Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Zašto je malim i neutralnim zemljama, poput Srbije, potrebna jaka armija
Komentar dana

Zašto je malim i neutralnim zemljama, poput Srbije, potrebna jaka armija

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Jevtić   
utorak, 03. januar 2017.

U medijima mnogo puta ponavljana nabavka ruskog naoružanja i vojne opreme znatno će ojačati odbrambene kapacitete Srbije. Kao prvo nabaviće se modernizovani avioni Mig-29 koji će štititi naše nebo u narednih četrnaest godina. Zatim nabaviće se sistemi protivvazdušne odbrane Buk-M2 i Tunguska. Osim toga Rusi nam poklanjaju još i 30 tenkova tipa T-72 i trideset borbeno-izviđačkih vozila BRDM. Tenkovi će biti, takođe, modernizovani na standard da mogu da nose tzv. aktivno-reaktivni oklop što je veoma važna stvar jer od proizvodnje tenka M-84 on nije imao nijednu modernizaciju osim manjih predviđenih za Kuvajt.

Kada je reč o kvalitetu naoružanja i vojne opreme koja će biti nabavljena o tome ne može biti spora. Naime, avioni Mig-29 će modernizacijom biti dovedeni na standard svakog savremenog aviona koje poseduju zemlje članice NATO pakta. U regionu mi ćemo biti među prvim vazduhoplovstvima koji poseduju avione sa radarom od čak 120 km! Naravno uz takav radar idu i odgovarajuće rakete dugog dometa tipa „Amramski“ koje su i više nego odgovarajući pandan američkom raketnom sistema „Amram“. Pored toga što će naši modernizovani Migovi moći da vode borbu protiv udaljenih ciljeva oni su u bliskoj manevarskoj borbi daleko superiorniji od bilo kog lovca četvrte generacije na Zapadu.

Što se tiče sistema PVO, sistem Buk-M2 apsolutno zadovoljava naše potrebe za odbranom vazdušnog prostora. Ovaj „mini“ S-300 sistem biće sasvim dovoljan da zaštiti naše nebo jer mu je domet do 45 km, a verovatnoća uništenja jednom raketom čak 70%! Pošto svi savremeni ratovi počinju prvo napadom iz vazdušnog prostora, mi ćemo biti spremni da odbranimo naše nebo.

Srbija je neutralna zemlja i ne pripada ni jednom bloku i zato je važno da se naš glas čuje u međunarodnoj politici, a da bi se naš glas čuo potrebno je da ima potporu. Potporu u jakoj armiji. Samo zemlje koje imaju jaku vojsku predstavljaju značajne igrače na međunarodnoj političkoj sceni. U svetu vlada princip sile i država koja ne može sebe da odbrani brzo će nestati. Zemlje koje imaju jaku i respektabilnu armiju su poštovane u međunarodnim odnosima i njihov glas se čuje. One mogu lakše zaštititi sopstvene nacionalne interese i mogu odbraniti svoj suverenitet.

Da bi sada Srbija ostala vojno neutralna zemlja vlast će prihvatiti i donacije sa Zapada. Govori se o donaciji još 30 „Hamer“ vozila iz Sjedinjenih Američkih Država a država će sarađivati sa koncernom „Erbas“ oko nabavke novih helikoptera za vojsku i policiju. Još jedna pozitivna stvar u činjenici da nabavljamo nove avione biće ta da će naši avioni da nam čuvaju nebo. Naime, u Evropi važi princip tzv. air polisinga, što znači zapravo da zemlja koja nema sopstvenu lovačku avijaciju mora da plaća drugim zemljama da im čuvaju nebo. Što se tiče našeg regiona Slovenija je već duboko zašla u air polising jer usled toga što nema sopstvenu lovačku avijaciju njeno nebo čuvaju članice NATO pakta. Mađarska se opredelila za avion lovac tipa „Gripen“. Hrvati su u Ukrajini izvršili remont svojih Migova- 21, ali je pitanje koliko su ti avioni u letnom stanju, zato se Hrvati trude da od Amerikanaca dobiju donaciju u vidu aviona F-16. Rumuni će kupiti portugalske avione tipa F-16 i oni će ih modernizovati. Što se Bugara tiče oni traže rešenje u vidu nabavke nekog Zapadnog modela aviona, ali su za sada u Rusiji uradili remont motora za svoje Migove -29.

Sve u svemu mi smo se ovom nabavkom obezbedili za narednih 14 godina. 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner