Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Asad konačno preuzeo punu kontrolu nad Damaskom i sada kreće na jug
Savremeni svet

Asad konačno preuzeo punu kontrolu nad Damaskom i sada kreće na jug

PDF Štampa El. pošta
Đanandrea Gajani   
četvrtak, 24. maj 2018.

Posle šest godina rata, celokupan region Damaska vraća se pod totalnu kontrolu sirijskih vladinih trupa. Naime, režim Bašara Asada objavio je 21. maja, da je celokupna oblast prestonice „bezbedna zona“, nakon uspeha u operaciji protiv poslednjih džepova otpora džihadističkih pobunjenika, koji su delimično povezani sa Islamskom državom.

„Poraz pobunjenika u oblasti Damaska je sa više strana opisan kao događaj vrlo važnog političkog i simboličkog domašaja, u kontekstu u kojem je sirijska vlada, sa odlučujućom podrškom Rusije i Irana, već obezbedila vojnu pobedu u skoro celoj zapadnoj Siriji“, izveštava Lorenco Trombeta iz agencija ANSA. U saopštenju koje je pročitano na televiziji, od strane predstavnika glavnog štaba sirijskih oružanih snaga, vlada je objavila „oslobađanje“ Hadžar al Asvada (Hajar al Aswad) i Jarmuka (Yarmuk) – poslednje dve teritorije južne periferije Damaska, gde su bili zabarikadirani bojovnici povezani sa Islamskom državom, koji su uspeli da izađu sa dozvolom za odlazak u zamenu za predaju oružja. Ofanziva vladinih snaga na ova dva mesta je počela pre jednog meseca, nakon što su režimske snage osigurale punu kontrolu nad Istočnom Gutom. Proteklih dana, džihadističke antirežimske milicije, ponajviše pripadnici fronta al Nusra, prihvatili su da se predaju takođe u još jednoj ključnoj oblasti centralne Sirije, između Homsa i Hame, gde su takođe prisutni ruski i iranski vojnici.

Asad konsoliduje svoje pozicije u središtu Sirije, i uskoro bi vladine snage mogle da se upute prema jugu, gde je ruska logistika počela da gomila sredstva i municiju, kao i da pojačava vazdušno izviđanje u jugozapadnom regionu Sirije, tik uz granicu sa Jordanom i Golanskom visoravni, koju kontroliše Izrael. Reč je o delikatnom frontu, imajući u vidu da oblast drže bojovnici koje su obučavali američki i britanski vojni savetnici, i koje podržava Izrael. Izvori koje je konsultovala ANSA u Dari (Daraa) i Kunejtri (Quneytra), dva centra onih regiona koji su uključeni u predstojeću vladinu ofanzivu, potvrdili su da su antivladine milicije od pre nekoliko dana primile upozorenja i ultimatum od ruskih emisara i onih iz Damaska, da se započnu pregovori o predaji pobunjenika. Razvoj događaja zavisiće i od volje SAD i Izraela da podrže pobunjenike u suprotstavljanju vladinim trupama. Treba imati u vidu, da je izgleda jevrejska država sklona da nastavi sa udarima po sirijskoj teritoriji, i da ima taj sektor u dometu artiljerije sa položaja koji su na Golanskoj visoravni. Osim toga, komandant izraelskog ratnog vazduhoplovstva general Amikam Norkin obelodanio je da je Izrael upotrebio u Siriji, u barem dva slučaja, nove lovce-bombardere F-35, koje je dobio od SAD, i koji se smatraju potencijalno nevidljivim za radare.

Upotpunjavanju jednog pretećeg scenarija doprinosi takođe diktat Vašingtona Iranu, sa pretnjom primene „sankcija bez presedana“. Novi državni sekretar Majk Pompeo najavio je „sankcije, najoštrije u istoriji“, postavljajući dvanaest uslova za novi nuklearni sporazum, koji uključuju takođe, totalno povlačenje iz Sirije iranskih boraca i pasdarana. Ovo je neprihvatljiv uslov za Teheran, sasvim dalek od predloga koji je formulisao proteklih dana Vladimir Putin koji je u Sočiju izrazio Bašaru Asadu „neophodnost povlačenja svih stranih trupa iz Sirije“. Specijalni izaslanik Moskve u Siriji Aleksandar Lavrentijev, objasnio je da se izraz odnosio na „sve strane vojne jedinice stacionirane u Siriji – američke, turske, Hezbolahove, i naravno, iranske“.

Odgovor Teherana Pompeu nije se čekao – „iranski borci u Siriji ostaće u arapskoj republici dokle god vlada u Damasku bude imala potrebu da joj se pomogne“, izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi. Takođe i zbog ovoga, južni front sirijskog građanskog rata mogao bi brzo da postane poprište jednog bliskog sudara Amerikanaca i Izraelaca s jedne, i Rusa i Iranaca s druge strane.

Preveo sa italijanskog: Nebojša Vuković

Izvor: http://www.lanuovabq.it/it/assad-riprende-il-controllo-di-damasco-ora-punta-al-sud

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner