среда, 17. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Преносимо > Пожар у Сурчину и "чекање на резултате истраге"
Преносимо

Пожар у Сурчину и "чекање на резултате истраге"

PDF Штампа Ел. пошта
Давор Лукач   
петак, 22. мај 2020.

КО ЧЕКА РЕЗУЛТАТЕ ИСТРАГЕ ТУЖИЛАШТВА СИГУРНО ЋЕ СЕ НАЧЕКАТИ – ТУЖИЛАШТВО БИ ПРЕ ТОГА МОРАЛО ДА СЕ ИЗЈАСНИ О ВУЛИНОВИМ "СТЕЛТ КАМЕРАМА" НА СЕВЕРУ КОСОВА, ЗА КОЈЕ СУ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ДАЛИ МИЛИОН ЕВРА ИЗ СВОЈИХ ЏЕПОВА, ПА О ЈОШ НЕКИМ СТВАРИМА ДОК ЈЕ БИО НА ЧЕЛУ КАНЦЕЛАРИЈЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ ЗА КОСОВО, ПА ОНДА О ПАДУ ХЕЛИКОПТЕРА МИ-17 У МАРТУ 2015. ГОДИНЕ, РУШЕЊУ У САВАМАЛИ, РАЗНИМ ПРИЈАВАМА КОЈЕ СУ ПРОТИВ ВУЛИНА И ЊЕГОВИХ КОМПАЊОНА ПОДНОШЕНЕ, СА ДОКАЗИМА

У синдикалној реторици запаљиви говори су не редовна, него пожељна појава, посебно када су у питању првомајске манифестације или протестни скупови. У Србији је то посебно изражено, нарочито када је у питању најава "вруће јесени", али су сви на то огуглали јер већ деценијама знају да се после тога ништа не догађа, било који од синдиката да је у питању.

Старији водник прве класе Дејан Павловић, председник синдиката Слога запослених у Министарству одбране и Војсци Србије, никада није давао запаљиве изјаве, али му се десила "запаљивост" коју није очекивао. Током ноћи између суботе и недеље остао је без игде ичега у пожару у дрвеној кући-бунгалову, коју већ две године изнајмљује од Војне установе "Дедиње", у насељу помпезно названом "Спортско-рекреативни центар Сурчин". Иначе, кућу-бунгалов је плаћао месечно 17.000 динара, плус режијске трошкове.

ЧЕКАЊЕ БЕЗ КРАЈА

Поменуто насеље је у забити до које се долази када се изађе из Сурчина и крене ка Бечмену, окружено густом шумом, на месту које би тешко пронашли и окупатори Србије у Другом светском рату. У таквом амбијенту, ЈНА је у другој половини осамдесетих одлучила да направи комплекс бунгалова за одмор својих кадрова (комплекс "Добановци" је преко пута). Другови су се одмарали, онда је дошао рат, и у "СРЦ Сурчин" уселили су војни бескућници, што траје до данас. Нико не живи бесплатно, па тако ни водник Павловић, који је, попут већине осталих, део око бунгалова који изнајмљује оплеменио и култивисао. Насеље, у које чак вози и једна аутобуска линија (602) из блока 44, потпуно је запуштено. Бог је тамо давно рекао лаку ноћ, све зависи од тога колико ће да га одржавају они који тамо станују – ВУ "Дедиње" се не потруди чак ни да покоси траву.

И поред тога што није давао запаљиве изјаве, Павловићу се изненада запалио изнајмљени бунгалов, и то практично сам од себе. Ради се о кући од балвана, а није се десило да у њима избије пожар ни током свих протеклих зима, када станари користе грејна тела (ТА пећи, кварцне и друге грејалице) – увид у инсталационе ормариће показује да је ЈНА водила рачуна о свему, чак и предимензионирала капацитете.

Али код Павловића се десило, и по први пут у сличним случајевима Министарство одбране, након његове изјаве медијима и објашњења да је пожар подметнут, јер другачије није могао да настане, шаље медијима саопштење у којем упозорава да ће "поднети тужбе против свих који узнемиравају јавност прејудицирајући разлог пожара док је истрага у току". "Какви ће бити резултати истраге о пожару, Министарство одбране не може да зна, али са сигурношћу може да каже да је саопштење синдиката Слога политички мотивисано и да се не заснива на било којој проверљивој чињеници", поручио је државни орган на чијем челу је Александар Вулин. Исти човек који је небројено пута, прејудицирајући резултате истраге, причао, на пример, о "покушајима атентата" на његовог личног "генералног команданта" Александра Вучића.

Ко чека резултате истраге тужилаштва сигурно ће се начекати – тужилаштво би пре тога морало да се изјасни о Вулиновим "стелт камерама" на северу Косова, за које су грађани Србије дали милион евра из својих џепова, па о још неким стварима док је био на челу Канцеларије Владе Србије за Косово, па онда о паду хеликоптера Ми-17 у марту 2015. године, рушењу у Савамали, разним пријавама које су против Вулина и његових компањона подношене, са доказима.

СЛИКА ДРЖАВЕ И МИНИСТАРСТВА

Аутор овог текста је старијег водника Павловића видео раније једном у животу, на неком неформалном скупу, који није био синдикални. У понедељак, када је дошао код њега у СРЦ "Сурчин", Павловић се таман враћао са пријатељем који га је возио да купи бојлер. Зашто бојлер? Истог јутра после пожара дошла је у то насеље директорка ВУ "Дедиње" и понудила му нови смештај, неких 50 метара даље, мањи бунгалов са мањом ценом закупнине – 12.000 динара месечно. Унутрашњост тог бунгалова изгледа као напуштена кућа у којој су живеле скитнице, наркомани, луталице или алкохоличари. Руина, са душеком на поду коме не би било препоручљиво прићи ни да није епидемија корона вируса, остаци неких столица, купатило нема ни бојлер ни лавабо, несносан смрад – то би укратко била слика онога у шта улази старији водник Павловић. Што је најгоре, у том бунгалову кухиња не постоји, јер се радило о објекту за одмор, тако да нема где ни да се инсталира.

На питање како је тако нешто могуће, један бивши високи официр војске, сада у пензији, објашњава: "Стање у ‘СРЦ Сурчин’ је слика и прилика државе и њеног расула, од СФРЈ до сада, а стање у појединачном бунгалову је одраз стања у Министарству одбране. Како је неко могао предати објекат а да комисија није утврдила стање и то записнички констатовала? И ако идемо у детаље, како је изгорео ресторан у ‘СРЦ Сурчин’, шта је узрок пожара? Ако нико није одговарао за пожар у угоститељском објекту, не будите наивни да ће истрага утврдити шта је било са једним бунгаловом. Кога брига!"

Павловић је у тих 15 минута од сазнања да му гори бунгалов до доласка ватрогасаца два пута кофом јурио до језера да доносе воду за гашење. Док је дошао трећи пут, пожар се проширио. Зашто, па зато јер је целом насељу у суботу по подне искључена вода. Случајно, наравно, десио се квар на магистралном цевоводу! Слична случајност десила се и у хотелу "Бристол" када је требало да иселе војне бескућнике, па је у соби изнад оне у којој је био главни "бунџија", пензионисани заставник Драган Стојановић, случајно процурила вода, а такође случајно био је запушен и сифон на поду, врата су случајно отворена без употребе силе и исто тако случајно закључана. Када је Стојановић провалио да би зауставио поплаву, видео је да ништа није случајно и да је то неко плански и смишљено направио.

ТАБЛОИДНА ХАЈКА

А шта о "случајности" каже Павловић? "Комшије су ми рекле да је дан раније насељем (ту не може неко да залута) кружио џип мерцедес класе Г (имају га војска, полиција и криминалци, то им је омиљено возило). Онда нам је нестало воде, на шта се нисам обазирао, иако се то није раније дешавало. Ту ноћ сам легао, два пса (вучјака) била су у боксу иза куће, трећи је био код мене у соби, која иначе гледа на задњи део куће. Пре тога сам био ван Београда. Кроз сан сам чуо да два пса лају, али нисам обраћао пажњу, јер они реагују на псе луталице. Када је пас који је био у кући почео да дивља, скочио сам и погледао кроз прозор, видео пламен, узео кофу и одјурио до језера да почнем да гасим." У међувремену, ватра се разбуктала.

После Вулиновог саопштења, режимски таблоиди су почели хајку на Павловића, тврдећи да је он ватрогасцима рекао да је пламен кренуо од сијалице на трему са задње стране куће. Павловић, показујући остатке тог расветног места, каже да су му чак и експерти рекли да је то немогуће, поготово јер је сијалица била угашена, а и да није, то је ЛЕД сијалица која не развија велику температуру. Он показује и на место одакле је пламен кренуо, из подножја куће, где нема никакве електричне инсталације. Неко је, очигледно, дао инструкцију таблоидима, у којима се аутори не потписују именом или су текстови потписани иницијалима, да у складу са упутством Вулинове камариле објави такве текстове.

"Штета на кући је процењена на 5,2 милиона динара, без мојих ствари, па су чак и надлежни замерали да она не вреди толико. Зашто? Што се мојих ствари тиче, опет сам бескућник, а тек сам набавио нови намештај, отплатио тек шест рата", каже Павловић за "Време", док показује како је култивисао простор иза бивше куће у којој је живео, а има намеру да то уради и код ове "нове". Он сматра да све потиче од синдикалне активности, јер је раније добијао упозорења, прво добронамерна, а онда и другачија, да се "окане ћоравог посла".

Случај је, међутим, хтео да после активирања у политици Новице Антића, председника Војног синдиката Србије (у покрету "Метла 2020"), у први план са својих неколико објава и саопштења у жижу јавности исплива синдикат Слога. Пошто се то десило у доба епидемије корона вируса, а Павловић је указивао на непридржавање правила и зараженост не само припадника Војске него и старешина, морао је знати шта ће га све чекати.

А очекивао је да му, кад су му већ дали тај нови бунгалов на коришћење, дају бар један или два кревета, она размонтирана са Београдског сајма, да има где да преспава. У кући за коју неко треба да одговара – у каквом је стању примљена и зашто је таква каква је.

Сви на полиграф

У време закључења овог броја "Времена" (уторак увече), аутор текста је сазнао да је Павловић претходног дана био позван на полиграфско испитивање у полицију. Павловић је то потврдио и рекао да је тест без проблема прошао, јер нема шта да лаже и измишља. "Наводно је неки комшија рекао да је могуће да сам ја сам запалио, јер ме неко наговорио да за то оптужим власт. Ишао сам, прошао читаву ту процедуру, ниједног секунда нисам се двоумио, јер што бих био такав лудак да запалим кућу у којој живим и сву имовину. Сад очекујем да на полиграф пошаљу и остале, од министра одбране, директора ВБА, начелника Војне полиције, људи из Војне полиције који су увиђај радили, а поготово оних из МУП-а, којима је све било јасно.

Од свега овога највише бих волео да у судском процесу видим изјаве људи из МУП а, да они кажу о чему се ради. То су људи који су све у почетку схватили, поготово њихов стручњак који је изашао на место догађаја. Ако једног дана дође до судског процеса, требало би видети шта су рекли људи из београдске полиције. Они су једини надлежни, све друго је ‘поступи по наређењу’", рекао је Павловић за "Време".

Ни противпожарне заштите ни хидранта

Оно што остаје нејасно, а тиче се не само ове владајуће гарнитуре Министарства одбране него и многих претходних, јесте шта је са противпожарном (ПП) заштитом. Сви прописи у тој области кажу да у сваком објекту мора да постоји одређен број ПП апарата. У бунгаловима у СРЦ "Сурчин" нема ниједног, а они су власништво Министарства одбране. Да ли ће због кршења прописа неко одговарати? Ко је потписао правилник о ПП заштити у СРЦ "Сурчин" и када је извршена последња контрола? Ко је уопште дао дозволу за коришћење и како се проверавало стање објеката?

Павловић је показао и разводни ормарић са струјом, који су ватрогасци силом морали да развале да би искључили напајање, избацили осигураче. Ниједан од станара тих бунгалова, тврди он а остали потврђују, нема кључ од тог ормарића, тако да им преостаје да се уздају у "вишу силу", тј. долазак ватрогасаца.

Насеље, поред осталог, нема ниједан хидрант, тако да чак и да је било воде (а зашто није било, ваљда ће утврдити Вулинова истрага), пожар не би могао да се угаси.

(Време)

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер