Početna strana > Hronika > Mladen Ivanić: Naredio sam da počasna jedinica Oružanih snaga BiH bude prisutna na obeležavanju Dana RS
Hronika

Mladen Ivanić: Naredio sam da počasna jedinica Oružanih snaga BiH bude prisutna na obeležavanju Dana RS

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 08. januar 2017.

 BANjALUKA - Predsjedavajući Predsjendištva BiH Mladen Ivanić izjavio je da kao član Predsjedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga (OS) BiH, te da je to bio slučaj i danas u Banjaluci, kada je pologao vijence u okviru obilježavanja Dana RS.

"Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svjesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje",  rekao je Ivanić novinarima.

Ako neko, kako je naglasio, za ovo snosi odgovornost, onda je to on.

"Ovo smatram potpuno prirodnim i normalnim. Meni kao predsjedavajućim Predsjedništva BiH počasna jedinica 'pripada' i to je i bio način kako sam rekao da će oni u ovome učestvovati", istakao je on.

Ivanić je precizirao da ova počasna jednica OSBiH neće učestvovati u svečanoj smotri, ali će biti prisutni da daju počast (raport) njemu kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH.  Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Mladen Ivanić naglasio je da i dalje smatra da su sva osporavanja proslave Dana RS nepotrebna, jer je RS usvajanjem novog zakona o danu praktični provela odluku Ustvanog suda BiH.

"Svako ko je mislio na silu natjerati nekoga da nešto slavi ili ne slavi neće uspjeti i jedino je moguć dogovor i kompromis", naglasio je on.

Kao što srpskim zvaničnicima, kako je dodao, nisu smetali neki datumi koji se slave u Federaciji BiH, tako ni predstvanicima tog entiteta ne treba da smetaju datumi koji se slave u RS.

Istakao je da je u RS usvojen Zakon o Danu RS te da nije osnovano pozivanje na ustavne sudove i neke odluke.

"Tim zakonom je praktično provedena odluka Ustvanog suda BiH i s tog stanovništa smatram da su ispunjeni uslovi da se potpuno normalno ide dalje. Očito, međutim, da mnogima nije stalo da se ide normalno", rekao je Ivanić

On tvrdi da smatra da današnji dan zaslužuje da sve političke ličnosti srpskog naroda zbog hiljada poginulih u ratu iskažu poštovanje prema tom datumu i porodicama poginulih.

Ivanić je danas na banjalučkom groblju položio vijenac stradalim borcima RS u proteklom ratu.

(Nezavisne novine)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner