacionističke letargije.

 
Kulturna politika

Genealogija, plava krv i patka za novinare

Vasilije Kleftakis   
ponedeljak, 18. januar 2010.

O princezi Mariji Jelisaveti Karađorđević-Jusupov, njenom životu i delima nikada ništa nisam čuo, što je nesumnjivo bio moj veliki propust, pa se ovim trudim da ga nadoknadim – a ona još je od 2000. g. i živela u Beogradu!

 
Kulturna politika

Novogodišnji uvod u doživotni kič

Vesna Nikolić   
utorak, 05. januar 2010.

Nas i ne doživljavaju kao ličnosti, nego kao kolektivitet. Jer, niko i ne želi da vlada pojedincem, nego celinom, a upravo toj celini valja ispirati mozak, jer kako će se vladati? I to se mora raditi svakodnevno, a posebno o praznicima.

 
Kulturna politika

Šta čita Srbija

Isidora Bjelica, Svetislav Basara, Marko Vidojković, Tatjana Rosić, Zlatko Paković   
nedelja, 28. februar 2010.

Ima li u našoj pop književnosti razaranja tabua ili je to želja za šokiranjem, skretanjem pažnje publike, recimo, i kroz jezik psovki?

 
Kulturna politika

Kultura bola u Srbiji

Milana Vučićević   
sreda, 17. februar 2010.

Status koji bol ima u kulturi srpskog naroda, a posebno u kulturi jezika, ogleda se u frazama. Postoje različita „mesta“ koja mogu da bole. Može da boli neki deo tela – „boli me uvo/lakat“, a takođe može da boli ćoše ili briga.

 
Kulturna politika

Skandalozna kirija za stan Zorice Tomić

Biljana Bošnjak   
petak, 12. februar 2010.

Vlada Srbije nije odgovorila na pitanje ko joj je nametnuo zahtev da se Zorici Tomić plaća stan u Parizu 7.000 evra mesečno, koji je prethodno odbacila nakon što je potpredsednik Vlade Božidar Đelić upozorio da je to papreno luksuziranje

 
Kulturna politika

Uspon švedskog krimića ili Zašto je Hening Mankel omiljeni pisac Slavoja Žižeka?

Dimitrije Vojnov   
ponedeljak, 01. februar 2010.

Švedski krimić doživljava internacionalnu ekspanziju – pre svega kroz BBC ekranizaciju romana o Volanderu i međunarodni uspeh trilogije Milenijum Stiga Lašona.

 
Kulturna politika

O Srbiji, Evropi, filozofiji i poeziji

Bogdana Koljević   
nedelja, 31. januar 2010.

Na primeru Srbije, ludilo i „nenormalnost“ o kojima govori Fuko bili su dominantni u zapadnim društvima kao „proizvedena istina“ koja pripada jednom jedinom „režimu istine“. Optimistički verujem da je ta epoha iza nas.

 
Kulturna politika

Avatar: mizantropija u tri dimenzije

Stiv Bremner   
četvrtak, 28. januar 2010.

Avatar podiže Kameronovu mizantropsku perspektivu na sasvim novi nivo antihumanizma. Njegov glavni lik i junak toliko je otuđen od čovečanstzva da se bukvalno odriče sopstvene vrste.

 
Kulturna politika

Mihailo Đurić – trideset godina do pravde

Anđelka Cvijić   
subota, 23. januar 2010.

Mihailo Đurić je presudom od 1972. godine oglašen krivim jer je, kako je obrazloženo, „u cilju neprijateljskog delovanja protiv našeg društvenog i državnog uređenja podsticao i pozivao na razbijanje bratstva i jedinstva naroda Jugoslavije... “.

 
Kulturna politika

Paradoksi ljudskih prava

Kostas Duzinas   
utorak, 19. januar 2010.

Anglosaksonski model kapitalizma, deregulisan, pohlepan, utemeljen na slobodnom tržištu i finansijskom hazardiranju, jeftinim kreditima i neobaziranju na ikakve druge vrednosti osim profita, udario je o zid tokom prethodne godine.

 
Kulturna politika

Politička dimenzija nove srpske fantastike

Dimitrije Vojnov   
četvrtak, 14. januar 2010.

“Edit i ja” nije jedina instanca u kojoj srpska naučna fantastika pokušava da tematizuje srpsku političku situaciju. U ovom trenutku se na tržištu nalaze čak četiri vrlo sveža romana, od kojih su neki relevantni ne samo estetski već i u okvirima establišmenta.

 
Kulturna politika

Kameronov Avatar – nove dimenzije virtualnog

Nikola Tanasić   
nedelja, 03. januar 2010.

Avatar je snimljen da bi nas sve podsetio koja je poenta filmova poput Bena Hura, Zvezdanih ratova ili Gospodara prstenova, da je filmska čarolija tu da nam nadomesti nedostatak pravde, vrline i vrednosti u našoj  preterano profanisanoj stvarnosti.

 
<< Prva < Prethodna 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Sledeća > Poslednja >>

Strana 24 od 40
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner