Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Povratak Rusije, ili uspon "pravoslavnih socijalista" na Balkanu
Komentar dana

Povratak Rusije, ili uspon "pravoslavnih socijalista" na Balkanu

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Kršljanin   
ponedeljak, 14. novembar 2016.

Dvojicu proruskih predsednika izabrali su bratski narodi na Balkanu, u istom danu.

General Rumen Radev, koga je podržala Bugarska socijalistička partija, izabran je juče za predsednika republike Bugarske.

Igor Dodon, lider Partije socijalista Republike Moldavije, izabran je juče za predsednika republike Moldavije.

Radev (1963), bivši komandant ratnog vazduhoplovstva, pilot na MIG-29, koji se usavršavao i u SAD, na sopstveni zahtev je u avgustu od strane svog devalviranog prethodnika na mestu šefa države, Rosena Plevnelijeva, razrešen dužnosti i penzionisan, jer se nije slagao sa odlukom vlade da kontrolu bugarskog vazdušnog prostora ustupi stranim (NATO) avionima. Tokom čitave kampanje Radev je naglašavao potrebu ponovnog jačanja odnosa Bugarske sa Rusijom i mnogo uravnoteženije politike. Bojko Borisov, čovek koji je upropastio „Južni tok“, a kandidatkinju čije partije je Radev juče ubedljivo pobedio, već je najavio ostavku vlade i preveremene parlamentarne izbore, koji bi mogli socijaliste da vrate na vlast.

Dodon (1975), pre 10 godina najmlađi ministar ekonomije i trgovine i prvi zamenik premijera u vladi nesnalažljivih komunista, a danas harizmatični lider Partije socijalista („moldavski Putin“), otvorio je svojom ubedljivom pobedom nad prozapadnom protivkandidatkinjom, put za povratak Moldavije u okrilje Rusije, čime bi se rešila duboka ekonomska, socijalna i politička kriza u zemlji (koja je eskalirala kad joj je nametnut „evroatlantski put“), i čime bi se očuvao i teritorijalni integritet, uz davanje posebnog statusa Pridnjestrovlju. Dodon je već najavio skori odlazak u Moskvu, a u njegovoj kampanji je uz nezavisnost, jačanje ekonomije i socijalne pravde, poseban naglasak bio i na zaštiti pravoslavlja i porodičnih vrednosti. Dodon će se zalagati za izlazak svoje zemlje iz pridruženog članstva u EU i njeno uključivanje u Evroazijski Savez.

Obojici predsednika je već čestitao Vladimir Putin.

Primat duhovnog nad materijalnim, socijalna i uopšte – pravednost u društvu, primat zajedničkog nad privatnim, porodica, zadrugarstvo, samouprava, zavetna i slobodna nacija, duboko su utemeljene vrednosti naše pravoslavne civilizacije. Danas ih slobodno i sa ponosom možemo nazvati vrednostima pravoslavnog socijalizma, jer su u njihovom ostvarenju na Balkanu najveću ulogu, a i za Evropu i svet herojsku, oslobodilačku i civilizacijsku misiju u 20. veku, veku krvavih zapadnih osvajačkih pohoda, odigrali upravo socijalisti.

Danas, ni budućnost Srbije, ni Balkana, a samim tim ni nova ravnoteža u Evropi i svetu, ne mogu se zamisliti bez opšteljudskih dostignuća pravoslavne civilizacije, u kojoj nam svojom posvećenošću, žrtvovanjem i velikim delima, primer daju srpski socijalisti, od Svetozara Markovića i Dimitrija Tucovića, do Mihajla Markovića i Slobodana Miloševića.

Ona strašna antiljudska zapadna imperija čiji je kraj ovih dana zvanično objavljen, deset godina je na nama lomila zube. Naš heroizam pomogao je i nastanku Vladimira Putina, i jučerašnjim pobedama socijalističkih predsednika na Balkanu i novoj nadi za ceo svet.

A da bi se ta nada ispunila, moraju se ukloniti prljavi tragovi zapadne agresije, mora se obnoviti teritorijalna, ekonomska i duhovna suverenost srpske države, mora se obnoviti prirodna istorijska i civilizacijska zajednica pravoslavnih i njima duhovno bliskih naroda na Balkanu, a u novi Evroazijski Savez oko Rusije moraju se uključiti i Ukrajina i balkanska zajednica, što će dati i novi životni impuls Evropi i svetu.

Srbi, budite spremni, dolazi vreme velikih i lepih podviga!

Čestitamo od srca Rumenu Radevu i Igoru Dodonu!

(Autor je predsednik Pokreta za Srbiju)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner