Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Srbija u Rezoluciji 1244, ili gde sve naš veliki pravnik Vučić greši
Komentar dana

Srbija u Rezoluciji 1244, ili gde sve naš veliki pravnik Vučić greši

PDF Štampa El. pošta
Branko Pavlović   
petak, 27. jul 2018.

Čuli ste, ma kako da ste se krili od lika i glasa predsednika Vučića, kako je njegova borba za suverenitet Srbije dodatno, dodatno, dodatno.... teška i zbog toga što se u Rezoluciji  1244 SB UN navodi samo SRJ, a nigde nema Srbije.

Ajde da vidimo.

SRJ  koju su činile samo Srbija i Crna Gora je 4.3.2003. godine promenila svoj Ustav iz 1992. godine kada je osnovana i to tako što je SRJ u skladu sa Ustavnom poveljom državne zajednice Srbije i Crne Gore, postala Srbija i Crna Gora.

Međunarodno-pravni kontinuitet od SRJ  je preuzela državna zajednica Srbije i Crne  Gore i to su sve države sveta priznale.

Sama Ustavna povelja je regulisala pitanje šta se događa ako Crna Gora izađe iz državne zajednice  i to na sledeći način:

Čl.60, st. 4 Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora glasi:

„U slučaju istupanja države Crne Gore iz državne zajednice Srbija i Crna Gora, međunarodni dokumenti koji se odnose na Saveznu Republiku Jugoslaviju, posebno Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, odnosili bi se i u celosti važili za državu Srbiju, kao sledbenika.“

Tako je Srbija postala sledbenik SRJ u celini, a  naročito kada je u pitanju rezolucija 1244 SB UN.

Da stvar bude po Vučića još gora, upravo je Međunarodni sud pravde u svom mišljenju iz 2010.godine, dakle četiri godine kasnije, u potpunosti potvrdio aktuelno važenje Rezolucije 1244, a  pitanje suvereniteta Srbije na KiM ostavio otvorenim. Za sud nema dileme da je Srbija pravni sledbenik SRJ. A to je isti onaj sud za koji sam Vučić kaže da je svojim mišljenjem presudno oblikovao međunarodne odnose po pitanju KiM. Pa kako je onda za Vučića sporno da je Srbija pravni sledbenik SRJ, kada uvažva sud do te mere da prihvata i ono što on nije uopšte rekao (oko suvereniteta Srbije na KiM). Kako onda ne prihvata ono što sud jeste rekao iscrpno analizirajući sve aspekte Rezolucije 1244!

To što našeg  vrlog pravnika g. Vučića  muči, nije predmet minucioznih pravničkih analiza čiji smisao mu je nekako izmakao, zato što sve jasno piše.

Uopšte, kada su pravna pitanja predmet  njegovih izjava Vučić liči na dečaka koji se igra „ćorave bake“, kome je povez preko očiju i koga je zapad  dobrano zavrteo, tako da se jedva tetura.

Sa druge strane taj isti zapad se pravi kako ne vidi da Vučić mali „zriki“ ispod poveza, taman koliko mu je dovoljno da se dohvati PKB-a, Telekoma, Beograda na vodi, medija, pravosuđa i sličnih omamljivača. Opet pogrešno misleći da će korist od svega toga, osim dok igra „ćorave bake“ traje, delimično pripasti i njemu. U toj igri na kraju sve pripada zapadu.

Sledeća tema će biti referendum.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner