Politički život

Tragovi u snegu

PDF Štampa El. pošta
Zoran Grbić   
utorak, 04. februar 2014.

Potpredsednika vlade Vučića često, na ovaj ili onaj način, porede sa Putinom, pa nekako deluje prikladno priču započeti time. Pre nekih godinu dana, u medijima je objavljena pomalo bizarna vest, o tome kako Putin spašava sibirske ždralove. Ždralovi se odgajaju u državnom rezervatu u Rjazanskoj oblasti, a onda se prebacuju u srednju Aziju, uz pomoć pilota deltaplana, koji im pokazuje put. Nakon što je Putin prešao kratku obuku i obavio let, svetski mediji su preneli vest o tome, a napravljen je i lep video, objavljen na RT-u. Ta vest nije prošla previše zapaženo, verovatno zbog toga što su ljudi već navikli na slične vesti od Putina. I nikome nije bilo čudno što se tih dana nije bavio državnom politikom, nego je spasavao ždralove.

Ovih dana je Vučić poželeo da pomogne u spasavanju ljudi, i to kod nekih nije naišlo na pozitivan odziv. Da odmah bude razumljivo, ne samo što nemam ništa protiv duhovitih kritika vlasti i političara, nego sam apsolutno za to. Dobar humor je uvek zdrav za sve. Nije sve u životu tako ozbiljno da ne bi moglo da se sa tim šali. I pogotovo je dobar ukoliko je uperen prema ljudima koji vladaju, jer koristi i njima, da se ne bi ušuškali na mestima na kojima se nalaze. Ali mnoge od šala koje su nastale nakon što je Vučić bio u Feketićima, u najmanju ruku su neukusne.

Bilo je i dobrih. Meni omiljene su one na kojoj bake komentarišu na klupi ,,Uze ono dete, raširi krila i polete'', ili video montaže sa supermenom Vučićem, ili montaže uvređenog Dačića. Bilo je i nekoliko zlonamernih, kvazi-satiričkih tekstova. Ali ubedljivo najneukusnija je ona o kojoj se najviše govori. Neko je uzeo video iz dnevnika RTS-a i dodao titl u kome Vučić navodno govori dvojici vojnika da mu donesu jedno dete koje će on da ponese, a sve zbog slikanja za televiziju. Nije strašno loše, ali nije ni duhovito.

Mada bi i tu imalo štošta da se kaže. Pre svega, ne sećam se da je nekad neki predsednik vlade izlazio na sneg da pomaže vojnicima u spasavanju. Ne verujem ni da bi neki predsednik države izašao iz toplog kabineta na košavu. Teško bismo mogli da zamislimo recimo Cvetkovića ili Tadića da nose decu kroz sneg. Tako da Vučić to nije morao da radi, mogao je bez problema da sedi kući, i niko ne bi ni primetio da ga nema. Osim toga, po svim istraživanjima, njegova popularnost je nikad veća, pa ni zbog toga takođe nije morao da izlazi na sneg.

Autor videa je verovatno želeo da kaže da je Vučić izašao na zimsku košavu da bi učestvovao u predizbornoj kampanji. Nije nemoguće zamisliti to (mada, dakle, on sada nema potrebe za tim), ali sve i da je tako, šta je čudno i loše u tome? Posao političara i jeste da, između ostalog, učestvuje i u predizbornoj kampanji.

I napokon, a pre svega, nepristojno je kritikovati iz fotelje, pogotovo na taj način. Ne zvuči lepo. I pogotovo ne zvuči lepo što je u čitavu šalu uključeno i dete koje je tog dana bilo u ozbiljnom problemu. Svi internet kritičari iz fotelje bi trebalo da razmisle o tome dok sede ispred kompjutera. Umesto da dokono vrte prste smišljajući šalu. Skoro da sam siguran da većina takvih kritičara nije ni sneg ispred svoje kuće počistila, nego je neko drugi to uradio umesto njih. Onaj ko je ovih dana bio sa lopatom u snegu na košavi, teško da bi mogao da pravi šale na račun onih koji su bili u Feketiću.

Ali to nije tako bitno, loših i neukusnih šala je uvek bilo i biće, i ne bi vredelo trošiti tekst zbog toga. Šala je šala, pa makar bila i neukusna. Ono što se kasnije desilo je po meni vrhunac postojeće zaverološke internet paranoje, koja se pojavljuje kod nekih onda kada se desi nešto što ne razumeju. Pomenuti video je obrisan sa jutuba, nekoliko puta, sa nekoliko naloga, i to je bio signal da se proširi priča o tome kako je Vučić ,,obrisao video'', kako se sprovodi cenzura i slično. I pored toga što se na slikama koje povodom toga šeruju, lepo vidi da je video obrisan na osnovu zahteva KVZ Music.

Upućeni neka preskoče, ali za neupućene (kojih očigledno ima) bi vredelo reći da je autor nekog videa na jutubu njegov apsolutni vladar, kao nosilac autorskih prava. To znači da on može da od jutuba zahteva da se određeni video skine, ukoliko je kopija postojećeg, ukoliko je njegov deo kopija postojećeg, ili da se skine samo muzika ukoliko je kopija. Čak može da odredi za koji je geografski region video namenjen, a za koji zabranjen, a može i da nekome prećutno dozvoli da objavi kopiran video, a da traži da se samo nekome obriše. Znači, ima potpunu kontrolu.

 

Vlasnik prava originalnog video snimka je RTS, preko jutub naloga RTSzvanicniportal. Taj video snimak je neko skinuo, dodao titl, a onda je vlasnik (kao što se obično i dešava) odlučio da zahteva da se pomenuti, titlovani snimak obriše. Što i nekako deluje u redu, na kopiji je i dalje vrlo vidljiv logo RTS-a, a titl je sa političkom porukom, i neko u RTS-u je želeo da se ogradi od toga, da ne ispadne da RTS to podržava.

Ukoliko to nije bio razlog, postoji još jedan koji je mogao da bude. RTS očigledno ima ugovor sa KVZ Music, firmom koja se bavi zaštitom prava i naplatom novca od pregleda video snimaka. To u praksi znači da kad neko ima mnogo svojih video snimaka, i puno pregleda, može da od jutuba zatraži opciju ,,monetizing'' (na osnovu kojeg dobija novac od svakog pregleda video snimka), i da onda sklopi ugovor sa nekom firmom sličnom KVZ, koja u ime vlasnika pravi promociju video snimka, naplaćuje novac, ali i kontroliše da li ima kopija, i onda upućuje zahteve za skidanje tih kopija. Ukoliko ima kopija, biće manje pregleda originala, a onda i manje novca, pa onda nema ništa logičnije od zahtevanja da se takve kopije skinu. Ako neko smatra da bi Vučić mogao da napiše pismo vlasnicima jutuba, i da se oni na to pismo ne bi nasmejali pre nego što ga obrišu, taj se grdno vara, ili precenjuje moć Vučića.

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner