Početna strana > Prenosimo > Izborna matematika 2012.
Prenosimo

Izborna matematika 2012.

PDF Štampa El. pošta
Goran Nikolić   
ponedeljak, 30. april 2012.

Pretpostavimo da nije nerealno da u poznu noć šestog na sedmi maj dobijemo rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji veoma sličnim sledećim. Koalicija oko SNS dobija 28,5% glasova, DS 24%, SPS-PUPS-JS 11,5%, DSS 6,5%, SRS 6,5%, URS 5,5%, LDP 5,5%, Dveri 3%. Manjine, uključujući i NOPO, dobijaju ukupno deset mandata (5 SVM, dva BDZ, po jedan Albanci i SDA). Cena mandata je nešto ispod 0,37% ("rasuto" je oko 8%). Sledeći Dontove količnike SNS osvaja 78 poslanika, DS 65, SPS 31, DSS i SRS po 18, URS i LDP po 15. Na osnovu sledećeg kakvu vladajuću koaliciju možemo očekivati?

Podelimo prvo stranke na dva velika bloka prema preferencijama dominatnog birača: liberalni i konzervativni. Liberalni blok (DS, LDP i URS) bi imao 95 mandata, bez 10 "manjinaca",  konzervativni 113 bez SPS-ovih 31. Ako liberalnom bloku dodamo SPS dobijamo famoznih 126. U ovom slučaju Srbija dobija  liberalnu vladu, ikao stranke za koje glasaju konzervativni birači ukupno imaju 144 mandata, odnosno osvojile su 53% biračkog tela (čak ne računajući 3% glasača Pokreta Dveri). Da bi SPS pristao na ovaj prelazak uslov će verovatno biti premijersko mesto. Budući da će mu tu poziciju nuditi i DS i SNS verovatno će prihvati ponudu prvih, zbog već izgrađenih odnosa u protekle četiri godine.

Pretpostavimo sada da jedna od "liberalnih partija" osvoji samo 4% (LDP ili URS). Cena mandata iznosi samo 0,35%, a raspored poslaničkih mesta je sledeći: DS 73, URS ili LDP 16, SPS 33, SRS i DSS po 19, SNS 81. U tom slučaju blok oko DS (koji uključuje LDP i SPS) ima 121, a konzervativna grupacija 119. Prvima je potrebno 5 parlamentaraca i po svemu sudeći neće im biti teško da ih obezbede imajući u vidu stavove SVM, SDA i albanskih partija.

Nameće se nekoliko zaključaka. Prvi je opšte poznat, a to je da ključeve vlasti drži koalicija oko SPS-a. Drugi je da bi konzervativnoj grupaciji, koja i da prevaziđe problem međusobne saradnje SNS sa SRS, treba ubedljiva pobeda, verovatno od 8%, uz pad jedne liberalne liste. U suprotnom, matematički posmatrano, ni 11 procentih poena razlike neće biti dosta, ako liberalna grupacija, uz SPS i skoro sve manjince, bude našla zajednički imenitelj. Ulazak konzervativnih Dveri u parlament potencijalno bi nešto olakšao situaciju za SNS, jer bi im omogućio da i uz razliku od 8 procentnih poena doguraju (ipak nesložne) konzervativne stranke, bez SPS-a, na 125 mandata.

Međutim, u javnosti se pominju i druge kombinatorike. SPS, trenutno barem javno, vodi politiku ekvidistance, DS je rezistentan prema URS-u, a ni neke manjine nisu tako striktno protiv koalicije sa konzervativcima. Verovatno najveći problem za SNS predstavlja kako doći do podrške SRS-a. Teško je verovati da bi SRS ostao na ekvidistanci ako dođe do famozne desno-liberalne ili vlade desnog centra, što bi bila inverzija već viđenog scenarija iz 2008. Iako se čini da su baš sve karte u igri, verovatno je da će "snaga zagrljaja", odnosno koalicioni potencijal DS presuditi.

(Blog B92)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner