Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Le Penova i Makron u odsudnoj trci
Savremeni svet

Le Penova i Makron u odsudnoj trci

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Jevtić   
sreda, 03. maj 2017.

Marin Le Pen i Emanuel Makron suočiće koplja u drugom krugu za izbor predsednika Francuske Republike. Makron koji je dobio podršku ostalih predsedničkih kandidata po svim anketama ubedljivo vodi. Emanuel Makron je proevropski lider koji se zalaže za ostanak Francuske u Evropskoj Uniji. Međutim, kandidat koga Marin Le Pen, istaknuta predstavnica krajnje desnice, ističe kao ljubljenika velikog kapitala i kapitalista, nedavno je dao izjavu koja se najmanje očekivala od njega. Naime, on je prešao suviše u desno kada je nedavno izjavio da Evropska Unija treba da se rekonfiguriše inače dovodi se u pitanje ostajanje Francuske u njoj. Zašto je ovaj kandidat dao takvu izjavu čude se svi pogotovo zato što mu nije potrebno dodvoravanje desničarima jer ima ogromnu podršku. On kao da je poželeo da pobedi na izborima još ubedljivije i da preotme deo glasačkog tela Marin Le Pen.  

„Kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron rekao je da Evropska unija mora da se reformiše ili će se suočiti sa „fregzitom“. Proevropski kandidat, od koga se očekuje da „odbrani evropske vrednosti“ u duelu sa kandidatkinjom ekstremne desnice Marin le Pen, rekao je to za Bi-Bi-Si prvog dana poslednje nedelje pre drugog kruga izbora u koje ulazi kao favorit.„Ja sam proevropski orijentisan, tokom izbora stalno sam branio evropsku ideju i evropsku politiku jer verujem da je sve to veoma važno za francuski narod. Istovremeno moramo da se suočimo sa situacijom, da slušamo glas naroda. Narod je besan, nestrpljiv i disfunkcija sa EU nije više održiva. U svom mandatu ću razmotriti potrebu da se Evropska unija dubinski reformiše“, rekao je Makron. Prema njegovim rečima, ako se dozvoli da EU funkcioniše nadalje kao što funkcioniše sad — to bi bila izdaja.„Ja ne želim to da radim. Dan posle izbora bismo mogli da imamo ’fregzit‘ ili Nacionalni front, ponovo“, upozorio je Makron na partiju svoje protivkandidatkinje.

Drugi krug izbora u Francuskoj održava se 7. maja.“[1] S druge strane predsednica Nacionalnog Fronta desničarka Marin Le Pen ne daje takve izjave ona je konzistentna u svojim stavovima. Marin Le Pen se zalaže za bolje odnose sa Ruskom Federacijom i raspisivanje referenduma za izlazak iz Evropske Unije. Da je Marin Le Pen na vlasti u Francuskoj ona nikada ne bi oslobodila Ramuša Haradinaja višestrukog zločinca jer je Marin Le Pen pomirljiva prema Srbiji.“ Međutim, ko je od predsedničkih kandidata pogodniji za očuvanje srpskih interesa?Domaći analitičari slažu se da je to Marin le Pen. Analitičar Centra za strateške alternative Dušan Proroković kaže da naše interese oblikuju procesi, a ne pojedinci. Posmatrano u tom kontekstu, kaže Proroković, bez obzira ko će biti izabran za francuskog predsednika, čekaju nas turbulentna vremena.

„Ako se, sa druge strane, treba opredeliti, bez ikakve dileme rekao bih da je to Marin le Pen. Emanuel Makron nije se dosad izjašnjavao, ne samo o Srbiji, nego o mnogim spoljnopolitičkim i geopolitičkim problemima. Tokom kampanje je uglavnom govorio o stvarima koje se tiču francuske unutrašnje politike“, objašnjava Proroković.Za razliku od Makrona, Marin le Pen, kao i njen otac, ima dugu istoriju bavljenja balkanskim problemima, i u tom pogledu je bila vrlo izričita, zaključuje Proroković.Saradnik Centra za strateške alternative Dušan Proroković. Prema rečima Slobodana Jankovića sa beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Marin le Pen je nesumnjivo osoba pogodnija za francuskog predsednika sa stanovišta srpskih interesa. „Ona baštini De Golovu tradiciju, i u tom smislu i potencijalno bolje odnose Srbije i Francuske. Što se tiče Emanuela Makrona, on obećava da će nastaviti po starom, dakle, on je čovek establišmenta koji je za nastavak politike EU kakvu do sada poznajemo, koja podržava izgradnju nezavisnog Kosova. S druge strane, on je čovek koji je za to da Francuska ostane pouzdan NATO saveznik. U svakom pogledu, Marin le Pen bi bila bolja za srpske interese“, objašnjava Janković.[2]

Na našu žalost prema svim prognozama Marin Le Pen i njena foboevropska i DeGolovska politika suočiće se sa teškim porazom u drugom krugu iako običan Francuski narod nju podržava. Ona ima najviše pristalica među radnicima i farmerima. Makron je na predizbornom mitingu u svom rodnom gradu izviždan od strane radnika dok je Marin Le Pen dočekana ovacijama.“ Francuski predsednički kandidat Emanuel Makron izviždan je danas prilikom „haotične posete“ jednoj fabrici, koja ima problema, u rodnom gradu Amjenu.

 

 Makron, koji je bio u planiranoj poseti Amjenu s namerom da razgovara sa predstavnicima fabrike koja ima probleme, obreo se u tom gradu zajedno sa svojom rivalkom Marin le Pen, koja je pre njega nenajavljeno obišla postrojenje.„Predsednica Marin!“, dobacivali su okupljeni kada je 39-ogodišnji Makron stigao ispred fabrike „Virlpul“, kojoj preti preseljenje u Poljsku, prenosi AFP.„Ovde sam da razgovaram sa vama. Naravno da se osećaju bes i anksioznost u ovoj zemlji. Mora se preuzeti odgovornost, zato sam ovde“, rekao je Makron, prenosi AFP.Le Penova se prethodno iznenada pojavila u krugu fabrike koja se bavi proizvodnjom kućnih aparata, dok je Makron bio na sastanku sa predstavnicima radnika fabrike „Virlpul“.Ona se, ispred fabrike, fotografisala sa radnicima praveći „selfije“.„Svi znaju na čijoj je strani Emanuel Makron, on je na strani korporacija. Ja sam na strani radnika, ovde na parkingu, ne u restoranima u Amjenu“, poručila je Le Penova u vreme dok je Makron bio na sastanku sa predstavnicima sindikata te fabrike u lokalnoj privrednoj komori.Makron joj je uzvratio napisavši na svom nalogu na Tviteru da je Le Penova provela deset minuta sa svojim pristalicama na parkingu ispred kamera, dok je on proveo sat i po vremena sa predstavnicima sindikata, bez prisustva medija.Mediji navode da je u Amjenu Makron upoznao svoju 24 godine stariju suprugu Brižit Tronj, koja je predavala dramu njegovom odeljenju u srednjoj školi.“[3] 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner