Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Uprkos mantrama političke korektnosti, treba reći da je terorizam u današnjem svetu najčešće islamski
Savremeni svet

Uprkos mantrama političke korektnosti, treba reći da je terorizam u današnjem svetu najčešće islamski

PDF Štampa El. pošta
Đanandrea Gajani   
četvrtak, 16. mart 2017.

 Mnogi prvaci politički korektnog jezika, takođe unutar vrhuški iz sveta politike i katoličke crkve, ponavljaju slogan kako ne postoji islamski terorizam, i kako se ne može prikačiti termin ,,terorizam“ islamu.

Mada se očigledno radi o jednoj besmislici (koju je Obamina administracija umetnula u institucionalni jezik i koja se posle proširila po skoro celoj Evropi), koja protivreči zdravom razumu i stvarnosti, mnoge se vlade trude da održe tu ,,mantru“.

Zvanično, zbog obuzdavanja ,,islamofobičnih“ zastranjivanja u javnom mnenju Evrope, a verovatnije usled potčinjavanja kulturološkom diktatu kojeg su nametnule naftne monarhije iz Zaliva, koje su sve veći ,,gazda“ privrede i spoljne politike Evrope, i možda takođe i savesti u vladama i parlamentima na Starom kontinentu.

Kako inače objasniti podršku koju EU pruža sirijskim džihadističkim pobunjenicima, i mlaki rat koji su Zapadnjaci vodili protiv Islamske države; rat u kojem se, ne slučajno, zemlje Zaliva nikad nisu istinski borile, za razliku od onog u Jemenu, protiv šiitske milicije Huti.

Da je fenomen globalnog terorizma ipak poglavito islamski, govore brojevi, a da ima religioznu crtu, govore čak i ankete. Na jednom uzorku, 97% saudijskih građana tvrdilo je 2014. godine, da je kalifatski islam legitiman jer u punoj meri prianja uz kuranske principe. Ankete koje su obavljene u različitim evropskim zemljama potvrđuju, da između 25% i 33% islamskih stanovnika ili građana ne bi potkazalo džihadističkog teroristu, dok analogni procenti opravdavaju nasilje protiv onih koji ,,vređaju“ islam.

Tvrditi da nema povezanosti islamske vere i terorističkih delâ, navodeći kao opravdanje to da je Evropa takođe imala vlastite terorizme religioznog porekla, predstavlja tek jedan zavodljiv oportunizam koji ne vodi računa o tome da mnoge muslimanske religiozne vođe i u Evropi podržavaju ili opravdavaju džihad. Kampanja koju je IRA vodila protiv Velike Britanije bila je iredentistička a ne religiozna, ciljajući na odvajanje od Londona šest grofovija Alstera, a ne na eliminaciju ili preveravanje anglikanskih protestanata.

Terorizam je izazvao u svetu 32.685 smrtnih slučajeva samo 2014. godine, i 29.376 u 2015. godini, prema Indeksu globalnog terorizma (Global Terrorism Index) koji je publikovao Institut za ekonomiju i mir (Institute for Economics and Peace).

78% žrtava u 2014. godini, i 74% naredne godine, koncentrisano je u pet zemalja – Iraku, Nigeriji, Avganistanu, Pakistanu i Siriji. „Slučajno“ sve su islamske, sa aktivnim terorističkim pokretima različitog porekla (salafiti, vahabiti, Muslimanska braća), koji su svi islamski, i čiji je cilj okupacija države kako bi se uspostavio šerijat.

Uprkos medijskom uticaju atentata u Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj, broj poginulih na Zapadu čini svega 2,6% od ukupnog broja, ali se u svakom slučaju radi o žrtvama džihadističkog terorizma, dakle islamskog.

Najaktivnije terorističke organizacije su, prema broju ubijenih osoba, Boko Haram sa 6644 žrtve i Islamska država sa 6073 žrtve. Slede ih Talibani (3477 žrtava), pastiri Fulani (1229 žrtava između Nigerije i Centralnoafričke Republike), Al Šabab (1021 žrtva u DŽibutiju, Etiopiji, Keniji i Somaliji) i Al Kaida u Mesopotamiji i na Arabijskom poluostrvu – sve islamski pokreti.

Najopasnije zemlje usled rizika od terorizma su Irak, Nigerija, Avganistan, Pakistan, Sirija i Somalija (sve islamske), dok su najmanje opasne latinoameričke – Kosta Rika, Kuba, El Salvador, Gvajana, Panama i Urugvaj; azijske – Japan, Južna Koreja i Vijetnam; i evropske – Litvanija, Letonija, Poljska i Finska. Države sa minimalnim terorističkim rizikom su one koje su ne-islamske, sa malim ili nikakvim prisustvom muslimana.

Ako se isključe kolumbijski FARK i indijski maoisti, sve glavne terorističke organizacije u svetu po broju izvršenih atentata su islamske i sunitske.

Preveo sa italijanskog: Nebojša Vuković

Izvor: http://www.analisidifesa.it/2017/03/la-minaccia-terroristica-e-soprattutto-islamica/

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner