Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Nova ruska armija
Savremeni svet

Nova ruska armija

PDF Štampa El. pošta
Dragana Trifković   
utorak, 08. decembar 2015.

Dolazak Putina na čelo Rusije, početak vojnih reformi

Vojne reforme u Rusiji sprovode se u kontinuitetu od prvog dolaska Vladimira Putina na mesto predsednika RF 2000. godine. U tom trenutku bilo je preko potrebno donošenje rešenja za fundamentalne probleme vojnog sektora. Pre svega izbor prihvatljivog nivoa potrošnje za odbranu zemlje, zatim odnos postojećih struktura, sadržaja i investicija i izbor prioriteta između sila nuklearne prevencije i snaga opšte namene, kao i izbor osnovnih principa regrutovanja.

 Ono što je važno, to je da je političko rukovodstvo RF na čelu sa Vladimirom Putinom imalo volju da sprovodi složene reforme i da donosi važne i sudbonosne odluke preuzimajući na sebe odgovornost, kao i to da je vojsci posvećeno dosta pažnje. 

Postojalo je više predloga i različitih pristupa od strane rukovodećih ljudi u vojno-odbrambenom sektoru, ali treba reći i to da su se usvojena načela menjala tokom reformi i da su reforme prilagođavane tekućim geopolitičkim procesima i potrebama efikasne odbrane. Ono što je važno je da je političko rukovodstvo RF na čelu sa Vladimirom Putinom imalo volju da sprovodi složene reforme i da donosi važne i sudbonosne odluke preuzimajući na sebe odgovornost, kao i to da je vojsci posvećeno dosta pažnje.  

Kako je sam proces krajnje složen i uslovljen mnogim različitim faktorima, odnosno strukturama tokom njegovog sprovođenja, nesumnjivo je došlo i do određenih grešaka,  koje su kasnije u toku procesa prepoznate i ispravljene.

U februaru 2000. godine Savet bezbednosti RF je utvrdio rusku vojnu doktrinu u kojoj su naznačeni novi izazovi na koje Rusija treba da reaguje. Poseban akcenat stavljen je na dešavanja na Severnom Kavkazu, ekspanziju NATO na istok i novu vojnu koncepciju Severno-atlantske alijanse.  

U avgustu 2002. godine Putin je odobrio principe državne politike RF za razvoj vojske do 2010. godine. Izdvojena su značajna sredstva u strukturi budžeta namenjenog za odbranu, na istraživanje i razvoj. Do kraja prvog predsedničkog mandata i početkom drugog, izvršene su administrativne i strukturne reforme kao preduslov za postizanje  postavljenog cilja: Pravljenje nove armije koja će biti savremena, mobilna i u stanju stalne borbene gotovosti.

Stubovi otadžbine-porodica i vojska

U martu 2006. godine predsednik Putin je potpisao promene zakona „ O vojnoj obavezi i vojnoj službi“ u vezi sa skraćenjem vojnog roka sa 24 na 12 meseci. Primena dvanaestomesečnog služenja vojnog roka je planirana od 1. januara 2008. godine.

U svom godišnjem obraćanju Savetu Federacije (Gornji dom RF) sredinom svog drugog predsedničkog mandata (2006) Vladimir Putin je stavio akcenat na vojsku i vojne reforme. Tom prilikom je naglasio da su stubovi otadžbine porodica i vojska i da je pitanje modernizacije ruske vojske od velike važnosti za rusko društvo: „Neophodno je jasno shvatiti da će ključnu odgovornost za suzbijanje pretnji i obezbeđivanje globalne sigurnosti, imati vodeće svetske sile koje poseduju nuklearno oružje i moćne poluge vojno-političkog uticaja.“

Do kraja prvog predsedničkog manadata i početkom drugog, izvršene su administrativne i strukturne reforme kao preduslov za postizanje  postavljenog cilja: Pravljenje nove armije koja će biti savremena, mobilna i u stanju stalne borbene gotovosti.

Predsednik Putin je ocenio da se situacija u ruskoj vojsci menja u pogledu kvaliteta, da je sazdana savremena struktura oružanih sila i da se vojne jedinice reorganizuju u skladu sa novom modernizovanom vojnom tehnikom koja čini osnovu sistema naoružanja do 2020. godine. Izneo je i teze da je neophodna konstantna sistematska politika povećavanja izdvajanja za sistem odbrane zemlje, kao i da ciljevi modernizacije moraju biti vezani za povećanje efektivnosti strateškog nukleranog oružja i prevazilaženjem problema protivraketne odbrane (PRO) protivnika.

Nova faza reformi Vojske RF

Petodnevni rat  008. godine u Južnoj Osetiji  i Abhaziji, kada je gruzijska vojska napala ruske mirovne snage i lokalno stanovništvo, uslovio je novu etapu reforme vojske. Tada je utvrđeno da je RF potrebna fleksibilnija i mobilnija vojska, stalno borbeno-spremna i sposobna za brzo reagovanje pre svega u ograničenom broju sukoba na teritoriji Rusije i  teritorijama bivših zemalja SSSR, kao i okruženju.

S druge strane, odbrana Rusije od drugih velikih sila pri direktnom sukobljavanju bazira se na nuklearnom naoružanju. Do 2012. sprovedene su strateške strukturne reforme, koje su se u osnovi ticale sistema upravljanja, odnosno komandne strukture sa ciljem da se vojska tradicionalne vojne mobilnosti transformiše u snage konstantne pune borbene gotovosti. Reorganizovana je centralna vojna komanda, a dotadašnji lanac upravljanja (vojni okrug, armija, divizija, puk) zamenjen je novim (vojni okrug, operativno komandovanje, brigada). Osim toga, smanjen je ukupan broj oružanih snaga sa 1,13 na milion ljudi, kako i oficirskih pozicija sa 355 hiljada na 155 hiljada.

U novoj fazi vojnih reformi od 2008. do 2011. godine sprovedene su i sledeće mere:

- investicije u obnovu vojno-industrijskog kompleksa

- jačanje materijalno-tehničkih kapaciteta vojske

- ukrupnjavanje vojnih okruga

- reorganizacija kopnene vojske

- reorganizacija vojno-vazdušnih sila, protiv-vazdušne odbrane i ratne mornarice

- formiranje vojske vazdušno-kosmičke odbrane

- reformisanje sistema vojnog obrazovanja

- intenziviranje vojnih vežbi.

Državni program razvoja naoružanja 2007-2015. realizovan je u potpunosti i 2011. godine zamenjen Programom razvoja naoružanja 2020, a državna administracija je 2012. godine već počela izradu Programa razvoja naoružanja 2016-2025. Kroz Državni program razvoja naoružanja realizovano je opremanje vojske savremenim naoružanjem. Razvoj naoružanja i opremanje vojske novom vojnom tehnikom je najskuplji i najdugoročniji pravac reforme Vojske RF.

Nastavak reformi u cilju odbrane suvereniteta i nacionalnih interesa zemlje

U kampanji za predsedničko mesto 2012. godine, Vladimir Putin je objavio predizborni program nacionalne bezbednosti naslovljen sa „Da budemo silni – to je garant nacionalne bezbednosti za Rusiju“. Skrenuo je pažnju na to da se iza reči: „Nacionalni suverenitet ne treba da se odnosi na resurse od globalnog značaja“ krije opasnost za Rusiju i da zbog toga ni pod kakvim uslovima Rusija ne sme da odustane od potencijala strateškog odvraćanja već da će ga jačati. Podsetimo se da je Madlen Olbrajt još 2008. godine izjavila „Nepravedno je da Rusija raspolaže tolikim prostranstvom i tolikim prirodnim bogatstvom, dok druge zemlje u tome jako oskudevaju. Na prostorima Sibira i ruskog Dalekog istoka, bilo bi mesta za mnoge druge“.

Vladimir Putin je u programu 2012. jasno istakao da Rusija neće moći da ojača međunarodnu poziciju, razvoj ekonomije i demokratske institucije, ukoliko nije u stanju da se odbrani.

Od 2012. godine je počela nova faza savremene reforme Vojske RF koju karakterišu sledeće mere:

- intenziviranje vojnih vežbi

- profesionalno usavršavanje vojnih lica

- poboljšanje socijalno-ekonomskog statusa zaposlenih u vojsci i vojnih penzionera

- povećanje ugleda vojske

- formiranje Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije

- omogućavanje strancima da služe u ruskim Oružanim snagama

Predsednik Putin je 2013. godine potpisao ukaz o formiranju Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije (NCUORF), koji je naslednik Centralnog komandnog punkta Generalštaba oružanih snaga Ruske Federacije. NCUORF je počeo sa radom 1. decembra 2014. godine u cilju koordinacije Oružanih snaga Ruske Federacije i podrške stanju borbene gotovosti, i takođe za ispunjavanje drugih informacionih i koordinacionih zadataka, neophodnih za obezbeđivanje nacionalne odbrane.

Vladimir Putin je u programu 2012. jasno istakao da Rusija neće moći da ojača međunarodnu poziciju, razvoj ekonomije i demokratske institucije, ukoliko nije u stanju da se odbrani.

Izmenama zakona u 2015. godini, tačnije amandmanima na federalni zakon „O vojnoj obavezi i vojnoj službi“ dozvoljeno je i strancima da služe rusku vojsku. Predsednik Putin je potpisao ukaz o izmenama važećeg zakona 2. januara 2015. kojim su precizirani uslovi služenja vojnog roka u Oružanim snagama RF za građane drugih zemalja. Po njima, rusku armiju može da služi bilo koji građanin druge zemlje ukoliko vlada ruskim jezikom i nije narušio zakon. Još jedna pogodnost je da stranci koji služe u ruskoj armiji stiču pravo na ruski pasoš.

Nova vojna tehnika i poboljšanje imidža Oružanih snaga RF

Reformama koje su sprovedene u ruskoj vojsci prethodnih godina, uporedo sa osnovnim ciljevima koji su navedeni, podignut je ugled vojske na viši nivo. Državno rukovodstvo  je uložilo mnogo truda da predstavi Oružane snage RF na pravi način, kao glavni oslonac države i veliku snagu Rusije. Osim Parade pobede kao glavne manifestacije kojom RF demonstrira svoju snagu, organizuju se i mnogobrojne druge manifestacije, izložbe, konferencije sa ciljem približavanja vojske narodu i promovisanja Oružanih snaga.  Prvi put je u 2015. godini održan Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija 2015“. 

Na ovom forumu su prikazana sva dostignuća vojne industrije RF i posetioci su mogli ne samo da vide vojnu tehniku, već i da se uvere u efikasnost vojne tehnike na terenu. Na nekoliko poligona u okviru parka „Patriota“ u Podmoskovlju, specijalno izgrađenom za potrebe vojnog foruma, organizovane su vojne vežbe, simulacije borbe i takmičenja.  Prema rečima organizatora, cilj foruma „Armija-2015“ jeste „jačanje međunarodne vojno-tehničke saradnje i vaspitavanje omladine u patriotskom duhu što će se pozitivno odraziti na imidž Oružanih snaga RF“. Patriotizam je poslednjih godina vrlo aktuelan u ruskom društvu, što se može primetiti na svakom koraku.

Vojna industrija i vojna tehnika RF su danas na zavidnom nivou. Strateške nuklearne snage, protivvazdušna odbrana i avijacija su modernizovane, a planirano je da do 2020. godine moderno oružje bude zastupljeno sa 70% u oružanim snagama RF. Rusija je najveća svetska nuklearna sila i takođe je najjača po konvencionalnim kopnenim snagama. Ove dve činjenice jasno ukazuju na to da RF može da se odbrani od bilo koje druge sile.

Što se tiče mornarice i vazdušnih snaga, one nisu na prvom mestu. Rusija je suštinski usmerena na razvoj sistema odbrane, a ne na oružje za osvajačke pohode poput SAD. Mnogi analitičari radikalne vojne reforme koje su do sada sprovedene, porede po značaju sa armijskim reformama Petra Velikog i reformama vojnog ministra Dmitrija Miljutina za vreme cara Aleksandra drugog. Svakako je u novijoj istoriji Rusije, ovo najznačajnija reforma od reforme Crvene armije pre Drugog svetskog rata. Ono što se sa sigurnošću sada može reći, nakon angažovanja Rusije u Siriji, jeste da su rezultati vojnih reformi i razvoj vojne industrije RF očigledni, i da je Rusija vratila ugled respektabilne vojne sile u svetu. Posebno iznenađenje predstavljalo je novo visoko precizno oružje isprobano nanošenjem udara po vojnim ciljevima Islamske države u Siriji.  U sklopu te operacije, lansirano je dvadesetšest krstarećih raketa sa brodova Kaspijske flote. Pogođeni su ciljevi koji su se nalazili 1500 km od mesta lansiranja raketa. Uskoro će ovim oružjem biti opremljena i Crnomorska flota ruske mornarice, što potpuno menja bezbednosnu arhitekturu evro-azijskog prostora.

Uticaj Rusije na Bliskom istoku sve više jača, a osim novih raketa pomorskih snaga, veliki problem za agresivne sile zapada i njihove saveznike na Bliskom istoku predstavlja razmeštanje ruskih sistema protiv-vazdušne odbrane u Siriji i Iranu. Evropa će u novim uslovima nestabilnosti sve više biti usmerena na saradnju sa Rusijom. Može se reći da je jaka ruska armija jedini garant stabilizacije i uspostavljanja ravnoteže u svetu. I na kraju, trebalo bi naglasiti da će vojne reforme Rusije tek dostići pune rezultate u narednim godinama.

Uputnice:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=02&dd=20&nav_category=78&nav_id=583967

http://www.rg.ru/2012/02/20/putin-armiya.html

http://www.rusarmyexpo.ru/

http://fakti.org/oruzje/ruski-kalibar/posetioce-

ocekuju-simulacije-vazdusnih-bitaka-takmicenja-tenkova-i-forsiranje-jezera

http://www.nspm.rs/hronika/sputnjik-u-moskvi-

sutra-pocinje-vojno-naucni-forum-armija-2015-%

E2%80%93-sankcije-nisu-potkopale-pozicije-ruskog-namenskog-kompleksa.html?alphabet=l

https://www.youtube.com/watch?v=MhDixM6fQPU

https://www.youtube.com/watch?v=SCiY6mg3L4g

http://ruskarec.ru/science/2015/06/17/najnoviji_

ruski_vojni_projekti_na_forumu_armija-2015_40885.html

http://www.rg.ru/2015/01/30/kollegia-site.html

http://dynacon.ru/content/articles/2805/

http://russianarmya.ru/

http://rossiyanavsegda.ru/read/1441/

http://ria.ru/vybor2012_putin/20120220/570065050.html

http://www.newsru.com/russia/10may2006/putin10.html  

http://ria.ru/analytics/20120220/570632367.html

http://ria.ru/defense_safety/20120220/570586902.html

http://ria.ru/vybor2012_putin/20120220/570104616.html

http://vz.ru/opinions/2014/11/12/714915.html

http://ria.ru/trend/publication_6_programmatic_

article_Putin_19022012/

http://ruskarec.ru/opinion/2013/03/01/reforma_

ruske_armije_se_nastavlja_20481.html

http://ruskarec.ru/politics/2014/11/05/sta_ce_

raditi_nacionalni_centar_za_upravljanje_odbranom_34779.html 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner