Početna strana > Rubrike > Politički život > Dosta sa poniženjima! Spasimo obraz i pozovimo Srbe na bojkot kosovskih izbora
Politički život

Dosta sa poniženjima! Spasimo obraz i pozovimo Srbe na bojkot kosovskih izbora

PDF Štampa El. pošta
Đorđe Vukadinović   
sreda, 02. oktobar 2019.

Svako od nas voli da bude u pravu. Ali ponekad postoje situacije kada više volimo da ne budemo u pravu. U sličnoj poziciji sam bio i ja, kada sam, svojevremeno, u ovoj sali, ukazivao na skandalozan čin da se u crkvi Notr Dam u Parizu, uoči Dana pobede u Prvom svetskom ratu, našla i zastava takozvane „Republike Kosovo“, zajedno sa zastavama zemalja pobednica, odnosno učesnica Velikog rata. Rekao sam tada da jedno poniženje povlači drugo – i to drugo se dogodilo već nekoliko dana kasnije, imajući na umu onaj poznati i sramni tretman koji je predsednik Republike Srbije imao na toj zvaničnoj proslavi Dana pobede, odnosno Dana primirja u Parizu.

Nešto slično se ponavlja i sada povodom ovih izbora za „kosovske institucije“, odnosno vanrednih izbora u Prištini koji treba da se održe 6. oktobra.

Inače moje pitanje, da ne bude dileme, ide na adresu predsednika Vlade, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i predsednika Republike. Ono sadrži jedan jasan apel i predlog u vezi sa tim izborima, koji sam ovde pre par nedelja izneo. Dakle, ti izbori za institucije u Prištini su od početka imali i sadržali elemente koji su, čak i od strane onih koji su skloni saradnji, čak i od onih koji su skloni učešću u radu privremenih institucija u Prištini, prosto nametali i implicirali nužnost bojkota tih izbora.

Na teritoriji Republike Srbije je zabranjeno građanima Republike Srbije da glasaju sa dokumentima Republike Srbije! 

Vrhunac je bio, i to je bio povod mog direktnog obraćanja i intervencije ovde, zabrana građanima Srbije da glasaju sa srpskim dokumentima. Dakle, na teritoriji Republike Srbije je zabranjeno građanima Republike Srbije da glasaju sa dokumentima Republike Srbije! To je bila odluka njihovog „CIK-a“, odnosno njihove Centralne izborne komisije.

Na svim dosadašnjim izborima, čak i kada ih je Priština organizovala, a kamoli UNMIK i međunarodna zajednica, moglo se glasati sa tim (srpskim) dokumentima. Ja sam odmah tada ovde skrenuo pažnju na to i rekao sam da ta zabrana nije tehničko pitanje, da je to simbolički važna stvar i da zahteva oštru reakciju države. I pozvao sam vladu da pozove na bojkot tih izbora. Oni to, međutim, nisu učinili. I onda, kao što rekoh na početku izlaganja, jedno poniženje povlači drugo. Tako smo i sada bili svedoci da je pre nekoliko dana iz Prištine bilo rečeno kako će biti zabranjeno (i, uostalom, zabranjeno je, dakle, ne samo da je rečeno, nego je i učinjeno) predstavnicima Vlade Srbije da učestvuju u kampanji, da uopšte pređu na teritoriju Kosova i Metohije i da učestvuju u nekoj predizbornoj aktivnosti „Srpske liste“.

Na svim dosadašnjim izborima, čak i kada ih je Priština organizovala, a kamoli UNMIK i međunarodna zajednica, moglo se glasati sa tim (srpskim) dokumentima

Dakle, to jedno poniženje je povlačilo drugo, jer se na ono prvo nije reagovalo. A onda je, kao šlag na tortu i vrhunac poniženja, sledilo ovo juče ili prekjuče – zabrana spota „srpske liste“ i kažnjavanje učesnika na izborima zbog predizbornog spota u kojem se pominje država Srbija. Odnosno čak ne i država – nego samo Srbija. Formulacija u spotu je glasila „Kad Srbija zove, ja dajem svoj glas“ – i to je zasmetalo tim institucijama, oni su zabranili spot i tražili da se on izmeni.

Dakle, poštovane kolege, koliko god se mi ovde ne slagali, postoji nešto što je više i važnije od nas . Šta god mislili o odnosima vlasti i opozicije, postoji nešto, postoji neki gestovi, neki udarci i šamari koji bole i pogađaju sve nas kolektivno. E, ovo se upravo dešava na teritoriji Kosova i Metohije sa ovim odlukama i potezima koje svesno i provokativno povlači kosovska „Centralna izborna komisija“ i prištinske  institucije. Dakle, od zabrane glasanja sa srpskim dokumentima stiglo se do – sada – čak i zabrane da se uopšte pomene reč „Srbija“ u nekom predizbornom spotu.

Svako od nas može lično da proceni da li treba, ili ne treba nešto da pretrpi ili „proguta“. Ali, ovo je ne samo poniženje naših institucija i naše države, već, rekao bih, i poniženje svih nas kao građana Srbije, kao i naših predaka i potomaka

Ja od početka smatram da je te izbore trebalo bojkotovati, ali to je moj politički stav. Ovo sada, međutim, više nije politička stvar, nego je stvar elementarnog dostojanstva i samopoštovanja države i njenih institucija. I zato pozivam nadležne, još nije kasno,ima još šest dana do tih izbora, da donesu odluku u vezi sa tim i da je objave, jer postoje poniženja koja se naprosto ne mogu tolerisati. Svako od nas može lično da proceni da li treba, ili ne treba nešto da pretrpi ili „proguta“. Ali, ovo je ne samo poniženje naših institucija i naše države, već, rekao bih, i poniženje svih nas kao građana Srbije, kao i naših predaka i potomaka.

Zato vas molim (a, kažem, imamo još šest dana), da ovu farsu i ovu šaradu od takozvanih „izbora Kosova“ – bojkotujemo!

Hvala.

Videti još:

Aleksandar Vučić Srbima na KiM: Glasajte za Srpsku listu, to je jedini način da ostanemo povezani, sve drugo je kidanje veza

Ivica Dačić: Srbi treba da izađu na izbore na KiM i da glasaju za Srpsku listu

(NSPM)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner