Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Katar, za sada, ne haje za ultimatum arapskih zemalja i uzda se u zaštitu SAD
Savremeni svet

Katar, za sada, ne haje za ultimatum arapskih zemalja i uzda se u zaštitu SAD

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Jevtić   
utorak, 04. jul 2017.

Danas, 03.jula ističe rok za ultimatum koji su arapske zemlje preko Kuvajta dostavile Kataru. Doha je imala 10 dana da ispuni ultimatum Saudi Arabije, Egipta, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, sastavljenog od 13 tačaka. Nimalo ne treba sumnjati da Doha neće ispuniti ovaj ultimatum sada kada je obezbedila podršku Irana i Turske. Osim toga Katar je američki saveznik i on na svojoj teritoriji ima i američku i tursku bazu. Američka baza je zapravo komanda vazduhoplovstva američkih snaga stacioniranih u regionu i ima personal od 11 000 ljudi. Osim toga Turska neprestano šalje svoje jedinice u Katar. Katar se nalazi u međunarodnom okruženju ali sankcije koje su uvele druge sunitske muslimanske zemlje se ne drže zato što Iran morskim putem snadbeva Katar namirnicama i lekovima. Na prvi pogled uopšte nije jasno zašto su se pomenute arapske sunitske zemlje uopšte i okomile na takođe sunitski Katar. Ultimatum zahteva ukidanje TV stanice Al-DŽazira, plačanje kaznenih penala, prekid odnosa sa Iranom i prekid podrške terorističkim grupama u Siriji. Te terorističke grupe se odnose na Muslimansko Bratstvo na koje je Egipat posebno kivan. Egipat je u državnom udaru oborio Muslimansko Bratstvo s vlasti.

Međutim Saudijska Arabija sama je jedan od glavnih krivaca rata u Siriji, ona podržava Al-Kaidu i front Al-Nusra tako da je teško da Rijad ima moralno pravo da zahteva od Katara da prestane da pomaže teroriste u Siriji. Još jednom stupa na snagu američko licemerje i glad za dolarima. Amerika je zabranila ulazak državljana sedam muslimanskih država na svoju teritoriju navodno zbog toga što podržavaju terorizam a s druge strane Rijad je najveći saveznik među muslimanskim svetom za SAD iako je položaj žena u kraljevini u najmanju ruku nečovečan a ljudska prava se krše na svakom koraku jer Rijad primenjuje šerijatsko pravo. To kao da nije sve Vašington je u stanju da na sve to zažmuri ukoliko im Rijad plaća ogromne sume novca za naoružanje. I zaista tokom nedavne posete Donalda Trampa Saudi Arabiji dogovoreno je da Rijad plati Americi oružje u vrednosti od 100 milijardi dolara! Sada i Katar je američki saveznik i teško da će doći do rata između američkih saveznika jer bi to upetljalo i Tursku još jednog američkog saveznika i Iran ne baš američkog saveznika već najljućeg protivnika Rijada. Pošto intervencionizam ne dolazi u obzir a Doha će pomognuta tako moćnim saveznicima odbiti ultimatum najverovatnije je da će doći do kompromisnog rešenja i diplomatskog stišavanja strasti jer Amerika ne može i neće da dozvoli sukob među svojim saveznicima.

Sve u svemu ovde se radi ipak o tome ko će podeliti veće parče kolača od američkog oružja jer je i Katar naručio američke lovce presretače F-15. Amerikanci kao i uvek mogu zadovoljno da trljaju ruke jer im novac pljušti kao prolećni pljusak.“Američki predsednik Donald Tramp ostavio je za sobom pravu buru na Bliskom istoku. Dve najbogatije arapske države — Saudijska Arabija i Katar — posvađale su se zbog američkog danka. Nije lako skupiti na stotine milijardi dolara za američku privredu. Kriza. Iznenadni prekid diplomatskih odnosa jednog broja arapskih država sa Katarom se može nazvati pravim geopolitičkim zemljotresom na Bliskom istoku. Za samo jedan dan Doha je izbačena iz Arapske lige i postala otpadnik iz sunitskog sveta. Prvo što pada čoveku na pamet kada se čuju optužbe Saudijske Arabije na račun Katara je: „Ko o čemu — kurva o poštenju“. Saudijska Arabija koja podržava vehabije posvađala se sa Katarom koji podržava Muslimansku braću. Pre će biti da su im se mimoišle strategije u stvaranju haosa u regionu ili u koordinaciji raznih radikalnih islamskih pokreta. Ipak, simptomatično je da se bura na Bliskom istoku digla neposredno nakon posete Donalda Trampa Rijadu i Tel Avivu.

„Predsednik SAD je svojom posetom Saudijskoj Arabiji, Izraelu i Vatikanu u potpunosti promenio geopolitiku na Bliskom istoku, u Evropi i NATO-u. Što se tiče Arapa, treba da se setimo da su Amerikanci odabrali da sarađuju sa Saudijskom Arabijom. Radi se o ogromnoj sumi od sto i više milijardi čvrstih obaveza i 300 obećanih. To je mnogo novca, i u ovom trenutku Saudijska Arabija to ne može da plati, ali mora. Svi su potpisali da se bore protiv radikalnih ilamista koje su sami sponzorisali. Zato postoji pokušaj da se prebaci breme finansijskih obaveza na najslabijeg u vojnom smislu, ali i najvećeg konkurenta“, komentariše za Sputnjik situaciju na Arapskom poluostrvu ruski vojni ekspert Aleksandar Sobjanjin.

Saudijska Arabija, iscrpljena niskim cenama nafte za koje je i sama kriva, i rata bez vidljivog kraja u Jemenu koji je progutao na stotine milijardi dolara, gleda sa zavišću na katarski nacionalni investicioni fond težak neverovatnih 350 milijardi dolara. Katar koji ne ulaže u vojsku već samo u svoj razvoj, za svoju bezbednost može zahvaliti samo američkoj vojsci. Sada je došlo vreme da plati za svoj bezbrižan život.

„Amerika ima finansijske poteškoće i s pravom gospodara može obavezati potčinjene da plate svoje dugove: Evropljane preko NATO-a, Japance preko Tihookeanskog partnerstva, Arape pod izgovorom borbe protiv Irana koji niko nema nameru da napada“, uveren je Sobjanjin.

Da je Katar povezan sa teroristima, nije ni za koga tajna. Za njegovo ime se vežu i DAEŠ i talibani i Muslimanska braća i mnogi drugi, ali Amerika ima svoju računicu u tome.

„Katar je potreban radi tajnih veza sa terorističkim grupama. SAD, države Zapadne Evrope i vodeće svetske sile zvanično su izjavile da ne vode pregovore sa militantima i da nemaju nikakve veze sa njima. To za njih obavlja Katar. Amerikanci sada izražavaju nezadovoljstvo katarskom politikom. U budućnosti, ako Katar ne promeni politiku, videćemo neke odlučnije akcije SAD prema tom emiratu“, uveren je profesor Univerziteta „DŽordž Vašington“ politikolog Atef Abdel DŽavad.

Odnosi mačke i miša

Ogromni prihodi Katara i Saudijske Arabije od gasa, odnosno nafte, izgleda kao da su pomutili mozak vladajućoj eliti dveju država. Vojno i jedna i druga predstavljaju jedno veliko — ništa. Katar uopšte nema vojsku, a dovoljne su dve-tri rakete da tu državu dovedu u red, dok Saudijska Arabija ima vojsku i troši ogroman novac na naoružanje, ali bez rezultata. Najbolji primer je Jemen: tamo već dve godine ne mogu da se obračunaju sa grupom pobunjenika, koji prete da im dođu pred prestonicu — Rijad.

Međutim, misleći da novac rešava sve, obe države se ispod žita bore za liderstvo u sunitskom svetu (o čitavom islamskom svetu nema ni govora, pošto je Iran u svakom pogledu neprikosnoven).

Suparništvo je bilo vidno za vreme „arapskog proleća“ kada je Muslimansku braću sponzorisao Katar. Međutim, u toj borbi za uticaj Katar je izgubio — general Abdel Fatah el Sisi, koji je došao na vlast, čovek je Saudijske Arabije. I u Libiji su ove dve zemlje konkurenti: pristalice DAEŠ-a podržava Katar, dok Saudijska Arabija ima svoje miljenike. U Siriji je Nusra front u milosti Rijada, a DAEŠ Katara. Suparništvo dveju država je moralo jednog dana da ispliva, a Iran je bio samo povod.

Mediji na Bliskom istoku intenzivno pišu da je neizbežno da u Kataru dođe do puča i svrgavanja aktuelnog emira šeika Tamima bin Hamada el Tanija i dolaska na vlast „legitimnog krila“ vladajuće porodice.

„Države Bliskog istoka su bile dovoljno strpljive prema Kataru. Sada se postavlja pitanje da li da se menja politika Katara ili rukovodstvo ove države“, izjavio je za Sputnjik glavni urednik izdanja „Halidž“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Habib el Saig.

Saudijci se nadaju da će doći do ustanka naroda, nakon uvođenja blokade arapskih država.

„Katar ne može da izdrži ni 48 sati pre nego što zatraži posrednika za normalizaciju odnosa, dok se katarski narod neće miriti  duže od 15 dana sa posledicama ove političke odluke. Katar se trenutno nalazi u užasnom položaju“, rekao je za Sputnjik šef saudijskog Istraživačkog centra za proučavanje situacije na Bliskom istoku Anvar Iški.

„Ipak, da li će na vlasti opstati sadašnji šeik Tamim el Tani zavisi samo od SAD, to jest nema pretnji ratom, niti rizika od destabilizacije, jer se tamo nalazi sedište Centralne komande SAD“, smatra ruski vojni stručnjak.

Postoje dve varijante rešenja aktuelnog konflikta: ustupak Katara, to jest vraćanje na staro, ili Saudijska Arabija uspeva da smeni dinastiju. Ne bi bilo prvi put da se desi puč u Kataru. I otac aktuelnog emira Tanija je tako došao na vlast. Ipak, ne treba očekivati rat između dve države, jer su i u jednoj i u drugoj američke baze. To SAD neće dozvoliti. Ali indirektna smena vlasti, zašto da ne. To je česta praksa na Bliskom istoku. A da će Katar platiti Americi koliko mu zatraže, u to ne treba sumnjati.“[1]

 

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner