недеља, 25. фебруар 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Преносимо > Захтев за оставку Бориса Тадића
Преносимо

Захтев за оставку Бориса Тадића

PDF Штампа Ел. пошта
Љубомир Т. Грујић   
среда, 06. јул 2011.

Ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана.

2. став члана 2 Устава.

Нико не може вршити државну или јавну функцију која је у сукобу са његовим другим функцијама, пословима или приватним интересима.

1. став члана 6 Устава.

Председник Републике изражава државно јединство Републике Србије.

Члан 111 Устава.

Председник Републике не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност.

Члан 113 Устава.

Приликом ступања на дужност, председник Републике, пред Народном скупштином полаже заклетву која гласи:

„Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности.“

3. и 4. став члана 114 Устава.

 

Борис Тадић, Председник Р. Србије

Народна канцеларија Председника Републике

Масарикова 5/VI

11000 Београд       

Предмет: Захтев да Ви, Ваша екселенцијо председниче Републике господине Борисе Тадићу, поднесете безусловну оставку на положај и функцију Председника Републике Србије.

Ви, Ваша екселенцијо председниче Републике господине Борисе Тадићу, непрекидно кршите Устав Републике Србије и Резолуцију УН 1244, делујете супротно трајним интересима Републике Србије, вековним опредељењима Српског народа, јединству, суверенитету и територијалној целовитости Републике Србије.

На основу Устава и ради његовог поштовања (Преамбула, Чланови 1 – 3, 6, 8, 10, 13, 16, 18, 19, 21, 23, 25, 26, 27, 37-39, 43, 46, 50 - 56, 97 - 99, 108, 109, 111, 112, 114, 115, 117, 118, 122 – 124, 194), нас 1548 држављана Републике Србије смо јавно у току 49 дана потписали следећи захтев Вашој екселенцији председниче Републике господине Борисe Тадићу:

Захтевамо господинe Борисe Тадићу да до 1. септембра 2011. године поднесете оставку на функцију и положај председника Републике Србије, а aко то не учините, захтеваћемо да Народна скупштина, без одлагања, спроведе по Уставу поступак Вашег разрешења положаја и функције председника Републике Србије.

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

I. Доказ неуставности Вашег полагања председничке заклетве

Ви сте, господине Борисе Тадићу, били обавештени и као председник Републике и као председнички кандидат о неуставној припреми избора за председника Р. Србије још 25. децембра 2007. год. писмом (с једним потписником) Народној скупштини (1), које Вам је било тада и достављено и у коме Вам је било објашњено да су избори били припремљени на неуставан начин јер нису били припремљени да се спроведу на целој територији Р. Србије - на целој територији Косова и Метохије равноправно и слободно за све држављане Р. Србије. Замољени сте били као Председник Републике да се рокови помере да би се избори организовали у потпуном складу с Повељом УН и Уставом.

Потом Вам је било директно упућено то писмо 4. јануара 2008. год. са осамнаест потписника (из Аустралије, Француске, Немачке, САД, Србије и Уједињеног Краљевства), с предлогом да се одложе избори (за највише 60 дана) да би се Р. Србија обратила УН да јој омогуће да организује и спроведе безбедно слободне изборе на целом Косову и Метохији равноправно за све своје држављане (2).

У писму (с једним потписником) Вама, господине Борисе Тадићу, и господину Томиславу Николићу, као председничким кандидатима у другом кругу, од 31. јануара, 2008. год. (3), ви сте били замољени да тражите пре одржавања другог изборног круга поништавање председничких избора и расписивање нових у потпуном складу с Уставом. Тада је указано да: „Сваки од вас двојице ко то не учини тиме сам себе потпуно дезавуише да може да буде уставни председник Р. Србије“.

Упркос тој заклетви и Ваше свести да су председнички избори били неуставни, да нису била поштована уставна и људска права свих држављана Р. Србије на Косову и Метохији, Ви нисте поднели још оставку да би се расписали и спровели избори за председника Р. Србије у складу с Уставом

У допису (с једним потписником) Вама, господине Борисе Тадићу, од 7. фебруара, 2008. год. (4), Ви сте били замољени да откажете своје инаугурисање јер „оно не испуњава основни услов а то је да избори буду организовани и спроведени у складу с Уставом и Резолуцијом Народне скупштине“. Истовремено Вам је скренута пажња на следеће: „Од тог избора ће да зависи и ваљаност Ваше председничке заклетве: да ли се подноси после овог неуставног изборног процеса, или после новог, у потпуности спроведеног према Уставу и Резолуцији Народне скупштине.“ То Вам је било поновљено у допису (5) Народној скупштини од 12. фебруара, 2008. год. (са 10 потписника из Француске, Канаде, Немачке САД, Србије и Шведске). У њему је тражено од Скупштине да откаже Ваше инаугурисање пошто то нисте Ви учинили, а да би се расписали и спровели избори по Уставу.

Упркос свему томе, Ви, господине Борисе Тадићу, сте прихватили да положите јавно Председничку заклетву (Члан 114 Устава):

Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности,

Упркос тој заклетви и Ваше свести да су председнички избори били неуставни, да нису била поштована уставна и људска права свих држављана Р. Србије на Косову и Метохији, Ви нисте поднели још оставку да би се расписали и спровели избори за председника Р. Србије у складу с Уставом. Тиме сте прекршили Члан 52 Устава да Сваки пунолетан, пословно способан држављанин Републике Србије има право да бира, и погазили сте саму Председничку заклетву. Ви сте на противуставан начин преузели положај и функцију председника Републике Србије 2008. године.

II. Доказ Вашег непрекидног јавног кршења Устава потчињавањем функције председника Републике интересима једне политичке странке и њене коалиције

i. Ви, господине Борисе Тадићу, сте председник Републике. Председник Републике Србије не може да обавља другу јавну функцију или професионалну делатност (Члан 6 и Члан 115 Устава). Функција председника политичке странке није у оквиру делатности председника Републике које су прописане Уставом (Члан 112 и Члан 113). Устав не дозвољава да председник Републике буде председник политичке странке.

Ви, господине Борисе Тадићу, сте  председник политичке странке, конкретно Демократске странке. Ви непрекидно делујете супротно Уставу. Ви стално потчињавате функцију председника Републике интересима и политичким ставовима те странке и својим личним. Тиме Ви драстично кршите и Члан 111 Устава о томе да председник Републике изражава државно јединство Р. Србије и Члан 114 Устава да Председник поштује и штити Устав.Ви не можете да изражавате, нити изражавате, државно јединство Републике Србије. Ви, господине Борисе Тадићу, зато не испуњавате основни услов да будете председник Републике Србије.

ii. Носилац предизборне листе врши јавну функцију. Та функција није у оквиру делатности председника Републике које су прописане Уставом (Члан 112 и Члан 113).

Тиме сте јавно кршили Устав, потчинили положај, функције и ауторитет председника Републике страначким интересима. Експлоатисали сте углед и значај председника Републике за њене и сопствене интересе

Ви, господине Борисе Тадићу, сте председник Републике. Устав председнику Републике не дозвољава да буде носилац предизборне листе (Члан 6, Члан 112, Члан 113 и Члан 115 Устава). Ви, господине Борисе Тадићу, сте били носилац предизборних листи („За европску Србију – Борис Тадић“).

Ви, господине Борисе Тадићу, који сте посебно обавезни Председничком заклетвом (4. став Члана 114 Устава) да поштујете и штитите Устав, чините супротно. Ви сте противуставно били носилац изборних листи. Ви сте јавно, све активније и активније, све жешће и жешће, водили посланичку изборну кампању за изборне листе чији сте били носилац као да је у питању председничка изборна кампања. Ви сте спутавали посланичке кандидате да искористе расположиво време да се представе народу. Тиме сте драстично кршили и Члан 111 Устава о томе да Председник изражава државно јединство Р. Србије и Члан 114 Устава да Председник поштује и штити Устав.

Тиме сте јавно кршили Устав, потчинили положај, функције и ауторитет председника Републике страначким интересима. Експлоатисали сте углед и значај председника Републике за њене и сопствене интересе.

Тиме сте учинили изборе неравноправним и деловали против државног јединства кршећи Устав (Члан 111), против достојанства свих држављана који нису давали подршку Вама и/или Демократској странци чији сте председник, против остварења пуне слободе и једнакости сваког држављанина у праведном, отвореном и демократском друштву и изборном процесу чиме сте кршили Устав (Члан 19 и Члан 23). Ви сте парламентарне изборе и на тај начин стечене мандате изборне листе „За европску Србију – Борис ТАДИЋ“ учинили противуставним.

Такав Ваш понижавајући однос према свима који су у изборном процесу поштовали Устав је супротан Уставу (2. став Члана 25). Тиме сте повредили њихов психички интегритет што је Уставом недозвољено (1. став Члана 25).

Противуставне и противзаконите изборне листе не могу да буду пуноважне. Њихово оглашавање за пуноважне је противуставно. Зато је ништавно. Зато су и све Збирне изборне листе у којима су изборне листе с Вама, Борисом Тадићем, као носиоцем такође противуставне и ништавне.

На пример, прихватањем да у Збирној изборној листи буде изборна листа бр. 1 „За европску Србију – Борис Тадић“ с председником Републике као њеним носиоцем се крше и Чланови 111 и 114 Устава, као и Члан 42 (4. и 5. став) Закона о избору народних посланика којим се одобрава да носилац изборне листе може да буде кандидат за народног посланика или за други државни орган што је недозвољено председнику Републике (Чланови 112, 113 и 115 Устава). Закон, повезан с Уставом, такође не дозвољава председнику Републике да буде носилац изборне листе, те не дозвољава тиме да таква листа буде у Збирној изборној листи.

Таквим својим противуставним вођењем страначке кампање Ви сте, председниче Борисе Тадићу, учинили цео изборни процес неравноправним и противуставним (супротно 2. ставу Члана 52), те сте тиме конституисање Народне скупштине и Владе такође учинили противуставним.

Тиме сте, председниче Борисе Тадићу, потчинили Народну скупштину својој вољи и обезвредили изборно право и слободу сваког држављанина који није гласао за изборну листу чији сте Ви били носилац.

III. Доказ Вашег противуставног вођења политике

Уверени у успешност и неприкосновеност свог противуставног деловања, које је замагљено створеним утиском постигнутим представљањем себе као неоспорног демократе, Ви, председниче Тадићу, све чешће преузимате да водите политику Р. Србије. Устав Вам на то не даје никакво право (Чланови 112 и 113 Устава о делатности председника Републике). То је искључиво право и обавеза Владе Р. Србије (Чланови 122 и 123 Устава). 

У том противуставном ширењу своје власти, Ви сте, председниче Тадићу, својим присуством не само подржавали већ и потврђивали да је потпис министра Ђелића на Споразуму с Европском Унијом пуноважан у име Р. Србије. А на тој церемонији, пре потписивања, је лично Оли Рен рекао да се 

 чуди премијеру Коштуници што се противи потписивању Споразума када у његовом члану 135 јасно пише да се Споразум не односи на Косово и да ће питање Косова посебно да се решава

То значи да се тим Споразумом не признаје да је Косово и Метохија суверени део Р. Србије. То потврђују представници држава које признају нелегитимну албанску државу створену на Косову и Метохији. Тиме се крше и Устав (Преамбула, Председничка заклетва) и Резолуција Народне скупштине из децембра 2007. године по којој сви акти и сва деловања у име Р. Србије морају да буду у функцији очувања територијалне целине Р. Србије - те Косова и Метохије у њеном оквиру. 

Упркос свему, председниче Тадићу, Ви сте пажљиво пратили да ли министар Ђелић добро потписује Споразум. 

Председниче Тадићу, Ви сте одмах по завршеним парламентарним изборима јавно и јасно објавили да председник Владе не може да буде та и та личност већ да мора да буде из Демократске странке чији сте Ви председник, иако та странка није добила подршку већине бирача. Тиме сте деловали супротно Уставу (1. став Члана 3 и тачка 3 Члана 112 Устава). Тиме сте омаловажили изборно право и слободу држављана супротно Уставу (1. став Члана 3 и 2. став Члана 52). 

Председниче Тадићу, Ви противуставно (Члан 112 и Члан 123 Устава) диктирате Влади какву ће политику да води

Председниче Тадићу, Ви сте у процесу избора мандатора за састав Владе деловали истовремено и у својству председника Републике и као председник Демократске странке и као носилац изборне листе „За европску Србију – Борис Тадић“, тј. као вођа те коалиције. Тиме сте битно кршили Устав (Члан 6 и Члан 115). 

Председниче Тадићу, Ви противуставно (Члан 112 и Члан 123 Устава) диктирате Влади какву ће политику да води.

На ипростору (http://www.parlament.rs/народна-скупштина.115.html,) Народне скупштине може сада да се прочита:

Закон о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Сједињених Америчких Држава о заштити статуса и приступу и коришћењу војне инфраструктуре у Републици Србији  (Петак, 29. мај 2009). У њему пише:

„Потврђујући ово, доле потписани са овлашћењима својих влада потписали су овај споразум. 

Потписано у Вашингтону, 7. септембра 2006. године, у два истоветна примерка на српском и енглеском језику, при чему су оба текста подједнако аутентична.

 

                      За Владу                                                            За Владу

               Републике Србије                               Сједињених Америчких Држава

             председник Републике Србије                      државни секретар

                Борис Тадић, с. р.                                         Condoleeza Rice, с. р.“ 

Ви сте. председниче Републике господине Тадићу, то потписали још 2006. године у име Владе. Зашто у име Владе то није потписао председник Владе? Ви, као председник Републике, немате уставно право да то потпишете у име Владе (чланови 112, 122 и 123 Устава). 

Тим споразумом Република Србија даје страној држави и страним држављанима већа права него што је Хитлер тражио, а кнез Павле Карађорђевић прихватио, 1941, и што је народ 27. марта 1941. оборио. Тај споразум је против суверенитета и независности Републике Србије, против слободе њених становника, против (1, става Преамбуле, чланова 1 – 3, 1. Став - .лана 18, 27) Устава. 

У току своје председничке кампање 2007./2008. и у току парламентарних избора, када сте противуставно водили кампању за изборну листу „За европску Србију – Борис ТАДИЋ“, Ви нисте обавестили држављане Републике Србије да сте већ били потписали тај Споразум! То сте сакрили од народа! 

IV. Ваше омаловажавање Народне скупштине

Ви сте, господине Тадићу, из иностранства, са прославе осамнаестогодишњице Републике Српске, наложили Народној скупштини да донесе Декларацију о Сребреници „која се многима неће допасти“. (Ви сте из целог узрочно-последичног низа злодела и злочина потенцирали усредсређивање само на један, и то на неодиграни већ измишљени, догађај за који се тврди да су Срби у Сребреници масакрирали у току неколико сати преко 8000 невиних муслиманских цивила. Тиме сте се придружили ширењу лажне представе о Србима као геноцидном народу, и Републици Српској и Републици Србији као геноцидним.)

Ви јавно показујете јасно своју одлуку да диктирате Народној скупштини како ће да ради

Ви сте, у договору са странцима, одбацили Декларацију Народне скупштине упућену Генералној скупштини УН. Без сагласности Народне скупштине сте у име Републике Србије поднели другу Декларацију, сачињену у иностранству у договору са странцима! Ви немате као председник Републике право на то (Члан 98, т. 7 члана 9, члан 112 Устава).

Ви јавно показујете јасно своју одлуку да диктирате Народној скупштини како ће да ради. 

V. Ваша одговорност за необезбеђивање страних амбасада и за стварање погрешне представе у иностранству о Р. Србији – Неиспуњавање услова да представљате Р. Србију

Демократска странка, чији сте Ви председник, није позвала држављане на народни сабор у Београду 21. фебруара, 2008. год.

Неколико дана пре тог народног сабора су били протести због незаконитог проглашења стране државе на територији Р. Србије. Тада су демонстранти, покушавајући да се приближе неким страним амбасадама, дошли у сукоб с полицијом у току кога су бацали камење. Било је и повређених. То је било довољно упозорење да треба да се обезбеди заштита страних амбасада, посебно да се заштите амбасаде држава које признају незаконито проглашење стране, окупаторске, државе на територији Р. Србије.

То су схватили страни представници. У њихово име је папски Нунције тражио од наших власти да предузму одговарајуће безбедносне мере 21. фебруара, 2008. год. Једна страна амбасада је склонила све своје чланове ван амбасаде тог дана, или само тог поподнева, свеједно. Странци су оцењивали да могу да буду напади на њихове амбасаде. А Ви, председниче Тадићу?

Ви, председниче Тадићу, сте апеловали на људе, позивали народ, да се не праве било какви изгреди који могу да наруше углед и мир Р. Србије. То показује да сте били свесни да постоји опасност од нереда. Добро је што сте то учинили. То је било неопходно да урадите. Али то није било довољно.

Председниче Тадићу, Ви  сте сазвали Савет за националну безбедност. Када? Тек после извршених напада на стране амбасаде.

Председниче Тадићу, Ви  нисте предузели довољне мере да се заштите амбасаде страних држава нити од евентуалног гнева демонстраната 21. фебруара, 2008. год. нити од оних који настоје да срозају Р. Србију.

Председниче Тадићу, Ви  сте баш тада, у време одржавања народних сабора у Београду и широм Србије, били у иностранству.

Председниче Тадићу, Ви  сте најодговорнији за необезбеђивање страних амбасада тог дана. Ви сте најодговорнији за стварање погрешне, ружне, представе у иностранству о Р. Србији, а којој је дат у иностранству већи значај него самом народном сабору

Председниче Тадићу, Ви  сте најодговорнији за необезбеђивање страних амбасада тог дана. Ви сте најодговорнији за стварање погрешне, ружне, представе у иностранству о Р. Србији, а којој је дат у иностранству већи значај него самом народном сабору. Уосталом, и Ви сте то исто лично учинили.

Председниче Тадићу, Ви  треба да представљате Р. Србију у земљи и иностранству (Тачка 1 Члана 112 Устава Р. Србије), што према свему изложеном, Ви чините противуставно.

VI. Неизвршавање уставних председничких обавеза

Тиме што сте сазвали Савет националне одбране после догађаја који су били предвидљиви, а не пре њих, тиме што нисте организовали обезбеђивање страних амбасада, и тиме што, упркос свему томе, председниче Тадићу дајете томе већи значај него неупоредиво тежим злоделима над Србима на Косову и Метохији и над Р. Србијом, Ви показујете или неспособност или одбијање да организујете безбедност и одбрану земље и да је адекватно представљате, и тиме не испуњавате председничку обавезу коју сте прихватили под заклетвом.

Председниче Тадићу, Ви не предузимате одговарајуће довољне акције, а ради одбране земље као врховни командант војске (последњи став Члана 112 Устава) и као једини овлашћени представник Републике Србије (Тачка 1 Члана 112 Устава Р. Србије), код УН (КФОР, УНМИК, ЕУЛЕКС, Секретар УН, Савет Безбедности) да УН обезбеде испуњење обавеза које су преузеле према Резолуцији 1244, и то:

1. Да се договорени број полицијског и војног српског особља врати на Косово и Метохију (Тачка 4 и Тачка 6 Анекса 2 Резолуције 1244).

2.  Да се распусте све шиптарске војне формације (Тачка 9/26524 и Тачка 15 Резолуције 1244).

3. Да се обезбеди миран повратак свих расељених лица и породица (Тачка 9/26525 Резолуције 1244).

4. Да се омогући Р. Србији да остварује своју сувереност и територијалну целовитост и на Косову и Метохији (6. став Анекса 1 и Тачке 5 и 8 Анекса 2 Резолуције 1244).

5. Да се осигура безбедно слободно живљење и кретање свих држављана Р. Србије по целој територији Косова и Метохије (Тачка 9/26530 Резолуције 1244).

6. Да се спрече стране институције и оружане формације да постављају граничне прелазе унутар територије Р. Србије раздвајајући тако њене делове, и да прете применом војне силе против мирољубивих ненаоружаних држављана Р. Србије који хоће слободно да се крећу по Косову и Метохији, нпр. прелазећи из средишњег дела Србије на Косово и Метохију (6. став Анекса 1 и Тачке 5 и 8 Анекса 2, и Тачка 9/26530 Резолуције 1244).

7. Да не смеју да руше сувереност Р. Србије на Косову и Метохији признавањем противуставно прокламоване стране, и то окупаторске, државе као настављача фашистичке Велике Албаније, и да тиме стављају у стварности ван снаге Резолуцију 1244 чиме престаје да важи њена одредба да војне и полицијске формације Р. Србије не могу да обављају своје уставне дужности на Косову и Метохији. Да држављани Р. Србије који то чине буду предати Суду Р. Србије, а странци редовном Међународном суду у Хагу (6. став Анекса 1 и Тачке 5 и 8 Анекса 2 Резолуције 1244).

То све показује или да Ви, председниче Тадићу нисте способни да извршавате дужности председника Републике у складу с Уставом или да свесно кршите Устав

Председниче Тадићу тиме кршите Устав (Преамбулу, Чланове 111, 112 – тачка 1 и последњи пасус, и Председничку заклетву).

Председниче Тадићу тиме срозавате безбедност Р. Србије и њених држављана.

То све показује или да Ви, председниче Тадићу нисте способни да извршавате дужности председника Републике у складу с Уставом или да свесно кршите Устав (Члан 111, Тачку 1и последњи пасус Члана 112, и Председнички заклетву).

VII. Ваше прихватање албанске окупације Косова и Метохије

Ви сте, председниче Тадићу, били изјавили у марту ове године да сваки договор о Косову мора да почива на реалности на терену, а реалност је да Албанци (ПА ВИ ПОКУШАВАТЕ ДА ГОВОРИТЕ У ИМЕ АЛБАНАЦА!!!) никада неће прихватити суверенитет Србије, као што ни Срби са севера покрајине никад неће прихватити суверенитет Косова.

А) Реалност на Косову и Метохији је да Албанци прогањају Србе од почетка Хитлерове окупације Косова и Метохије, да су у том периоду прогнали преко 150 000 српских породица и преотели њихове домове, да је Титова власт забранила Србима повратак на своја огњишта, да је под Хитлером преко 100 000 Албанаца досељено тамо, да је Србија после 1948. године отворила границу албанским избеглицама од стаљинистичке диктатуре Енвера Хоџе, да им је дала сва политичка и грађанска права, бесплатно школовање и здравствену заштиту, државне станове, потпуну слободу кретања и живљења, да су албански терористи повремено деценијама масакрирали Србе, да су ширили лажи о Србима и да немају људска права, да су измислили неодиграни масакр албанских цивила у Рачку да би то НАТО узео као разлог и повод за 78-о дневно-ноћно бесомучно бомбардовање Србије, да су Шиптари бежали од НАТО бомби и потом оптуживали Србе да су од њих бежали, да је тај њихов егзодус почео тек трећег дана НАТО бомбардовања, да су уз помоћ НАТО дошли албански терористи опет на Косово и Метохију, да су прогонили и убијали Србе, пљачкали, отимали, узурпирали српску имовину, и да то настављају да чине, да су прогласили своју окупацију Косова и Метохије за легитимну власт и прогласили га за своју државу потпуно обесправљујући Србе стављајући их у гетое, да су уништили преко 150 српских цркава и манастира, српска гробља, да су прогнали стотине хиљада невиних Срба и других неалбанаца, да преименују српске манастире у несрпске, да не бирају начине и средства да тлаче Србе. Узурпирали су сва државна права Републике Србије и људска права Срба. То је реално стање на Косову и Метохији. Ви то стање прихватате.

Ваше прихватање таквог стања, не само да је противуставно, против националног бића Српског народа и његове слободарске државотворне традиције, већ је у супротности с антифашистичким опредељењем и борбом савезничких народа и Српског народа

Б) Такво стање је Хитлер стварао од 1938. године у Европи. Такво стање је било реално 1940, 1941, 1942... Је ли Европа прихватила то стање? Је ли га Српски народ прихватио? Нису га прихватили.

В) Ваше прихватање таквог стања, не само да је противуставно, против националног бића Српског народа и његове слободарске државотворне традиције, већ је у супротности с антифашистичким опредељењем и борбом савезничких народа и Српског народа међу њима.

VIII. Ваш пример и порука народу

Ви, председниче Тадићу, својим свакодневним кршењем Устава дајете пример и шаљете поруку држављанима Републике Србије да Ви можете несметано да кршите Устав и тиме утичете на све да свако може несметано да не поштује ни закон ни Устав.

IX. Ваша строгост и одговорност

Ви сте тражили најстрожија кажњавања младих. Да сте применили упола блажи критеријум на себе Ви би сте већ одавно поднели оставку на положај и функцију председника Републике Србије.

Ви сте недавно јавно изразили своје жаљење што нисте на време обавестили народ да неће моћи да се остваре предизборна обећања због светске економске кризе и да прихватате одговорност за то.

Преузмите одговорност за кршења Устава и поднесите неопозиву оставку на положај и функцију председника Републике Србије.

X. Закључак

Председниче Тадићу, Ви нама показујете своју моћ да можете и смете да противуставно делујете и да у оквиру тога подређујете и потчињавате функцију председника Републике интересима своје политичке странке и својим. Ви од Републике Србије правите суштински једнопартијску државу, а државничку и државну функцију Председника поистовећујете с партијском. Ви нас не враћате на крај 20. века, већ нас враћате на крај прве половине 20. века – у 1945. годину. 

Све то показује како Ви, председниче Тадићу, постепено стављате Устав ван снаге истовремено противуставно (члан 2 Устава) присвајајући сувереност од грађана и тиме успостављајући све шире и дубље свој апсолутизам који прераста у Вашу диктатуру. 

Оглушили сте се о сва добронамерна упозорења, предлоге, молбе, да поштујете Устав.

Ово Вам се подноси данас, 1. јула, 2011. године да имате довољно времена до 1. септембра ове године да о свему пажљиво, смирено и мудро размислите

Ово Вам се подноси данас, 1. јула, 2011. године да имате довољно времена до 1. септембра ове године да о свему пажљиво, смирено и мудро размислите.

Све изложено показује да је Ваша што скорија оставка на положај и функцију председника Републике за добро држављана Републике Србије, почевши од Вас лично, за цео народ и државу, Потписници Захтева се надају Вашем разумном, честитом и мудром расуђивању те да ћете прихватити Захтев. 

Слободан МИЛОШЕВИЋ је два пута (1992. и 2000.) прихватио ванредне председничке изборе. Омогућио је народу да на новим изборима оцени његов рад. Он никада није тврдио да је демократа. Ви сте се не само тако декларисали, већ сте и председник Демократске странке. Зато Вам ми потписници подносимо овај Захтев с надом да ћете омогућити, без даљег одлагања, да држављани Републике Србије на ванредним председничким изборима, расписаним ове године, оцене Ваш рад као председника Републике Србије.

ДОДАЦИ:

Сто шест листова са подацима и својеручним потписима 1548 држављана Републике Србије који захтевају да Ви, господине Борисе Тадићу, до 1. септембра, 2011. године поднесете оставку на функцију и положај председника Републике Србије.

С поштовањем,

Др Љубомир Т. Грујић

Београд, 01. 07. 2011

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер