среда, 19. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Дебате > Судбина дејтонске БиХ и Република Српска > Мустафа Церић као „бошњачки султан“
Судбина дејтонске БиХ и Република Српска

Мустафа Церић као „бошњачки султан“

PDF Штампа Ел. пошта
Амир Чамџић   
понедељак, 14. јануар 2013.

У овоме тексту покушат ћу „докучити“ разлоге и смисао ангажмана Мустафе Церића у оснивању такозваног „Свјетског бошњачког конгреса“, узимајући у обзир ставове других и употпуњујући их својим ставовима и промишљањима.

Постављам прво питање, колико је др Мустафа Церић компетентан или није компетентан да се представља као први у Бошњака?

Церић сам по себи је једна у најмање контроверзна особа у смислу да је у својим јавним наступима давао свакакве изјаве а које се не би могле узети као изјаве које би требало давати један просјечно одмјерен човјек. Напротив његове изјаве се препуне неодмјерености.

Позната је Церићева јавна изјава, цитирам: “Наша мајка је Турска“. Као разуман човјек постављам себи логично питање како човјеку који претендира да постане лидер Бошњака да му мајка буде Турска а он није Турчин или се јавно не изјашњава Турчином? Та његова изјава о Турској коју назива својом или „нашом“ мајком се може погледати на yоутубе, на линку:

Даље постављам себи логичко питање како претенденту на лидерство у Бошњака др. Мустафи Церићу може бити „мајка“ држава чији су преци Турци Османлије уништили средњовјековну босанску државу, а на коју према савременој националној идеологији (која је још у фази писања) Бошњаци полажу право. Ти исти Турци Османлије који су уништили босанску државност, који су затрли босанску цркву, босанско писмо „босанчицу“ која је само једна верзија ћирилице а што се може видјети и према самом изгледу тога писма из чувене повеље босанског и српског краља Кулина бана (који је ујединио босанску и српску круну, то јест државу у једно).

Изглед „Босначице“, слика писма, на линку:

http://www.camo.ch/povelja_kulina_bana.htm

Уколико боље погледамо повељу Кулина бана можемо примјетити да иста јасно и недвосмислено започиње ријечима, цитирам:“У име Оца и Сина и Свјатога духа“, а што је чисто хришћанско-православни религијски израз, а што упућује на чињеницу да су средњовјековни становници Босне били кршћани, крстјани, патарени, богумили или какав било назив узели не може се побјећи од истине да нису били муслимани. Значи савремени муслимани који претендују да се национално изјашњавају као Бошњаци свој коријен траже (виде га) у кршћанству, крстјанству, патаренству, богумилству средњовјековних становника Босне а чији најпознатији краљ Кулин (краљ и цар Србије и Босне) своју чувену повељу „Кулина бана“  започиње хришћанским-православним изразом, позивајучи се на хришћанске вриједности.Такође иста и завршава са чисто и недвосмислено хришћанским изразом Нека ми Бог помогне и све Свјато Јеванђеље. Ја Радоје банов писар писах ову књигу банове повеље од рођења Христова хиљаду и сто и осамдесет и девет љета, мјесеца аугуста и двадесет и девети дан, на дан одрубљења главе Јована Крститеља.)

Значи мени као савременом човјеку није никако јасно да онај који претендује на „бошњачки пријесто“ да буде „први у Бошњака“ може за своју „мајку“ и „нашу мајку“ како се изражава, а вјероватно је мислио на Бошњаке узимати Турску, исту Турску чији су преци уништили све бошњачко, државу, религију, име, убили босанске краљеве, побили босанску властелу, потурчили народ.Све то је у најмањем конфузно и за неповјеровати да то чини доктор наука.

Према овоме како др. Мустафа Церић резонује бошњаштво на њега би се много боље могла примјенити нека друга верзија Повеље Кулина бана а која се може наћи на интернету објављена, на хрватским stranicama www.hercegbosna.org и http://www.croportal.ba/

на линку:

http://www.croportal.ba/vijesti/bih/11140-na-prijedlog-za-moderniziranu-verziju-povelje-kulina-bana

а гласи, цитирам :

Бисмиллахиррахманиррахим!

Ес-Селаму Алејкум браћо Муслимани. Ја, бег босански Мурат, обећавам Теби ага Кемалу и свим инсанима и хајванима Вакуфским правим Вам ахбаб бити од сада и до мезара. И правицу држати са Вама и право повјерење, докле деверам на овом дуњалуку.

Сви Вакуфљани који сербез ходе по мојој башка авлији малој као тепсији куда ја владам, могу шенлучити и диванити, гдје год желе зулумарити, гдје год који хоће, с правим повјерењем и рахатом, без икаквог зулума и зијана, а шта ми ко да за халал хедијом. Неће им бити од мојих спахија и акинџија белаја, и докле у мене буду, дават ћу им садаке, колико се може, без икаквих харам ујдурми.

Нека ми Аллах помогне и Куран.

Ја Фикрет бегов китабџија писах овај бегов акшумлук тефтер у мјесецу Раџаба, 15, 585. године по Хиџри, (на дан) шесте епизоде Сулејмана Величанственог.”

Напомена: Упозорите своју дјецу на хришћански фалсификат који се однедавно шири интернетом:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Povelja_Kulina_bana

У том контексту имамо и скорашњи случај фалсификовања повеље Кулина бана када је у Тузли уклесан фалсификат „Повеље Кулина бана“ без дијела из којег се недвосмислено види да је Кулин бан био хришћанин православац (припадник Источне цркве).

Такође у вези са темом у своме тексту се осврнуо и познати колумниста Вук Бачановић (ЈОСД-овац, а и ја сам један од иницијатора оснивања ЈОСД-а).Његов текст у цијелост можете прочитати на линку:

http://www.6yka.com/novost/32745/vuk-bacanovic-svjetski-

bosnjacki-kongres-nacija-kao-zajebancija-

Нека се читаоци не чуде Вуку јер то је Вук, такав, директан и не би био Вук да није то што јесте, прави насљедник идеје „Младе Босне“.

Идеја др Мустафе Церића ниеј баш наишла на погодно тло па се постављају питања типа , цитирам:Након формирања Свјетског бошњачког конгреса у БиХ покренуло се питање да ли је његова сврха заиста очување националног јединства Бошњака, или је то још једна у низу параинституција која за добробит својих првака ствара гето за Бошњаке. 

О свему се више може прочитати слиједећи линк:

http://www.slobodnaevropa.org/content/svjetski-bosnjacki-kongres-zastita-ili-

getoizacija/24817624.html#hash=relatedInfoContainer

Сенадин Лавић, предсједник Бошњачке заједнице културе Препород пише, цитирам:

„Страх ме да тај Свјетски бошњачки конгрес директно води у чисти етнички гето Бошњака и да је то допринос антибосанскохерцеговачком пројекту да се направе три етничке територије на којима ће бити један језик, један вођа, једна религија, један народ“.

Политички аналитичар Енвер Казаз увјерен је како иза свега стоји лични интерес.

„Циљ Свјетског конгреса Бошњака без сумње је да се господин Мустафа Церић, бивши реис, и актуелни муфтија Зукорлић одрже и јавном простору да себи прискрбе преко Свјетског конгреса Бошњака финансијску моћ“.

Шта у ствари др.Мустафа Церић жели? Да ли оно што пише на линку:

http://www.otvoreno.ba/razno/kultura/39847-kakve-bosnjake-najavljuje-mustafa-ceri-              

Да ли се др Церић жели наметнути као нови султан код Бошњака?

„Нитко још од бошњачких политичара, па чак то није урадио ни Алија Изетбеговић, на такав начин како је то Церић није послао јасне, недвосмислене поруке и открио апетите и амбиције што уствари жели и очекује.

Интонација у Церићевом гласу, наглашавање, па чак и јачина у том гласу, некако се доимала као да је он желио у кости утјерати страх свима онима који се данас представљају као бошњачки политички фактори у БиХ. Као да им је Церић хтио поручити: доста вам је било, и доста сам вас трпио, опомињао, и сада је дошао ред да се помакнете јер ја долазим.

Да, заиста Мустафа Церић жели доказати да је важна личност и послије скидања ахмедије реис-ул улеме, односно након што више није први човјек муслиманских вјерника у БиХ.

Бошњаци стижу...Што ли је под овим мислио Церић, само он зна, али је очито добро уплашио све оне који представљају Бошњаке у политичком животу Босне и Херцеговине. Мустафа Церић као да најављује инвазију тих Бошњака, као да они долазе из неке посебне галаксије, тако то славодобитно, па чак и пријетеће упозорава Церић којем никако не пристаје она лептир машна испод браде. Гдје су то Бошњаци цијелих двадесет година није рекао Церић, већ је испред микрофона загрмио како Бошњаци стижу...Откуда стижу? Гдје су били? И гдје ће ићи....? 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер