Početna strana > Debate > Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska > Mustafa Cerić kao „bošnjački sultan“
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Mustafa Cerić kao „bošnjački sultan“

PDF Štampa El. pošta
Amir Čamdžić   
ponedeljak, 14. januar 2013.

U ovome tekstu pokušat ću „dokučiti“ razloge i smisao angažmana Mustafe Cerića u osnivanju takozvanog „Svjetskog bošnjačkog kongresa“, uzimajući u obzir stavove drugih i upotpunjujući ih svojim stavovima i promišljanjima.

Postavljam prvo pitanje, koliko je dr Mustafa Cerić kompetentan ili nije kompetentan da se predstavlja kao prvi u Bošnjaka?

Cerić sam po sebi je jedna u najmanje kontroverzna osoba u smislu da je u svojim javnim nastupima davao svakakve izjave a koje se ne bi mogle uzeti kao izjave koje bi trebalo davati jedan prosječno odmjeren čovjek. Naprotiv njegove izjave se prepune neodmjerenosti.

Poznata je Cerićeva javna izjava, citiram: “Naša majka je Turska“. Kao razuman čovjek postavljam sebi logično pitanje kako čovjeku koji pretendira da postane lider Bošnjaka da mu majka bude Turska a on nije Turčin ili se javno ne izjašnjava Turčinom? Ta njegova izjava o Turskoj koju naziva svojom ili „našom“ majkom se može pogledati na youtube, na linku:

Dalje postavljam sebi logičko pitanje kako pretendentu na liderstvo u Bošnjaka dr. Mustafi Ceriću može biti „majka“ država čiji su preci Turci Osmanlije uništili srednjovjekovnu bosansku državu, a na koju prema savremenoj nacionalnoj ideologiji (koja je još u fazi pisanja) Bošnjaci polažu pravo. Ti isti Turci Osmanlije koji su uništili bosansku državnost, koji su zatrli bosansku crkvu, bosansko pismo „bosančicu“ koja je samo jedna verzija ćirilice a što se može vidjeti i prema samom izgledu toga pisma iz čuvene povelje bosanskog i srpskog kralja Kulina bana (koji je ujedinio bosansku i srpsku krunu, to jest državu u jedno).

Izgled „Bosnačice“, slika pisma, na linku:

http://www.camo.ch/povelja_kulina_bana.htm

Ukoliko bolje pogledamo povelju Kulina bana možemo primjetiti da ista jasno i nedvosmisleno započinje riječima, citiram:“U ime Oca i Sina i Svjatoga duha“, a što je čisto hrišćansko-pravoslavni religijski izraz, a što upućuje na činjenicu da su srednjovjekovni stanovnici Bosne bili kršćani, krstjani, patareni, bogumili ili kakav bilo naziv uzeli ne može se pobjeći od istine da nisu bili muslimani. Znači savremeni muslimani koji pretenduju da se nacionalno izjašnjavaju kao Bošnjaci svoj korijen traže (vide ga) u kršćanstvu, krstjanstvu, patarenstvu, bogumilstvu srednjovjekovnih stanovnika Bosne a čiji najpoznatiji kralj Kulin (kralj i car Srbije i Bosne) svoju čuvenu povelju „Kulina bana“  započinje hrišćanskim-pravoslavnim izrazom, pozivajuči se na hrišćanske vrijednosti.Takođe ista i završava sa čisto i nedvosmisleno hrišćanskim izrazom Neka mi Bog pomogne i sve Svjato Jevanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Hristova hiljadu i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, na dan odrubljenja glave Jovana Krstitelja.)

Znači meni kao savremenom čovjeku nije nikako jasno da onaj koji pretenduje na „bošnjački prijesto“ da bude „prvi u Bošnjaka“ može za svoju „majku“ i „našu majku“ kako se izražava, a vjerovatno je mislio na Bošnjake uzimati Tursku, istu Tursku čiji su preci uništili sve bošnjačko, državu, religiju, ime, ubili bosanske kraljeve, pobili bosansku vlastelu, poturčili narod.Sve to je u najmanjem konfuzno i za nepovjerovati da to čini doktor nauka.

Prema ovome kako dr. Mustafa Cerić rezonuje bošnjaštvo na njega bi se mnogo bolje mogla primjeniti neka druga verzija Povelje Kulina bana a koja se može naći na internetu objavljena, na hrvatskim stranicama www.hercegbosna.orghttp://www.croportal.ba/

na linku:

http://www.croportal.ba/vijesti/bih/11140-na-prijedlog-za-moderniziranu-verziju-povelje-kulina-bana

a glasi, citiram :

Bismillahirrahmanirrahim!

Es-Selamu Alejkum braćo Muslimani. Ja, beg bosanski Murat, obećavam Tebi aga Kemalu i svim insanima i hajvanima Vakufskim pravim Vam ahbab biti od sada i do mezara. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle deveram na ovom dunjaluku.

Svi Vakufljani koji serbez hode po mojoj baška avliji maloj kao tepsiji kuda ja vladam, mogu šenlučiti i divaniti, gdje god žele zulumariti, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i rahatom, bez ikakvog zuluma i zijana, a šta mi ko da za halal hedijom. Neće im biti od mojih spahija i akindžija belaja, i dokle u mene budu, davat ću im sadake, koliko se može, bez ikakvih haram ujdurmi.

Neka mi Allah pomogne i Kuran.

Ja Fikret begov kitabdžija pisah ovaj begov akšumluk tefter u mjesecu Radžaba, 15, 585. godine po Hidžri, (na dan) šeste epizode Sulejmana Veličanstvenog.”

Napomena: Upozorite svoju djecu na hrišćanski falsifikat koji se odnedavno širi internetom:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Povelja_Kulina_bana

U tom kontekstu imamo i skorašnji slučaj falsifikovanja povelje Kulina bana kada je u Tuzli uklesan falsifikat „Povelje Kulina bana“ bez dijela iz kojeg se nedvosmisleno vidi da je Kulin ban bio hrišćanin pravoslavac (pripadnik Istočne crkve).

Takođe u vezi sa temom u svome tekstu se osvrnuo i poznati kolumnista Vuk Bačanović (JOSD-ovac, a i ja sam jedan od inicijatora osnivanja JOSD-a).Njegov tekst u cijelost možete pročitati na linku:

http://www.6yka.com/novost/32745/vuk-bacanovic-svjetski-

bosnjacki-kongres-nacija-kao-zajebancija-

Neka se čitaoci ne čude Vuku jer to je Vuk, takav, direktan i ne bi bio Vuk da nije to što jeste, pravi nasljednik ideje „Mlade Bosne“.

Ideja dr Mustafe Cerića niej baš naišla na pogodno tlo pa se postavljaju pitanja tipa , citiram:Nakon formiranja Svjetskog bošnjačkog kongresa u BiH pokrenulo se pitanje da li je njegova svrha zaista očuvanje nacionalnog jedinstva Bošnjaka, ili je to još jedna u nizu parainstitucija koja za dobrobit svojih prvaka stvara geto za Bošnjake. 

O svemu se više može pročitati slijedeći link:

http://www.slobodnaevropa.org/content/svjetski-bosnjacki-kongres-zastita-ili-

getoizacija/24817624.html#hash=relatedInfoContainer

Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod piše, citiram:

„Strah me da taj Svjetski bošnjački kongres direktno vodi u čisti etnički geto Bošnjaka i da je to doprinos antibosanskohercegovačkom projektu da se naprave tri etničke teritorije na kojima će biti jedan jezik, jedan vođa, jedna religija, jedan narod“.

Politički analitičar Enver Kazaz uvjeren je kako iza svega stoji lični interes.

„Cilj Svjetskog kongresa Bošnjaka bez sumnje je da se gospodin Mustafa Cerić, bivši reis, i aktuelni muftija Zukorlić održe i javnom prostoru da sebi priskrbe preko Svjetskog kongresa Bošnjaka finansijsku moć“.

Šta u stvari dr.Mustafa Cerić želi? Da li ono što piše na linku:

http://www.otvoreno.ba/razno/kultura/39847-kakve-bosnjake-najavljuje-mustafa-ceri-              

Da li se dr Cerić želi nametnuti kao novi sultan kod Bošnjaka?

„Nitko još od bošnjačkih političara, pa čak to nije uradio ni Alija Izetbegović, na takav način kako je to Cerić nije poslao jasne, nedvosmislene poruke i otkrio apetite i ambicije što ustvari želi i očekuje.

Intonacija u Cerićevom glasu, naglašavanje, pa čak i jačina u tom glasu, nekako se doimala kao da je on želio u kosti utjerati strah svima onima koji se danas predstavljaju kao bošnjački politički faktori u BiH. Kao da im je Cerić htio poručiti: dosta vam je bilo, i dosta sam vas trpio, opominjao, i sada je došao red da se pomaknete jer ja dolazim.

Da, zaista Mustafa Cerić želi dokazati da je važna ličnost i poslije skidanja ahmedije reis-ul uleme, odnosno nakon što više nije prvi čovjek muslimanskih vjernika u BiH.

Bošnjaci stižu...Što li je pod ovim mislio Cerić, samo on zna, ali je očito dobro uplašio sve one koji predstavljaju Bošnjake u političkom životu Bosne i Hercegovine. Mustafa Cerić kao da najavljuje invaziju tih Bošnjaka, kao da oni dolaze iz neke posebne galaksije, tako to slavodobitno, pa čak i prijeteće upozorava Cerić kojem nikako ne pristaje ona leptir mašna ispod brade. Gdje su to Bošnjaci cijelih dvadeset godina nije rekao Cerić, već je ispred mikrofona zagrmio kako Bošnjaci stižu...Otkuda stižu? Gdje su bili? I gdje će ići....?