петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > „Битанге“, „криминалци“, „издајници“, „олоши“ и „фашисти“ - дехуманизација опозиције на насловним странама дневних новина (јун-новембар 2018) - сто пута поновљена лаж постаје истина (I)
Политички живот

„Битанге“, „криминалци“, „издајници“, „олоши“ и „фашисти“ - дехуманизација опозиције на насловним странама дневних новина (јун-новембар 2018) - сто пута поновљена лаж постаје истина (I)

PDF Штампа Ел. пошта
НСПМ   
понедељак, 28. јануар 2019.

Покушаји убиства лидера Левице Србије Борка Стефановића и новинара Милана Јовановића из Гроцке показали су да је власт постала спремна да против политичких противника употребљава отворени терор. Да ови напади нису били кап која је прелила чашу грађанског стрпљења,  и изазвали протесте на улицама градова Србије врло је могуће да би се слични напади већ поновили, а за режимске мафијаше и батинаше лов на главе опозиционих лидера и истакнутих појединаца постао и званично отворен.

Узроке физичког насиља и потпуно загађеног политичког живота није тешко ни тражити ни пронаћи, и очигледно је да се они налазе у суманутим политичким визијама председника Србије, у којима опозиција и свако супротно мишљење нису неопходан коректив власти, већ рак рана на телу Србије, и болест коју треба изоловати и уништити. До скора, изолација непријатеља напредњачког режима се обављала суровим медијским нападима, уз понеки физички обрачун на биралиштима, у којима су жртве били мање познати активисти, а читаоцима дневне штампе, и гледаоцима телевизија је сервирана слика опозиционих лидера као лопова, тајкуна, лудака и издајника, који и нису ништа друго заслужили него да буду згажени и самлевени.

Председник државе и његови трабанти користили су сваки повод да оптуже представнике опозиције за све што у Србији није добро, да су уништили и покрали све што су могли, док су на страницама дневних листова анонимни извори или тајни документи страних обавештајних служби откривали завере против државе и најављивали да опозиција спрема хаос и крвопролиће

Ако не пре, онда сасвим сигурно од 2012. године главни актери коалиције на власти воде кампању за елиминацију неистомишљеника, којом се истовремено руше и све установе демократског парламентаризма. Осим председника Вучића, функционери владајуће странке и њихових комби-савезница, разни тзв. аналитичари и новинари утркивали су се у етикетирању, неаргументованом критиковању опозиције и истицању њених лоших намера и "паклених планова",  док је у исто време противницима режима простор у свим великим медијима готово потпуно ускраћен. Председник државе и његови трабанти користили су сваки повод да оптуже представнике опозиције за све што у Србији није добро, да су уништили и покрали све што су могли, док су на страницама дневних листова анонимни извори или тајни документи страних обавештајних служби откривали завере против државе и најављивали да опозиција спрема хаос и крвопролиће, док се, наравно, Вучић представљао као спаситељ нације од тих „снага хаоса и безумља“.

Председник Србије се у протеклим годинама својски трудио да испегла свој ружни радикалски имиџ из 90-тих, и представи себе страној публици као проевропског реформатора, а домаћој јавности као нека врста "оца нације", али, проучавајући писање дневних новина и осталих медија и њихов однос према опозицији, могли би закључити да Вучићеве ставове према политичким противницима није успела да промени ниједна маркетиншка агенција, нити је у његовим духовним преображајима било места за рамишљање о опонентима као о људским бићима.  За Вучића, однос према такмацима у политичкој арени може бити само одмеравање снаге и борба са непријатељем, а у његовој Шмитовско/радикалској концепцији политике, неистомишљеници се не признају, различите политичке опције се не препознају као једнако легитимне а дијалог не постоји.

У Вучићевој визији Србије постоји само ничим ограничени суверен, за ким ступа војска следбеника, док је над политичким противницима режима спроведена темељна дисквалификација, а лидери опозиције су у медијима сведени на бића која с председником и његовом војском нису морално равноправни, па стога не могу имати ни легитимне захтеве који се морају уважити.[1] Морална деградација опозиционих политичара и странака, претходила је сатанизовању и ућуткивању опозиције и у парламенту, с циљем да се покаже да њена улога у институцијама није смислена ни одржива. Оваквим поступањем према политичким опонентима, режим је прешао на укидање демократских политичких установа, док се може рећи да смо нападима на Стефановића и Јовановића ушли у фазу политичког живота у којој су  физички напади и елиминација свих опозиционара, који су претходно систематски деградирани, постала оправдани и друштвено прихватљиви.

Дошли смо у ситуацију да у условима потпуне сатанизације опозиције, мета режима може бити било ко и било шта, и као што је већ речено, за сада су протести на улицама једино средство којим се даље ућуткивање и физичка елиминација опозиције може зауставити.

Сто пута поновљена лаж постаје истина

У првом делу претходног текста који се бавио насловним странама дневних новина, и који је обрађивао медијску слику Александра Вучића[2], дат је краћи приказ врста, метода и техника пропаганде која се користи за заслепљивање грађана Србије. У случају опозиције, и њеног приказивањима у медијима, од пропагандних метода се највише користе метода поједностављивања слике света, метода персонализацијe политике, а у мањој мери и метода раздвајање идентитета и имиџа.

Они (опозиција) се представљају као оличење свеоколиког зла - идиоти, олоши, битанге, нерадници, лопови, тајкуни, фашисти и најгори издајници, чији је једини циљ да поновни долазак на власт због пљачке

Подсетимо се да се коришћењем методе поједностављивања слике света, представе о стварности граде из супротстављених елемената - у нашем случају то су власт и опозиција, а јавности се намеће подела на добро и лоше. На основу овог начела врши се идентификовање свега што је другачије са циљем елиминисања са политичке сцене. Било да су у питању поједици, групе, отворени или прикривени, унутрашњи или спољни противници, пропаганда њих перципира као непријатеље. Они (опозиција) се као оличење свеоколиког зла - идиоти, олоши, битанге, нерадници, лопови, тајкуни, фашисти и најгори издајници, чији је једини циљ поновни долазак на власт због пљачке.   

Начело персонализације политике представља идентификацију одређене политике са одређеним политичарем. Лидер на тај начин постаје оличење целокупог политичког субјекта и гарант остварења његових политички циљева. У нашем случају, Вучић је носилац свега позитивног, и као што је у претходном тексту већ наведено, медији упорно и непрекидно граде и негују слику председника као хероја и мученика, вође и спасиоца нације, спремног за жртву ради добробити земље и народа, оног који све надгледа и који над свима бдије, док му о глави раде сви белосветски зликовци, обавештајне службе, Албанци, Хрвати и монструми и наравно, олоши, тајкуни, лопови и издајници из опозиције,[3] који се, према таблоидима, удружују са Албанцима са циљем изазивања хаоса у Србији и рушења Вучића и његове политике "разграничења".

Такође, методом раздвајања идентитета и имиџа публици се опозициони лидери и личности представљају у најгорем светлу, чиме се додатно јача негативна слика оњима у јавности, а најдрастичнији пример за то даје медијско блаћење и сваковрсно унижавање Вука Јеремића, који је у српску политику дошао са места председника Генералне скупштине УН.

Од техника пропаганде, у оцрњавању опозиције се највише користи техника понављања садржаја, по гебелсовском принципу да „сто пута поновљена лаж постаје истина", као и техника трансфера, којом се опозиција осликава искључиво негативним изразима и повезује искучиво са негативним појавама и дешавањима из ближе и даље прошлости.

У дискредитовању и блаћењу лидера опозиције, и свих оних који другачије мисле предњаче главне и ударне песнице режима Инфомер, Српски телеграф и Ало, а од децембра и Курир, док се на насловим странама Вечерњих новости и Политике, као озбиљнијим новинама, представници опозиције појављују много ређе, али такође у негативном контексту, мада без најтежих оптужби и најпримитивних увреда. 

Јун 2018 - тековине ДОС-овске револуције

Информер 02. 06.на насловној страни објављује први у низу текстова против лидера Народне странке, у вези са хапшењем Патрика Хоа у САД: 

"И ФБИ ИСТРАЖУЈЕ ВУКА ЈЕРЕМИЋА: Због послова с белосветским лоповима,лидера Народне странке ИПАК СТИЖЕ ПРАВДА!".

Лист пише да се Вук Јеремић наводно налази под истрагом ФБИ због сумњивих послова "са белосветским лоповима" који су у САД похапшени и оптужени за прање пара и корупцију, а дас у амерички истражитељи нарочито заинтересовани за сумњиве послове које је Хо склапао са Јеремићем док је он био председник Скупштине УН. 

Исти лист 04. 06. поводом страначких избора у Демократској странци пише: "ЂИЛАС ОПЕТ ГАЗДА ДС: Жути за лидера изабрали ТАЈКУНОВОГ ПОТРЧКА," а у тексту се наводи да је "Ђиласов фаворит" Зоран Лутовац победио на страначким изборима и одмах пожурио да прослави са својим шефом.

Информер 7.06. опет пише о Јеремићу:"ПРЕДСЕДНИЦА ГС УН МАРИЈА ГАРСЕС ПОТВРДИЛА: Јеремић под истрагом УН", и понавља тврдњу да се истражује се улога Јеремића у прању новца и корупцији.

После два дана, 9. јуна, у Информеру опет следи напад на Ђиласа:"ТАЈКУН НЕ ЗНА ДА САБИРА! Ђилас мисли да је 61+49=100?!"

Како наводи Информер, "лидер такозваног Савеза за Србију, пропали кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас показао је да му математика никако није јача страна, јер је говорећи о односу политичких снага у Београду, погрешио у рачунању процената гласача".

У истом броју уследио је и бруталан напад на Сашу Јанковића: "ОПАСАН ИДИОТ! Јанковић би хаос у Војводини," пошто је Војвођански клуб, коалициони партнер Саше Јанковића, званично затражио ревизију споразума о припајању Војводине Србији.

Када су почели протести због цене горива, Курир 11. јуна на насловној страни објављује оптужбе Вучића против опозиције, који је оптужио "политичаре и тајкуне" да силом желе да дођу на власт:"ПРЕДСЕДНИК О ПРОТЕСТИМА ЗБОГ ЦЕНЕ ГОРИВА: Ђиласу, Шолаку, Јеремићу и Мишковићу понестаје новца, па позивају на блокаду! А нико да каже алал вера, Вучићу, хлеб нам је најјефтинији у региону!"

Сутрадан, 11. јуна, Информер наставља причу о протестима: "ОТВОРЕНО ПРЕТЕ НАРОДУ: САД ХОЋЕ И ДА БИЈУ!" Како наводи лист, "пошто им блокаде путева нису успеле, шефови опозиције позвали на радикализацију протеста, у Горњем Милановцу напали Саву Милошевића, а малтретирали и мајке са децом".

Са страница листа Ало, Вучић је истог дана поручио "опозицији и тајкунима" да на власт неће доћи силом.

Истог дана, Српски телеграф тврди да"цена бензина није повод за протесте", а са насловне стране Вучић грми да "лажови, силом хоће на власт, односно да су протести због цене бензина политички организовани.

За разлику од ових таблоида, Данас 11 . јуна на насловној страни наводи изјаву посланице и потпредседнице Народне странке Сандре Рашковић Ивић "Вучић намерава да се сакрије иза воље народа на референдуму о КиМ".

Сутрадан, 12. јуна, Информер појачава оптужбе против протеста: "СТРАШНО ПОЛИТИЧКО НАСИЉЕ У СРБИЈИ! ФАШИСТИ туку народ!" Према писању листа, "батинаши" су у Борчи претукли Божидара Милића (48) јер се побунио против блокаде путева и отели му 300 евра".

Пошто су се протести због цене бензина наставили, председник је са насловне стране листа Ало од 13. јуна поручио:"Не дам да битанге и лопови царују".  

''Вучићу, готов си'' може на изборима, а противзаконитим притисцима неће моћи ништа - рекао је Вучић новинарима и истакао да је његов посао да осигура сигурност и безбедност свих грађана Србије, а не да на будућност Србије утичу битанге и лопови, власници најскупљих аутомобила који, каже, протесте организују на лажи да Србија има најскупље гориво", навео је Ало.

Слично понавља и Српски телеграф у издању од 13 јуна: "Крив сам што сам молио владу да их пусти да протестују", поручио је са насловне стране председник.

У четвртак 14. јуна Информер поново напада Вука Јеремића, и на насловној страни наводи да је "Јеремић већи Шиптар од Шиптара"   Према Информеру, Јеремић је "без иједног јединог доказа оптужио председника Србије да спрема нападе на Србе на северу КиМ како би наводно лакше у јавности прогурао споразум са Приштином", и како даље наводи овај лист, "овом суманутом теоријом Јеремић је буквално дао алиби Албанцима да крену у напад на четири општине на северу Косова и да за то оптуже Србију!"

У истом броју, Информер опет напада бившег лидера Покрета слободних грађана: "ПРОПАЛИ ЛИДЕР ПСГ ПОКАЗАО КОЛИКИ ЈЕ ЛИЦЕМЕР! Саша Јанковић са плаже на Охриду позивао на БЛОКАДУ УЛИЦА!"

Како пише лист, Јанковић је "претходних десетак дана провео уживајући у одмору у Македонији" док се наводно саосећао са "напаћеним народом у Србији". Сашина супруга Славица све време је на друштвеним мрежама објављивала фотографије са Охрида, а сам Јанковић се пре два дана појавио на ЦИА ТВ Н1 видно преплануо и одморан, пише Информер.

Сутрадан, 15. јуна, Вучић одговара Јеремићу са насловне странице Ало: "Онај који је једном радио против Србије, увек ће радити против Србије!"

18. јуна на насловној страни Ало уследио је нови напад на опозицију: "СА ЗАПАДА СТИГЛА ОГРОМНА ЛОВА ОПОЗИЦИЈИ И НВО: 100 милиона евра за специјални рат! По рецепту рушења Милошевића руше Вучића", док се у тексту наводе изјаве Ивице Дачића, да га, "када погледа на путеве и блокаде, све неодољиво подсећа на време од пре 20 година."

Информер сутрадан 19.06. пише о изненада пронађеној фотељи из Скупштине:"ТЕКОВИНЕ ДОСОВСКЕ "РЕВОЛУЦИЈЕ"! ЛУДИЛО! Стилска фотеља украдена из Скупштине још Петог октобра нађена је код нарко- дилера!"

У петак 22 јуна, Српски телеграф има нову бомбу:"Вучића убијају преко сина!" Наиме, пошто се у јавности појавила слика Данила Вучић на утакмици Србија-Костарика, где се на трибинама нашао у друштву особа из криминалног миљеа, Српски телеграф нашироко оправдава младог Данила, уз тврдњу са је све закувао Драган Ђилас, док се сам Вучић тешко пренемаже о нападима на своју породицу.

Данас у петак 22. јуна даје другачији поглед на случај Данила Вучића: "Представници опозиције за Данас о оптужбама Вучића да "српске и албанске битанге" нападају њега и Србију: "Вучић своју породицу брани кршећи закон".  Лист пише да је речима да "неће дозволити да му битанге, албанске и српске, нападају породицу из чиста мира", председник Србије реаговао на укидање првостепене пресуде жандармима због физичког напада на његовог брата… као и на објављивање фотографија његовог сина на фудбалској утакмици у друштву осуђених криминалаца.

Курир 26. јуна на насловној страни наводи изјаву Ивице Дачића: "ДАЧИЋ О ХАПШЕЊУ НАРКО-БОСА: Нека се тресе ТАДИЋЕВА ЕКИПА због Мише Банане! Лакнуће ми ако је ухапшен!"

Поводом хапшења Србина у Бразилу, председник СПС и министар спољних послова је рекао да би му лакнуло ако би се испоставило да је у питању Родољуб Радуловић, познатији као Миша Банана, коме се у одсуству суди због сумње да је заједно с Дарком Шарићем и осталим оптуженима учествовао у шверцу 5,7 тона кокаина, и поручио да би, због евентуалног хапшења и испоручења Радуловића, требало да се тресе бивша власт предвођена Борисом Тадићем.

Данас у издању од уторка 19. јуна пише: "Незадовољство долази од презрених грађана", саговорници листа говоре о тумачењу власти да су унутрашње прилике притисак Запада.

Информер 27. 06. Поново напада Јеремића: "НАТО ВУК КРИЈЕ КЕШ ТЕРОРИСТА?! Сумњиве паре бившег дипломате". Лист наводи да је Вук Јеремић од катарске амбасаде у Немачкој добио 200.000 евра, а да је ова монархија са Блиског истока званично оптужена за тероризам!

У понедељак, 29 јуна, ситуација се радикализује. Народни посланик посланичке групе “Нова Србија - Покрет за спас Србије” Славиша Ристић упутио је отворено писмо Владимру Путину, у коме је оптужио Вучића да спрема косовску издају и да то покушава да прикрије сусретима са руским председником, и у писму навео да "трагична судбина покојног премијера Србије Зорана Ђинђића јасно упозорава Александра Вучића шта се дешава са онима који не испуне обећање".

Ристићево писмо било је узрок нове хистерије таблоида: Ало тог дана вришти: "Председнику на Видовдан прете убиством: Вучићу завршићеш као Ђинђић". Исто то се наводи на насловној страници Српског Телеграфа и Вечерњих новости, док је Информер још конкретнији: "ЛОВ НА ВУЧИЋА ЗБОГ КОСОВА: Прљава кампања против шефа државе са свих страна, КРЕЋЕ КОНАЧНИ ОБРАЧУН!" 

Информер поводом тога пише: "Председника Србије једни оптужују за издају Срба и прете му да ће завршити као Ђинђић, други тврде да је криминалац и да користи Космет како би учврстио диктатуру. Од њега тако праве легитимну мету. Отворена је сезона лова на председника Србије Александра Вучића! Док га једни оптужују за издају Косова и отворено му прете убиством, други њега, његовог брата и сина доводе у везу са криминалом и тврде да Вучић косметски проблем злоупотребљава да би учврстио диктатуру у Србији. И једни и други од председника државе на тај начин праве легитимну мету - јер шта год да се сутра деси Вучићу, моћи ће да се објасни да је то или зато што је издајник или због тога што је криминалац."

Јул 2018 - Скупило се кусо и репато да узме власт

Информер 02. 07. на насловној страни објављује резултате истраживања јавног мнења: "Најновије истраживање: Ђилас са свима на само 5,2%! ВУЧИЋ И СНС НА 55%", а лист пише да је "анкета коју је тајкун наручио показала да он у савезу са Сашом Јанковићем, Вуком Јеремићем и ДС једва прескаче цензус".

Истог дана, Информер доноси и тешку оптужбу против бившег председника Србије: "ПРОФЕСОР ЖАРКО ПУХОВСКИ ОТКРИО: ТАДИЋ ХТЕО У БЛАЈБУРГУ ДА ПОЛОЖИ ВЕНАЦ УСТАШАМА".

Лист наводи тврдњу професора на Филозофском факултету у Загребу Жарка Пуховског, који је рекао да му је Тадић лично обећао да ће ако добије изборе отићи у Блајбург.

Следећег дана, 3. јула, Информер пише: "МЕКСИКО ИСТРАЖУЈЕ ЈЕРЕМИЋА!"

Према писању листа, "нова власт у Мексику наредила истрагу против Емилија Лозоје због "енергетске афере" тешке 10 милиона долара! Сумњив и Вук Јеремић јер је био посредник у Лозојиним пословима", наводи Информер.

Ало 7. јула на насловној страни пише: "Ево шта спремају опозиција и Албанци: План за рушење Вучића у 6 тачака"[4] По тврдњама овог листа, "како дијалог Београда и Приштине улази у завршну фазу и док председник Србије води борбу за српски народ на Косову, опозиција и Албанци из Приштине удружили су снаге и почели да раде на заједничком плану са циљем изазивања хаоса у Србији и рушења Александра Вучића" [5]

Као одговор на то, Данас у броју од 1о. јула наводи да је вређање лидера опозиције од стране власти постало је нормална ствар: "Председник државе користи сваки повод да оптужи представнике опозиције да су покрали све што су могли:  За Вучића су сви опозиционари лопови и сецикесе".

Информер 12. 07. Поново напада опозицију: "СКУПИЛО СЕ КУСО И РЕПАТО ДА ОТИМА ВЛАСТ У СРБИЈИ! Досовци и љотићевци склопили дил, ВЕЋ ДЕЛЕ МАНДАТЕ!?"

Према тврдњи листа, "Ђилас, Јеремић и ДС склопили дил са љотићевцем Обрадовићем и његовим Дверима. Договорено: Од 50 мандата у Скупштини Ђилас ће добити 14, а НС, ДС и Двери по десет. Такозвани лидери и лидерчићи српске опозиције зарад фотеља и власти спремни су баш на све и више немају никаквих принципа нити идеала", пише Информер.

Информер 23 7. пише: "НОВИ РАТ У ОПОЗИЦИЈИ! Јеремић смењује Ђиласа!Упркос договору да се будући председник Ђиласовог Савеза мења по азбучном реду, НАТО Вук се предомислио и сад он жели да буде главни."

Затим опет следи тешка артиљерија: Ало у издању од 24. јула пише: "Вучићу скидају главу- завера дела опозиције, екстремиста и Шиптара[6].  Према писању листа, "Рамуш Харадинај, Сулејман Угљанин, Ђиласова екипа и екстремна десница на истом задатку: политички или физички уклонити председника Србије како би остварили своје интересе".

Август 2018 - Не стиде се што смо изгубили Косово

На самом почетку месеца Информер 1.8. поново пише о својој омиљеној теми: "У СРПСКОЈ ОПОЗИЦИЈИ ТОТАЛНИ РАСПАД СИСТЕМА! НОГО,ДВЕРИ: Ђилас и Јеремић да одговарају за пљачку и издају!"

Како наводи овај лист,"лидери и лидерчићи такозване српске опозиције још се нису поштено ни саставили, а већ су успели да се жестоко посвађају и оптуже једни друге за најтежа кривична дела", пошто је други човек Двери Срђан Ного рекао да је против Савеза за Србију јер су Драган Ђилас и Вук Јеремић осумњичени за пљачку државе и издају националних интереса

2. августа на насловној страни Политике је велики текст: "Вучић: Мрзитељи цркве постали су богољупци[7]". Тако је председник узвратио после поруке игумана Високих Дечана Саве Јањића, у којој каже да је чуо опасне информације о договореном инциденту на Косову ради поделе, као и одговора Саше Јанковића у прилог томе.

Српски телеграф  8. августа на насловној страни преноси Вучићеву изјаву: "О Хрватима и опозицији: Неки се брчкају, а ми се бавимо Олујом", а поводом тога председник је изјавио следеће: "Док се ми бавимо Олујом, неки други ће да размишљају како ће да подмећу клипове и где ће да се брчкају.“

Ало 12. 8. напада лидере Савеза за Србију: "ЂИЛАС, ЈЕРЕМИЋ И БОШКИЋ СЕ НЕ СТИДЕ ШТО СУ ИЗГУБИЛИ КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Опозиција би да хапси по Србији!"

"Из ексклузивних летовалишта позвали Војску и полицију да изврше државни удар и лише слободе председника Вучића", наводи Ало.

Следећег 13. 8. Ало наставља: "ЖЕСТОКО ИХ ОПАЛИЛА СУНЧАНИЦА НА МОРУ: Ђилас, Јеремић и Бошкић би да сруше патријарха!"

Како пише лист: "опозиционари знају да сами не могу да сакупе ни 1.000 људи, па од Цркве захтевају помоћ како би у септембру организовали велики митинг у Београду", И узели власт, милом или силом.

Сутрадан, 14. 8. Ало наставља бруталне нападе на опозицију: "ИЗБОРИЛИ СУ СЕ ДА СЕВЕР ОСТАНЕ ШИПТАРИМА: Хвала што сте сачували Косово, цело и независно!"

Како пише лист, "лидери опозиције заједно са Наташом Кандић, Соњом Бисерко, Радом Трајковић и Савом Јањићем успели су у настојању да север Косова остане Албанцима".

Информер од 15. августа пише: "ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НЕ ОДУСТАЈЕ! ВУЧИЋ: Ја се борим за Србију на Косову! Не дамо све за ништа! [8]

Лист затим кривицу пребацује на опозицију, преносећи вучићеве речи:"Честитам опозицији што су се изборили за независно Косово, надам се да су срећни сада када су чули став Запада, али ми настављамо борбу. Ангела Меркел није рекла ништа ново, Немачка има тај став од 2008, када је признала лажну државу", а у доњем делу насловне стране следи још један напад на опозицију: "ШИЗОФРЕНИЈА! ОПЕТ САМИ РАДИМО У КОРИСТ СВОЈЕ ШТЕТЕ! ОВИ СРБИ СУ САЧУВАЛИ ШИПТАРСКО КОСОВО! Срби са севера и из Поморавља могу њима да захвале што вероватно неће живети у Србији",пише Информер уз објављене слике лидера опозиције, Саве Јањића и Ненада Чанка.

15.8. Ало наставља: "ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О НАПАДИМА ОПОЗИЦИЈЕ: Зашто ћуте тужиоци?!"

„Имали смо директан јавни позив на војни пуч и крвопролиће, на убиство врховног команданта, на његово хапшење... Очекивао сам да неко реагује, али тужиоци ћуте“, каже председник , а наводи Ало.

У листу Данас од 17. августа опозиционари коментаришe јавну најаву градоначелника косовских општина да ће их посећивати по кућама: "Трајковић: Знак почетка краја Вучићеве владавине. У Србији данас живимо у фашизму".

Информер 23 08.поново пише о Јеремићу: "БАХАТОСТ ЛИДЕРА НАРОДНЕ СТРАНКЕ НЕМА ГРАНИЦА: Јеремић на рачун колеге јео и пио у кафани за 1.000 евра"

Како тврди лист. лидер Народне странке Вук Јеремић, који у јавности покушава да се представи као човек из народа и заштитник сиротиње, недавно је у београдској кафани "Ловац" направио цех од чак 120.000 динара, и то на рачун младог лекара Андреја Бајеца, сина бившег директора Клиничког центра Србије Ђорђа Бајеца.

Ало 25 8. пише о покушајима Веље Илића да створи свој политчки блок: "БЛАМАЖА:Веља слагао да је Матија уз њега," где наводи изјаву академика Матије Бећковића да Илић прво њега обавести да је у политици, па нека се онда хвали за новине".

Ало 29.8. поново оптужује опозицију због Косова: "ЗАКУЦАН СТАВ ДА НЕМА ПРОМЕНЕ ГРАНИЦА: Због српских тупана губимо све на Косову!"

"Ђилас и његови саборци, антисрпске НВО, Рада и Момчило Трајковић, као и део СПЦ мисле исто што и Изетбеговић, Пленковић или Душко Марковић", пише овај лист.

Информер 29. августа наставља са нападима: "ЧИМ СЕ ПОЈАВИЛА ШАНСА ДА СРБИЈА САЧУВА НЕШТО НА КОСОВУ, УЈЕДИНИЛИ СЕ НАЈЦРЊИ СРПСКИ НЕПРИЈАТЕЉИ: Срби, јесу ли Пленковић и Бакир већи Срби од Додика и Вучића?!"

Према тврдњама листа" Хрватски премијер Андреј Пленковић је према мерилима Драгана Ђиласа, Вука Јеремића, Бошка Обрадовића, игумана Саве Јањића, Раде Трајковић и других лажних патриота, већи Србин од Александра Вучића и Милорада Додика јер се оштро успротивио промени граница на Балкану и разграничењу са Албанцима на Косову и Метохији".

 


[5] Према Ало, план за рушење Вучића у 5 тачака изгледа овако:
1) Почињу приче о кршењу Устава, у које се укључују Ђиласове новине и Шолакова телевизија
2) Прикупљање потписа како би се оспорио Вучић као председник
3) По сваку цену и по штету српског народа спречити договор о Косову
4) Изазвати реакцију Албанаца с Косова који би тог момента упали на север Косова и одатле једном заувек протерали српско становништво
5) Хаос у Србији и насилна промена власти

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер