Početna strana > Rubrike > Politički život > „Bitange“, „kriminalci“, „izdajnici“, „ološi“ i „fašisti“ - dehumanizacija opozicije na naslovnim stranama dnevnih novina (jun-novembar 2018) - sto puta ponovljena laž postaje istina (I)
Politički život

„Bitange“, „kriminalci“, „izdajnici“, „ološi“ i „fašisti“ - dehumanizacija opozicije na naslovnim stranama dnevnih novina (jun-novembar 2018) - sto puta ponovljena laž postaje istina (I)

PDF Štampa El. pošta
NSPM   
ponedeljak, 28. januar 2019.

Pokušaji ubistva lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i novinara Milana Jovanovića iz Grocke pokazali su da je vlast postala spremna da protiv političkih protivnika upotrebljava otvoreni teror. Da ovi napadi nisu bili kap koja je prelila čašu građanskog strpljenja,  i izazvali proteste na ulicama gradova Srbije vrlo je moguće da bi se slični napadi već ponovili, a za režimske mafijaše i batinaše lov na glave opozicionih lidera i istaknutih pojedinaca postao i zvanično otvoren.

Uzroke fizičkog nasilja i potpuno zagađenog političkog života nije teško ni tražiti ni pronaći, i očigledno je da se oni nalaze u sumanutim političkim vizijama predsednika Srbije, u kojima opozicija i svako suprotno mišljenje nisu neophodan korektiv vlasti, već rak rana na telu Srbije, i bolest koju treba izolovati i uništiti. Do skora, izolacija neprijatelja naprednjačkog režima se obavljala surovim medijskim napadima, uz poneki fizički obračun na biralištima, u kojima su žrtve bili manje poznati aktivisti, a čitaocima dnevne štampe, i gledaocima televizija je servirana slika opozicionih lidera kao lopova, tajkuna, ludaka i izdajnika, koji i nisu ništa drugo zaslužili nego da budu zgaženi i samleveni.

Predsednik države i njegovi trabanti koristili su svaki povod da optuže predstavnike opozicije za sve što u Srbiji nije dobro, da su uništili i pokrali sve što su mogli, dok su na stranicama dnevnih listova anonimni izvori ili tajni dokumenti stranih obaveštajnih službi otkrivali zavere protiv države i najavljivali da opozicija sprema haos i krvoproliće

Ako ne pre, onda sasvim sigurno od 2012. godine glavni akteri koalicije na vlasti vode kampanju za eliminaciju neistomišljenika, kojom se istovremeno ruše i sve ustanove demokratskog parlamentarizma. Osim predsednika Vučića, funkcioneri vladajuće stranke i njihovih kombi-saveznica, razni tzv. analitičari i novinari utrkivali su se u etiketiranju, neargumentovanom kritikovanju opozicije i isticanju njenih loših namera i "paklenih planova",  dok je u isto vreme protivnicima režima prostor u svim velikim medijima gotovo potpuno uskraćen. Predsednik države i njegovi trabanti koristili su svaki povod da optuže predstavnike opozicije za sve što u Srbiji nije dobro, da su uništili i pokrali sve što su mogli, dok su na stranicama dnevnih listova anonimni izvori ili tajni dokumenti stranih obaveštajnih službi otkrivali zavere protiv države i najavljivali da opozicija sprema haos i krvoproliće, dok se, naravno, Vučić predstavljao kao spasitelj nacije od tih „snaga haosa i bezumlja“.

Predsednik Srbije se u proteklim godinama svojski trudio da ispegla svoj ružni radikalski imidž iz 90-tih, i predstavi sebe stranoj publici kao proevropskog reformatora, a domaćoj javnosti kao neka vrsta "oca nacije", ali, proučavajući pisanje dnevnih novina i ostalih medija i njihov odnos prema opoziciji, mogli bi zaključiti da Vučićeve stavove prema političkim protivnicima nije uspela da promeni nijedna marketinška agencija, niti je u njegovim duhovnim preobražajima bilo mesta za ramišljanje o oponentima kao o ljudskim bićima.  Za Vučića, odnos prema takmacima u političkoj areni može biti samo odmeravanje snage i borba sa neprijateljem, a u njegovoj Šmitovsko/radikalskoj koncepciji politike, neistomišljenici se ne priznaju, različite političke opcije se ne prepoznaju kao jednako legitimne a dijalog ne postoji.

U Vučićevoj viziji Srbije postoji samo ničim ograničeni suveren, za kim stupa vojska sledbenika, dok je nad političkim protivnicima režima sprovedena temeljna diskvalifikacija, a lideri opozicije su u medijima svedeni na bića koja s predsednikom i njegovom vojskom nisu moralno ravnopravni, pa stoga ne mogu imati ni legitimne zahteve koji se moraju uvažiti.[1] Moralna degradacija opozicionih političara i stranaka, prethodila je satanizovanju i ućutkivanju opozicije i u parlamentu, s ciljem da se pokaže da njena uloga u institucijama nije smislena ni održiva. Ovakvim postupanjem prema političkim oponentima, režim je prešao na ukidanje demokratskih političkih ustanova, dok se može reći da smo napadima na Stefanovića i Jovanovića ušli u fazu političkog života u kojoj su  fizički napadi i eliminacija svih opozicionara, koji su prethodno sistematski degradirani, postala opravdani i društveno prihvatljivi.

Došli smo u situaciju da u uslovima potpune satanizacije opozicije, meta režima može biti bilo ko i bilo šta, i kao što je već rečeno, za sada su protesti na ulicama jedino sredstvo kojim se dalje ućutkivanje i fizička eliminacija opozicije može zaustaviti.

Sto puta ponovljena laž postaje istina

U prvom delu prethodnog teksta koji se bavio naslovnim stranama dnevnih novina, i koji je obrađivao medijsku sliku Aleksandra Vučića[2], dat je kraći prikaz vrsta, metoda i tehnika propagande koja se koristi za zaslepljivanje građana Srbije. U slučaju opozicije, i njenog prikazivanjima u medijima, od propagandnih metoda se najviše koriste metoda pojednostavljivanja slike sveta, metoda personalizacije politike, a u manjoj meri i metoda razdvajanje identiteta i imidža.

Oni (opozicija) se predstavljaju kao oličenje sveokolikog zla - idioti, ološi, bitange, neradnici, lopovi, tajkuni, fašisti i najgori izdajnici, čiji je jedini cilj da ponovni dolazak na vlast zbog pljačke

Podsetimo se da se korišćenjem metode pojednostavljivanja slike sveta, predstave o stvarnosti grade iz suprotstavljenih elemenata - u našem slučaju to su vlast i opozicija, a javnosti se nameće podela na dobro i loše. Na osnovu ovog načela vrši se identifikovanje svega što je drugačije sa ciljem eliminisanja sa političke scene. Bilo da su u pitanju pojedici, grupe, otvoreni ili prikriveni, unutrašnji ili spoljni protivnici, propaganda njih percipira kao neprijatelje. Oni (opozicija) se kao oličenje sveokolikog zla - idioti, ološi, bitange, neradnici, lopovi, tajkuni, fašisti i najgori izdajnici, čiji je jedini cilj ponovni dolazak na vlast zbog pljačke.   

Načelo personalizacije politike predstavlja identifikaciju određene politike sa određenim političarem. Lider na taj način postaje oličenje celokupog političkog subjekta i garant ostvarenja njegovih politički ciljeva. U našem slučaju, Vučić je nosilac svega pozitivnog, i kao što je u prethodnom tekstu već navedeno, mediji uporno i neprekidno grade i neguju sliku predsednika kao heroja i mučenika, vođe i spasioca nacije, spremnog za žrtvu radi dobrobiti zemlje i naroda, onog koji sve nadgleda i koji nad svima bdije, dok mu o glavi rade svi belosvetski zlikovci, obaveštajne službe, Albanci, Hrvati i monstrumi i naravno, ološi, tajkuni, lopovi i izdajnici iz opozicije,[3] koji se, prema tabloidima, udružuju sa Albancima sa ciljem izazivanja haosa u Srbiji i rušenja Vučića i njegove politike "razgraničenja".

Takođe, metodom razdvajanja identiteta i imidža publici se opozicioni lideri i ličnosti predstavljaju u najgorem svetlu, čime se dodatno jača negativna slika onjima u javnosti, a najdrastičniji primer za to daje medijsko blaćenje i svakovrsno unižavanje Vuka Jeremića, koji je u srpsku politiku došao sa mesta predsednika Generalne skupštine UN.

Od tehnika propagande, u ocrnjavanju opozicije se najviše koristi tehnika ponavljanja sadržaja, po gebelsovskom principu da „sto puta ponovljena laž postaje istina", kao i tehnika transfera, kojom se opozicija oslikava isključivo negativnim izrazima i povezuje iskučivo sa negativnim pojavama i dešavanjima iz bliže i dalje prošlosti.

U diskreditovanju i blaćenju lidera opozicije, i svih onih koji drugačije misle prednjače glavne i udarne pesnice režima Infomer, Srpski telegraf i Alo, a od decembra i Kurir, dok se na naslovim stranama Večernjih novosti i Politike, kao ozbiljnijim novinama, predstavnici opozicije pojavljuju mnogo ređe, ali takođe u negativnom kontekstu, mada bez najtežih optužbi i najprimitivnih uvreda. 

Jun 2018 - tekovine DOS-ovske revolucije

Informer 02. 06.na naslovnoj strani objavljuje prvi u nizu tekstova protiv lidera Narodne stranke, u vezi sa hapšenjem Patrika Hoa u SAD: 

"I FBI ISTRAŽUJE VUKA JEREMIĆA: Zbog poslova s belosvetskim lopovima,lidera Narodne stranke IPAK STIŽE PRAVDA!".

List piše da se Vuk Jeremić navodno nalazi pod istragom FBI zbog sumnjivih poslova "sa belosvetskim lopovima" koji su u SAD pohapšeni i optuženi za pranje para i korupciju, a das u američki istražitelji naročito zainteresovani za sumnjive poslove koje je Ho sklapao sa Jeremićem dok je on bio predsednik Skupštine UN. 

Isti list 04. 06. povodom stranačkih izbora u Demokratskoj stranci piše: "ĐILAS OPET GAZDA DS: Žuti za lidera izabrali TAJKUNOVOG POTRČKA," a u tekstu se navodi da je "Đilasov favorit" Zoran Lutovac pobedio na stranačkim izborima i odmah požurio da proslavi sa svojim šefom.

Informer 7.06. opet piše o Jeremiću:"PREDSEDNICA GS UN MARIJA GARSES POTVRDILA: Jeremić pod istragom UN", i ponavlja tvrdnju da se istražuje se uloga Jeremića u pranju novca i korupciji.

Posle dva dana, 9. juna, u Informeru opet sledi napad na Đilasa:"TAJKUN NE ZNA DA SABIRA! Đilas misli da je 61+49=100?!"

Kako navodi Informer, "lider takozvanog Saveza za Srbiju, propali kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas pokazao je da mu matematika nikako nije jača strana, jer je govoreći o odnosu političkih snaga u Beogradu, pogrešio u računanju procenata glasača".

U istom broju usledio je i brutalan napad na Sašu Jankovića: "OPASAN IDIOT! Janković bi haos u Vojvodini," pošto je Vojvođanski klub, koalicioni partner Saše Jankovića, zvanično zatražio reviziju sporazuma o pripajanju Vojvodine Srbiji.

Kada su počeli protesti zbog cene goriva, Kurir 11. juna na naslovnoj strani objavljuje optužbe Vučića protiv opozicije, koji je optužio "političare i tajkune" da silom žele da dođu na vlast:"PREDSEDNIK O PROTESTIMA ZBOG CENE GORIVA: Đilasu, Šolaku, Jeremiću i Miškoviću ponestaje novca, pa pozivaju na blokadu! A niko da kaže alal vera, Vučiću, hleb nam je najjeftiniji u regionu!"

Sutradan, 11. juna, Informer nastavlja priču o protestima: "OTVORENO PRETE NARODU: SAD HOĆE I DA BIJU!" Kako navodi list, "pošto im blokade puteva nisu uspele, šefovi opozicije pozvali na radikalizaciju protesta, u Gornjem Milanovcu napali Savu Miloševića, a maltretirali i majke sa decom".

Sa stranica lista Alo, Vučić je istog dana poručio "opoziciji i tajkunima" da na vlast neće doći silom.

Istog dana, Srpski telegraf tvrdi da"cena benzina nije povod za proteste", a sa naslovne strane Vučić grmi da "lažovi, silom hoće na vlast, odnosno da su protesti zbog cene benzina politički organizovani.

Za razliku od ovih tabloida, Danas 11 . juna na naslovnoj strani navodi izjavu poslanice i potpredsednice Narodne stranke Sandre Rašković Ivić "Vučić namerava da se sakrije iza volje naroda na referendumu o KiM".

Sutradan, 12. juna, Informer pojačava optužbe protiv protesta: "STRAŠNO POLITIČKO NASILjE U SRBIJI! FAŠISTI tuku narod!" Prema pisanju lista, "batinaši" su u Borči pretukli Božidara Milića (48) jer se pobunio protiv blokade puteva i oteli mu 300 evra".

Pošto su se protesti zbog cene benzina nastavili, predsednik je sa naslovne strane lista Alo od 13. juna poručio:"Ne dam da bitange i lopovi caruju".  

''Vučiću, gotov si'' može na izborima, a protivzakonitim pritiscima neće moći ništa - rekao je Vučić novinarima i istakao da je njegov posao da osigura sigurnost i bezbednost svih građana Srbije, a ne da na budućnost Srbije utiču bitange i lopovi, vlasnici najskupljih automobila koji, kaže, proteste organizuju na laži da Srbija ima najskuplje gorivo", naveo je Alo.

Slično ponavlja i Srpski telegraf u izdanju od 13 juna: "Kriv sam što sam molio vladu da ih pusti da protestuju", poručio je sa naslovne strane predsednik.

U četvrtak 14. juna Informer ponovo napada Vuka Jeremića, i na naslovnoj strani navodi da je "Jeremić veći Šiptar od Šiptara"   Prema Informeru, Jeremić je "bez ijednog jedinog dokaza optužio predsednika Srbije da sprema napade na Srbe na severu KiM kako bi navodno lakše u javnosti progurao sporazum sa Prištinom", i kako dalje navodi ovaj list, "ovom sumanutom teorijom Jeremić je bukvalno dao alibi Albancima da krenu u napad na četiri opštine na severu Kosova i da za to optuže Srbiju!"

U istom broju, Informer opet napada bivšeg lidera Pokreta slobodnih građana: "PROPALI LIDER PSG POKAZAO KOLIKI JE LICEMER! Saša Janković sa plaže na Ohridu pozivao na BLOKADU ULICA!"

Kako piše list, Janković je "prethodnih desetak dana proveo uživajući u odmoru u Makedoniji" dok se navodno saosećao sa "napaćenim narodom u Srbiji". Sašina supruga Slavica sve vreme je na društvenim mrežama objavljivala fotografije sa Ohrida, a sam Janković se pre dva dana pojavio na CIA TV N1 vidno preplanuo i odmoran, piše Informer.

Sutradan, 15. juna, Vučić odgovara Jeremiću sa naslovne stranice Alo: "Onaj koji je jednom radio protiv Srbije, uvek će raditi protiv Srbije!"

18. juna na naslovnoj strani Alo usledio je novi napad na opoziciju: "SA ZAPADA STIGLA OGROMNA LOVA OPOZICIJI I NVO: 100 miliona evra za specijalni rat! Po receptu rušenja Miloševića ruše Vučića", dok se u tekstu navode izjave Ivice Dačića, da ga, "kada pogleda na puteve i blokade, sve neodoljivo podseća na vreme od pre 20 godina."

Informer sutradan 19.06. piše o iznenada pronađenoj fotelji iz Skupštine:"TEKOVINE DOSOVSKE "REVOLUCIJE"! LUDILO! Stilska fotelja ukradena iz Skupštine još Petog oktobra nađena je kod narko- dilera!"

U petak 22 juna, Srpski telegraf ima novu bombu:"Vučića ubijaju preko sina!" Naime, pošto se u javnosti pojavila slika Danila Vučić na utakmici Srbija-Kostarika, gde se na tribinama našao u društvu osoba iz kriminalnog miljea, Srpski telegraf naširoko opravdava mladog Danila, uz tvrdnju sa je sve zakuvao Dragan Đilas, dok se sam Vučić teško prenemaže o napadima na svoju porodicu.

Danas u petak 22. juna daje drugačiji pogled na slučaj Danila Vučića: "Predstavnici opozicije za Danas o optužbama Vučića da "srpske i albanske bitange" napadaju njega i Srbiju: "Vučić svoju porodicu brani kršeći zakon".  List piše da je rečima da "neće dozvoliti da mu bitange, albanske i srpske, napadaju porodicu iz čista mira", predsednik Srbije reagovao na ukidanje prvostepene presude žandarmima zbog fizičkog napada na njegovog brata… kao i na objavljivanje fotografija njegovog sina na fudbalskoj utakmici u društvu osuđenih kriminalaca.

Kurir 26. juna na naslovnoj strani navodi izjavu Ivice Dačića: "DAČIĆ O HAPŠENjU NARKO-BOSA: Neka se trese TADIĆEVA EKIPA zbog Miše Banane! Laknuće mi ako je uhapšen!"

Povodom hapšenja Srbina u Brazilu, predsednik SPS i ministar spoljnih poslova je rekao da bi mu laknulo ako bi se ispostavilo da je u pitanju Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, kome se u odsustvu sudi zbog sumnje da je zajedno s Darkom Šarićem i ostalim optuženima učestvovao u švercu 5,7 tona kokaina, i poručio da bi, zbog eventualnog hapšenja i isporučenja Radulovića, trebalo da se trese bivša vlast predvođena Borisom Tadićem.

Danas u izdanju od utorka 19. juna piše: "Nezadovoljstvo dolazi od prezrenih građana", sagovornici lista govore o tumačenju vlasti da su unutrašnje prilike pritisak Zapada.

Informer 27. 06. Ponovo napada Jeremića: "NATO VUK KRIJE KEŠ TERORISTA?! Sumnjive pare bivšeg diplomate". List navodi da je Vuk Jeremić od katarske ambasade u Nemačkoj dobio 200.000 evra, a da je ova monarhija sa Bliskog istoka zvanično optužena za terorizam!

U ponedeljak, 29 juna, situacija se radikalizuje. Narodni poslanik poslaničke grupe “Nova Srbija - Pokret za spas Srbije” Slaviša Ristić uputio je otvoreno pismo Vladimru Putinu, u kome je optužio Vučića da sprema kosovsku izdaju i da to pokušava da prikrije susretima sa ruskim predsednikom, i u pismu naveo da "tragična sudbina pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića jasno upozorava Aleksandra Vučića šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje".

Ristićevo pismo bilo je uzrok nove histerije tabloida: Alo tog dana vrišti: "Predsedniku na Vidovdan prete ubistvom: Vučiću završićeš kao Đinđić". Isto to se navodi na naslovnoj stranici Srpskog Telegrafa i Večernjih novosti, dok je Informer još konkretniji: "LOV NA VUČIĆA ZBOG KOSOVA: Prljava kampanja protiv šefa države sa svih strana, KREĆE KONAČNI OBRAČUN!" 

Informer povodom toga piše: "Predsednika Srbije jedni optužuju za izdaju Srba i prete mu da će završiti kao Đinđić, drugi tvrde da je kriminalac i da koristi Kosmet kako bi učvrstio diktaturu. Od njega tako prave legitimnu metu. Otvorena je sezona lova na predsednika Srbije Aleksandra Vučića! Dok ga jedni optužuju za izdaju Kosova i otvoreno mu prete ubistvom, drugi njega, njegovog brata i sina dovode u vezu sa kriminalom i tvrde da Vučić kosmetski problem zloupotrebljava da bi učvrstio diktaturu u Srbiji. I jedni i drugi od predsednika države na taj način prave legitimnu metu - jer šta god da se sutra desi Vučiću, moći će da se objasni da je to ili zato što je izdajnik ili zbog toga što je kriminalac."

Jul 2018 - Skupilo se kuso i repato da uzme vlast

Informer 02. 07. na naslovnoj strani objavljuje rezultate istraživanja javnog mnenja: "Najnovije istraživanje: Đilas sa svima na samo 5,2%! VUČIĆ I SNS NA 55%", a list piše da je "anketa koju je tajkun naručio pokazala da on u savezu sa Sašom Jankovićem, Vukom Jeremićem i DS jedva preskače cenzus".

Istog dana, Informer donosi i tešku optužbu protiv bivšeg predsednika Srbije: "PROFESOR ŽARKO PUHOVSKI OTKRIO: TADIĆ HTEO U BLAJBURGU DA POLOŽI VENAC USTAŠAMA".

List navodi tvrdnju profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Žarka Puhovskog, koji je rekao da mu je Tadić lično obećao da će ako dobije izbore otići u Blajburg.

Sledećeg dana, 3. jula, Informer piše: "MEKSIKO ISTRAŽUJE JEREMIĆA!"

Prema pisanju lista, "nova vlast u Meksiku naredila istragu protiv Emilija Lozoje zbog "energetske afere" teške 10 miliona dolara! Sumnjiv i Vuk Jeremić jer je bio posrednik u Lozojinim poslovima", navodi Informer.

Alo 7. jula na naslovnoj strani piše: "Evo šta spremaju opozicija i Albanci: Plan za rušenje Vučića u 6 tačaka"[4] Po tvrdnjama ovog lista, "kako dijalog Beograda i Prištine ulazi u završnu fazu i dok predsednik Srbije vodi borbu za srpski narod na Kosovu, opozicija i Albanci iz Prištine udružili su snage i počeli da rade na zajedničkom planu sa ciljem izazivanja haosa u Srbiji i rušenja Aleksandra Vučića" [5]

Kao odgovor na to, Danas u broju od 1o. jula navodi da je vređanje lidera opozicije od strane vlasti postalo je normalna stvar: "Predsednik države koristi svaki povod da optuži predstavnike opozicije da su pokrali sve što su mogli:  Za Vučića su svi opozicionari lopovi i secikese".

Informer 12. 07. Ponovo napada opoziciju: "SKUPILO SE KUSO I REPATO DA OTIMA VLAST U SRBIJI! Dosovci i ljotićevci sklopili dil, VEĆ DELE MANDATE!?"

Prema tvrdnji lista, "Đilas, Jeremić i DS sklopili dil sa ljotićevcem Obradovićem i njegovim Dverima. Dogovoreno: Od 50 mandata u Skupštini Đilas će dobiti 14, a NS, DS i Dveri po deset. Takozvani lideri i liderčići srpske opozicije zarad fotelja i vlasti spremni su baš na sve i više nemaju nikakvih principa niti ideala", piše Informer.

Informer 23 7. piše: "NOVI RAT U OPOZICIJI! Jeremić smenjuje Đilasa!Uprkos dogovoru da se budući predsednik Đilasovog Saveza menja po azbučnom redu, NATO Vuk se predomislio i sad on želi da bude glavni."

Zatim opet sledi teška artiljerija: Alo u izdanju od 24. jula piše: "Vučiću skidaju glavu- zavera dela opozicije, ekstremista i Šiptara[6].  Prema pisanju lista, "Ramuš Haradinaj, Sulejman Ugljanin, Đilasova ekipa i ekstremna desnica na istom zadatku: politički ili fizički ukloniti predsednika Srbije kako bi ostvarili svoje interese".

Avgust 2018 - Ne stide se što smo izgubili Kosovo

Na samom početku meseca Informer 1.8. ponovo piše o svojoj omiljenoj temi: "U SRPSKOJ OPOZICIJI TOTALNI RASPAD SISTEMA! NOGO,DVERI: Đilas i Jeremić da odgovaraju za pljačku i izdaju!"

Kako navodi ovaj list,"lideri i liderčići takozvane srpske opozicije još se nisu pošteno ni sastavili, a već su uspeli da se žestoko posvađaju i optuže jedni druge za najteža krivična dela", pošto je drugi čovek Dveri Srđan Nogo rekao da je protiv Saveza za Srbiju jer su Dragan Đilas i Vuk Jeremić osumnjičeni za pljačku države i izdaju nacionalnih interesa

2. avgusta na naslovnoj strani Politike je veliki tekst: "Vučić: Mrzitelji crkve postali su bogoljupci[7]". Tako je predsednik uzvratio posle poruke igumana Visokih Dečana Save Janjića, u kojoj kaže da je čuo opasne informacije o dogovorenom incidentu na Kosovu radi podele, kao i odgovora Saše Jankovića u prilog tome.

Srpski telegraf  8. avgusta na naslovnoj strani prenosi Vučićevu izjavu: "O Hrvatima i opoziciji: Neki se brčkaju, a mi se bavimo Olujom", a povodom toga predsednik je izjavio sledeće: "Dok se mi bavimo Olujom, neki drugi će da razmišljaju kako će da podmeću klipove i gde će da se brčkaju.“

Alo 12. 8. napada lidere Saveza za Srbiju: "ĐILAS, JEREMIĆ I BOŠKIĆ SE NE STIDE ŠTO SU IZGUBILI KOSOVO I METOHIJU: Opozicija bi da hapsi po Srbiji!"

"Iz ekskluzivnih letovališta pozvali Vojsku i policiju da izvrše državni udar i liše slobode predsednika Vučića", navodi Alo.

Sledećeg 13. 8. Alo nastavlja: "ŽESTOKO IH OPALILA SUNČANICA NA MORU: Đilas, Jeremić i Boškić bi da sruše patrijarha!"

Kako piše list: "opozicionari znaju da sami ne mogu da sakupe ni 1.000 ljudi, pa od Crkve zahtevaju pomoć kako bi u septembru organizovali veliki miting u Beogradu", I uzeli vlast, milom ili silom.

Sutradan, 14. 8. Alo nastavlja brutalne napade na opoziciju: "IZBORILI SU SE DA SEVER OSTANE ŠIPTARIMA: Hvala što ste sačuvali Kosovo, celo i nezavisno!"

Kako piše list, "lideri opozicije zajedno sa Natašom Kandić, Sonjom Biserko, Radom Trajković i Savom Janjićem uspeli su u nastojanju da sever Kosova ostane Albancima".

Informer od 15. avgusta piše: "PREDSEDNIK SRBIJE NE ODUSTAJE! VUČIĆ: Ja se borim za Srbiju na Kosovu! Ne damo sve za ništa! [8]

List zatim krivicu prebacuje na opoziciju, prenoseći vučićeve reči:"Čestitam opoziciji što su se izborili za nezavisno Kosovo, nadam se da su srećni sada kada su čuli stav Zapada, ali mi nastavljamo borbu. Angela Merkel nije rekla ništa novo, Nemačka ima taj stav od 2008, kada je priznala lažnu državu", a u donjem delu naslovne strane sledi još jedan napad na opoziciju: "ŠIZOFRENIJA! OPET SAMI RADIMO U KORIST SVOJE ŠTETE! OVI SRBI SU SAČUVALI ŠIPTARSKO KOSOVO! Srbi sa severa i iz Pomoravlja mogu njima da zahvale što verovatno neće živeti u Srbiji",piše Informer uz objavljene slike lidera opozicije, Save Janjića i Nenada Čanka.

15.8. Alo nastavlja: "PREDSEDNIK VUČIĆ O NAPADIMA OPOZICIJE: Zašto ćute tužioci?!"

„Imali smo direktan javni poziv na vojni puč i krvoproliće, na ubistvo vrhovnog komandanta, na njegovo hapšenje... Očekivao sam da neko reaguje, ali tužioci ćute“, kaže predsednik , a navodi Alo.

U listu Danas od 17. avgusta opozicionari komentariše javnu najavu gradonačelnika kosovskih opština da će ih posećivati po kućama: "Trajković: Znak početka kraja Vučićeve vladavine. U Srbiji danas živimo u fašizmu".

Informer 23 08.ponovo piše o Jeremiću: "BAHATOST LIDERA NARODNE STRANKE NEMA GRANICA: Jeremić na račun kolege jeo i pio u kafani za 1.000 evra"

Kako tvrdi list. lider Narodne stranke Vuk Jeremić, koji u javnosti pokušava da se predstavi kao čovek iz naroda i zaštitnik sirotinje, nedavno je u beogradskoj kafani "Lovac" napravio ceh od čak 120.000 dinara, i to na račun mladog lekara Andreja Bajeca, sina bivšeg direktora Kliničkog centra Srbije Đorđa Bajeca.

Alo 25 8. piše o pokušajima Velje Ilića da stvori svoj politčki blok: "BLAMAŽA:Velja slagao da je Matija uz njega," gde navodi izjavu akademika Matije Bećkovića da Ilić prvo njega obavesti da je u politici, pa neka se onda hvali za novine".

Alo 29.8. ponovo optužuje opoziciju zbog Kosova: "ZAKUCAN STAV DA NEMA PROMENE GRANICA: Zbog srpskih tupana gubimo sve na Kosovu!"

"Đilas i njegovi saborci, antisrpske NVO, Rada i Momčilo Trajković, kao i deo SPC misle isto što i Izetbegović, Plenković ili Duško Marković", piše ovaj list.

Informer 29. avgusta nastavlja sa napadima: "ČIM SE POJAVILA ŠANSA DA SRBIJA SAČUVA NEŠTO NA KOSOVU, UJEDINILI SE NAJCRNjI SRPSKI NEPRIJATELjI: Srbi, jesu li Plenković i Bakir veći Srbi od Dodika i Vučića?!"

Prema tvrdnjama lista" Hrvatski premijer Andrej Plenković je prema merilima Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića, igumana Save Janjića, Rade Trajković i drugih lažnih patriota, veći Srbin od Aleksandra Vučića i Milorada Dodika jer se oštro usprotivio promeni granica na Balkanu i razgraničenju sa Albancima na Kosovu i Metohiji".

 


[5] Prema Alo, plan za rušenje Vučića u 5 tačaka izgleda ovako:
1) Počinju priče o kršenju Ustava, u koje se uključuju Đilasove novine i Šolakova televizija
2) Prikupljanje potpisa kako bi se osporio Vučić kao predsednik
3) Po svaku cenu i po štetu srpskog naroda sprečiti dogovor o Kosovu
4) Izazvati reakciju Albanaca s Kosova koji bi tog momenta upali na sever Kosova i odatle jednom zauvek proterali srpsko stanovništvo
5) Haos u Srbiji i nasilna promena vlasti

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner