Početna strana > Prenosimo > Ministarstvo zdravlja potrošilo 519,5 miliona dinara za obnovu toaleta u zdravstvenim ustanovama, angažovane četiri firme bez objavljivanja javnog poziva za podnošenje ponuda
Prenosimo

Ministarstvo zdravlja potrošilo 519,5 miliona dinara za obnovu toaleta u zdravstvenim ustanovama, angažovane četiri firme bez objavljivanja javnog poziva za podnošenje ponuda

PDF Štampa El. pošta
BIRN   
subota, 28. april 2018.

Srbija je potrošila pola milijarde dinara na obnavljanje toaleta u zdravstvenim ustanovama u 2016. godini, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja koje BIRN po prvi put objavljuje.

Ministarstvo je za posao obnove toaleta angažovalo četiri firme – Jadran, Roofs, Tončev gradnja i Noveco. Renovirani su pojedini toaleti u 136 zdravstvenih ustanova u 16 okruga širom Srbije, s tim da su samo u Zdravstvenom centru Vranje prekinuti radovi.

U bazi podataka ne postoje podaci za Vojvodinu, jer ministarstvo nije raspisalo javnu nabavku za obnovu bolničkih toaleta na ovoj teritoriji.

Ministarstvo je platilo još 20 miliona dinara preduzeću Kula projekt za nadzor svih radova.

Geografski posmatrano, reklo bi se da je posao uređenja toaleta podeljen pomenutim firmama po regionima. U Beogradu i Zapadnoj Srbiji radio je Jadran, u Šumadiji i Južnoj Srbiji firma Roofs, u Istočnoj Srbiji angažovana je Tončev gradnja, a na krajnjem jugu Srbije Noveco.

 U ovoj bazi podataka sistematizovani su precizni podaci o obimu posla koji je urađen - koja firma je izvodila radove u određenoj zdravstvenoj ustanovi, koliko je plaćena za taj posao i šta je konkretno uradila.

Posao sanacije toaleta u bolnicama bio je najavljivan više puta, još od jeseni 2015. godine i o tome se naširoko govorilo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je obilazio radove, često je potencirao u javnosti da je to jedan od najvećih uspeha vlasti i pokazatelj novog ruha države.

Javna nabavka za ovaj posao sprovedena je u decembru 2015. godine u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva za podnošenje ponuda. To bi bilo opravdano u hitnim i neplaniranim situacijama, što u ovom konkretnom postupku nije bio slučaj.

(Javno.rs)