уторак, 16. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Преносимо > Изборна математика 2012.
Преносимо

Изборна математика 2012.

PDF Штампа Ел. пошта
Горан Николић   
понедељак, 30. април 2012.

Претпоставимо да није нереално да у позну ноћ шестог на седми мај добијемо резултате парламентарних избора у Србији веома сличним следећим. Коалиција око СНС добија 28,5% гласова, ДС 24%, СПС-ПУПС-ЈС 11,5%, ДСС 6,5%, СРС 6,5%, УРС 5,5%, ЛДП 5,5%, Двери 3%. Мањине, укључујући и НОПО, добијају укупно десет мандата (5 СВМ, два БДЗ, по један Албанци и СДА). Цена мандата је нешто испод 0,37% ("расуто" је око 8%). Следећи Донтове количнике СНС осваја 78 посланика, ДС 65, СПС 31, ДСС и СРС по 18, УРС и ЛДП по 15. На основу следећег какву владајућу коалицију можемо очекивати?

Поделимо прво странке на два велика блока према преференцијама доминатног бирача: либерални и конзервативни. Либерални блок (ДС, ЛДП и УРС) би имао 95 мандата, без 10 "мањинаца",  конзервативни 113 без СПС-ових 31. Ако либералном блоку додамо СПС добијамо фамозних 126. У овом случају Србија добија  либералну владу, икао странке за које гласају конзервативни бирачи укупно имају 144 мандата, односно освојиле су 53% бирачког тела (чак не рачунајући 3% гласача Покрета Двери). Да би СПС пристао на овај прелазак услов ће вероватно бити премијерско место. Будући да ће му ту позицију нудити и ДС и СНС вероватно ће прихвати понуду првих, због већ изграђених односа у протекле четири године.

Претпоставимо сада да једна од "либералних партија" освоји само 4% (ЛДП или УРС). Цена мандата износи само 0,35%, а распоред посланичких места је следећи: ДС 73, УРС или ЛДП 16, СПС 33, СРС и ДСС по 19, СНС 81. У том случају блок око ДС (који укључује ЛДП и СПС) има 121, а конзервативна групација 119. Првима је потребно 5 парламентараца и по свему судећи неће им бити тешко да их обезбеде имајући у виду ставове СВМ, СДА и албанских партија.

Намеће се неколико закључака. Први је опште познат, а то је да кључеве власти држи коалиција око СПС-а. Други је да би конзервативној групацији, која и да превазиђе проблем међусобне сарадње СНС са СРС, треба убедљива победа, вероватно од 8%, уз пад једне либералне листе. У супротном, математички посматрано, ни 11 процентих поена разлике неће бити доста, ако либерална групација, уз СПС и скоро све мањинце, буде нашла заједнички именитељ. Улазак конзервативних Двери у парламент потенцијално би нешто олакшао ситуацију за СНС, јер би им омогућио да и уз разлику од 8 процентних поена догурају (ипак несложне) конзервативне странке, без СПС-а, на 125 мандата.

Међутим, у јавности се помињу и друге комбинаторике. СПС, тренутно барем јавно, води политику еквидистанце, ДС је резистентан према УРС-у, а ни неке мањине нису тако стриктно против коалиције са конзервативцима. Вероватно највећи проблем за СНС представља како доћи до подршке СРС-а. Тешко је веровати да би СРС остао на еквидистанци ако дође до фамозне десно-либералне или владе десног центра, што би била инверзија већ виђеног сценарија из 2008. Иако се чини да су баш све карте у игри, вероватно је да ће "снага загрљаја", односно коалициони потенцијал ДС пресудити.

(Блог Б92)

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер