Početna strana > Rubrike > Politički život > Proces normalizacije između Srbije i Kosova - regionalni okvir
Politički život

Proces normalizacije između Srbije i Kosova - regionalni okvir

PDF Štampa El. pošta
Aljbin Kurti   
petak, 26. avgust 2022.

1) Srbija priznaje registarske tablice SER-RKS i daje podršku njihovom uvođenju u srpsku zajednicu na Kosovu.

2) Srbija dozvoljava korišćenje ličnih dokumenata Kosova na svojoj teritoriji i podržava slobodno kretanje sa tim dokumentima po teritorijama 6 država Zapadnog Balkana (što je već dogovoreno u sklopu Berlinskog procesa).

3) Srbija pristaje na korišćenje naziva "Kosovo" u komunikacijama i predstavljanju.

4) Srbija podržava kandidaturu i izbor Betona Suroja za generalnog sekretara Regionalnog saveta za saradnju čiji je zadatak "zbližavanje" Inicijative za otvoreni Balkan i Berlinskog procesa; Kosovo podržava kandidaturu i izbor srpskog kandidata za generalnog sekretara CEFTA iduće godine (krajnji cilj je integracija CEFTA u jedinstveni proces Otvorenog Balkana/Berlinskog procesa.

5) Kosovo će biti pozvani i učestvovaće na sledećem sastanku Otvorenog Balkana, gde će biti objavljen gore-navedeni sporazum i predloženi drugi oblici saradnje, npr. sporazum o hrani i energetici.

6) Kosovo i Srbija, zajedno sa ostale 4 zemlje Zapadno-balkanske šestorke, pripremaju zajedničku inicijativu prema EU, u cilju potpisivanja Sporazuma o pridruživanju Zapadno-balkanske šestorke jedinstvom tržištu EU pošto ispune standarde (i formiraju vladin savet EU/ Zapadno-balkanske šestorke zadužen za sprovođenje Sporazuma).

7) Kosovo i Srbija zajedno sa zemljama Kvinte rade na stvaranju "bezbednosnog paketa", uključujući mapiranje potencijala za bezbednosne prekršaje, provokacije i opstrukcije od strane "trećih aktera", kao i preduzimanje mera za njihovo sprečavanje ili rešavanje.

8) Stvaranje sveobuhvatnog plana za energetsku bezbednost regiona Zapadnog Balkana - mapiranje gasovoda, potencijalnih izvora gasa, uglja i mogućnosti eksploatacije uz minimalnu ekološku štetu, kao i mogućnosti korišćenja nuklearne, solarne i drugih oblika energije (u sklopu zajedničkog rada međuvladinog saveta Zapadno-balkanske šestorke, EU i SAD).

(NSPM)