Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Zar i ti, DŽo?
Savremeni svet

Zar i ti, DŽo?

PDF Štampa El. pošta
Nikolas Gvozdev   
sreda, 27. maj 2009.

(The National Interest, 22.05.2009)

Planirano je da predsednik Barak Obama početkom jula poseti Rusiju. Šef pres službe Bele Kuće, Robert Gibs, kaže da susret između Obame i njegovog ruskog pandana Dmitrija Medvedeva treba da omogući “priliku da SAD i Ruska Federacija intenziviraju svoj angažman na smanjenju nuklearnog oružja, saradnju po pitanju sprečavanja proliferacije, istraživanje načina za saradnju po pitanju raketnog štita, bavljenju zajedničkim pretnjama i bezbednosnim izazovima, i proširenje veza između američkog i ruskog društva i biznisa’’.

Naoko, čini se ambiciozan dnevni red. Ali predsedniku bi možda bilo pametnije da započne manjim koracima – i svakako da dvaput proveri da li njegov kabinet podržava njegovo “uključivanje” Rusije. U svom nedavnom ekspozeu o bivšem ministru odbrane SAD, Donaldu Ramsfeldu, Robert Drejper primećuje da:

Ramsfeldov mandat je bio dijametralno suprotan Bušovom zalaganju za saradnju i transparentnost sa Rusijom po pitanju ‘raznih stvari’, kaže ovaj zvaničnik: predlog o zajedničkom rusko-američkom osmatračkom satelitu, zajedničkom centru za razmenu podataka, odlaganje plutonijuma. Već do 2005. godine, partnerstvo između Buša i Putina se pogoršalo iz više razloga, između ostalog zbog rastuće ekonomske moći Rusije i opadanja američkog globalnog prestiža zbog Iraka. Ali, kako primećuje zvaničnik, Remsfeld “nije pomogao odnosu; tu nema sumnje”. Rusija je dovedena do toga da poveruje da SAD nije zainteresovana za saradnju, a Ramsfeldova dela “obezvredila su ono što je predsednik prvobitno rekao. Zbog toga su mu Rusi osporavali kredibilitet.”

Ovo je ilustracija jedne tragične istine o rusko-američkim odnosima: mnogo je lakše opsturirati ih nego učiniti korak napred. S obzirom da su mu na putu već isprečene značajne prepreke, malo je verovatno da će Obama uspeti da ostvari istinsko “resetovanje” odnosa. 

U ovom trenutku, Moskva i Vašington su postavljeni u seriji suprotnih politika, a takva pat pozicija se može rešiti samo tako što će jedna od strana popustiti. Više nema mesta ni za kakvo “srednje polje” u vezi sa raketnom odbranom ili širenjem NATO-a, primerice.

Neki poznavaoci još uvek drže da će se dugoročno posmatrano Rusija urušiti i to navode kao razlog da se kratkoročno ne prave nikakvi kompromisi. Ali mada je Rusija malo ugruvana usled globalne finansijske krize, daleko je od toga da se nalazi u krizi, glede koje bi Kremlj pristao na političke ciljeve Vašingtona u razmenu za značajnu ekonomsku pomoć SAD. Samopouzdanje Moskve takođe raste s obzirom na nedavne novouspostavljene sporazume sa zemljama Azije, kao i na potpisivanje dokumenata o nastavku radova na “Južnom toku” čime ovaj projekat gasovoda prelazi u izrazito vođstvo u odnosu na svog rivala, Nabuko gasovod koji podržavaju SAD.

Može se desiti da Obama uspostavi lični kontakt sa Medvedevim, ali to se neće preneti i na promenu politike. Ono što bi bilo korisno je da u periodu od danas pa do jula, njegova administracija započne procenu šta je to što Vašington zaista želi od Rusije – i šta je ono sa čime su SAD spremne da se pomire.

Pošto iz Kongresa međutim ima malo podrške za takvo revidiranje politike prema Rusiji, predsednik u Moskvu ide sa jednom rukom vezanom na leđima. On ne može da ponudi mnogo konkretnih podsticaja ako nije u stanju da garantuje da će njegove inicijative biti usvojene. Zaista, potpredsednik je još kao senator 2008. godine, jasno rekao da se stvari kao što su civilno-nuklearni sporazum “123” između SAD i Rusije - sličan sporazumu koji je Amerika potpisala sa Indijom tokom Bušove administracije - neće desiti bez promene ruske politike. Ali Moskva ne pokazuje znake želje da menja svoj pravac kretanja, a i stavovi američkog Kongresa ostaju isti. Štaviše, sad kad je Bajden drugi čovek u Americi, ovakvi stavovi su “useljeni” i u samu Belu kuću.

Optimisti mogu reći da predsednik ima mesec i po dana da započne pripremne radove za promenu američko-ruskih odnosa. Sa svoje strane, spreman sam na to da budem prijatno iznenađen - ali ne držim do visokih očekivanja u pogledu nekakvih velikih promena.

(Nikolas K. Gvosdev, stariji urednik u The National Interest, profesor studija nacionalne bezbednosti na U.S. Naval War College. Izneti stavovi su isključivo njegovi)