Početna strana > Debate > Srbija i Crna Gora > Komercijalni patriotizam
Srbija i Crna Gora

Komercijalni patriotizam

PDF Štampa El. pošta
Duško Kovačević   
utorak, 03. februar 2009.
Na sjednici glavnog odbora, održanoj u ponedeljak 26. januara, Socijaldemokratska partija odustala je od protivljenja koncepciji DPS-a za privatizaciju Elektroprivrede, i potvrdila koaliciju sa partijom premijera Mila Đukanovića. Samo par dana ranije, SDP je čvrsto stajala pri starom stavu da ni po koju cijenu neće dozvoliti da se većinski paket, strateški tako bitne Elektroprivrede privatizuje i otrgne iz vlasništva države (tako njima drage i viječne). Mnogi su se čudili, i još su u čudu, što to bi sa Krivokapićem, u samo dva dana, da napravi tako protivriječan zaokret, idejnu eskapadu (fr.nagli, naprasan skok u stranu).

Svako ko je čitao bar nešto od Froma, Adlera, Frojda, a naročito, uvijek inspirativnog K. G. Junga, zna da ne postoje nagle i suštinske promjene u ljudskoj svijesti, poimanju i sklonostima, osim kada je riječ o ekstremnim i graničnim psihopatološkim manifestnim fenomenima kao što su mistička stanja, vizije, sinhronicitetne pojave i teške duševne bolesti, što zasigurno ne stoji u ovom slučaju. Sve naše različite i često oprečne osobine i karakterni izrazi, još od natalnog perioda, snažno su integrisani u kompleksnom polju naše psihe, a njihov međusobni odnos čini kvalitet i prepoznatljive vrjedonosne konstante naše ličnosti. Kada su u pitanju vodeće „persone“ crnogorske režimske pseudoelite, pa i g. Krivokapić, više nego primjetan je tkz. janusovski psihološki koncept, imanentnan ekstrovertnom tipu osoba, u čijem je sistemu vrijednosti presudna materijalno-interesna sfera. Inače, Janus (lat. Ianus) je rimski bog početka i kraja svih stvari i Rimljani su ga prikazivali kao lik sa dva lica (zbog toga će kasnije u analitičkoj psihologiji simbolizovati podvojene, dvolične, varljive osobe) i to okrenuti jedan drugome sa suprotne strane – jedno lice gleda u početak, a drugo u kraj stvari. Očigledna je sličnost sa SDP-om koji je, od kada je Krivokapić preuzeo liderstvo u stranci, uvijek jednim licem okrenut prema Crnoj Gori, a drugim prema DPS-u, to jest prema materijalnom i usko interesnom. Samo što ovo prvo, kvazi patriotsko lice okrenuto Crnoj Gori uvijek je u službi ovog drugog lica, okrenutog interesno-egoističkoj sferi.

SDP-ovo emitovanje crnogorskog, mejnstrim populizma, u vidu domoljubnih oda prepunih prepoznatljivog i već istrošenog frazerskog ponavljanja, samo su sklop strateških, taktičkih i operacionalnih fikcija, kojima se krajnje tržišnom logikom pokušava naplatiti „ljubav“ prema Crnoj Gori. Da nije tako, makar bi jednom otišli do kraja i barem jednom zaustavili neku od mnogih „privatizacija“ koje su suverenitet nad državavom prepustili turbo kapitalistima kako ih naziva Edvard Lutvak (sjetimo se SDP-ovog kratkotrajnog protivljenja privatizacije Aluminijskog kombinata). Patriotizam se ogleda u očuvanju ekonomske i svake druge supstance svoje zemlje, a ne ispraznim i patetičnim držanjem ruke „na srcu“, uz intonaciju nacionalne himne. Jeftini peformans i simulakrum za lakovjerne pod radnim naslovom "Komercijalni patriotizam".

Sva ta tobožnja ljutnja i prijetnja da će napustiti koaliciju, neizdržive koncepcijske i ideološke razlike, partijska profilacija i prepoznatljivost ... služe samo za podizanje cijene sopstvenog i uvijek ponavljajućeg utapanja u amorfnu i sivu DPS masu.

Kroz banalno-vulgarni primjer prikazano, to je ona situacija kada „sponzoruša“ iscenira svađu sa bogatim ljubavnikom, uz obavezno insistiranje na ličnom integritetu i ponosu, kako bi, eventualnim pomirenjem, dobila tako željeni komad firmirane odjeće, parfem ... (u našem slučaju: mijesto u nekom upravnom odboru posrnulog preduzeća, poslaničku klupu, otpremninu itsl). Kada se dobije željeno, prestaje janusovska priča o ponosu, integritetu ... na neko vrijeme ....

Do sledećeg komada preostale zemlje (njima tako drage i vječne).