Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Iračke trupe ulaze u Mosul
Savremeni svet

Iračke trupe ulaze u Mosul

PDF Štampa El. pošta
Đanandrea Gajani   
petak, 04. novembar 2016.

Prva predgrađa Mosula, koja su na udaru ofanzive bagdadskih snaga, jesu ona na istoku – Godžali i Karama – gde su specijalne iračke brigade izdržale jake okršaje sa milicijama Islamske države, zauzimajući zgradu televizije.

Ovaj simboličan uspeh omogućio je vojnoj komandi da trijumfalno najavi svoj povratak u Mosul, prvi put od jula 2014. godine. Elitne snage vojske prodrle su u grad sa istoka, dok interventna divizija policije vrši pritisak sa juga, na suprotnu obalu reke Tigar, koja grad deli na dva dela.

Prema novinaru BBC, koji prati iračke trupe, specijalne antiterorističke snage policije naišle su na žestok otpor na severnoj periferiji, gde su bagdadske snage podržane kurdskim milicijama, koje međutim, neće ulaziti u grad.

Uzimajući u obzir pravce iračke ofanzive, cilj generalštaba iz Bagdada, potpomognutog sa američkim i iranskim vojnim savetnicima, izgleda da je usmeren na koncentrisanje napora da se jednim hvatanjem u klješta osvoje kvartovi na severu i istoku od Tigra.

Uspeh ne bi trebao da bude doveden u pitanje zahvaljujući takođe i ukupnoj nadmoći napadača u pogledu trupa, artiljerije i nesporne vazdušne podrške.

Vladine trupe mogu da upotrebe u gradu preko polovine od 30 hiljada mobilisanih boraca za ofanzivu koja je počela 17. oktobra. Prema nekim izvorima, taj se broj poslednjih dana povećao na 50 hiljada. Udarnu snagu čine specijalne snage i elitne jedinice vojske i federalne policije, sve u svemu oko 5 hiljada veterana rata protiv Islamske države koje su obučili američki vojni savetnici koji ih prate u borbi.

U okviru ovih snaga napadaju još dve divizije – 9. oklopna divizija, „najteža“ u iračkoj vojsci, opremljena sa tenkovima Abrams i T-72, koja treba da doprinese probijanju odbrambenih neprijateljskih linija na jugoistoku, na desnoj obali reke Tigar, dok 15. pešadijska divizija napreduje u okviru specijalnih policijskih snaga od jugozapada na levu obalu Tigra.

Ova jedinica bi mogla da ima zadatak da brani oslobođene kvartove zajedno sa sunitskim plemenskim milicijama iz provincije Niniva – 1500 boraca raspoređenih na severu grada pod vođstvom guvernera te provincije Athil el Nudžaifija.

Prvi sudari koji su se desili na periferiji pokazuju izdržljivost boraca Islamske države, za koje se procenjuje da ih ima između 3 i 6 hiljada, i prisutnost civila koji se koriste kao ljudski štit. Vremenski okvir ofanzive usmerene ka oslobađanju Mosula, ostaje dakle, pun nepoznanica.

Bagdad i Vašington priželjkuju naglu propast snaga Islamske države, zbog unutarpolitičkih razloga – Abadi želi da konsoliduje svoju vladu kojoj diše za vrat bivši premijer Nuri el Maliki, dok se Obama nada brzom uspehu kako bi pomogao izbor Hilari Klinton, i iskupio za jednu da sada neuverljivu vojnu kampanju protiv Islamske države.

Kako bi potpomogli jednu brzu pobedu u Mosulu, saveznici su čak ostavili otvoren put za bekstvo borcima Islamske države, koji su sa severa imali dva slobodna pravca da stignu do sirijske teritorije. Ovi pravci su prekinuti poslednjih sati ofanzivom koju su pokrenule šiitske milicije, kojima je onemogućen pristup u Mosul, u strahu da bi se mogle upustiti u odmazde prema sunitskim civilima, i koje su se uputile ka Tal Afaru, na granicu između Iraka i Sirije, kako bi zatvorile bilo koji put borcima Islamske države.

Ova vojna akcija rečito govori o razlikama između koalicije koja bi rado pustila džihadiste da pobegnu u Siriju, gde bi se borili protiv Rusa i Asadovih snaga, i proiranskih milicija koje se bore protiv Islamske države sa istom odlučnošću i u Iraku i u Siriji.

El Abadi se pojavio na televiziji u maskirnom odelu, pozivajući borce Islamske države na predaju. „Nemate izbora“ rekao je, dodajući, „ili predaja ili smrt“. Ipak, ono što se desilo za poslednje dve nedelje, tokom kojih je, prema koaliciji, ubijeno 800-900 džihadista, i tek 23 zarobljeno (prema komandi u Bagdadu), izvesno, ne ide u prilog predaji boraca Islamske države.

 Nizak broj zarobljenih i odsustvo podataka o ranjenima, navodi na zaključak, da vladine trupe ne zarobljavaju, niti skupljaju ranjene neprijatelje.

Verovatno da će uporišta sa kojih će se pojačati otpor Islamske države, biti aerodrom na jugu grada, kojeg štite dve vojne baze, svojevremeno korišćene od Amerikanaca, univerzitetski kamp na severu, i kvartovi tik uz reku koji su najgušće naseljeni.

Narednih dana biće jasnije da li su iračke snage u stanju da oslobode u kratkom roku grad (i po koju cenu), i da li će se i druge snage pojaviti na vojištu. Reč je o snagama otpora, koje su prema zvaničnom Bagdadu prisutne u samom gradu ili turkomanskim milicijama koje se od Bešige (35 kilometara severoistočno od Mosula) približavaju severnim predgrađima Mosula.

 Pored ostalog, Turci, koji su već postrojili jedan mehanizovan bataljon na severu Iraka, postavili su još 30 oruđa – tenkova i artiljerije – na iračkoj granici i nije jasno da li će ona biti upotrebljena za bitku u Mosulu ili za napadanje kurdskih sirijskih milicija (povezanih sa PKK) u graničnoj zoni Sindžira.

Preveo sa italijanskog: Nebojša Vukovića

Izvor: http://www.analisidifesa.it/2016/11/le-truppe-irachene-entrano-a-mosul/

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner