Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Plana o jedinstvenoj Evropi nije bilo

Toni DŽad   
nedelja, 15. avgust 2010.

Posleratne generacije zapadnih Evropljana nadale su se rođenju progresivnog, revidiranog komunizma. Te su nade pale u vodu 1968. Ispod površine se odvijala i svojevrsna amerikanizacija, modernizacija i podmlađivanje Istočne Evrope koju Zapad nije video.

 
Kulturna politika

Bezbednost mladih

Danka Kojadinović   
nedelja, 08. avgust 2010.

Nisu dovoljna sporadična predavanja, emisije ili skupe TV reklame aktuelnih režimskih  marketinških agencija, potreban je stalni preventivni rad timova lekara, psihologa, nastavnika i roditelja.

 
Kulturna politika

Fudbal kao najnebitnija glavna stvar na svetu

Katarina Milenković   
ponedeljak, 02. avgust 2010.

Stadioni su i u arhitektonskom smislu replike rimskih koloseuma. Kao da se u društvenoj strukturi za 2000 godina skoro ništa nije promenilo, kao da pojedinac tokom 20 vekova ništa nije naučio.

 
Kulturna politika

EGZIT – alternativa koja nema alternativu

Vladimir Stojanović   
sreda, 14. jul 2010.

Ovakav festival pogoduje društvenoj atmosferi u kojoj se muzički ukus instrumentalizuje u političke ciljeve, i otvara mogućnost da se povuče demarkaciona linija koja najmanje ima veze sa samom muzikom a najviše sa, podelom na Prvu i Drugu Srbiju.

 
Kulturna politika

Gde se dedoše ti intelektualci?

Slobodan Reljić   
petak, 02. jul 2010.

Ovo je vreme za praktične stvari. Kriza koja je konačno objavljena u Volstritu u jesen 2008.  „pojela“ je i poslednje ostatke poverenja u „struku i nauku“.

 
Kulturna politika

Brendiranje zabave

Luka Balj   
sreda, 30. jun 2010.

Tema ovog romana jeste i jedan vid estradnosti, karnevalizacije života na širokom planu, koju prate pojave neprihvatljive sa tradicionalnog vrednosnog stanovišta i pozicija razvijene kulture, ali pojave koje se mogu registrovati i u estradnosti, na primer, holivudskog tipa.

 
Kulturna politika

Mašine za prljanje

Slobodan Antonić   
subota, 26. jun 2010.

Dobrica Ćosić i Borislav Pekić su, tokom sedamdesetih i osamdesetih, bili antipodi po mnogo čemu – od književne estetike, do pogleda na demokratiju i politiku. Ali, evo ih danas kako se vrte po mašinama za prljanje i kako ih vuku po podliscima i kulturnim dodacima  evroreformskih medija.

 
Kulturna politika

„Brand personality“ kao zamena za čoveka i naciju iliti – da li je „crveno boja ljubavi“?

Vasilije Milnović   
četvrtak, 24. jun 2010.

S obzirom na „najvažniju sporednu stvar“, pretpostavimo da će većina nas zdušno bodriti svoju zemlju, ne zato što je „crveno boja ljubavi“, nego što se to, po sebi, podrazumeva.

 
Kulturna politika

Rat kao policijska akcija ili svetski mir u kosmopolitskoj državi

Vojin Rakić   
ponedeljak, 14. jun 2010.

Teorija pravednog rata, konstatuje se, izgleda da je suočena sa krizom svog pravdajućeg kapaciteta, te nije jasno da li to ukazuje na šansu za novi razvoj te teorije ili je pomenuta kriza znak njenog kraja.

 
Kulturna politika

Neko je prošao ovim putem

Želidrag Nikčević   
nedelja, 30. maj 2010.

Ljubišina proza je narod malih priča. To nije kosmopolitizam koji karakteriše zapadnjački modernitet, koji se odnosi na obavezno prevazilaženje regionalnog u korist opšteg, građanskog. Mi to zaboravljamo jer smo s vlastitom prošlošću povezani sve tanjim nitima.

 
Kulturna politika

Naša demokratija je dobro, hvala na pitanju!

Slobodan Reljić   
utorak, 10. avgust 2010.

Dvadesetih godina prošlog veka „slobodni mediji“ ulaze u simbiotički odnos s advertajzingom. Sve veće pare su u pitanju. Novinarska nadobudnost i hrabrost sve više izgledaju kao simpatične „stare dobre ludosti“.

 
Kulturna politika

Živeti bez televizije

Slobodan Vladušić   
petak, 06. avgust 2010.

Negirajući priču, televizija negira mogućnost zajednice da uspostavi odnos između sadašnjosti, prošlosti i budućnosti. Time gledaoce osuđuje na život u večnoj sadašnjosti, odnosno na životarenje. Slika tog životarenja je TV prijemnik koji je uključen i onda kada ga niko ne gleda.

 
Kulturna politika

Porez na silikone

Jovana Papan   
petak, 30. jul 2010.
Šta ako borba protiv šunda stvarno uspe, i jednog dana osvanemo u Srbiji bez turbo-folka? Ko bi onda izdržavao sve te prelepe balerine i horistkinje? Jer, ruku na srce, sve i da istrebimo „Sare, Dare i Mare“, malo je verovatno da će u seoske kafane nahrupiti narod da sluša Mokranjčeve rukoveti
 
Kulturna politika

Ekonomija, moć i racionalnost

Mladen Kozomara   
sreda, 07. jul 2010.

Globalna ekonomska i društvena kriza koja se širi poslednjih godina ponovo otvara pitanja koja su izgledala zaključena sa trijumfom ekonomski i tehnološki “emancipovanog” dela čovečanstva.

 
Kulturna politika

Srpska istorija u udžbeniku za šesti razred osnovne škole

Milan Damjanac   
petak, 02. jul 2010.

Upravo je to suština udžbenika – propaganda u službi dnevnopolitičkih zbivanja, korak napred ka „pomirenju u regionu“. Naučio sam da je Marička bitka bila katastrofa makedonske, a ne srpske države i naroda. Makedonija je, kaže autor, „izgubila samostalnost“.

 
Kulturna politika

Svetsko prvenstvo protiv Lige Šampiona

Slobodan Vladušić   
ponedeljak, 28. jun 2010.

Svetsko prvenstvo uvek će implicirati sliku sveta u kome svi imaju pravo na pobedu, i u kome neće biti dobrih i loših, civlizovanih i necivilizovanih, superiornih i inferiornih. Oni koji ne mogu podneti tu  sliku sveta, okrenuće se Ligi Šampiona.

 
Kulturna politika

Kapitalizam – neshvaćeni holivudski negativac

Aleks Tabarok   
subota, 26. jun 2010.

Holivud je odličan u pričanju priča, ali tek treba da ispriča jednu od najvećih priča od svih, priču o kapitalizmu, najhumanijem i najproduktivnijem ekonomskom sistemu koga je svet upoznao.

 
Kulturna politika

O vuvuzelama i džudžu magiji

Nikola Tanasić   
ponedeljak, 21. jun 2010.

Ako FSS ne želi da im Luković u sredu smečuje loptu u petercu protiv Australije, pod hitno, o svom trošku, treba da šalje u Afriku jednog belog (a po mogućstvu i jednog crnog) maga, sa katancem! Da „zaključa“ loš džudžu (i ruke srpske odbrane), a reprezentaciji otključa vrata završnice.

 
Kulturna politika

Kako od jedne evropske književnosti načiniti zulu književnost

Slobodan Vladušić   
utorak, 01. jun 2010.

Konkurs dakle, uređuje jednu morbidnu ranglistu žrtvi po kojoj su one iz '96 veći skandal od onih iz '99, ili od onih iz 1914. ili recimo, 1941. godine?

 
Kulturna politika

Književne sablasti

Vasilije Milnović   
nedelja, 23. maj 2010.

„Zamrzavajući“ u određenom okviru ono što je živa pisana reč i neprekidna igra označitelja, kako bi to Derida nazvao, savremene književne sablasti pretvaraju književnost u političkog monstruma, čime ona postaje još jedna crtica iz liberalno-demokratskog paviljona srpske svakodnevne politike.

 
<< Prva < Prethodna 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Sledeća > Poslednja >>

Strana 22 od 40
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner