Početna strana > Debate > Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska > Dan Republike Srpske - Incko, NATO i drugi "čuvari mira i zakona"
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Dan Republike Srpske - Incko, NATO i drugi "čuvari mira i zakona"

PDF Štampa El. pošta
Slobodan Durmanović   
utorak, 17. januar 2017.

Republika Srpska proslavila je 9. januar, Dan RS, ujedno i 25 godina postojanja,  "ujedinjena u želji da živi u miru i slobodi"[1], uz osporavanje Bošnjaka, predstavnika NATO-a, američke ambasade u BiH i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji se ovoga puta "proslavio" besramnim poređenjem Dana RS sa datumom osnivanja ustaške NDH.

Narodna skupština RS(NS RS) nedavno je donela poseban Zakon o Danu RS, glasovima svih srpskih poslanika, čime su ustvrdili da su sproveli odluku Ustavnog suda BiH kojom je ukinut Dan RS u okviru Zakona o praznicima RS. Novim zakonom, baš kao ni starim, 9. januara se ne slavi krsna slava Sveti Stefan, a razlika je u tome da građani RS bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao ni bilo koji drugi građanin koji taj praznik ne oseća kao svoj, nisu dužni da slave Dan RS. Time je izbegnuta diskriminacija tih građana - o kojoj je govorio Ustavni sud BiH - a ispoštovana volja građana RS koji su se na referendumu o Danu RS u septembru prošle godine opredelili za proslavu tog praznika. E, sad, posebno je pitanje zašto je za Ustavni sud BiH i taj referendum nezakonit, a najupečatljiviji odgovor je upravo odgovor građana na tom sasvim legitimnom referendumu. Ako sprovođenje te volje građana, kroz proslavu Dana RS, predstavlja "kršenje vladavine prava zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH" - kako to tvrdi američka ambasada u BiH - onda se njen poziv da "oni koji to čine, moraju zato da odgovaraju"[2], može slobodno čitati kao poziv na krivični progon svih onih koji slave Dan RS i njihovih demokratski izabranih predstavnika u RS.

Istina, ovaj pokušaj gušenja građanskih sloboda "demokratskim" sredstvima, počeo je još ispitivanjem najpre šefova poslaničkih klubova u NS RS, a zatim i predsednika RS Milorada Dodika u Tužilaštvu BiH, koje poslednjih meseci vodi istragu o "nelegalnom" referendumu o Danu RS. Ne samo da je reč o jednoj od najbesmislenijih istraga u BiH, već je to i jedina istraga koja se vodi zbog "nesprovođenja" odluka Ustavnog suda BiH. A, primera radi, sada će se navršiti 15 godina od kako nije u svim kantonima u Federaciji BiH(FBiH) sprovedena odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti svih naroda; takođe, Dom naroda Parlamenta FBiH isto toliko godina donosi sve odluke bez punog broja srpskih delegata koji je propisan Ustavom. Ali, to ne zanima ni vlasti FBiH, ni Tužilaštvo BiH, ni američku ambasadu u BiH. Dakle, govoriti iz njihovog ugla o "kršenju vladavine prava" samo kada je reč o Danu RS i referendumu, predstavlja, najblaže, rečeno, upotrebu dvostrukih aršina: jednih za Srbe, a drugih za sve druge.

To se sasvim jasno videlo i prilikom izvođenja počasne jedinice Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH(OS BiH) na ulice Banjaluke 8. i 9. januara od strane srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića. Oni su 8. januara samo predali raport Ivaniću pred grobljem Sveti Pantelija, gde su polagani venci na spomenik poginulim borcima Vojske RS, pa se odmah posle raporta povukli u autobuse[3]. Devetog januara opet su raportirali Ivaniću, a zatim sa strane samo posmatrali svečani defile povodom Dana RS, ne učestvujući u defileu[4]. Međutim, i to simbolično prisustvo 40 vojnika(od ukupno oko 3.500 zaposlenih Srba u OS BiH) zasmetalo je bošnjačkim političarima, koji su taj čin nazvali "mini državnim udarom"[5]. Zasmetalo je, takođe, i komandantu NATO štaba u Sarajevu, generalici Žizeli Vilc, koja je unapred direktno zapretila kaznama za "kršenje Zakona o odbrani BiH"[6], dok su bošnjački političari naknadno potpirivali, tražeći kazne i za nekoliko najviših srpskih oficira, i to zato što su u uniformama učestvovali na svečanom prijemu u zgradi Vlade RS na Dan RS[7]!?

Još od hapšenja desetina građana RS pre petnaestak godina sa bezobalnim, nikad dokazanim obrazloženjem da "pripadaju mreži podrške Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću", NATO se nije tako direktno umešao u odluke demokratskih izabranih predstavnika u BiH kao što je to sada učinila generalica Vilc povodom Dana RS, po sopstvenom nahođenju nalazeći "kršenje zakona" prilikom upotrebe vojnika OS BiH. Iako je ministarka odbrane BiH Marina Pendeš(HDZ BiH) ubrzo zatim saopštila da "nema ništa sporno u angažmanu počasne jedinice u Banjaluci, na koju Ivanić ima pravo"[8], a zatim i celo ministarstvo odbrane BiH zaključilo da nije bilo nikakvog kršenja zakona ni procedura, istog dana, samo dva sata kasnije, isto ministarstvo je poništilo to svoje mišljenje i odlučilo da "analizira aktivnosti"[9]. Da li im je dva sata bilo potrebno da načisto promene mišljenje zbog nevidljivog štapa NATO generalice ili je reč o nečemu drugom - ostalo je nepoznato.

Ivanić je na kraju odgovorio da po zakonu ima pravo da počasnu jedinicu izvede kad i gde on smatra, a usput se poslužio i jednim slikovitim poređenjem. "Smatram prirodnim da vojnici Drugog puka(bošnjački puk u OSBiH) idu na mezarje da polože vence Aliji Izetbegoviću i nikad mi to nije smetalo, ali jednako tako očekujem da poštuju moje pravo da se (srpska)jedinica šalje tamo gde ja mislim da treba da bude", rekao je Ivanić[10]. A Dodik je zapretio mogućim istupanjem RS iz Sporazuma o OS BiH. "Treći RS puk baštini tradiciju Vojske RS i ako ta tradicija bude ugrožena, onda ni RS nema razloga da ostane pri ranijoj saglasnosti o formiranju OS BiH", rekao je Dodik[11]. Nešto ranije, na svečanoj akademiji na Dan RS, Dodik je poručio i da "RS nije spremna da ide u NATO"[12], što odavno ni on sam, a ni bilo ko drugi od vodećih srpskih političara nije tako eksplicitno saopštio. Uglavnom su se vrteli oko formulacije da će, kada dođe vreme, "građani RS o tome odlučiti na referendumu" i tome slično.

Da li sada ova Dodikova polurečenica nagoveštava njegovo delovanje u pravcu jasnijeg političkog otklona od "procesa približavanja BiH NATO-u" - ostaje da se vidi. To, svakako, neće biti lak posao ni za Dodika, ni za ostale srpske političare koji svoju buduću odluku vežu isključivo za odluku koju bude donela Srbija u ovom pitanju. Iz dva razloga: prvi je što su pre nešto više od deset godina sve vodeće srpske političke partije(i tadašnji Dodik, Ivanić, Čavić i ostali) pristale da u Zakon o odbrani BiH bude upisan i član 84. u kome se dolovce navodi: "Parlamentarna skupština BiH, Savet ministara BiH, Predsedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, sprovešće potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a“. Drugi razlog nalazi se među funkcionerima unutar vodećih stranaka koji ne kriju da su za ulazak RS/BiH u NATO, a među kojima su najvidljiviji SNSD-ova Ana Trišić- Babić i SDS-ov Obren Petrović[13]. Ako se pretpostavi da su ovi dvoje u ubedljivoj manjini u svojim partijama, onda vodećim srpskim političarima preostaje "samo" da isprave ono što su oni sami i njihovi prethodnici učinili prilikom donošenja Zakona o odbrani BiH. Pod uslovom da danas misle drugačije, drugačije će morati i delovati, a to neće ići nimalo lako.

Lakše im je bilo da deluju povodom poređenja Dana RS sa datumom osnivanja ustaške NDH, koje je "izveo" visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. "Ako bismo počeli slaviti 'praznike' kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska" - doslovce je glasio deo Inckove izjave[14] koja je digla na noge sve u RS. Ivanić[15] i Vlada RS[16] odlučili su da prekinu komunikaciju sa Inckom, sve dok se ne bude izvinio, Dodik je pozvao da "međunarodna zajednica što hitnije kupi kartu Incku za Austriju"[17], iz PDP-a su, uz zahtev za izvinjenjem, Incku poslali jednu knjigu o zločinima u NDH i tekst Dejtonskog sporazuma da ga ponovo pročita[18], a iz SDS-a su uputili opširno pismo Upravnom odboru Saveta za sprovođenje mira u BiH i o Inckovoj uvredi obavestili ambasade SAD, Rusije, Velike Britanije, Nemačke i Delegacije EU u BiH[19].

S druge strane, udruženja bošnjačkih žrtava i deo bošnjačkih intelektualaca stao je u Inckovu zaštitu, ne toliko zbog Incka koliko zbog sadržine njegove izjave koja im je poslužila kao šlagvort za ponavljanje sopstvenih kvalifikacija RS kao "fašističko-genocidne tvorevine"[20]. Što od njih nije ništa novo, ali, kad nešto slično izgovori visoki predstavnik u BiH, on time, prosto, dodaje vetar u leđa raspirivanju mržnje prema RS, a sebe dodatno diskvalifikuje u ulozi "čuvara" Dejtonskog sporazuma.

Istina, Srbi u RS ga ni do sada nisu doživljavali kao "čuvara" mirovnog sporazuma na kome počiva dejtonska BiH, već najčešće kao potencijalnog kradljivca dejtonskih ovlašćenja Srpske, ali dovođenje u kontekst Dana RS sa datumom osnivanja ustaške NDH bila je kap koja je prelila čašu srpske trpeljivosti. Ipak, Srbima će trebati još strpljenja, hrabrosti, mudrosti i obazrivosti: na "evropskom putu BiH" i Inckova kancelarija(OHR) polako ide u prošlost, ali nije baš svejedno da li će Incko - kad dođe vreme da ode - samo ugasiti svetlo iza sebe, ili će, uz malu pomoć sarajevskih "prijatelja", ostaviti i neku veću varnicu koja bi mogla još više da raspali političke i/ili međunacionalne sukobe u BiH. Prosto, valja se dobro čuvati od takvih i drugih sličnih NATO "čuvara" mira i zakona.


[1]http://www.nezavisne.com/novosti/bih/RS-ujedinjena-u-zelji-da-zivi-u-miru-i-slobodi/407076

[2]http://www.nspm.rs/hronika/ambasada-sad-u-bih-povodju-za-to-da-odgovaraju.html?alphabet=l

 [3]http://www.nspm.rs/hronika/mladen-ivanic-naredio-sam-dna-rs.html?alphabet=l#yvComment170325

[4]http://www.nezavisne.com/novosti/bih/RS-ujedinjena-u-zelji-da-zivi-u-miru-i-slobodi/407076

[5]http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/region/2588629/januar-bude-dan-secanja-na-zrtve-zlocina.html

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner