Početna strana > Samo smeh Srbina spasava > Predizborna uputstva
Samo smeh Srbina spasava

Predizborna uputstva

PDF Štampa El. pošta
Voja Žanetić   
nedelja, 26. januar 2014.

Poštovani članovi Stranke,

Pošto je posledica današnjeg Glavnog odbora da se ide na Izbore, molimo Vas da pročitate direktivu Rukovodstva po pitanju našeg ponašanja, kako u narednih nekoliko dana, tako i sve do završetka izborne kampanje. U slučaju da je potrebno, ova će uputstva biti dopunjena novim.

1. Termin izbori:

U razgovorima sa bilo kime ne koristiti termin „izbori“ u prvih nekoliko dana, već samo termin „volja naroda“ i „Rukovodstvo prelomilo“. Kada se uoči da je Rukovodstvo promenilo termin kojim se izbori ili prelamanje nazivaju, koristiti te nove termine.

2. Kontakti sa drugim strankama

U kontaktima sa predstavnicima svih drugih stranaka, sem one jedne i one druge što ne prelazi cenzus, koristiti sledeće izraze, bez obzira na to da li su tema republički ili bilo koji drugi izbori:

- „Bez obzira na razlike koje među nama postoje, vi ste naš logičan izbor i izgledni koalicioni partner.“

- „Ona đubrad koja vas pljuju preko medija, mi s njima nikad u koaliciju ne bismo ušli i to smo im otvoreno rekli. Zato vas i pljuju, jer vam zavide!“

- „Mi ne želimo apsolutnu vlast, mi želimo da podelimo odgovornost s nekim, a vi ste baš nekako idealni.“

- „To što se pojavilo u tabloidu protiv vas i/ili vašeg lidera, to nismo mi naručili, to je neko naručio da bi izgledalo kao da smo mi.“

- „Ambasador _________ (odabrati jednu ili više adekvatnih država za svaku stranku ponaosob) je izrazio želju da baš vi budete u koaliciji sa nama, što bismo mi svakako uradili i da on to nije tražio.“

3. Tema bivšeg ministra

U kontaktima sa predstavnicima medija, kao i civilnim licima, a na pomen imena bivšeg ministra privrede: izgledati rasejano; dugo se podsećati i naglas preslišavati po pitanju toga ko je uopšte taj čovek; slegati ramenima i izgledati krajnje neobavešteno kad se pomenu termini „Zakon o radu“, „reforme“, „osnivanje stranke“, „Unija poslodavaca“; „stečajni upravnik“ i „bloger“.

Takođe izbegavati raspravu o penzijskom osiguranju i fondu, višku zaposlenih u državnoj administraciji, zdravstvenom osiguranju zaposlenih i nezaposlenih, kao i visini plata za vreme godišnjih odmora ili visini prosečne penzije posle 2020. godine. Ukoliko bivši ministar osnuje novu stranku, čitati tabloide i pominjati ga isključivo rečima koje su tamo napisane. U slučaju da bivši ministar nekim čudom pristupi našoj stranci, komentarisati ga kao i u slučaju dok je bio ministar: oprezno i načelno, argumentacija krajnje nepoželjna.

4. Tema Kosova (i eventualno Rusije, kao i još nekih zemalja i zajednica)

Izbegavati ovu temu u kontaktima sa bilo kime. Ne razgovarati o tome ni sa stranačkim kolegama. U slučaju da se tema ne može zaobići, koristiti sledeće izraze: „Srce mi se cepa, ali to mora da se uradi.“; „A šta bi ti uradio/la da si na našem mestu?“; i sl. Izraz - „Nismo to mi, to su naši koalicioni partneri.“ - koristiti u krajnjoj nuždi, ako se pomenu neki izbori, neka izjava i neki selotejp.

U slučaju da se na temu Kosova spontano nadoveže tema Rusije, ili da se ta tema pojavi sama, opet izbegavati razgovor. Ako, ipak, bude moralo da se uđe u konverzaciju, o Rusima kao narodu pričati sa toplim emocijama, suzama orošenih očiju. Citiranje tekstova ruskih klasika poželjno, a na ruskom jeziku idealno. Hvaliti Južni Tok, bez ulaženja u poslovne detalje.

U slučaju da se na ove teme nadovežu teme Nemačke, Amerike, Ujedinjenih Arapskih Emirata ili Evropske unije, otići po lekove za tetku.

5. Tema bivšeg režima

Strasno kritikovati bivši režim na republičkom nivou, sa svim detaljima, bez ikakvog pominjanja pojedinačnih imena. Strasno kritikovati pojedinačna imena iz bivšeg režima na gradskom nivou, bez ulaženja u detalje.

Generalna napomena:

- ukoliko neka procedura nije predviđena ovim uputstvom, pogledati ranija uputstva koja su objavljivali SPS, sve članice DOS, kao i DSS i DS pojedinačno. Postupati po tim uputstvima do objavljivanja našeg novog uputstva.

Srećno na novim izborima!

Novo rukovodstvo

(Vojislav Voja Žanetić – Večernje novosti)