Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Neko novo međunarodno pravo - ko otme, njegovo je!
Komentar dana

Neko novo međunarodno pravo - ko otme, njegovo je!

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Jevtić   
ponedeljak, 08. april 2019.

Prošlog meseca svi smo obeležili jedan sraman jubilej, dvadesetogodišnjicu zločinačke NATO agresije na našu zemlju. Tada su nam silom oteli Kosovo i Metohiju bez nade da se srpski narod vrati na KiM bez obzira šta kaže rezolucija 1244. Jednostavno stanje na terenu je takvo da ga treba prihvatiti.

Slično tome u šestodnevnom ratu Izraela i Arapa 1973. godine Izrael je svojim tenkovima osvojio jedan deo Sirije naime stratešku oblast po imenu Golanska visoravan. Sirija smatra da je to integralni i neodvojivi deo Sirije a tako smatraju i Ujedinjene Nacije, EU, Rusija, Kina i ostali deo sveta osim Sjedinjenih Država.

Američki predsednik Donald Tramp je iz neba pa u rebra doneo rešenje koje je i lično potpisao da se Izraelu priznaje suverenitet nad Golanskom visoravni. I dok je čitav svet gledao u čudu izraelski premijer Benjamin Netanjahu je pucao od sreće i na Tviteru se bezgranično zahvaljivao Trampu na ovom sramnom potezu.

Izgleda da se Amerikanci povode jednim zaista čudnim pravilom koje glasi: ono što osvojiš u ratu tvoje je. Jednoj velikoj tragikomediji tu nije kraj i za to se pobrinuo Majkl Pompeo kada je uporedio Golansku visoravan sa Krimom!“

Predsednik SAD Donald Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanjahu sa proglasom kojim se priznaje suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni (26. mart 2019.)

Nakon izjave američkog predsednika Donalda Trampa da treba priznati suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni demagogija o aneksiji Krima se može smatrati neosnovanom, smatra predsednik Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov. „Vidimo očiglednu demonstraciju po kojim pravilima namerava da igra Amerika — koga želimo toga i priznajemo. Bilo da se radi o prestonici, teritoriji ili predsedniku druge države.

Zato svaka demagogija o aneksiji Krima i sličnim ’okupacijama‘ od sada gubi sve osnove: svima je jasno da Krim (Abhaziju, Južnu Osetiju i Pridnjestrovlje) ne priznaju, dok Golan ili Kosovo priznaju po jedinstvenom kriterijumu — nama tako odgovara“, napisao je Kosačov na svojoj stranici na Fejsbuku, komentarišući izjavu Donalda Trampa da je vreme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni.

Živimo zaista u dobu sumraka međunarodnog prava. Uostalom, ako je Kosovo i Metohija moglo da se otme Srbiji - zašto od Sirije ne oteti Golansku Visoravan?

On je naveo da izjava američkog predsednika ne iznenađuje, uzimajući u obzir „otvoreni proizraelski stav šefa Bele kuće“, koji je već priznao Jerusalim za prestonicu Izraela, uprkos stavu međunarodne zajednice i UN. „Tramp reaguje na interni zahtev: u februaru su kongresmeni i senatori — republikanci Majk Galahar, Ted Kruz i Tom Koton — podneli zakon, prema kojem ’politika SAD treba da bude priznanje suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni‘, a u martu je ista ta grupa predložila i formalni povod za te akcije, uprkos stavu UN i celog sveta: Vašington treba da odgovori na ’agresiju Irana‘ koji preti Izraelu“, istakao je ruski senator.“[1]Živimo zaista u dobu sumraka međunarodnog prava. Uostalom, ako je Kosovo i Metohija moglo da se otme Srbiji - zašto od Sirije ne oteti Golansku Visoravan?

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner