Početna strana > Rubrike > Politički život > Vučićev režim udahnuo život „Republici Kosovo“ i uspostavio najviši nivo saradnje sa NATO alijansom
Politički život

Vučićev režim udahnuo život „Republici Kosovo“ i uspostavio najviši nivo saradnje sa NATO alijansom

PDF Štampa El. pošta
Anja Filimonova   
subota, 20. april 2019.

Trenutno niko nema odgovor na pitanje šta tačno predstavljaju višemesečni srpski antivladini protesti. Ovakvo mišljenje iznela je ruskoj novinskoj agenciji EADaily ekspert za Balkan Anja Filimonova.

Podsećamo da su protestne akcije pod parolom „Jedan od pet miliona“ započele u Beogradu pre više od četiri meseca, a zatim su se proširile i na druge gradove Srbije. U Beogradu je 13. aprila ispred zgrade parlamenta održan do sada najmasovniji miting na kojem se, prema različitim procenama, okupilo od 50 do 100 hiljada građana. U toku manifestacije organizatori protesta iz opozicionog „Saveza za Srbiju“ pročitali su zahteve srpskim vlastima: formiranje zajedničke komisije u kojoj će biti zastupljeni predstavnici vlasti i opozicije koja treba da pripremi uslove za sprovođenje fer izbora, izbor novog sastava regulatornog tela koje se bavi radom srpskih medija, izbor redakcionog kolegijuma redakcije informativnog programa državnog kanala RTS, u čiji sastav ne bi ušli partijski aktivisti.

Prema rečima eksperta, mi znamo da se već više od tri meseca bukvalno svakog vikenda skoro u svim većim gradovima Srbiji odvijaju protesti u kojima učestvuje osetan broj građana.

„Prosto je besmisleno poricati tu činjenicu. S druge strane, šta mi vidimo: niko nije izbio među lidere protesta. Nema čoveka koji bi sebe odredio kao rukovodioca tih akcija“, nastavila je Filimonova. S jedne strane, u njima učestvuju političari koji su bili na rukovodećim dužnostima u strukturama prethodne demokratske vlasti: bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, podsetila je ona. Sa druge strane, istakla je, u protestima učestvuje patriotska opozicija, uglavnom zastupljena partijom „Dveri“ i njenim liderom Boškom Obradovićem.

„To je prilično sumnjiva kombinacija. Iz ličnog iskustva svako od nas može da kaže da organizacija tako sistematske i masovne, redovne manifestacije najverovatnije nije moguća bez spoljnog izvora finansiranja i izvesnog rukovodstva. Ali nema tačnih dokaza, osim sastanka jednog od aktivista sa predstavnicima američke ambasade. Ovde za sada nema o čemu da se govori“,  smatra Anja Filimonova.

Zašto se momentalno udara oznaka da su protesti nesumnjivo prozapadni? Srpsko društvo to ne vidi tako 

Prema njenom mišljenju, ne treba ignorisati i drugi momenat: kada zvanični predstavnici ili mediji govore o zapadnom tragu u organizaciji masovnih istupanja, odmah se nameću izvesna pitanja. „Zašto se momentalno udara oznaka da su protesti nesumnjivo prozapadni? Srpsko društvo to ne vidi. Zaista, za sada nema informacija ni o organizatorima, ni o izvoru finansiranja. Na primer, Vučićeve autobuse koje on koristi za organizaciju svojih pseudomasovnih akcija svi vide, podelu sendviča vide, grub organizacioni rad vide. Ne poričem učešće Zapada, ali pokušavam da objasnim da se ne sme odricati pravo srpskom narodu na protest“, istakla je Filimonova.

Rusija ne postavlja sebi jasne zadatke u Srbiji, ne rešava ih i nema organizacije koje bi se bavile rešavanjem tih pitanja

Prema njenom mišljenju, slično lepljenje oznaka svedoči o jednostranom, grubom prilazu koji, nažalost, otkriva ogromne probleme u spoljnoj politici Rusije na Balkanu. „Kao prvo, problem je vezan za to, što sama Rusija na Balkanu nema nikakve strateške planove. Po pravilu, postoji refleksna, taktička reakcija, koja nije uslovljena principima i argumentima, već strogo materijalnim interesima. Nažalost, za sada se situacija ne menja. Rusija ne postavlja sebi jasne zadatke u Srbiji, ne rešava ih i nema organizacije koje bi se bavile rešavanjem tih pitanja. Mi vidimo sledeću sliku: ruski organi i ruski mediji potpuno ignorišu činjenicu da Vučićev režim u suštini nosi antidržavni, antinacionalni i u celini amoralni karakter“, izjavila je Filimonova.

Prema rečima eksperta, kada ona govori o antinacionalnom karakteru srpskog režima, u prvom redu ima u vidu pitanje statusa Kosova i saradnju Srbije sa NATO-om. Ako se sumiraju rezultati pregovaračkog procesa Beograd-Priština, svi koraci koje preduzima beogradska vlast ukazuju na to da su Prištini dati svi atributi suvereniteta, smatra ruski istoričar.

Hteli mi to da priznamo ili ne, ali ʼRepublika Kosovoʼ postoji zahvaljujući završnim, ključnim merama Beograda. Život je u ʼRepubliku Kosovoʼ udahnuo Beograd

„Hteli mi to da priznamo ili ne, ali ʼRepublika Kosovoʼ postoji zahvaljujući završnim, ključnim merama Beograda. Život je u ʼRepubliku Kosovoʼ udahnuo Beograd. I može se uputiti pitanje ruskim medijima – ako tako beskompromisno lepite etikete na srpske proteste, možda ne bi bilo na odmet ispoljiti istu takvu principijalnost po kosovskom pitanju i nazvati stvari svojim imenom – reći ko je osigurao egzistenciju ʼRepublici Kosovoʼ i ko u suštini stvara ʼVeliku Albanijuʼ“, predložila je sagovornik EADaily.

Vučićem režim je prešao na najviši stadijum saradnje sa Severnoatlantskom alijansom pod nazivom IPAP

Govoreći o problemu saradnje Srbije i NATO-a, ekspert je podsetila da je upravo Vučićem režim prešao na najviši stadijum saradnje sa Severnoatlantskom alijansom pod nazivom IPAP, da je upravo aktualni predsednik Srbije potpisao tehničke protokole uz glavni sporazum SOFA, bez kojih ovaj dokument bi bio samo „mrtvo slovo na papiru“, a pre toga bio je sklopljen niz sporazuma, uključujući potpunu razmenu informacija sa američkim specijalnim službama. „Srbija ne mora da stupi u NATO – NATO je potpuno u Srbiji. Stupanje u NATO će imati samo psihološki efekat“, dodala je Filimonova.

Pored kontrole srpske armije, SAD su uspostavile kontrolu nad srpskim društvom. „To je finansiranje ogromne mreže nevladinih organizacija. Pre svega imam u vidu USAID i druge organizacije, koje popularišu ʼdemokratske vrednostiʼ, a u suštini razaraju tradicionalne principe srpskog društva. Pored toga, reč je o kontroli medija“, istakla je Filimonova, podsetivši da upravo SAD kontrolišu u Srbiji one medije, u kojima se objavljuje najkvalitetnija kritika Vučićevog režima. „Amerikanci rade na dva koloseka, a u Rusiji nema ničeg sličnog. Srpski narod vidi da nema smisla da traži pravdu na ruskim resursima. Nesumnjivo, Srbi upravo od Rusije očekuju pravdu, i oni to ovde, [od nas,] ne vide“, izjavila je ona.

Ekspert smatra da se Rusija na isti način odnosi i prema srpskim protestima – „neosnovano lepi etikete, potpuno ignorišući i zatvarajući oči pred činjenicom da Vučić razara državne strukture. U toku je raspad svih organa vlasti, a korupcija dostiže neviđene razmere“.

„Ovaj režim svim svojim dejstvima u pogledu Kosova i u pogledu NATO-a pokazuje da za njega nema i neće biti ograničenja po tim pitanjima. Ovaj tim će ispunjavati određene zadatke do kraja, ma kakav bio taj kraj. Za rusku politiku taj tim je beznadežan. Vučić će na dno sa sobom povući i Rusiju. Treba podvući da Zapad ovu politiku vodi ne zbog Vučića i čak ne ni zbog Kosova. Zapad čisti Balkan od Rusije, između ostalog podgovarajući je da podrži politički leš. Od Rusije se zahteva da isporučuje MiG-ove, da razrađuje planove isporuke energenata, koji se ne realizuju i neće se ni realizovati. Zato što oni zavise od globalnih faktora, a ovi faktori na Balkanu rešavaju potpuno druge zadatke“, rezimirala je Anja Filimonova.

(Pravda)