Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Kuda Srbi žele da idu
Komentar dana

Kuda Srbi žele da idu

PDF Štampa El. pošta
Dragoslav Pavkov   
nedelja, 16. septembar 2012.

Krajnje je vreme da se Srbi konačno opredele šta žele da urade sa sobom: Da budu:

- fašisti, poput Ljotića koji se divio Hitleru i "velikom nemačkom narodu" koji su svoju državu digli iz pepela u koji je pretvorena sporazumom iz Versaja;

- komunisti, koji su pokazali zavidne sposobnosti da iskoriste sve saveznike do kojih su mogli da dođu i da se u Drugom svetskom ratu nađu na pobedničkoj strani i vladaju Srbijom evo već sedamdeset godina;

- četnici, koji su, kako god da se okrene, borbu protiv okupatora sveli na čučanje u šumi i intenzivnu mržnju prema neprijatelju ili

- moderna nacija, koja je građanski rat završila pre sedamdeset godina i koja je posvećena budućnosti i prosperitetu – pojedinca i države – umesto izmišljanju neprijatelja i traženja razloga za sukobljavanje. Uostalom, kakve to neraščišćene račune imaju unuci "šumaca" i "đikana" (kako su u mom kraju jedni druge posprdno imenovali)?

I šta je očekivani rezultat polemike koja se neprekidno vodi, od uvođenja višestranačja, u Srbiji? Da jedni ili drugi priznaju grešku, tj. da je onaj drugi u pravu?!

Ma haj'te molim vas, uozbiljite se, sa Srbima imate posla...

Svaka od tri "opcije" ima svoje nedostatke, a svi su vezani za srpsku poslovičnu nedoslednost, prevrtljivost i nedostatak lojalnosti prema saveznicima.

Ljotićevci su se  Nemcima divili do imbecilnosti ali sami su se ponašali kao naši, čisto-srpski prevaranti. 

Komunisti su imali averziju prema svemu nacionalnom, što se na neki način da razumeti jer sama njihova ideologija ističe klasno ispred nacionalnog (koje je štaviše u Kominterni bilo smrtonosno), ali nagradno pitanje na koga niko ne odgovara jeste: Zbog čega su onda ti i takvi komunisti imali toliko uspeha u regrutovanju Srba u svoje partizanske jedinice, kasnije u članstvo KPJ/SKJ, dobrovoljni omladinski rad, studije marksizma, itd? Možda je nerad i neaktivnost drugih uzrok?

NDH stav o četnicima i partizanima

Uzgred, na koga vas danas podseća kukanje "nacionalista" zagovornika antikomunista iz Drugog svetskog rata:"Mi jedini vodimo račun o srbskom nacionalnom interesu ali saveznici nam ne daju dovoljno novca i ovi su brate - mnogo jaki..."

četnici, koji su odbili da se predaju okupatoru i odu u zarobljeništvo – što visoko cenim – ali nažalost ne mogu da nađem ništa naročito patriotsko i ratničko u tom gestu. Tačno je da su samom svojom pojavom na nekom terenu odvratili ustaše i slične od preduzimanja napada na Srbe, ali to je plafon njihovog angažovanja na antifašističkom planu. 

Dakle, verovatno nisu bili toliki zlikovci kolikim ih komunisti (i neokomunisti) predstavljaju, ali brate – nisu bili ni oslobodioci. 

Postoje živi svedoci aktivnosti "crnih trojki", a molio bih oponente da ne pokušavaju sa: "... a komunci ih nisu imali?" jer to nije argument. 

U porodici imam svedoke koji su u godinama kada se bolje sećaju '41 nego šta su juče doručkovali, pa nema smisla da se provaljujete.

Rehabilitaciju Draže Mihailovića ne podržavam jer, bez obzira na osnovane sumnje u pravičnost suđenja pred Vojnim sudom na kome je osuđen i pogubljen, postoji isto tako osnovana sumnja da je (činjenjem ili nečinjenjem) izvršio određena krivična dela koja mu se stavljaju na teret. 

Suđenje Draži Mihailoviću 1946. godine

Zbog toga, a u cilju konačnog srpsko-srpskog pomirenja, neophodno je organizovati ponovno suđenje "u odsustvu" na kome bi optužba imala priliku da dokaže svoje tvrdnje o Mihailoviću kao zločincu ili da ućuti zauvek. Ne sumnjam da posle sedamdeset godina ima mnogo podataka i dokumenata koji se na suđenju Mihailoviću iz poznatih razloga nisu mogla predstaviti; odbrana sastavljena od pravnika i istoričara njemu sklonih ne bi trebala da ima mnogo teškoća da obori optužnicu – naravno, ako je stvarno ideološka i neargumentovana kao što se tvrdi.

Ovako, danas će neki sud doneti odluku o rehabilitaciji koju ću ja bez problema prihvatiti – jer mi je tema "četnici-partizani" veštački konstruisana da bi se Srblji imali čime zamajavati dok ih pelješe – ali za pet godina predsednik države će postati Aleksandar Vulin (kome jeste bitno da su komunisti anđeli a ravnogorci đavoli) pa će tražiti reviziju postupka rehabilitacije i eto nas na početku, Jovo-nanovo.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner