Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Zašto Amerika, uprkos svemu, ostaje u Siriji?
Komentar dana

Zašto Amerika, uprkos svemu, ostaje u Siriji?

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Jevtić   
subota, 03. februar 2018.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da je američko vojno prisustvo u Siriji i dalje neophodno kako bi se sprečili konflikti. Sjedinjene Američke Države smatraju da je njihovo vojno prisustvo u Siriji „garant mira“ i da će sprečiti svako novo pojavljivanje DAEŠ-a u ovoj zemlji. Naravno za Amerikance u Siriji neće biti mira ukoliko Bašar al Asad i dalje ostane na vlasti. I to je ključno, trupe Sjedinjenih Američkih Država su agresori, one zaista nemaju šta više da traže u Siriji. Osim ukoliko to nije rušenje legitimne vlasti u Siriji. Izgleda da se zvanični Damask sve manje pita, a Amerikanci rade šta požele u Siriji.

Rusija je opravdano vojno prisutna u Siriji jer je ruska armija tamo došla na očajnički poziv Bašara al Asada kako bi sprečila da DAEŠ totalno razori zemlju kao što je bilo u Libiji. Međutim Amerikanci nisu pozvani, oni su u Siriju došli nepozvani i predstavljaju pretnju po stabilnost zemlje. Amerikanci su na svoju ruku izazvali još jedan mali rat u Siriji, oni su ne pitajući zvanični Damask i bez konsultovanja sa Rusijom u gradu Afrinu na severozapadu zemlje naoružali Kurde i pokušali da uspostave granicu između Turske i Sirije celom dužinom granične linije u dubini od 30 km. Naravno ovu američku grešku sad moraju Kurdi da plate jer su Turske vojne snage ušle u Siriju ne dozvoljavajući nešto ovako. Ovo je samo jedan primer američkih nesavesnih poteza kojih će u budućnosti verovatno biti još.

„Za nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država važno je da se zadrži vojno i diplomatsko prisustvo u Siriji kako bi se pomoglo da se završi sukob u ovoj zemlji“, rekao je Tilerson govoreći na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji.[1]“ „SAD će zadržati vojno prisustvo u Siriji sa fokusom da se DAEŠ ne pojavi ponovo. Naše prisustvo zasnivaće se na određenim uslovima“, istakao je Tilerson. „DAEŠ je već jednom nogom u grobu i naše vojno prisustvo je potrebno sve dok on ne bude konačno uništen“, dodao je Tilerson.“

Ovde moramo stati i dobro razmisliti o Tilersonovim rečima. SAD ne samo da se nisu borile protiv DAEŠ-a, ukoliko izuzmemo bombardovanja Rake u kojima su stradali uglavnom civili, već su ga i pomagale. Postoje dokazi ruske armije o nađenom američkom oružju kod pripadnika DAEŠ zatim postoje satelitski snimci na kojima se jasno vide američka vozila u zonama koje je kontrolisao DAEŠ parkirana kao da su američki vojnici došli u kratku posetu mudžahedinima. Osim toga američki vojnici su u nekoliko navrata navodili minobacačku vatru na ruske položaje kada je i poginuo jedan general ruske vojske. Rusija naravno ne odustaje od vojnog prisustva u Siriji, a i zašto bi kada ima puno pravo da tamo vojno boravi.

Ovo je izazvalo svojevrsnu „trku“ u vojnim bazama između Rusije i SAD, što je prirodno, jer Sirija predstavlja vrata Bliskog Istoka.“ Rusija i SAD su pokrenule „trku vojnim bazama“ u Siriji, jer svaka od dveju strana namerava da proširi svoje prisustvo u bliskoistočnim državama i bori se protiv asimetričnih pretnji, piše „Difens njuz“.

Kako navodi američki list pozivajući se na neimenovane izvore, SAD imaju vojnu bazu u Tabki, nedaleko od Rake. Ranije je ovaj objekat bio sirijska avio-baza, dok sada u njoj američki instruktori obučavaju kurdske odrede. Drugi vojni objekat se nalazi u Tanfu, u koji američka vojska ne pušta ruske i vladine snage.

Rusija, sa druge strane, ima dve vojne baze na sirijskoj teritoriji: avio-bazu u Hmejmimu i pomorsku bazu u Tartusu. Časopis podseća da su ruski objekti napravljeni uz dogovor sa zvaničnim sirijskim vlastima.

Kako navodi general u penziji libanske vojske Vahbi Katiša, suparništvo Rusije i SAD na sirijskoj teritoriji, između ostalog i u vojnim bazama, uslovljeno je strateškim položajem Sirije. Prema njegovim rečima, ova država predstavlja vrata Bliskog istoka i Persijskog zaliva, i zato Rusija namerava da se vrati u ovaj region kao velika sila.

On je naglasio da je vojna operacija u Siriji omogućila Rusiji da poveća izvoz naoružanja. Između ostalog, sporazum između Rusije i Saudijske Arabije o isporukama S-400, piše „Difens njuz“, direktan je rezultat uspešnih akcija ruske vojske u Siriji.[2]

 

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner