Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Da li aktuelni krvavi sukob u Idlibu znači definitivni kraj rusko-turske saradnje i mogući početak rata?
Komentar dana

Da li aktuelni krvavi sukob u Idlibu znači definitivni kraj rusko-turske saradnje i mogući početak rata?

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Jevtić   
subota, 29. februar 2020.

U trenutku dok pišemo ove reči situacija u sirijskoj provinciji Idlib i oko nje sve se više zaoštrava. Poginulo je nekoliko desetina turskih vojnika u združenom rusko-sirijskom bombardovanju položaja terorista.

Rusija je izrazila žaljenje zbog pogibije turskih vojnika u bombardovanju ali oni uopšte nisu smeli da se nađu na tim položajima! Turska je izjavila da će gađati i ruske avione koji budu bombardovali njene pozicije i pozicije sirijske opozicije koja je proturska.

 Upravo dok pišemo ove redove Rusija je u Sredozemno more uputila dva razarača koji su naoružani krstarećim raketama Kalibar dok je istovremeno generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg izjavio da taj pakt razmatra načine na koje bi mogao da pomogne Turskoj!

Sve je počelo kada su Turci bez povoda poslali svoju vojsku u Idlib poslednjoj zoni deeskalacije sukoba koja nije u rukama vladinih snaga. Rusija optužuje Tursku da ne poštuje mirovni sporazum odnosno memorandum iz bivše Astane glavnog grada Kazahstana sada Nursultana iz 17. septembra. 2018. Uprkos primirju koje je stupilo na snagu 9. januara teroristi iz Nusra fronta nastavili su sve do sada da napadaju i granatiraju sirijske snage u čemu im zdušno pomaže turska vojska koja je tobože u Idlibu da bi zaštitila protursku opoziciju koja je za dogovor sa Damaskom.

Turski vojni konvoj prelazi na sirijsku teritoriju preko prelaza Kafr Lusin, blizu Idliba, 22. februara.

Ruski Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov istakao je da je glavni krivac za deeskalaciju sukoba u Idlibu Turska koja nije razdvojila pripadnike terorističke organizacije Nusra front od proturske opozicije. Rusija izjavljuje uporno da sa teroristima nema pregovora i govori da vladine snage imaju prava da neutrališu teroriste u Idlibu u čemu im Rusko vazdušne i kosmičke snage uveliko pomažu. Turci agresivni kao i uvek našli su se između čekića i nakovnja i sada im je neko drugi kriv.

Odmah posle pogibije turskih vojnika Turska je otvorila vrata ogromnom broju sirijskih migranata u Evropu. Ovim je Turska proizvela još jednu migrantsko humanitarnu krizu čije ćemo posledice da trpimo svi, a i ne ponajmanje Srbija.

Da li će ovim ratom u sirijskom Idlibu biti narušeno Rusko-Tursko prijateljstvo? Verovatno da hoće, naročito ukoliko Turske snage budu uspele da sruše još neki ruski avion. Turci su nepouzdani partner.

Rusija je učinila grešku time što im je pružila ruku posle obaranja ruskog jurišnika Su-24 a naročito posle ubistva ruskog ambasadora. Sadašnji ambasador Rusije u Ankari dobija preteća pisma od gnevnih Turaka preko društvenih mreža. Šta će se dalje dešavati u Idlibu pokazaće nam sati koji slede ali sve je moguće od totalnog rata do smirivanja čitave situacije mada je to malo verovatno.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner