Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Packe Jelka Kacina
Komentar dana

Packe Jelka Kacina

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Jevtić   
ponedeljak, 23. novembar 2009.

Jelko Kacin, specijalni izvestilac evropskog parlamenta za Srbiju ponovo je počeo da deli lekcije iz lepog ponašanja srpskim diplomatama. Tim povodom, on je oštro kritikovao srpskog ministra inostranih poslova Vuka Jeremića koji navodno u svojim izjavama pokazuje dvoličnost srpske diplomatije. Ovom prilikom se po ko zna koji put očituje kakav je odnos evropske diplomatije prema Srbiji i njenim nastojanjima da napokon uđe u tu famoznu Evropu. Dobili smo jednu poslasticu, 19. decembra uslediće toliko željeno ukidanje viza za građane Srbije tako da ćemo sasvim slobodno i opušteno moći da putujemo po Evropi, pardon to neće važiti za sve građane Srbije, naime, mnoštvo njih neće moći nigde da putuje jer su ostali bez posla, ali bože moj, bitno je što ćemo makar i u načelu moći da putujemo po Evropi, a možda i šire preko Frankfurta…

Međutim da li ćemo definitivno postati i deo te Evrope, e pa za to ćemo morati još da čekamo, a u međuvremenu ćemo morati da slušamo prekore i oštre kritike Kacina i sličnih, koji imaju potrebu da kritikuju srpsku diplomatiju koja očajnički pokušava da igra između dve ili možda tri vatre. Idemo redom…

Počelo je najavom pomenutog ministra inostranih poslova da će Srbija do kraja godine podneti kandidaturu za članstvo u EU. Na to se niko drugi nego Kacin osvrnuo rekavši da je takva izjava preuranjena i da je uopšte i neodgovorno davati takve izjave jer se moraju poštovati, neka samo Evropljanima znana pravila igre…Drugim rečima, Kacin je hteo da kaže sledeće: čekaj polako, pa gde ste bre požurili?! Vize samo što vam nisu ukinute, ko vam je dozvolio da se zalećete i nadate i da možete podneti kandidaturu do kraja godine? Ali čini mi se da i ovo nije bilo toliko strašno, ono što je najviše naljutilo Kacina izgleda da predstavljaju skorije Jeremićeve izjave u kojima se on poziva na petovekovno robovanje Srbije pod Turcima…Jeremić zna da će Turska, izgleda čak i duže od Srbije čekati na prijem u EU, pa je u nedavnom obraćanju u evropskom parlamentu, naš ministar izrazio bojazan da će se trenutno širenje EU zaustaviti  kod hrvatske granice. I ta Evropa treba da malo predahne od prijema novih članica zar ne…?

Izražavajući žalost što je Srbija u istom vozu sa Turskom, ministar je izazvao diplomatski skandal. Ko je on da izjavi tako nešto? Naravno, Kacin je odmah osetio da je potrebno da podigne glas i da prozove Jeremića kako bi ga optužio za dvoličnost koju je on inače i ispoljio prilikom posete Ankari, kada je saopštio da su Turska i Srbija faktor stabilnosti na Balkanu. Sačuvaj nas Bože takve stabilnosti! Međutim, koliko je srpskoj vlasti pomenuti Kacin trn u oku dovoljno govori i Đelićeva izjava koju je još prošle godine dao na međunarodnoj konferenciji u Ljubljani :

"Svi me znate, ja sam čovek dijaloga, ali nema razloga da specijalni izvestilac za Srbiju bude Jelko Kacin i mi ćemo tražiti njegovu smenu. Nema razloga da izaslanik i izvestilac bude neko ko je tako otvoreno stao na stranu separatista, neko ko nije pokazao nikakvu želju da ima uravnotežen i izbalansiran pristup zemlji za koju je izvestilac. Siguran sam da Evropski parlament ima veliki broj visoko kvalifikovanih parlamentaraca, koji će na mnogo bolji način pristupiti toj funkciji", rekao je Đelić u svojoj izjavi koja je objavljena na sajtu B92. Eto vidimo da je čak i svima poznati čovek dijaloga primetio da je Jelko Kacin negativac u celoj priči.

Čak i ovakva vlast Srbije uviđa da bivši slovenački ministar odbrane, koji je svoju karijeru započeo kao novinar, urednik slovenačkog časopisa ”Odbrana”, nije podoban za funkciju koju vrši. Ostaje da vidimo da li Kacin u Beograd dolazi samo da podeli packe “neodgovornim “srpskim političarima koji daju neumerene izjave ili će u planu njegove posete biti i poneka ćuška srpskoj vlasti. U svakom slučaju, Evropska Unija preko svojih specijalnih izaslanika, bivših novinara i ministara odbrane naprednih “pro-Evropskih”zemalja poput Slovenije deli lekcije neposlušnim ministrima inostranih poslova koji svojim navodnim neumerenim izjavama štete ugledu Srbije i EU…Bitno je da je isti Kacin izjavio kako EU predstavlja nagradu koja čeka Srbiju ali tek ukoliko Srbija ispuni sve svoje obaveze i izruči lica koja su optužena za ratne zločine. Kacin nije zaboravio da pomene da Srbija ipak nije ispunila sve uslove i da je još rano da se nada punopravnom članstvu u EU. Kakve budalaštine! Srbija sve više nalikuje nekom poslušnom kućnom ljubimcu koji treba da svojom vernošću nagradi svaki gest svog gospodara. Šteta što EU nije poslala nekog svog specijalnog izaslanika u Rumuniju koja je uprkos tome što je u januaru mesecu pre dve godine postala punopravna članica EU prolazi kroz jedan od najtežih momenata u svojoj novijoj istoriji, još od doba ozloglašenog Sekuritatea i sada drhteći, sa zebnjom očekuje rezultate novih izbora. Pitanje je samo koliko ćemo morati da slušamo izjave raznih specijalnih izaslanika koji nam dele lekcije iz lepog ponašanja… Ali svi mi dobro znamo da Srbi retko kada poštuju bonton, zar ne?

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner