понедељак, 04. децембар 2023.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Само смех Србина спасава

Предизборна упутства

PDF Штампа Ел. пошта
Воја Жанетић   
недеља, 26. јануар 2014.

Поштовани чланови Странке,

Пошто је последица данашњег Главног одбора да се иде на Изборе, молимо Вас да прочитате директиву Руководства по питању нашег понашања, како у наредних неколико дана, тако и све до завршетка изборне кампање. У случају да је потребно, ова ће упутства бити допуњена новим.

1. Термин избори:

У разговорима са било киме не користити термин „избори“ у првих неколико дана, већ само термин „воља народа“ и „Руководство преломило“. Када се уочи да је Руководство променило термин којим се избори или преламање називају, користити те нове термине.

2. Контакти са другим странкама

У контактима са представницима свих других странака, сем оне једне и оне друге што не прелази цензус, користити следеће изразе, без обзира на то да ли су тема републички или било који други избори:

- „Без обзира на разлике које међу нама постоје, ви сте наш логичан избор и изгледни коалициони партнер.“

- „Она ђубрад која вас пљују преко медија, ми с њима никад у коалицију не бисмо ушли и то смо им отворено рекли. Зато вас и пљују, јер вам завиде!“

- „Ми не желимо апсолутну власт, ми желимо да поделимо одговорност с неким, а ви сте баш некако идеални.“

- „То што се појавило у таблоиду против вас и/или вашег лидера, то нисмо ми наручили, то је неко наручио да би изгледало као да смо ми.“

- „Амбасадор _________ (одабрати једну или више адекватних држава за сваку странку понаособ) је изразио жељу да баш ви будете у коалицији са нама, што бисмо ми свакако урадили и да он то није тражио.“

3. Тема бившег министра

У контактима са представницима медија, као и цивилним лицима, а на помен имена бившег министра привреде: изгледати расејано; дуго се подсећати и наглас преслишавати по питању тога ко је уопште тај човек; слегати раменима и изгледати крајње необавештено кад се помену термини „Закон о раду“, „реформе“, „оснивање странке“, „Унија послодаваца“; „стечајни управник“ и „блогер“.

Такође избегавати расправу о пензијском осигурању и фонду, вишку запослених у државној администрацији, здравственом осигурању запослених и незапослених, као и висини плата за време годишњих одмора или висини просечне пензије после 2020. године. Уколико бивши министар оснује нову странку, читати таблоиде и помињати га искључиво речима које су тамо написане. У случају да бивши министар неким чудом приступи нашој странци, коментарисати га као и у случају док је био министар: опрезно и начелно, аргументација крајње непожељна.

4. Тема Косова (и евентуално Русије, као и још неких земаља и заједница)

Избегавати ову тему у контактима са било киме. Не разговарати о томе ни са страначким колегама. У случају да се тема не може заобићи, користити следеће изразе: „Срце ми се цепа, али то мора да се уради.“; „А шта би ти урадио/ла да си на нашем месту?“; и сл. Израз - „Нисмо то ми, то су наши коалициони партнери.“ - користити у крајњој нужди, ако се помену неки избори, нека изјава и неки селотејп.

У случају да се на тему Косова спонтано надовеже тема Русије, или да се та тема појави сама, опет избегавати разговор. Ако, ипак, буде морало да се уђе у конверзацију, о Русима као народу причати са топлим емоцијама, сузама орошених очију. Цитирање текстова руских класика пожељно, а на руском језику идеално. Хвалити Јужни Ток, без улажења у пословне детаље.

У случају да се на ове теме надовежу теме Немачке, Америке, Уједињених Арапских Емирата или Европске уније, отићи по лекове за тетку.

5. Тема бившег режима

Страсно критиковати бивши режим на републичком нивоу, са свим детаљима, без икаквог помињања појединачних имена. Страсно критиковати појединачна имена из бившег режима на градском нивоу, без улажења у детаље.

Генерална напомена:

- уколико нека процедура није предвиђена овим упутством, погледати ранија упутства која су објављивали СПС, све чланице ДОС, као и ДСС и ДС појединачно. Поступати по тим упутствима до објављивања нашег новог упутства.

Срећно на новим изборима!

Ново руководство

(Војислав Воја Жанетић – Вечерње новости)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер