Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Putin, Kosovo, Donbas - novi izlivi rusofobije u cilju pripreme terena za uvođenje sankcija Rusiji
Komentar dana

Putin, Kosovo, Donbas - novi izlivi rusofobije u cilju pripreme terena za uvođenje sankcija Rusiji

PDF Štampa El. pošta
Dejan Mirović   
sreda, 27. april 2022.

Putinovo poređenje DNR, LNR i takozvanog Kosova je izavalo nove izlive rusofobije i optuživanja Moskve da je navodno "ponovo" izdala Srbiju i KiM. Međutim, prećutkuje se  da Putin nikada, pa i u ovoj izjavi takođe, nije rekao da je RF odustala od Rezolucije 1244 SB UN, koja garantuje da je KiM deo Srbije.

Slično se izjasnio ruski sudija Skotnikov 2010. prilikom donošenja savetodavnog mišljenja MSP o Kosovu (koje Putin pominje) koji je istakao važnost poštovanja Rezolucije 1244. Kada ovome dodamo da su Putin i Lavrov više puta izjavljivali da je KiM deo Srbije po Rezoluciji 1244 onda dolazimo do sledećeg zaključka. Putin i RF se pozivaju na remedijalnu teoriju secesije koje je usvojio Zapad, samo da bi pokazali dvostruke standarde ili hipokriziju zapadnih vlada kada se radi o priznanju takozvanog Kosova i nepriznavanju DNR i LNR.

Svako ko drugačije tvrdi ili ne poznaje hijerahiju međunarodnog prava u kojoj su rezolucije SB UN iznad odluka i mišljenja Međunarodnog suda pravde, ili je još gore, ostrapćeni rusofob koji želi da opravda (vrlo verovatno) uvođenje neleganih i nemoralnih sankcija RF od strane Srbije, možda već i u vreme letnjih odmora kada će u Beogradu biti najmanje ljudi.

Šta je prava pozadina ove obrnute ili falsifikovane hijerahije akata u međunarodnom pravu ili nadripravnog tumačenja, pokazuje i ćutanje onih koji napadaju Putina kada se radi o Briselskom i Vašingtonskom sporazumu. U tim neustavnim sporazumima uopste nema Rezolucije 1244 ili pominjanja poslednje brane za ulazak takozvanog Kosova u UN.

Odnosno, danas samo RF i rusko rukovodstvo brane 1244. Najmanje šta možemo da uradimo kada analiziramo Putinovu izjavu je da to imamo u vidu. To je  pravno ili sistemsko tumačenje  Putinove izjave. Ako joj se oduzme kontekst u kojem je data, odnosno dosledno poštovanje Rezolucije 1244 od strane ruskog predsednika onda se može tvrditi bilo šta kao što rade rusofobi koji žele da opravdaju sankcije RF.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner