Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Egipatska podrška trajno menja tok sirijskog konflikta
Savremeni svet

Egipatska podrška trajno menja tok sirijskog konflikta

PDF Štampa El. pošta
Đanandrea Gajani   
utorak, 29. novembar 2016.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi izrazio je 23. novembra svoju podršku sirijskim oružanim snagama, distancirajući se tako na očit način od Saudijske Arabije i emirata iz Persijskog zaliva koji finansiraju Kairo, ali podržavaju i pobunjenike koji se bore protiv vlade Bašara Asada.

U intervjuu portugalskoj televiziji, na pitanje da li bi Kairo poslao mirovne trupe u Siriju, el Sisi je ustvrdio, da bi bilo „poželjno da nacionalne armije preuzmu odgovornost za garantovanje bezbednost i stabilnost. Naš prioritet je podrška nacionalnim armijama, na primer u Libiji, kako bi obezbedila libijsku teritoriju i suočila se sa ekstremistima. Isto vredi za Siriju i Irak“. Na ovu tvrdnju, novinar je pitao, da li se pod podrškom Siriji podrazumeva podrška režimskoj armiji. „Da“ odgovorio je odsečno el Sisi. Egipatska vlada je primila mnogo milijardi dolara pomoći Rijada i Arapskih Emirata zarad finansiranja nabavke ogromnih količina naoružanja, ali odnedavno odnosi između dve zemlje su zahladneli zbog nesporazuma upravo  u pogledu sirijskog pitanja. U oktobru, Saudijska Arabija je obustavila isporuke sirove nafte Egiptu nakon što je Kairo podržao jednu rezoluciju o Siriji koju je pripremila Rusija u Savetu bezbednosti UN-a. U intervjuu, el Sisi je dodao, da je „naša pozicija poštovanje volje sirijskog naroda“,  težeći ka „političkom rešenju sirijske krize“ i „suočavajući se na ozbiljan način sa terorističkim grupama, razoružavajući ih“.

Prema libanskom listu Asafir, navodno je 18 egipatskih pilota helikoptera došlo u vojnu bazu Hama, u Siriji, još 12. novembra, dok Al Masdr 23. novembra izveštava o pristizanju nekoliko egipatskih lovaca-bombardera u Hamu dan ranije. Početkom novembra, sirijski ministar spoljnih poslova Valid Al Mualem izrazio je volju za ,,normalizacijom odnosa između Sirije i Egipta“. Prema izveštaju Asafira, dolazak egipatskih pilota se nadovezuje na pristizanje četvorice visokih zvaničnika Kaira u Damask, i još dva generala koji su prošle nedelje zajedno trebali da se upute ka sirijskimm trupama radi osmatranja linija fronta u Kunejtri, na Golanu, i u Izri blizu Darje, gde su trebali da učestvuju takođe na jednom brifingu u sirijskom petom mehanizovanom bataljonu koji je smešten upravo u gradu blizu granice sa Jordanom. Asafir navodi, da se pre otprilike jednog meseca Ali Mamljuk, čovek od poverenja Bašara Asada, njegov savetnik i šef kabineta za sigurnost BAAS partije, uputio u Kairo da bi se susreo sa Haledom Favzijem direktorom Muhabarata (glavne bezbednosne službe Egipta), koji mu je navodno obećao slanje trupa za podršku sirijskoj vojsci.

Prema anonimnim izvorima koje navodi Asafir, 23. decembra, nakon upoznavanja sa vojištem, trebalo bi da počne egipatsko učešće u sirijskom konfliktu sa jednim ekspedicionim korpusom, koje ni bi bilo ograničeno na pilote helikoptera Mi-8 i Mi-17, već bi se proširilo na upotrebu vazdušnih snaga i možda specijalnih jedinica kao nagoveštaj još masivnije kopnene intervencije. Direktno uplitanje egipatskih trupa u sirijski konflikt potvrđuje blisku vojnu i političku saradnju koja je započeta između Kaira, Moskve i Damska, i stvara pukotine u poziciji Arapske lige, organizacije do sada složne u osudi režima Bašara Asada, u kojoj Egipat ima značajnu težinu. U vojnom pogledu, trupe el Sisija imaju priliku usavrše važno iskustvo u operacijama protiv pobunjenika u kojima su sirijske trupe postale majstori posle pet godina rata.

Vojno svrstavanje Kaira na stranu Damaska ima uostalom precizan strategijski razlog: Egipćani se već godinama bore protiv ogranka Islamske države (Ansar Bajt el Magdis) koji se ukorenio na Sinaju, i nakon obaranja Muhameda Mursija, protiv pobune Muslimanske braće. Obe organizacije su takođe aktivne u Siriji protiv Asadove vlade. Egipatska vojna inicijativa ponovo zbližava na vojnom planu Kairo i Damask, koji su jedno vreme bili čvrsto povezani i udruženi između 1958. i 1961. godine  u Ujedinjenu arapsku republiku.

Preveo sa italijanskog: Nebojša Vuković

Izvor: http://www.lanuovabq.it/it/articoli-legitto-con-assad-cambia-la-geografia-del-conflitto-18171.htm 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner