Početna strana > Debate > Srbija i Crna Gora > Pens nije dobrodošao u Crnu Goru
Srbija i Crna Gora

Pens nije dobrodošao u Crnu Goru

PDF Štampa El. pošta
Marko Milačić   
utorak, 01. avgust 2017.

Američki potpredsejdnik Majk Pens nije dobrodošao u Crnu Goru, najmanje iz dva razloga: prvo, skupa sa crnogorskom kriminogenom vlašću, mimo referenduma i mimo većinske volje građana, ugurali su Crnu Goru u NATO, i, drugo, u agresiji dominantno Vašingtona, mimo odobrenja Savjeta bezbjednosti UN-a i mimo međunarodnog prava, prije osamnaest godina, bombardovana je i naša zemlja, kada je ubijeno i troje djece, za što nikada niko nije odgovarao, niti, se čak, zvanično izvinio.

Pens predstavlja zemlju čija administracija, već duži niz godina, direktno podržava poslednjeg evropskog autokratu, sedmostrukog premijera Mila Đukanovića, a sada i čuvara njegove fotelje, nominalnog premijera Duška Markovića. Riječ je, dakle, o združenom poduhvatu atlantističke okupacije ove zemlje, gdje je Pens ovlašćeni predstavnik glavnog stranog izvođača radova, a Đukanović i ekipa, domaći podizvođači.

Pens očigledno, svojom rutom – Estonija, Gruzija, Crna Gora – želi da na ovim destinacijama učvrsti anti-ruske pozicije i potpiri anti-rusku histeriju koja je u Crnoj Gori, ionako poprimila neviđene razmjere. Riječ je o posjeti kojom Vašington želi dodatno pričvrstiti američku i NATO zastavicu na teritoriju Crne Gore, ali i, što dodatno zabrinjava, cijele regije, u trenutku kada većina građana Crne Gore želi zastavu neutralnosti, što je egzaktno pokazano internim dokumnetima Vlade Crne Gore iz afere Depeša, ali i svim poštenim istraživanjima javnog mnjenja. Stoga je Pensova posjeta - koja je mnogo više od protokolarne, imajući u vidu tajming - prst u oko slobodnim građanima Crne Gore i svim istinski progresivnim društveno-političkim snagama.
Dugogodišnja zvanična spoljna-politika Sjedinjenih Američkih Država, koje predstavlja Pens, je politika produkovanja stalnih nestabilnosti svuda osim u Sjedinjenim Američkim Državama; politika rata i sankcija; politika podržavanja nedemokratskih režima, poput crnogorskog, ukoliko oni služe intresu Sjedinjenih Američkih Država; politika podrivanja i špijunaže, čak i „saveznika“; politika globalne medijske propagande; politika koja se, konačno, kosi sa elementarnim principima demokratije, što Pensova posjeta Crnoj Gori slikovito i prikazuje imajući u vidu da, između ostaloga, predstvlja čin podrške tri decenije nesmijenjenom kriminogenom režimu u Podgorici.

Pens mora da zna, i odlično zna, da ljudi koji će ga dočekati u Crnoj Gori predstavljaju kriminalni kler ove zemlje; da kontrolišu sve ekonomske tokove, javne i tajne, prigrabivši ih za sebe i svoje; da su kidnapovali institucije i privatizovali državu; da hapse i u zatvor šalju neistomišljenike; da sprovode hajke i šikane prema drugomislećima, od politike, do medija; da stoje iza ili nijesu rasvijetlili desetine ubistava; da su stvorili zemlju-arenu kriminalnih klanova, lidera na evropskom nivou po mafijaškim likvidacijama; da arče državna bogatstva.

Pens - ovom posjetom, ali i podrškom uopšte, kroz NATO ili bilaterlano – svemu tome daje amin, jer, po globalnom principu i matrici, sve narečeno lokalni prokonzuli rade po direktivi sličnih planetarnih moćnika.

Riječ je, dakle, o istima, samo na različitim nivoima, globalnom i lokalnom, a puna demokratizacija Crne Gore podrazumijeva oslobađanje od uticaja jednih i drugih. Sve ostalo je održanje postojećeg sistema neslobode i šminkanje zla.

Pošto predstavnik američke administracije, očito, na ovako visokom nivou dolazi jednom u sto godina u Crnu Goru, nadamo se da će njegov nasljednik za narednih 100 godina u posjetu doći sa mnogo poštenijom politikom, koja neće biti zlonamjerna prema crnogorskom narodu, zasnovana na podršci mafijaškom režimu i korišćenju dobrih usluga mafije u geopolitičke svrhe.

Autor teksta je čelnik političke organizacije „Otpor beznađu“